shop.musicserver.cz
Pohled do hitparád Billboardu platných od 9. července 2015

V posledním vydání amerických žebříčků dle starých pořádků zvítězili rappeři Meek Mill a Wiz Khalifa

Vydáno: 09.07.2015 22:22 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Od příštího týdne se s komentáři amerického Billboardu budeme setkávat v úterý, v posledním vydání ještě při starém pořádku tak vyhlašujeme vítězi Meeka Milla mezi deskami a opět Wize Khalifu v singlech. Dařilo se i dalším zástupcům černé hudby, OMImu, Silentovi či Miguelovi. Navíc tu máme souhrnné výsledky za první polovinu roku.

Toto je poslední komentář amerických hitparád, který vychází ještě ke čtvrtečním updatům žebříčků.
Od dalšího vydání Billboard refreshuje žebříčky v úterý, příště se zde tedy setkáme v úterý 14. 7. 2015. Více níže.

Wiz Khalifa feat. Charlie Puth - See You Again
© facebook interpreta
SINGLY - Toto možná bude smutný tucet. Wiz Khalifa se "See You Again" sice opět zvítězil a celkem už tak má na kontě 12 vítězných týdnů, čímž vyrovnal rekord mezi rapovými skladbami, překonat "Lose Yourself" Eminema a "Boom Boom Pow" Black Eyed Peas se mu však už asi nepodaří. Na jeho místo totiž míří agresivní virální konkurence, navíc s výhodou 11-denního přestupného týdne žebříčků, jak vysvětlím na konci.

Singl z "Furious 7" si celkově pohoršil o 8 % a tentokrát nevedl ani v žádném z měřítek, což se naposledy zlatému singlu stalo před téměř rokem s "Rude" MAGIC!. V rádiích 152 milionů (-7 %) už nestačilo na Taylor Swift s 155 miliony (+2 %), 81 tisíc downloadů (-18 %) už je velmi slabých a 14,8 milionů streamů nestačilo na budoucí vládce.

Těmi budou OMI a/nebo Silentó. Silentovi totiž vyšel oficiální videoklip k písničce popěvku "Watch Me (Whip/Nae Nae)" a zakončil týden jako Streaming Gainer (+ 54 %) s 19 miliony přehrání a jako Digital Gainer (+30 %) s 125 tisíci downloady. Posunul se tak ze sedmičky na bronz. Z něj zase na stříbro šel nahoru OMI, s mezinárodním reggae hitem "Cheerleader" zaznamenal 170 tisíc downloadů, 12,6 milionu streamů a 94 milionů impresí v rádiích. Bude velmi zajímavé sledovat, který z nich nakonec ovládne mimořádný přestupný týden žebříčku.

Paradoxně můj favorit na Songs Of The Summer, "Bad Blood" Taylor Swift, to už má spočítané. Ta za celou dobu kromě týdne premiéry klipu nedokázala Wize překonat. Nyní týden zakončila až na čtyřce. Malou výhrou je tedy alespoň zmiňované vedení v Radio Songs, kde už uspěla s pátým singlem kariéry.

Jednu pozici ztratil Fetty Wap, který s "Trap Queen" dále vede streamy, tentokrát s 19,6 miliony. The Weeknd s "Can't Feel My Face" mohutně posiloval ve všech segmentech žebříčku, v rádiích už je na hranici 100 milionů a potřetí byl Airplay Gainerem. Walk The Moon spadli za něj

V první desítce najdeme dvě novinky. Po premiéře videoklipu "Where Are U Now" vystřelili Skrillex & Diplo s Justinem Bieberem ze sedmnáctky na osmičku. Pro hvězdné producenty je to první Top 10 v roli interpretů, pro zpěváka již šesté takové. Za devátým Davidem Guettou pak nově najdeme Rachel Platten s "Fight Song".

Nového maxima dosáhla Rihanna, s nyní už videosinglem "Bitch Better Have My Money" je nově patnáctá. Do druhé desítky se posunul The Weeknd s "The Hills" a v Top 20 tak má spolu s "Earned It" hned tři singly.

První debuty najdeme docela vysoko. Na 34. místě odstartoval Fetty Wap s novinkou "679", o dvě místa níže premiérovala Demi Lovato s chytlavým "Cool For The Summer". A 98. místo obsadil zase Fetty, se starším trackem "My Way".

    Top 10 - singly:
  1. Wiz Khalifa feat. Charlie Puth - See You Again
  2. OMI - Cheerleader
  3. Silento - Watch Me (Whip/Nae Nae)
  4. Taylor Swift feat. Kendrick Lamar - Bad Blood
  5. Fetty Wap - Trap Queen
  6. The Weeknd - Can't Feel My Face
  7. Walk The Moon - Shut Up And Dance
  8. Skrillex & Diplo feat. Justin Bieber - Where Are U Now
  9. David Guetta feat. Nicki Minaj, Afrojack & Bebe Rexha - Hey Mama
  10. Rachel Platten - Fight Song

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100

Nejprodávanější digitální singly první poloviny roku 2015

Za prvních šest měsíců se jednoznačně nejvíce stahoval "Uptown Funk!" Marka Ronsona a Bruna Marse, posbíral téměř 5 milionů stažení. Přes tři miliony se zatím dostali Ed Sheeran a Wiz Khalifa, nakročeno k tomu mají Maroon 5. Celkově trh digitálních prodejů singl spadl o více než deset procent. Streamy naopak rostly téměř o 100 %, videa více než audio, a "Uptown Funk!" jich v tomto období v USA měl 368 milionů.

Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk
1. Mark Ronson + Bruno Mars - Uptown Funk! (4,883 milionu)
2. Ed Sheeran - Thinking Out Loud (3,450)
3. Wiz Khalifa + Charlie Puth - See You Again (3,073)
4. Maroon 5 - Sugar (2,884)
5. Ellie Goulding - Love Me Like You Do (2,294)
6. Walk The Moon - Shut Up and Dance (2,155)
7. The Weeknd - Earned It (1,966)
8. Hozier - Take Me To Church (1,925)
9. Rihanna + Kanye West + Paul McCartney - FourFiveSeconds (1,868)
10. Fetty Wap - Trap Queen (1,864)


Meek Mill - Dreams Worth More Than Money
© facebook interpreta
DESKY - Debut rappera Meeka Milla jsem shodou náhod představil ve vůbec posledním vydání Měsíce v hip hopu v říjnu 2012, kde s "Dreams And Nightmares" debutoval vedle dokonalých desek Lupeho Fiasca, Macklemora a Kendricka Lamara. Meekova prvotina nevyšla přímo v týdnu proti této žánrové konkurenci a poslední říjnový týden se sice stala nejlepším debutem, na tehdy dominující "Red" Taylor Swift však neměla.

O necelé tři roky později ale může rapper slavit. "Dreams Worth More Than Money" dosáhlo vysokých 246 tisíců jednotek, z čehož 215 tisíc připadlo na tradiční prodeje. To je o 50 tisíc než v případě debutu. Letos, a to už máme půl roku za sebou, to je čtvrtý nejlepší start.

Oproti tomu stříbro mělo jen pětinové prodeje. "Wildheart" je třetí deska r'n'b zpěváka Miguela. Tento týden se vyjádřil, že dělá lepší hudbu, než Frank Ocean, čímž u mě skončil.

V Top 10 nalezneme ještě tři další novinky. Rockoví X Ambassadors debutují s "VHS" na sedmičce s 30 tisíci jednotek. Singl "Renegades" původně narychlo napsali pro reklamu na SUVčko Jeep Renegade, chytlavá skladba se ale rychle rozšířila a stal se z ní jejich průlomový hit. Ke slávě jim ale pomohli i Imagine Dragons, kteří poradili jejich domovskému labelu KIDinaKORNER a Interscope Records, aby je podepsali. Debutová deska ambasadorů je však pouhým odvarem jejich kolegů.

U rocku zůstaneme, August Burns Red totiž devítkou "Found In Far Away Places" opakují své nejlepší umístění kariéry. Tady naopak kritika chválou nešetřila. Top 10 uzavírá soundtrack z "Magic Mike XXL". Striptérský film sice v amerických kinech propadl, kompilace písní však uspěla. I když, tentokrát na vysoká umístění postačily dost nízké prodeje.

Mimo elitní desítku bych osobně poukázal na debutové album Vince Staplese "Summertime '06". Rapper byl vybrán do 2015 ročníku výběru vycházejících hvězd XXL Freshmen a deska je prvotřídní.

Nejprodávanější alba první poloviny roku 2015

Taylor Swift loni za pouhých 9 týdnů dokázala dohnat a porazit do té doby vedoucí "Frozen" a s 3,66 miliony "1989" ovládla celý rok 2014. Jsme za polovinou roku 2015 a obrázek je podobný. Taylor prodala dalších 1328 tisíc, čímž získala pětinásobnou platinu, a to vůbec nejrychleji za posledních deset let. Potřebovala na to 36 týdnů. Adele to s "21" trvalo 42 týdnů. Naopak Usherovi před dekádou stačilo na pět míčů "Confessions" 19 týdnů.

Hodí se ještě poznamenat, že s přepočtem na jednotky, beroucí v potaz i výkon jednotlivých skladeb na desce, podle kterých se teď určuje pořadí Billboard 200, dosáhla zpěvačka už 2 milionů jednotek.

Žádné jiné album letos milion v tradičních prodejích zatím nepřekonalo, nejblíž k tomu má Drake. Celkově se prodalo o 4 % méně desek, CDčka spadla o deset procent, downloady o jedno procento. Naopak vinyly šly nahoru o téměř 40 %.

Taylor Swift - 1989
1. Taylor Swift - 1989 (1328 tisíc)
2. Drake - If You’re Reading This It’s Too Late (965)
3. Sam Smith - In The Lonely Hour (788)
4. Ed Sheeran - X (763)
5. Různí - Fifty Shades of Grey (763)
6. Meghan Trainor - Title (727)
7. Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly (627)
8. Fall Out Boy - American Beauty/American Psycho (478)
9. Různí - Now! 53 (451)
10. Josh Groban, Stages (420)

Od zítřka, to je pátku 10. července, dle diktátu IFPI alba v USA začnou vycházet v pátek, místo pro Američany běžného úterka. Pro Billboard žebříčky to znamená, že místo dosavadního počítání prodejů od pondělka do neděle a rádií od středy do úterka (jsou spočítána rychleji) bude prodejní týden začínat pátkem a končit čtvrtkem, naopak rádia budou měřena od pondělí do neděle.

Kompletní žebříček pak nevyjde ve čtvrtek, ale v úterý, s prvními komentáři Top 10 ne ve středu večer, ale v pondělí večer. Náš komentář hitparád (6 let by Karel Veselý, zatím 5,5 let by Petr Doupal) tak místo čtvrtku večer (případně středy večer, když se píše dopředu z Top 10) bude od příště vycházet už v úterky (respektive v pondělky z Top 10 komenářů). Příští vydání tak má standardně vyjít v úterý 14. července.

To zároveň znamená, že bude přestupný týden, který pro potřeby historie žebříčku bude navždy brán jako běžný týden, i když bude počítat 11 dní. Intervalem 29. července - 8. srpna tak ale do pořadí promítne už jednou započtené výsledky prvních 7 dní, v tomto vydání prezentované. Je zde tak prostor pro nespravedlivé týdenní rekordy. Dvakrát započítané cifry ale nebudou, do historických tabulek se zapíšou výsledky až prodlouženého týdne, ne tohoto.

    Top 10 - alba:
  1.  N Meek Mill - Dreams Worth More Than Money (246 tisíc jednotek)
  2.  N Miguel Wildheart (48)
  3. Taylor Swift - 1989 (48, -11 %)
  4. Ed Sheeran - x (39, +10 %)
  5. James Taylor - Before This World (33, -34 %)
  6. Breaking Benjamin - Dark Before Dawn (31, -78 %)
  7.  N X Ambassadors - VHS (30)
  8. Sam Hunt - Montevallo (29, -1 %)
  9.  N August Burns Red - Found In Far Away Places (29)
  10.  N Různí - Magic Mike XXL Soundtrack (26)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES

NÁZORY
  • Dvanact tydnu c.1 See you again .... exitus.... Z... (D.R.E., 10.07.2015 19:28) Reagovat

    Dvanact tydnu c.1 See you again .... exitus.... Zlaty casy AMERICAN TOP 40 a fenomenalni DJ Casey Kasem,kdyz uz byl hit na pozici c.1 ctvrty tyden,tak to uz byla udalost,zebricek = sales+airplay hotovo!! Jo casy se meni, beru na vedomi ta fantasticka digitalni era, ale nekdy trochu nuda....

  • Pamätám si Caseyho.To boli doby.j Boyz II MEn bo... (john, 11.07.2015 14:52) Reagovat

    Pamätám si Caseyho.To boli doby.j Boyz II MEn boli toľko na čele, ale skrásnou skladbou. See You Again 12 týždňov a ešte aj veľmi zlá skladba.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nová deska Taylor Swift trvá dvě hodiny a obsahuje jedenatřicet songů (19.04.2024 10:31)
- Nezajímavá Taylor Swift, vysloužilá Lana... Courtney Love si vzala na paškál kolegyně (16.04.2024 18:22)
- Taylor Swift se dostala na seznam dolarových miliardářů magazínu Forbes (16.04.2024 13:41)
- Koncert Taylor Swift na Disney+ trvá tři a půl hodiny a přináší pětačtyřicet písní (16.03.2024 09:32)
- Živák "The Eras Tour" Taylor Swift ulovilo Disney+, přinese i pět bonusových písní (13.02.2024 09:15)
- Taylor Swift vydá v dubnu novou desku, zazpívá na ní i Post Malone a Florence (06.02.2024 12:56)
- Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish (05.02.2024 11:00)
- Taylor Swift smutní: před koncertem zahynula na stadionu jedna z jejích fanynek (20.11.2023 15:22)
- Taylor Swift prosí fanoušky: "Neházejte po mně věci" (16.11.2023 17:38)
- Stále na "Planetě opic". Viktora Sheena nesesadila ani Taylor Swift, Ben Cristovao prorazil v rádiích (10.11.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu