shop.musicserver.cz
Miley Cyrus - Miley Cyrus And Her Dead Petz

Miley Cyrus a její hodina a půl popového rebelství

Vydáno: 21.09.2015 12:40 v sekci Recenze - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

Proměna Miley Cyrus začala v roce 2013 a všichni jsme měli víceméně jasno, jak tenhle oplzlý a twerkující příběh skončí - zpěvačka si po úbytku fanoušků uvědomí přešlap a zase se polepší, nebo se naopak bude dál propadat ke kariérnímu dnu. Mýlili jsme se. A tohle je studiový manifest její transformace.

8/10

Miley Cyrus - Miley Cyrus And Her Dead Petz

Vydáno: 30.08.2015
Celkový čas: 92:06

Skladby: Dooo It!, Karen Don't Be Sad, The Floyd Song (Sunrise), Something About Space Dude, Space Boots, Fuckin Fucked, BB Talk, Fweaky, Bang Me Box, Milky Milky Milk, Cyrus Skies, Slab Of Butter (Scorpion) (feat. Sarah Barthel Of Phantogram), I'm So Drunk, I Forgive Yiew, I Get So Scared, Tangerine (feat. Big Sean), Tiger Dreams (feat. Ariel Pink), Evil Is But A Shadow, 1 Sun, Pablow The Blowfish, Miley Tibetan Bowlzzz, Twinkle Song

Vydavatel: Smiley Miley Inc.

Je jednoduché Miley Cyrus označit za ukázkový příklad pádu dětské hvězdičky. Nabízí nám k tomu všechny předpoklady. Na veřejnosti propaguje lehké drogy. Vyznává oblečený-neoblečený styl. Až příliš moc dává najevo, že je už nějaký rok sexuálně aktivní. Vůbec v první řadě nemyslí na zastydlé fandy svých dřívějších performancí a konzervativní americké rodiče, pro něž je banalitou mít v šuplíku schovanou zbraň, ale opovažte se na jejich dítko vystrčit ženskou bradavku! (Jak se správně chovat v zábavním průmyslu coby bývalá child star by vám ostatně mohly vyprávět hlavně příslušnice ženského pohlaví.)

Dějiny pop music už znají spoustu podobných padlých hrdinů a teoreticky nebylo důvodu, proč do jedné z jejich temnějších kapitol nezařadit i Hannah Montanu. Nadpis: Zoufalá oběť kombinátu Disney, která je pro zviditelnění ochotná všeho. Bez debat. Co když je ale celý kámen úrazu jenom ve střetu našich očekávání s realitou? Co když Miley Cyrus vůbec není tou, jíž přeskočilo, a jenom my ji zarputile odmítáme uznat jako svobodnou - třebaže poněkud svébytnější - osobnost? Její momentální vystupování na veřejnosti je zkrátka diametrálně odlišné od původní představy odrostlé teenagerky, která v rádiích jen slabě konkuruje Britney Spears, sem tam plní bulvární plátky zprávami o nové známosti a u Jimmmyho Fallona ob rok vzpomíná, jaké to bylo žúžo hrát Montanu a na požádání předvede nějaký skeč.

Zkusme ale zapomenout na všechnu senzacechtivou omáčku okolo a zaměřme se čistě na hudební složku. Už dva roky staré "Bangerz" překvapilo materiálem, který interpretce udělal jasné místo v silném ženském mainstreamu. Kdyby kráčela ve stejných šlépějích jako její kolegyně, na natáčení následující desky by si pozvala nabušený tým velkých producentských jmen, labelu by dala zelenou pro obří promo kampaň a nešetřila by ani nákladnou video prezentací. To zní jako logické kroky a přesně ty by asi udělala, kdyby byla pořád tou loutkovou panenkou, za níž ji velká část lidí stále má. Cyrus se ale rozhodla pro úplně jinou taktiku, v jejím ranku takřka revoluční.

První reference o její spolupráci s The Flaming Lips se začaly objevovat v loňském srpnu. O rok později údajné zdroje z blízkého okolí zpěvačky daly do oběhu informace, jak by nové skladby mohly znít. 30. srpna byla pak pátá řadovka "Miley Cyrus And Her Dead Petz" hozena k bezplatnému streamu na Soundcloud. Bez předchozích varování, s třiadvaceti novými songy v tracklistu, tedy počtem, který by lehko zlámal vaz i jiným přeborníkům. Už po prvních tónech je ale zjevné, že Miley novinku sotva skládala pro sklízení ovací.

V podobném duchu jako se třeba vyjádřil autor (negativní) recenze amerického SPIN, dalo by se říct, že muzikantka spáchala uměleckou sebevraždu. Nejenom že změnila stylové zaměření, respektive se místo něj propůjčila naprostému žánrovému chaosu, všechno nadto udělala v rámci jakési volnomyšlenkářské experimentální session. Jako by se autoři chytali každého nápadu, který jim v drogovém rauši přiletěl shůry, a přetavili jej do podoby písničky. Cool je pojmenovat píseň "I'm So Drunk", cool je složit song o mrtvé rybičce, cool je napsat text, jemuž vévodí dvojsloví "fucked up". Kousky, které nejvíc připomínají starou Miley, jsou jí pořád několik dimenzí vzdálené. Věci v jádru nosící hitový potenciál by v éteru nejspíš naprosto propadly. Proč tedy dávat albu vůbec šanci, mohlo by vás napadnout.

Třebaže se zdá, že Cyrus si s Coynem a spol. ve studiu opravdu jenom dali lajnu kvalitního zboží a pustili se do tvoření nemálo blízkého alchymii, tyhle halucinogenní pokusy mají nečekaně pozitivní reakce. "Dooo It!" muselo být jednoznačné heslo, když se tahle - na první pohled - nesourodá parta pustila do skládání. Popový hybrid plný povykování Shii LaBeoufa vám poprvé, ale rozhodně ne naposledy připomene nově nabytou filozofii Miley - tráva, volnost, mír a naprostý I don't give a fuck postoj. A špetka sprosťáren navíc. Protože tabu je výraz ze slovníku jiných hudebníků, příděl nešizené otevřenosti na vás během poslechu ještě na několika místech číhá.

"Bang Me Box" není jenom podmanivá basa a atmosféra zakouřeného klubu někdy na konci sedmdesátých let, ale také necenzurovaná óda na lesbický sex. Útlocitného posluchače nešetří ani galaktické hudební porno "Milky Milky Milk" nebo "BB Talk", osobité vyznání lásky novou a pořádně přisprostlou verzí Cyrus. Na jiných částech nahrávky - a to vlastně na drtivé většině - se Miley ale vážně zamýšlí, strachuje, dojímá i ironicky komentuje dnešní společnost. Za explicitním obsahem, srandičkami a pozlátky nejenom z coveru se skrývá i hlubší sdělení.

Rocková balada "Karen Don't Be Sad", smutně zasněný duet s Ariel Pink "Tiger Dreams", éterická "Something About Space Dude", zpívaná snad přímo u táborového ohně do nekonečných hlubin noci - interpretka nechala všechnu plytkost tvorby minulé za sebou a předvádí se jako působivý indie rocker. Ta stejná osoba, která kdysi dávala ruce nahoru na důkaz, že je jí to jedno, svůj hlas nyní svěřila ponuře se táhnoucí "Cyrus Skies". Její vzkaz jako by byl určen právě jejímu staršímu já: "Jo, byla jsem naživu, ale byla jsem lhář."

Výhodou tvůrčího přetlaku je, že mezi třiadvaceti skladbami si musí skoro každý vybrat několik oblíbených a ty by svým počtem stačily na regulérní elpíčko. Starší příznivci budou snad aspoň lehce uspokojení kovovými syntezátory space diska "1 Sun", sentimentalisté si popláčou u "Pablow The Blowfish" (a cynici se budou divit, jak moc s nimi může příběh o mrtvé rybce zamávat). Nejspíš šťastnou konstelací hvězd během skládání funguje i meditativní "Miley Tibetan Bowlzzz" či prostoduchý "Twinkle Song" o snu s Davidem Bowiem. Když budete mít s touhle bizarní psychedelickou směsicí trpělivost, odměnou vám bude netradiční hudební zážitek.

Je to vlastně taková opačná evoluce. Zatímco jiní opouštějí své domovské žánry a vrhají se do náručí komfortního popového mainstreamu, Miley Cyrus zahazuje všechno, co se jí za minulé roky podařilo vybudovat, a vydává alternativní kolekci s takřka nulovými šancemi na úspěch u masového posluchačstva. Zatímco jiní na špici dnešní velké scény bojují o každý dolar a svá alba nedávají ani k částečně hrazenému poslechu na Spotify, Miley Cyrus dva roky usilovné práce zveřejňuje jen tak, jako bezplatný stream na Soundcloudu. Může si to ostatně dovolit, vyděláno má do konce života. Co jí ale asi stále chybí, je vaše uznání. Od nás ho touto recenzí jednoznačně dostává.

NÁZORY
  • ?!?!?!?!?!?!?! (Anonym, 21.09.2015 13:30) Reagovat

    O Miley má každý skreslenú predstavu, ale dokázala niečo, čo ostatné popové speváčky možno nedokážu nikdy. A to nahrať album podľa seba, vykašlať sa na label, reklamu, propagáciu, Billboard HOT 100 a na Taylor Swift a jej kamarátky =) Nikdy som si nemyslel, že toto dievča bude mať gule. Toto album mi príde ako veľký protipól dnešnému mainstreamu. Nehodnotím jej správanie, to je už jej vec. Ale koľko speváčok sa snažilo o svoj hudobný obrat a žiadnej sa to nepodarilo cez label pretlačiť. Tak napríklad Kesha - Warrior (chcela nahrať niečo iné a nakoniec nemohla), Christina Aguilera - Bionic (songy nahrávané s alternatívnymi umelcami jej label vyškrtol a naposlednú chvíľu sa nahrávali komerčné songy), Katy Perry - The Prism (pôvodne sa malo niesť na temnej vlne a bol z toho Roar a plno farbičiek), Taylor Swift radšej presedlala na čistý komerčný pop, aby sa stala globálnou hviezdou, lebo country šlapalo len v Amerike a to by som mohol menovať rôzne iné spevácke prípady, kedy nemali odvahu svoje projekty pretlačiť len aby komerčne neprepadli.

    • Re: ?!?!?!?!?!?!?! (Anonym, 21.09.2015 15:31) Reagovat

      Ale prosimtě. Tohle je prakticky jen mixtape zadarmo. Kdyby opravdu se tohle snažila protlačit, tak by to vydala pod svým hlavním labelem RCA, ale ten by jí to zatrhnul, jako ostatním zpěvačkám. A nejdůležitější je výsledek - taková slátanina. To radši ať zůstane u Dr.Luka a Max Martina, kteří ji napíšou songy, neboť to ona zjevně nezvládá.

    • tohle mohl vyblejt snad jenom dement na druhou john (Anonym, 21.09.2015 17:50) Reagovat

      který má v hlavě totálně nas-áno

  • ?!?!?!?!?!?!?! (Blééé, 21.09.2015 14:03) Reagovat

    Koho doprdele tady s prominutím zajímá blbka jménem Miley Cyrus??? je jako parazit...
    Kde je taková Courtney Barnett a její opěvované album Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit????

  • !!! (Andrea, 21.09.2015 14:52) Reagovat

    Naprosto trefná a výstižná recenze :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Miley Cyrus a Pharrell Williams si v novém singlu hrají na doktory (14.03.2024 20:09)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)
- Dua Lipa stále vládne českým rádiím, Miley Cyrus je mezi nejhranějšími už déle než rok (08.02.2024 16:00)
- Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish (05.02.2024 11:00)
- Dua Lipa převzala vládu v českých rádiích, Robin Zoot v albech přeskočil Viktora Sheena (26.01.2024 15:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- Britney Spears: "Do hudebního průmyslu už se nikdy nevrátím" (06.01.2024 13:28)
- Stále na "Planetě opic". Viktora Sheena nesesadila ani Taylor Swift, Ben Cristovao prorazil v rádiích (10.11.2023 08:00)
- Ani The Rolling Stones nesesadili Viktora Sheena z čela domácí albové hitparády (03.11.2023 07:30)
- Britney Spears v nové knize šokuje: "S Justinem Timberlakem jsem čekala dítě" (22.10.2023 16:26)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Billie Eilish Bono Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu