shop.musicserver.cz
Oldies Festival, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 27.6.2015

Oldies Festival. To nechceš

Vydáno: 28.06.2015 18:14 v sekci Naživo - David Věžník | foto: facebook interpreta

Na žurnalce se učí, že reportáže a kritika vůbec by se měly vyhýbat první osobě čísla jednotného - čtenáře nezajímá, co "já", chce vhled, co největší objektivitu(!). Co ale dělat, když zážitky přesahují význam slova subjektivní tak moc, až to bolí? Report z ostravského Oldies Festivalu si přečteš ve druhé osobě.

Live: Oldies Festival

místo: Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
vystoupili: Alexia, 2 Brothers On The 4th Floor, Whigfield, Fun Factory, Mr. President, Dr. Alban, Twenty 4 Seven
datum: 27. června 2015

Ono to vlastně skoro ani nejde jinak - devadesátky jsou a navždycky budou ryze subjektivní doba. Můžeš je milovat, můžeš je nenávidět, můžeš je nechápat, protože ti v jejich rozpuku bylo asi pět, jako jednomu tvýmu kolegovi, který šel nedávno na podobnou akci a psal z ní (pro jiný server) reportáž postavenou na pohledu Alenky v říši divů. Devadesátky jsou kult. Buďs je zažil, nebo nezažil a to všecko určuje tvůj postoj k nim.

Jasně, je to období značně dekadentní. Tvůj vkus formovaly jen těžko uvěřitelné příběhy kamarádů z Beverly Hills a Melrose a nespočet eurodancových černobílých dvojic a "projektů", jejichž hity duněly barem ve tvým rodným městě, kterej ještě dneska vypadá furt stejně, a co víc, ty hity tam (ten stejnej DJ!) hraje furt. Neuvěříš.

Takže když se dozvíš, že hudba devadesátých let je nyní regulérní retro, poskočí ti srdce radostí. Totiž zděšením. Tvoje mládí je znovu v kurzu. A definitivně v hajzlu. Vidět Twenty 4 Seven naživo je splnění tvýho snu, protože "Is It Love?", "Čágo bélo, šílenci!" a vůbec. V hlavě se ti rozezní písně z desky "The Spell" Alphabeat, té desky, o níž kolegové z Popjustice prohlásili, že vyšla o čtyři roky dřív, nebo sedmnáct let později, než měla. Vždycky tě to rozesměje. Protože je to pravda.

Každopádně oblast Visegrádu teď zaplavuje nová vlna retro festivalů pořádaných kdekým, Davem "Hoffem" Hasselhoffem počínaje, páně Válkem v Ostravě konče. A když zjistíš, že se taková akce koná v městě, ve kterým zrovna žiješ, nemůžeš nejít.

Musíš se ale připravit na několik věcí. Předně třeba na to, že tohle nejsou Twenty 4 Seven:

-

Tohle nejsou Fun Factory:
-

A tohle nejsou Mr. President:
-

Nepřekvapuje tě to, víš, že tahle doba byla plná lží - hudebních skupin tvořených členy, kteří ji reprezentovali na plakátech, a členy, kteří zpívali ve studiu. Příběh pokračuje, hudební skupiny jsou spíš firmy, ve kterých se točí zaměstnanci... Vtipkuješ se známými, jestli do Ostravy přijede pravá Whigfield. To ještě netušíš, že ji nebudeš mít šanci vidět.

Pětadvacet tisíc lístků. Přesun z místa pod Vysokou pecí do míst, kde bývá hlavní stage Colours. Pro pořadatele úspěch. Retro je v kurzu víc, než se zdálo. Těšíš se, ale máš i trochu strach. Bude to velký. Snad všechno klapne.

Neklaplo.

Je sobota, počasí proměnlivý. A lenivý. Tušíš, že Alexia, která to zahajuje, to ve tvým případě odskáče. Zkoušíš dorazit tak, abys stihl aspoň půlku. Cestou na konec plotu, kde vidíš dva týpky, co by mohli být z organizačního týmu, a tak tě nasměrovat k hlavnímu vstupu, míjíš stovky lidí poskládaných podél celých zábran. "To jsou čumilové, ne?" Nejsou, zjišťuješ vzápětí. Tam někde vzadu za nimi je ten hlavní vstup. Dáváš si tam hodinu. Do areálu se dostáváš akorát s koncem koncertu. Zjišťuješ, že Alexia zpívá naživo, že jí to (překvapivě) dost jde a že má kytaristu, kterej je nazvučenej tak, že o něm nevíš, dokud si ho nevšimneš.

OK, chce to pivo, než to skončí a ke stánku se nahrnou lidi. Už tam nějací jsou. No, snad to půjde rychle.

Nešlo.

Evidentně poddimenzovaný areál se v případě stánků s pitím stává bojem o přežití. Atmosféra houstne s každou další minutou. A s každou další hodinou. Přemýšlíš, jestli to vzdát a být chvíli žízní, pak si říkáš, že už tam stojíš dost dlouho, že už to nemůže trvat dlouho, a když ti dojde, že se sakra pleteš, bereš už to jako dokumentární a dokumentační výzvu. A tak stojíš.

Zatímco hrají 2 Brothers On The 4th Floor.

A Whigfield.

A Fun Factory.

Děsíš se chvíle, kdy se ti začne chtít na záchod. Radši na to nemyslíš, bereš si rovnou kolu do zásoby a panáka ruma na nervy a jdeš se zkusit bavit. Fun Factory končí peckou "Pain" a ty si všímáš, že (ta nová) zpěvačka jede na playback. Nepřekvapuje tě to. Stejně jako výkon moderátora, jehož konferenciérské dovednosti končí u devadesátkového(!) hecování davu a la "Jste tadyyyy?". S vtipem sobě vlastním ohlašuje pauzu a ty přemýšlíš, k čemu jsou na takových akcích potřeba přestávky, když jednotliví členové "projektů" k vystoupení potřebují jen mikrofony.

Mezitím se setmělo a tvou pozornost upoutá jakási plachta zavěšená na jeřábu, který z nějakého důvodu stojí uprostřed divácké plochy. Je dokonale osvětlená, aby byla vidět loga, co na ní jsou, a tebe napadá, že to osvětlení je zatím asi ta nejdokonalejší věc na celém Oldies Festivalu. Plachta je zvlněná, loga přečíst nejdou. Lidi se začínají tlačit víc dopředu, vyhajpováni pocitem, že večer graduje. Tlačili by se zřejmě stejně, ať už by byl line-up rozmíchán jakkoliv.

Dr. Alban ale možná tou větší hvězdou je. Na hudebním poli stále aktivní muzikant loni vydal nový singl nebo EP nebo tak něco. Na pódiu si to "dává", netuše, že mistr zvuku jeho vystoupení proměňuje v karaoke bar na Stodolní zkřížený se semifinálovými večery libovolné pozdější řady tuzemské SuperStar. "It's My Life" má ale mocnej beat i po těch letech.

Na Mr. President se čeká nechutně dlouho ("Už jsou připravení, už jen malou chviličku," ozřejmuje konferenciér logiku věci hned dvakrát nebo třikrát během pětadvacetiminutového prostoje), načež přichází Lazy-Dee s nějakou paní. Karaoke pokračuje, příliš vytažené vokály odhalují každou nepřesnost a pokusy dvojice naučit každou stranu publika zpívat jinou část refrénu "I Give You My Heart" se setkávají s neúspěchem pod značkou Ztraceno v překladu.

Poslední pauza, poslední hvězdy. Twenty 4 Seven. Konferenciér objasňuje, že se Stay-Cm již Nance nevystupuje, taktně tak přehlížeje všechna ostatní personální rošamba, jichž jsi byl doteď svědkem. Nutno ale dodat, že jestli v ranku pokleslého eurodancu může fungovat něco jako profesionalita, pak ji můžu definovat tihle dva. Choreošky (jakkoliv legrační), pošťuchování sebe sama i publika, kostýmy (jakkoliv legrační) a překvapivě sebejisté pěvecké projevy nedávají publiku vydechnout. Týpek vedle tebe natáčí na telefon bootleg, v rámci téměř povinného medley songů zpřátelených kapel zní ten večer asi potřetí "I Like To Move It" Reel 2 Real (co vlastně dnes dělají Reel 2 Real?).

Nastupuje "DJ" (je to ten "moderátor"?), svůj "set" odpaluje "Macarenou", hraje z cédéček, co přeskakují, a jeho playlist ti nedává žádnou logiku. Nevydržíš to moc dlouho, navíc poprchává, jako ostatně skoro celý večer, a tak odcházíš přesvědčit se, jestli tradičně nezvládne přepravu desetitisícového davu ostravský dopravní podnik.

Nezvládl.

Ležíš v posteli a přemýšlíš, jak moc tu pokakanou organizaci strhat, jak moc si z toho všeho dělat srandu, jak moc smysl má pořádání takových akcí. A uzavíráš to tím, že odpovědi si stejně najde každej sám. Chceš tam za rok zas? Bude to vůbec za rok zas? Přemýšlej ještě chvilku...

NÁZORY
  • Co to meleš (P., 28.06.2015 20:01) Reagovat

    Tady se někdo snažil být ukrutně vtipnej..

    • Re: Co to meleš (Adam, 29.06.2015 09:09) Reagovat

      Špatnej pokus o sarkasmus

  • Fun Factory (Václav Votava, 28.06.2015 20:04) Reagovat

    S recenzí naprosto souhlasím.Na akci jsem jel 420 km a z Alexia jsem měl asi jen poslední 3 minuty. Co se interpretů týče, pro mě to byl neskutečný zážitek. Jen si dovolím nesouhlasit s informací, kde jste zmiňoval vokalistku Fun Factory. Vokalistka Balca Tözün , která byla na koncertě je OPRAVDU původní zpěvačka, která formaci nazpívala veškerë vokály. Vystupovala ale pouze jen ve videoklipu Groove Me. Na pódiu i v ostatních klipech ji nahradila Marie-Anett Mey, která sloužila jen jako vokalistka na playback a tanečnice. Balca díky platné smlouvě nazpívala veškeré slavné hity Fun Factory, ikdyž nebyla vidět veřejně. TZN., že ta zpévačka, co byla včera v Ostravě je opravdu onou hlavní a hlas v písních patří skutečně jí. To se ale bohužel nedá říci o vokalistkách Mr. President i Twenty 4 Seven, ikdyž ve druhém případě si to slečna dává o poznání lépe..Já osobně jel z ČB na kapely a zážitky, ne na pivo, tudíž za mě velkej zážitek, až na tu neskutečnou frontu do areálu... Co se týče zvuku, a neustálého pískání mikrofonu, nikdo nejsme dokonalí, ale tohle už bylo taky trochu moc stejně jako to, že Whigfield i Fun Factory pustil pan zvukař několikrát jiný song než si vokalistky natýzovaly. Nemluvě ani o tom, že se panu zvukaři někde zatoulal singl Pain a kdyby to nezachránil raper NANA ( známý v 90kách taktéž singlem Lonely ), který ho u pana zvukaře pustil osobně, vůbec bychom se téhle kultovky nedočkaly..

    • Re: Fun Factory (Michal, 28.06.2015 23:57) Reagovat

      S tou sladbou "Pain" to bylo trochu jinak. Nebyla plánována, při jejich šou proběhla konverzace jednoho návštěvníka z první řady přímo u pódia s NANA, kdy se domlouvali na této skladbě - zvukař to v playlistu neměl,proto tedy tato situace. Co se týče vazby mikrofonu, to je těžko vychytatelné, když Vám vleze interpret přímo na reprák. To to zavazbí i kdyby jste 100 krát nechtěli. Viděno osobně rovněž z první ruky / řady.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: "Barbie Girl" a "Coco Jamboo". Festival 90s Explosion byl přehlídkou hudebních obskurností (22.05.2023 20:01)
- Fotogalerie: Pražský open-air festival 90s Explosion v obrazech (21.05.2023 15:55)
- 90's Explosion festival doveze do Prahy skupiny Aqua, East 17, Eiffel 65 nebo Dr. Albana (29.03.2023 13:37)
- Naživo: Nova Rock v prvním dni rozzářili Muse, Evanescence a tuny bláta (14.06.2022 08:21)
- David Hasselhoff na nové desce předělá hity od Kiss i Elvise (12.07.2021 08:36)
- Video: David Hasselhoff nyní zkouší metal. "Through The Night" s CueStack je ale zoufalé volání po Pamele z "Pobřežní hlídky" (15.12.2020 11:51)
- Nové desky 40/2019 - od Tegan And Sara přes Mirai po Opeth (02.10.2019 14:55)
- Video: David Hasselhoff láká v "True Survivor" na nový akční film (21.04.2015 10:46)
- Publicistika: Zaostřeno na podpultovky 14/2009 (09.04.2009 07:37)
- Video: Video Jukebox 11/2009 (20.03.2009 05:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu