shop.musicserver.cz
Rock For People, Hradec Králové, 6.6.2015

Velcí Bastille, podivný Casablancas a nespoutaní Yellowcard. RfP prožil svůj letošní poslední den

Vydáno: 07.06.2015 14:32 v sekci Naživo - Ondřej Hricko | foto: Petr Klapper - Rock For People

Ačkoliv hlavní hvězdy Faith No More a Limp Bizkit své koncerty odehrály již v pátek a důsledkem toho znatelně ubylo návštěvníků, nabízela sobota i další zajímavá jména. Energická vystoupení předvedli Yellowcard i David Koller, poněkud rozpačitě pak působil set Juliana Casablancase.

Live: Rock For People

místo: Festivalpark, Hradec Králové
datum: 6. června 2015
vystoupili: Yellowcard, Julian Casablancas + The Voidz, Bastille, Korben Dallas, David Koller, Znouzectnost a další

Rock For People, 6.6.2015
© Petr Klapper - Rock For People
Sobotním programem vrcholil hradecký Rock For People, který celkově navštívilo přibližně 27 tisíc fanoušků. Poslední den sice zaznamenal jejich úbytek, několik tisíc návštěvníků však vytrvalo a sebralo poslední síly podpořit stále mladistvé Yellowcard a hlavně hlavní hvězdy dne Bastille.

I poslední den se počasí činilo a nadále rozpalovalo festivalový areál. V něm vládla o něco poklidnější a uvolněnější atmosféra, způsobená zejména vyčerpávajícími předchozími dvěma dny. Únava z teplého počasí a nabitého programu byla všudypřítomná, ale sotva se v areálu rozehrály první kapely, diváci neváhali muzikanty znovu podpořit. Těmi prvními byli slovenští Korben Dallas jejichž kariéra za poslední roky zajímavě stoupá. Vystoupení si nenechalo ujít několik desítek přihlížejících, kteří ocenili jejich inteligentní nemaistreamový pop-rock. Kapela představila písně z obou svých desek "Karnevalová vrána" a "Banská Bystrica".

Rock For People, 6.6.2015
© Petr Klapper - Rock For People
Po dříve odvolaných účastech Turbowolf a ROAM přišla v sobotu ráno další nemilá zpráva v podobě dopravních komplikací Švédů Dead By April, kteří museli v důsledku toho své vystoupení zrušit. Dle informací pořadatelů se však jedná o jejich hraní na Rock For People Europe. Namísto toho si na poslední chvíli střihla na hlavním pódiu svůj třetí set během tří dnů britská parta Shoshin.

Bouřlivý ohlas budili v sobotu hlavně tuzemští interpreti v čele s Davidem Kollerem a Vojtou Dykem a jeho B-Side Bandem. První jmenovaný přichystal své obvykle prvotřídní vystoupení, kde zahrál jak písně ze svého nového alba "ČeskosLOVEnsko", tak nezapomněl ani na své předchozí sólové desky. Publikum ocenilo zejména nesmrtelné hity "Amerika", "Šrouby do hlavy", "Černí andělé" i "Chci zas v tobě spát", které si spolu s Kollerem nadšeně zazpívalo. Aplaus diváků byl tak mohutný, že se koncert protáhl oproti plánu o deset minut a došlo i na přídavek v podobě hitu "Troubit na trumpety by se nám líbilo", kde Koller představil skrze sóla své doprovodné a instrumentálně zdatné hudebníky.

Rock For People, 6.6.2015
© Petr Klapper - Rock For People
Yellowcard na hlavním pódiu pak předvedli, že snad vůbec nestárnou. Atletické výkony jednotlivých členů, mladistvé pojetí jejich pop-punkových písniček a radostná živelnost z hraní nakazily i ty, kteří jejich tvorbu tolik neznali a přihlíželi spíš ze zájmu. Floridská parta ve svém setu nezapomněla na žádný ze svých prověřených hitů a sympaticky provětrala zástupce hned několika desek.

Titul nejpodivnějšího představení letošního ročníku by si jednoznačně vysloužil Julian Casablancas se svými The Voidz. Zpěvák The Strokes, který si během pauzy své domovské kapely založil tento boční projekt, působil již od svého příchodu na pódium rozpačitým dojmem. Možná to zapříčinil minimální zájem návštěvníků, kterých se k hlavní stage dobrouzdala jen hrstka a ta zaplnila pouze prvních pár metrů čtverečních pod pódiem. Nejenže Casablancas vypadal značně otráveně, pronášel jízlivé a ironické poznámky, ale chvílemi dokonce budil dojem, že se musel před koncertem posilnit i něčím ostřejším. Během psychedelických písní z debutu "Tyranny", který byl přijato kritikou všelijak, se červeno-černovlasý zpěvák převážně díval pod sebe a jen velmi sporadicky zvedl hlavu a pokusil se o nějaký kontakt s publikem. Chvílemi se zdálo, že se s mikrofonem spíš mazlí a něco mu šeptá, než že by doopravdy zpíval. The Voidz vůbec vzhlíželi značně podivně. Možná kdyby kapela hrála na menším pódiu, jejich kytarovo-klávesový by set vyzněl lépe. Hudebně to nebylo špatné a rozhodně originální, ale Casablancasova prezentace vyvolávala spíš údiv a pobavení a zamezila tak důstojnému zážitku.

Rock For People, 6.6.2015
© Petr Klapper - Rock For People
O poznání srdnatější výkon předvedli Asylums, kteří přivezli z Británie svižný kytarový rock. Jejich energické nasazení na ZOOT Stage zajímavě kontrastovalo s klimbajícím frontmanem The Voidz na hlavním pódiu. A kdo již netrpělivě vyhlížel večerní koncert Bastille, mohl si ho zkrátit u swingu Vojty Dyka a jeho B-Side Bandu.

Na Bastille čekalo především mladší osazenstvo festivalu, ale slušně zaplněnou plochu u pódia samozřejmě tvořili i ti starší, spíše zvědaví diváci. Koncert odstartovala svižná pecka "Things We Lost In The Fire", která krásně rezonovala teplou noční atmosférou k spánku se pomalu ukládajícího festivalu. Bastille nezapomněli na žádný ze svých hitů a představili i jednu novou písničku. Odehráli precizní, i když možná trochu profesorsky chladný koncert, kterému však nechyběla profesionalita a hudební zručnost všech muzikantů. Při závěrečných peckách "Of the Night" a "Pompeii" dokonce až mrazilo.

Letošní ročník se sice neobešel bez několika odvolaných čísel, bylo to ale jediné smítko na jinak fantasticky zorganizovaném festivalu, který právem patří k nejlepším u nás. Fanoušci měli možnost vidět hvězdy první kategorie i zajímavé talenty a hlavně interprety, které jiné festivaly neomílají stále dokola. I výběr tuzemských skupin byl osvěžující, i když mnohé z nich nepatřili ke známějším jménům. Letošní Rock For People tak vyslal samé dobré zprávy do následujících let a udržel stále vysoko posazenou laťku.

Report ze čtvrtka na RfP

Report z pátku na RfP

NÁZORY
  • Bastille (Koby, 07.06.2015 19:04) Reagovat

    Jen bych upřesnil, že velká část Bastille byla bohužel na playback... Byl jsem ve FOH během koncertu a příprav... :-(

  • Vyjádřím se k názoru na koncert JC + The Voidz... (J., 07.06.2015 22:28) Reagovat

    Vyjádřím se k názoru na koncert JC + The Voidz. Zpěvák Casablancas není typickým frontmanem nebo showmanem, který čile komunikuje s publikem způsobem, který se od velkých Hvězd očekává. Autor reportáže to však pravděpodobně považuje za samozřejmost a nutnost, což je trochu škoda. Julian rozhodně nebyl jízlivý nebo odtažitý, stačí se podívat na jakékoliv rozhovory nebo koncerty jak The Voidz, tak The Strokes. Je to spíš plachý člověk, na nic si nehraje a není dobré jeho zakřiknutost, kterou občas maskuje ironií, zaměňovat s arogancí či špatnou náladou. Atmosféra v publiku byla dle mého názoru také velmi solidní a naopak mi přišlo, že celá kapela to náležitě ocenila. Nebylo třeba hecování nebo nějakých manýr, jisté propojení hudebníků a diváků bylo zjevné, přinejmenším v předních řadách. A v tom případě vůbec nevadí, že jich nebyly zrovna tisíce. Ostatně Voidz nejsou hudbou pro masy a více by se hodili spíše na Colours, které jsou přece jen stylově pestřejší a zaměřené jaksi alternativněji.
    Díky autorovi za článek i názor.

    PS.: Chybí mi tu recenze CD Tyranny. Není v dohledné době šance na reparát..?

    • Re: Vyjádřím se k názoru na koncert JC + The Voidz... (Ondřej Hricko, 07.06.2015 22:41) Reagovat

      Děkuji za Váš názor. Rozhodně máte pravdu, že Julian není typický rockový frontman a na nějaká velkolepá gesta show zrovna není stavěný. Ale přišlo mi, že oproti jiným koncertům, které jsem měl možnost vidět ze záznamu, se i na jeho poměry choval odměřeně a otráveně. Samozřejmě to je pouze můj pocit a je dobře, že někomu se koncert naopak líbil :-) Pravda je, že The Voidz by se opravdu hodili spíš na menší komornější pódium a spíše na festivalu typu Colours. S tím naprosto souhlasím. Jinak recenzi pravděpodobně v současné době nikdo z redakce neplánuje. Osobně musím říct, že jsem Tyranny poslouchal několikrát a budí ve mě rozdílné dojmy. Chvíli mi připadá fantastické a chvíli mi připadá, že se na něm nic neděje :-)

    • Re: Vyjádřím se k názoru na koncert JC + The Voidz... (Anonym, 07.06.2015 23:46) Reagovat

      Vyborne napsane

    • Re: Vyjádřím se k názoru na koncert JC + The Voidz... (Anonym, 08.06.2015 15:42) Reagovat

      Úplně souhlasím, atmosféra v předních řadách na koncertu The Voidz byla skvělá. Po koncertě jsem se spolu s dalšími fanoušky setkala s Alexem Carapetisem, Jeffem Kitem a Jeramym "Beardem" Gritterem, byli milí a "v pohodě", příznivců si váží a skutečně se o ně zajímají. Casablancas je snad nejplašší frontman, kterého znám, bohužel se po vystoupení nepřidal k ostatním členům kapely a s fanoušky se nesetkal. I tak byl set na skvělé úrovni a podle mě nepůsobil rozpačitě.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rock For People oznámil doprovodný program. Vystoupí Cirk La Putyka, Fulu Miziki, Čestmír Strakatý nebo Jindřich Šídlo, nechybí ani legendární AZ kvíz live (16.04.2024 10:56)
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- Rock for People představuje téměř finální hudební line-up, přidává Brutalismus 3000, Kerryho Kinga z legendárních Slayer nebo The Darkness (20.03.2024 16:50)
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- Rock For People odhaluje CZ/SK scénu, vystoupí Redzed, Annet X, Mňága a Žďorp, Visací Zámek, Smack One i dechovka (14.03.2024 08:58)
- Korben Dallas vydávají (rockovou) desku "Pohyb" (22.02.2024 15:55)
- Video: Korben Dallas se energickým klipem ke vztahové písni "Vyčítáš" vracejí do rockových vod (09.02.2024 14:11)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Rock For People v červnu přiveze Yungbluda, The Prodigy, The Offspring, Bring Me The Horizon a desítky dalších světových hvězd (24.12.2023 16:47)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu