shop.musicserver.cz
Roxette, O2 arena, Praha, 21.5.2015

Švédská fregata nabírá vodu

Vydáno: 22.05.2015 12:01 v sekci Naživo - Marek Odehnal | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Rozporuplné pocity si odnášel domů fanoušek, který navštívil koncert švédské legendy Roxette k třiceti letům působení na scéně. Jako jin a jang totiž působili oba protagonisté a zatímco Per Gessle sršel energií i vtipem, Marie Fredriksson byla jen stínem své dřívější podoby. A to bohužel nejen pěvecky.

Live: Roxette

místo: O2 arena, Praha
datum: 21. května 2015
setlist: Sleeping In My Car, The Big L., Stars, Spending My Time, Crash! Boom! Bang!, Crush On You, She's Got Nothing On (But The Radio), The Heart Shaped Sea, Watercolours In The Rain/Paint, Fading Like A Flower (Every Time You Leave), How Do You Do!, It Must Have Been Love, Dressed For Success, Dangerous, Joyride, Almost Unreal, Listen To Your Heart, The Look

Roxette, O2 Arena, Praha, 21.5.2015
© Vojta Florian / musicserver.cz
Království tří korunek má ve světě populární hudby dlouhodobě velmi silnou pozici. Malá skandinávská země díky koncepčním státním dotacím na rozvojové kulturní programy pro mladé včetně undergroundových žánrů, jako je metal, v kombinaci s rodinným zázemím, kdy je řada dětí už od ranného mládí svými rodiči vedena ke zpěvu a hře na hudební nástroje, vyslala do světa hned několik jmen, které hrály ve své době roli globální superstar. Stačí vzpomenout legendární čtveřici Abba.

Ve své době byly celosvětové známé i skupiny jako A*Teens nebo The Cardigans a ze současných popových hvězd zmiňme třeba plavovlásku Robyn. Mezi nejslavnější vývozní artikly země patří bezesporu i duo Roxette. Dvojice Gessle/Fredriksson se na světových kolbištích pohybuje už tři dekády a řada jejich hitů patří mezi ty vůbec nejznámější melodie historie populární hudby. Hvězdně rozjetou kariéru však překazil krutý zásah osudu a tak i když jsme mohli už dopředu tušit, jakou podobu bude mít pražský koncert, výsledný dojem je bohužel i přesto víc než rozpačitý.

Začnu pozitivy. Per Gessle je nestárnoucí, věčně usměvavá a energická jistota, která sama utáhne show pomalu i v důchodovém věku a jeho charakteristický hlasový projev prostě nezevšední. Naopak, jedním z vrcholů večera byla převážně v jeho režii odzpívaná "Crash! Boom! Bang!". Ta s působivými projekcemi a psychedelickými kytarami měla za následek silně atsmoferický zážitek, ne nepodobný zážitku z koncertů Pink Floyd. Neskutečně potěšila i vsuvka sólového kytaristy, kdy nadšené aréně přehrál tradiční českou lidovku "Holka modrooká" a většina osazenstva se samozřejmě přidala sborovým zpěvem.

Roxette, O2 Arena, Praha, 21.5.2015
© Vojta Florian / musicserver.cz
Poslední třetina koncertu měla výborné grády a probralo se i jinak docela pasivní publikum na tribunách. Asi nejvíce energické bylo kombo "Dressed For Succes/Dangerous" s nejlepšími pěveckými chvilkami Marie, slavnými baladami (obohacenými pouťovými balonky) nad hlavami davu a finálním ultrahitem"The Look". Potěšil i fakt, že v publiku takřka zcela zaplněné O2 areny byla řada teenagerů, znající všechny texty a užívající si naživo hudbu, na které vyrostli jejich rodiče. Bohužel, ani tyto klady nezachrání jalový dojem z celého večera, do kteréhož obrázku zapadá i role nevýrazného indie rockového předskokana Eskobar.

Už při otevíráku "Sleeping In My Car" bylo jasné, že je něco špatně. Potichý zvuk s výrazně staženými zpěvy, pomalé tempo a jako vrchol tohoto zpackaného úvodu show "Stars", kterou v této podobě Roxette raději vůbec neměli hrát. Z diskotékové vypalovačky udělali unylou pop rockovou záležitost, fatálně postrádající původní drive. A pak ten zpěv...

Tímto se dostáváme k závěrečné části reportáže a provokativnímu zamyšlení, zda má v současné podobě existence dua pod hlavčikou Roxette smysluplnost a hlavně budoucnost. Krutá rána osudu v podobě mozkového nádoru Marie na přelomu tisíciletí a nemalé trvalé následky na zdraví kdysi fenomenální zpěvačky vznáší výrazný otazník nad morální legitimitou současných světových turné a řekněme, sebeúctě k odkazu, který uskupení zanechalo v hudební historii.

Roxette, O2 Arena, Praha, 21.5.2015
© Vojta Florian / musicserver.cz
Pěvecký výkon celý večer na stoličce sedící Marie Fredriksson, která je nyní už jen stínem dřívější energické divy, byl vzhledem ke známým okolnostem pochopitelně velmi špatný a jen s výraznou podporou sboristky dokázala uržet linky svých náročných partů. Opravdu to byl silně neutěšený a smutný pohled a řečnickou otázkou je, jestli je tohle to co chtějí samotní aktéři i publikum a jestli je tohle vůbec správné. Rozumím potřebě Marie dalšího životního naplnění a kontaktu s fanoušky jako nepopiratelné psychické podpory po tragické osobní zkušenosti, ale dle mého současná koncertní podoba Roxette násilným "křísením mrtvého" jen zbytečně parazituje na krásné a záslužné minulosti, hodnotách a étosu, který dříve vytvořila.

Je to zbytečné a nedůstojné prostituování značky. Mnohem adekvátnější by byla další sólová dráha Gessleho pod svým jménem, kde by Marie hostovala, třebas i koncertně, ale značku Roxette už by minimálně naživo zkrátka měly nechat zaslouženě odpočívat na hřbitově těch největších velikánů hudebních dějin. Je mi jasné, že tento pohled vzbudí nemalé kontroverze, ale nemůžu si pomoct – přesně tyto popsané pocity jsem si nejen já odnášel z pražské O2 areny.

NÁZORY
  • Bohužel musím souhlasit. Celá koncert jsem měl... (Iveta, 22.05.2015 12:22) Reagovat

    Bohužel musím souhlasit. Celá koncert jsem měla pocit, že se s námi Marie loučí a pomalé písně jako Watercolours in the rain mi připadaly skoro jako pohřební, ač to může znít morbidně.
    Na koncert jsem se těšila, i když jsem Roxette viděla v Praze i před 4 lety, ale samozřejmě mi to nedalo, abych se nepodívala na videa z některých předcházejících koncertů a tak trochu jsem se bála, jak to dopadne.
    Nebudu zapírat že jsem sem tam uronila slzu. Už jen to, že na začátku museli Marii na pódium vyloženě přivést mě jen utvrdilo v tom, že tohle je prostě konečná (a to jsem jinak dost optimistický člověk).
    Co jsem na světě, Roxette poslouchám, ale dnes si říkám, že je to vlastně docela nedůstojné. Myslím si, že většina fanoušků by si chtěla spíš pamatovat tu veselou vysmátou dvojici plnou energie a ne "ducha roxette"...

    • Re: Bohužel musím souhlasit. Celá koncert jsem měl... (Alena, 22.05.2015 12:29) Reagovat

      Mě se koncert moc líbil. Kdo chce studiové nahrávky, ať si doma pustí CD. Roxette dokázali rozbouřit halu a to je důležité. Lidi se bavili a nekoukali, že Marii to nezpívá jako za mlada. Ale k tomu co zažila je to obdivuhodný výkon. A proč by měli přestat hrát, když mají vyprodáno? Věk se podepíše na každém a tady šlo o zábavu a já i ostatní kolem mě se bavili náramně. Díky Pere a Marie z as kvěle strávaený večer

      • Re: Bohužel musím souhlasit. Celá koncert jsem měl... (Iveta, 22.05.2015 12:37) Reagovat

        Já neřekla, že se mi koncert nelíbil... Jen se nesl v takové ponuré náladě. V některých částech koncertu, např. zmíněná písnička Stars, jsme jako dav fanoušků pohořeli na celé čáře. Zpívalo jen pár lidí. A co třeba Spending my time? Kam jsem se podívala lidi jen stáli a nic. Neříkám, že nezpíval nikdo, ale bylo to trochu zklamání (z davu, ne z kapely).
        Jsem realista, jsem si vědoma toho, že Marie si prošla těžkou nemocí a ano, je obdivuhodné, že se tím nenechala porazit a našla odvahu a sílu vyrazit na tour...

        • Re: Bohužel musím souhlasit. Celá koncert jsem měl... (Monika Hanusová, 27.05.2015 20:00) Reagovat

          Souhlasím, brečela jsem, ale ne kvůli jindy dojemným písničkám, ale proto že, jsem se loučila s Marií, stejně tak asi jako ona s námi. A souhlasím. Per byl výborný, pohled na Marii tristní. I když tomu všemu rozumím, nikdo z nás fanoušků, ani oni, si tohle nezasloužili.

      • Re: Bohužel musím souhlasit. Celá koncert jsem měl... (Jane, 23.05.2015 13:52) Reagovat

        Ahojky, koncert byl náramně vydařený:) Atmosféra úžasná a paní Marie má velké charisma a srčí z ní stále optimizmus a vděk.. Pere je pořád zábavný a energický muzikant. Marie a Pere jsou báječní a doplňující se PARŤÁCI:), kteří už 30let drží za jeden provaz i přes všechny těžkosti a to je obdivuhodné!! Díky, že kapela ROXETTE zavítala k nám oslavit své 30. výročí.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kniha "Pink Floyd: Všechny písně" nabízí pohled do zákulisí tvorby slavné kapely (23.11.2023 18:12)
- Recenze: Mnoho řečí, málo muziky. Navzdory doslovnosti ale "The Dark Side Of The Moon Redux" Rogera Waterse za poslech stojí (02.11.2023 10:30)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Audio: Roger Waters v nové verzi "Time" poněkud cohenovatí (25.08.2023 11:47)
- Roger Waters odhalil detaily ke své verzi "Dark Side of the Moon" a servíruje singl "Money" (24.07.2023 11:04)
- Naživo: Nebyl to jen koncert: aktivista Roger Waters v Praze omamoval, vzpomínal i kázal (25.05.2023 11:42)
- Zemřel Lasse Wellander, kytarista kapely ABBA (11.04.2023 09:52)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Další polínko pod kotel sporu mezi členy Pink Floyd. Manželka Davida Gilmoura nazvala Rogera Waterse "antisemitou" a "misogynem" (08.02.2023 15:41)
- Detaily výroční edice "Dark Side of the Moon" od Pink Floyd jsou venku. Fanoušci se mají na co těšit (23.01.2023 08:31)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu