shop.musicserver.cz
Etherwood, Roxy, Praha, 15.5.2015

"Do tance, mládeži!" diktovali v Roxy studenti d'n'b medicíny v čele s Etherwoodem

Vydáno: 17.05.2015 22:53 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: benbeechphoto.com

V roce 2013 sesbíral snad všechna možná ocenění za drum'n'bassového nováčka roku. Od té doby je Etherwood v kurzu. V pátek večer ale kromě něj v pražském klubu Roxy vystupovaly i další talenty. A jak BOP, tak Keeno stojí za zapamatování. Více už v reportáži.

Live: Etherwood

místo: Roxy, Praha
datum: 15. května 2015
support: Mullet, BOP, Keeno, Anile

Fotografie jsou pouze ilustrační.

London Elektricity
© Redbubble.com
Když Tony Colman alias London Elektricity spolu s Chrisem Gossem v roce 1996 založili nezávislý label Hospital Records, nejspíš ani netušili, že jim pod rukama vzniká vydavatelství, které nenávratně změní drum'n'bassovou scénu. Z Hospital Records se během uplynulých devatenácti let stala vyhlášená značka stojící za úspěchy takových jmen jako High Contrast, Camo & Krooked, Metrik, Fred V & Grafix nebo Logistics. Stále stejné umělce ale nelze točit donekonečna, a tak pod záštitou Hospitalu vznikl experimentálnější label Med School. Ten v současnosti vychovává d'n'b talenty a připravuje jim půdu do doby, než se z nich stanou festivaloví headlineři zítřka. A právě výkvět z těchto mladých a neklidných zavítal v pátek večer do pražského klubu Roxy.

Úvodní vystoupení britského DJe skrývajícího se za pseudonymem Mullet začínalo chvíli po desáté večerní, ani o hodinu později byste ale na parketu klubu nenašli více jak hrstku postávajících. Nezáživný a spíš uspávající set zkrátka nepřinášel nic zaznamenáníhodného, a tak není divu, že desítky návštěvníků zkoumaly spíše nabídky místních barů.

Etherwood
© partyflock.nl
To následující BOP už byl o něčem jiném. Podstatně pestřejšímu a vyváženějšímu setu nebylo mnoho co vytknout. BOP díky rychlejšímu BPM a častějšímu zapojení stroboskopů vylákal od barů první fanoušky a člověk se až nestačil divit, jak snadno a plynule přecházel z tvrdých elektronických beatů přes osmibitové zvuky až do zádumčivějších poloh a zase zpátky. Velmi sympatické překvapení.

Papírově nejsilnějším jménem ale byl Etherwood. Na londýnského hudebního producenta, který podle svých vlastních slov "miluje stromy, kešu oříšky a Budhu" už byl klub velmi slušně zaplněn. I jeho set patřil mezi ty rozmanitější, v tomto případě to ale bylo spíše na škodu.

Etherwood je znám pro svůj zasněný, atmosférický styl, do nějž si často nahrává své vlastní vokální party, a kdo se do Roxy těšil na jeho pojetí liquid drum'n'bassu, mohl se během dvouhodinového setu místy cítit trošku rozladěně. Umělec, který vyrostl na rocku a heavy metalu, totiž ve svém vystoupení střídal žánry jako na běžícím páse - breakbeat, 2-step a řada dalších, spíše oldschoolovějších a alternativnějších odnoží d'n'b způsobily, že skladby z jeho předloňského (a velmi vydařeného) eponymního debutu byly v konečném důsledku spíše minoritního rázu.

Etherwood
© Mixcloud.com
O to více bylo znát, že kdykoliv některá z nich zazněla, publikum, jež bylo nezřídka oblečené do doktorských plášťů a roušek, propuklo v nezřízený jásot. Kousky jako "Begin By Letting Go", "Souvenir", "Hold Your Breath" nebo "Falling Out Of Consciousness" si zkrátka není těžké oblíbit. I kvůli nim je ale trošku škoda, že hostující MC Ruthless měl v průběhu celého setu problém aspoň na chvíli přestat mlít pantem a nenechal krystalickou čistotu předtočených vokálů naplno vyznít.

Ke konci setu naštěstí většina výtek padla. Nejen Etherwoodovy vlastní hity, ale i zremixované "Praise You" Fatboye Slima a "Aurora" špičkových Camo & Krooked způsobily, že závěr koncertu patřil k nejpříjemnějším okamžikům večera. Nádherné klavírní party, na producentově albu tak hojně zastoupeny, se konečně dostaly do popředí a spolu táhlými melodiemi dokázaly navodit tu správnou náladu, kdy stačilo jen zavřít oči a nechat se unášet hudbou.

Etherwood
© Twitter.com
To naštěstí pochopil i Keeno, který Etherwooda na pódiu o půl čtvrté vystřídal a plynule navázal velmi podobnou sadou tracků nejen ze svých nadprůměrných EP "Nocturne" a "Preludes". Stejně jako předtím BOP, i on si zaslouží nálepku producenta, kterého se vyplatí sledovat. A že je v jeho případě o co stát, potvrdili i fanoušci, kteří se na rozdíl od nedávného vystoupení High Contrasta a spol. z Roxy nevytráceli hned poté, co odehrála hlavní hvězda. Právě naopak - velká řada z nich zůstávala na parketu i nadále, mnohdy až do brzkých ranních hodin, kdy už ve vyhřátém klubu, v němž někdo zapomněl zapnout na stropě zavěšené větráky, úřadoval Anile.

Možná to všechno dohromady nebylo tak strhující jako už zmíněná prvoligová show s High Contrastem, ale Med school v Dlouhé ulici byla primárně showcaseová akce, která měla příznivcům drum'n'bassu ukázat nová jména na scéně a případně si je zaháčkovat do budoucna. A jako taková zafungovala skvěle.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na Grammy nominovaný High Contrast se vrací do Roxy (31.01.2020 09:57)
- Etherwood se vrací do Roxy s Med School showcase (17.06.2019 11:11)
- High Contrast je prvním headlinerem šestadvacátých narozenin Roxy (04.07.2018 08:03)
- High Contrast přiveze do Roxy nové album "Night Gallery" (13.11.2017 15:33)
- Miláčci drum'n'bassového publika Camo & Krooked se vrací do Roxy (29.08.2017 16:52)
- Recenze: Další spanilá jízda napříč minulými dekádami i současnou britskou scénou (24.02.2017 13:00)
- Label Med School se vrací se svou showcase do Roxy (31.01.2017 13:58)
- High Contrast mění label a vrací se do Roxy (17.09.2016 18:38)
- Naživo: Med School oslavil deset let existence v Roxy (16.04.2016 17:09)
- Naživo: Camo & Krooked předvedli na Hospitality omamný set (22.11.2015 13:55)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu