shop.musicserver.cz
Passenger - Whispers II

Nikoliv pes, ale Passenger je díky "Whispers II" nejlepším přítelem člověka

Vydáno: 28.07.2015 13:13 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: phenomenon.hu

Kolik znáte případů, kdy je pokračování lepší než první díl? Většinou je situace opačná, občas se ale zadaří. Passenger nám díky loňské "Whispers" ukázal, že i po opadnutí úspěchu "Let Her Go" má stále co říct a na letošním pokračování ze svého nitra ukazuje dosud nejvíce. A bere dech.

9/10

Passenger - Whispers II

Vydáno: 20.4.2015 (ve Velké Británii)
Celkový čas: 37:18

Skladby: Fear Of Fear, Catch In The Dark, A Thousand Matches, I'll Be Your Man, Travelling Alone, David, Words, The Way That I Need You, Strangers, Nothing's Changed

Vydavatel: Black Crow Records

Že je "Whispers II" na rozdíl od prvního dílu v podstatě jen sbírkou béček a dříve nevydaných písní, které si známý folkař distribuuje skrze vlastní label Black Crow Records jen proto, aby kompletní výtěžek z prodeje mohl věnovat na charitu, to už od nás víte. Že se tento sympatický počin ale navzdory všem očekáváním stává jeho nejsilnější deskou vůbec, o tom si něco povíme právě teď.

Z koncertů jsme Passengera dosud znali jako pohodového chlápka, který si jen tak brnká na kytaru, bezprostředně vtipkuje a svým jemným, medovým hlasem zpívá upřímné songy o životě. To se na novince nemění, a přestože i mezi zdejšími deseti skladbami nenaleznete nic, z čeho by vám bylo kdovíjak do skoku, je znát, jak se jeho rukopis s léty stává vytříbenějším.

Prim i nadále tvoří akustická kytara, během necelé třičtvrtěhodinky ale dojde i na klavír, pedálovou steel kytaru, smyčce, sbory a řadu dechových nástrojů s neodolatelnou foukací harmonikou v čele. Passenger s nimi pracuje velmi vkusně a dobarvuje jimi už tak velmi domáckou, hřejivou atmosféru.

Se vší úctou k hudební složce jsou to ale texty, které z jeho novinky tvoří zaznamenáníhodné dílo. Jako správný písničkář je totiž i Mike Rosenberg stále na cestách a stesk, osamělost a touha po lásce i domovu je z jeho muziky cítit víc než kdykoliv dřív.

Už v úvodní "Fear Of Fear" zaznamenáte, jak imaginativní příběhy je ve své tvorbě schopen zaznamenat a jak v pár slovech dokáže vystihnout podstatu. Když zpívá, jak má plíce plné kouře, břicho plné piva a schoulený leží v hotelové sprše, víte, že si velmi dobře uvědomuje tíhu v písni užitého citátu Kurta Cobaina o tom, že "je lepší shořet, než vyhasnout."

Když v "Catch In The Dark" vzpomíná na dívku, která mu pozdě v noci plakala na rameni a slibovala, že až jim oběma bude čtyřicet, vezmou se a odjedou ze země a teď je čtvrt na šest ráno a on už ví, že se to nikdy nestane, protože je jeho vytoužená láska dávno pryč, cosi ve vaší hrudi se probere k životu.

Když v "I'll Be Your Man" říká, že nikdy nebyl zvyklý dělat kompromisy, ale teď už cítí, jak stárne a rád by z tohoto světa neodcházel sám, zní vám jeho těžce upřímná slova až nepříjemně povědomě.

Když v překrásné "Travelling Alone" štká nad tím, jak ho tíží samota a snaží se zastavit déšť, víte, že o počasí skutečně nezpívá. Taktéž vám dojde, že si nevymýšlí, když v písni "David" zpívá o padesátiletém námořníkovi, který mu před hotelem vykládal, jak ho pro třesoucí se ruce už nikde nezaměstnají. Jak mu utekla žena. Jak ho ničí přídavky na dítě, které mu stejně nevolá, a tak svůj žal utápí v alkoholu. Rosenbergova interpretace je natolik uvěřitelná, že vůbec nepochybujete, že takového člověka na svých cestách doopravdy potkal.

Jsou vám povědomé i příběhy o slečně, které oči zářily jako vánoční ozdoby a zpěvák se do ní během jediné noci zamiloval, aby o ni hned ráno kvůli koncertní štaci v jiném státě zase přišel. A když ve "Words" zpívá, jak ji po čase potkal znovu a místo aby jí řekl, co k ní cítí, tak se na ni jen usmíval, protože to někdy úplně stačí, naprosto přesně víte, co se mu honilo hlavou. A také rozumíte tomu, proč zpívá, že "netušil, že se dá srdce zlomit tolika způsoby."

A co teprve ten pocit bezmoci, o němž pojednává závěrečná "Nothing's Changed"? Kdo se tak nikdy necítil, nechť hodí kamenem. K dokonalosti chybí snad už jen zařazení kouzelné balady "Setting Suns", která na "Whispers II" kupodivu chybí.

Je toho hodně, co má Passenger na srdci a nechci vám pokazit poslech tím, že vám to všechno prozradím už nyní. Můžete se však spolehnout na to, že i ty nejsmutnější příběhy a nejkrutější životní pravdy vám zpěvák podá tak, že budete mít chuť se s ním přátelsky a chápavě obejmout, protože takový pocit sounáležitosti a porozumění je při poslechu něčí hudby až zoufale vzácný.

Faktem je, že "Whispers II" je sebelítostivým, depresivním, pro někoho možná i příliš patetickým, přesto však nádherným albem, které nepochopí nikdo, kdo nikdy nevytáhl paty z rodné hroudy, má to deset minut do práce a vzal si první holku, se kterou to mělo aspoň trochu smysl. Naopak. Je to deska pro cestovatele. Dobrodruhy. Lidi, kteří se nespokojí s málem a jdou si za svým, i když se jim někdy stýská a samota jim láme srdce. Pro lidi, jako jsem já.

NÁZORY
  • Nazvat přítelem člověka album, které je něco... (Radek, 28.07.2015 17:01) Reagovat

    Nazvat přítelem člověka album, které je něco málo přes 30 minut plné nudného kuňkání ... no děkuji, takového přítele NECHCI!, to raděj zústanu sám.

  • Bez ohledu na možné klady desky Passenger má pr... (Veronika, 29.07.2015 09:13) Reagovat

    Bez ohledu na možné klady desky Passenger má pro mě naprosto neposlouchatelný hlas. Jsem zvědavá, jestli v tom bude pořád tolik cukru ještě za pár dekád... : D

  • Krásná deska, hezky napsaná recenze. Nenechte s... (Petr, 29.07.2015 16:19) Reagovat

    Krásná deska, hezky napsaná recenze. Nenechte se pane autore rozhodit zde uvedenými komentáři.. Každý nechť má svůj názor, tolerujme ho, ale mysleme si svoje :-) Mě se líbí vaše recenze i deska. Pěkný den.

  • Album som si pustila, dopočúvala s vypätím vš... (marion, 01.08.2015 21:37) Reagovat

    Album som si pustila, dopočúvala s vypätím všetkých síl. Strašná nuda, 1000-krát obohraté formulky stále dokola. Afektovaný a otravný prejav. Posledný odsek recenzie beriem ako zlý vtip. Ak je toto album pre dobrodruhov, tak to ním asi teda ozaj nie som. Vďakabohu.

  • Když už... (OHNOTHIMAGEN, 02.08.2015 09:33) Reagovat

    ... tak Nicka Drakea a jeho tři alba. Ten byl o tisíc procent lepší.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Passenger připomíná svůj největší hit "Let Her Go" v duetu s Edem Sheeranem (16.11.2023 11:23)
- Album "In Utero" kapely Nirvana oslaví 30 let vydání výpravnou reedicí. Nabídne 53 nevydaných skladeb (11.09.2023 18:13)
- Kytara Kurta Cobaina se vydražila za 600 tisíc dolarů. Vlastnil ji Mark Lanegan (23.05.2023 09:32)
- Audio: Kurt Cobain zpívá ze záhrobí. Umělá inteligence předělala píseň "Celebrity Skin" od Hole, ve které zní jeho hlas (03.05.2023 13:02)
- Fotogalerie: Koncerty Passengera a George Ezry zachycené objektivem fotoaparátu (22.02.2023 10:26)
- Naživo: George Ezra s Passengerem svým optimismem v Praze rozvlnili i kameramana (22.02.2023 09:35)
- Fotogalerie: Koncert písničkáře Passengera v obrazech (29.06.2022 16:01)
- Nejvíc nej: Porno, zadnice i očkování: 10 + 1 nejčtenější článek roku 2021 (31.12.2021 08:00)
- Zaprášenosti: "Hormoaning" od Nirvany je propagační EP, co se povedlo (01.08.2021 08:35)
- Mimořádný úkaz Aldous Harding se představí v Praze, Passenger odkládá svůj koncert (19.06.2021 14:54)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia U2 Kabát Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu