shop.musicserver.cz
Courage My Love - Becoming

Našli jsme druhé Paramore? Debut kanadských Courage My Love tomu napovídá

Vydáno: 27.04.2015 00:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: alternativepress.com

Naostřené kytary, nečekané breakdowny, kouzelné melodie i konejšivý závěr. Když hrají Courage My Love, bourá to skály. Debutanti z Ontaria si svou fanouškovskou základnu sice teprve sbírají, ale s tak epickým albem jako "Becoming" to půjde raz dva. Nastupte si zavčas!

9/10

Courage My Love - Becoming

Vydáno: 24.3.2014 (v USA)
Celkový čas: 50:58

Skladby: All We Are (Intro), Skin & Bones, Cold Blooded, Kerosene, Unfamiliar Sheets, Lost Cause, Do As You're Told, Goodbye To Giving Up, We're Not In Kansas Anymore, All I Need, Low, You Don't Know How, Breathing Room, Dark Wood, Dark Water

Vydavatel: Invogue Records

V prokousávání se novou hudbou někdy nastanou, stejně jako v životě, neskutečné náhody. To si takhle projíždíte, co nového vyšlo a do čeho se zkusíte zaposlouchat, když tu vás zaujme obal pro vás do té doby naprosto neznámé skupiny. Ten obal je povědomý. Je šedivý, trochu hnědý a ústřední postava je k vám otočená zády. A přestože je na tom obrázku zobrazené něco naprosto odlišného, z nějakého podivného důvodu vám v hlavě evokuje dekádu starý přebal k "From Under The Cork Tree" od Fall Out Boy. Pouštět se do něčeho neznámého se vám sice moc nechce, protože známých i neznámých věcí máte v pořadníku k poslechu tolik, že to nestihnete sjet do příštího vyhlašování výročních žebříčků, ale přesto vás k tomu cosi táhne. Protože jestli je to opravdu něco jako "From Under The Cork Tree", při pomyšlení na to, kolik jste s tou deskou strávili času, si prostě nemůžete nechat ujít příležitost, že byste propásli něco podobně geniálního. Chvíli nad tím ještě dumáte, ale jakmile očima najedete na žánrový popisek pop-punk, je rozhodnuto. A tak si to pustíte.

Kytarové linky v úvodních vteřinách sice místo Fall Out Boy připomenou spíše Taking Back Sunday, ale to ani náhodou není výtka. A pak se z mikrofonu ozve... holka. Holka, která zní úplně jako Hayley Williams z Paramore. A nezní tak jen ona. Jako divočina made in Tennessee, konkrétně v období předposlední řadovky "Brand New Eyes", zní totiž i úplně všechno ostatní. Zpěv, zvraty, kytarové vrstvení melodií, rostoucí hitovost, rebelie, která z textů stříká jako voda ze zahradní hadice, když jí k hrdlu přiložíte palec, prostě všechno. A je to láska na první poslech. Stačí jediná písnička a víte, že jste právě našli jednu z nejsilnějších nahrávek letošního roku.

Tříčlenná skupina, jejíž jádro tvoří jednovaječná dvojčata Mercedes (zpěv, kytara) a Phoenix (bicí, doprovodné vokály) Arn-Hornovy, se dala dohromady v roce 2009 v kanadském Ontariu a od té doby sbírá jeden úspěch za druhým. K nerozlučné dvojici patří také basák Brandon Lockwood, který musel nahradit zakládajícího člena Davida Blake-Dicksona, jenž dal místo slibně se rozjíždějící kariéry přednost škole. To dnes jednadvacetiletá dvojčata vyřešila vzdělání po svém a jako své učitele angažovala rodiče. A tak zatímco táta řídí jejich tourbus, máma se stará, aby jim při prvním turné napříč Amerikou nezakrněly mozečky.

Hrát jako support slavnějších Hawthorne Heights je jistě dobrá průprava pro život, ale skupina, jejíž název vychází z citátu slavného filmu "Svět za sto let" točeného podle scénáře H.G. Wellse, byla formována spíše poslechem raných Alexisonfire, Jimmy Eat World, Brand New, Against Me! nebo podobně vynikajících, ale těžce nedoceněných The Material. Po čtyřech EP, loňské nominaci na Juno Award za Best Breaktrough Group Of The Year a vlastní YouTubové reality show "The (Un)real lives of Courage My Love" tak letos v březnu konečně vyšel debut "Becoming". A jeho poslech je neuvěřitelnou slastí.

Jakmile se rozezní úvodní tóny, rovnou zapomeňte na to, že byste následující třičtvrtěhodinu dělali i něco jiného. Ta hudba je tak neskutečně dechberoucí, že si o vaši plnou pozornost řekne sama. Courage My Love vás omámí ohromným přívalem energie, citem pro nádherně melodické pasáže a přesnou rytmikou, díky níž neudržíte nohy v klidu. Jak už bylo řečeno, srovnání s Paramore se dere na jazyk, ať už se zaměříte na strhující kytarové riffy nebo třeba jen na barvu Mercedesina hlasu a způsob, jakým jej používá. A stejně jako jejich slavnější souputníci, i oni mají na čtrnáctistopé kolekci jeden potencionální hit za druhým.

Zmínku si zaslouží například singl "Kerosene" s chytlavými sing-a-long pasážemi, rozchodová "Unfamiliar Sheets" se sborovým "pa-pa-pada-pa-pa-pa-dá-da" (jednoznačným odkazem na "Brick By Boring Brick") nebo obviňovací "Do As You're Told", kde se zběsilost mladých srdcí nepatrně zvolní. Courage My Love totiž přesně vědí, kde ubrat a kdy naopak šlápnout na plyn, v průběhu celého alba si tak s vašimi očekáváními budou hrát jako Zeman s americkými velvyslanci. Tu vás zaujme uvědomělý text "We're Not In Kansas Anymore", o pár minut později zjihnete u zvonivého lovesongu "All I Need", v němž spolu hlasy obou zpěvaček zní jako na prvotině Haim, a kadence slov v nařachaném refrénu "You Don't Know How" zase vyloženě vybízí k tanci. "Becoming" prostě nic jako hudební vatu nezná.

Nejeden fanoušek žánru si při poslechu jejich debutu vzpomene také na Marmozets, Dead Saru, nebo dokonce australské The Veronicas, jejichž nepřekonatelnému debutu se kanadská dvojčata také občas blíží. Vyčítat jim nepůvodnost by ale nebylo fér. Vždyť punk-rockových skupin s různě silnou příchutí popu a ženskou zpěvačkou v čele už byla na scéně v historii spousta. Stačí vzpomenout třeba na Guano Apes nebo legendární Joan Jett a její kapelu The Blackhearts. Podstatné proto není, kdo se kým inspiroval, ale zda jeho vlastní práce zní svébytně a v konkurenci obstojí.

Courage My Love zatím jejich label příliš nepropaguje, takže jejich průnik do mainstreamových médií není příliš pravděpodobný. Přinejmenším zpočátku je tak nejspíš čeká podobná cesta jako jejich kolegy z Twin Atlantic nebo You Me At Six a teprve po postupném nabrání fanoušků a pozitivních recenzích v žánrových magazínech se z nich možná časem vyklube něco většího a na debut se bude vzpomínat jako na kultovní dílo.

Ať už ale bude budoucnost jakákoliv, "Becoming" je ohromně strhující nahrávkou, která by vám neměla uniknout, a Courage My Love jsou skupinou, kterou si stojí za to zapamatovat. Je totiž jedno, jestli je vám patnáct a své idoly teprve hledáte, nebo šestadvacet s tím, že doufáte, že po v úvodu zmíněných Fall Out Boy ještě nějaké objevíte. V obou případech se s vámi zatočí celý svět.

NÁZORY
  • 7/10 (Daniel, 27.04.2015 08:39) Reagovat

    Chápu nadšení, jsou tam opravdu skvělé momenty... jenže já mám rád originalitu, tady jsou to prostě a jednoduše Paramore vol.2! Skupina nepřichází vůbec s ničím alespoň trochu novým... nechci mluvit o kopírování, to vůbec, nicméně nechtěl bych být v kapele, která si asi nikdy nemůže získat svojí tvář, páč ta už je zabraná... uvidíme

    • Re: 7/10 (john, 04.05.2015 00:14) Reagovat

      Zlaty nas Jozko Raz!
      Ten vzdy je orgienalny a aj ma volaco odzite a mudry je on velmi!

  • 9/10 (Kruppe, 27.04.2015 09:41) Reagovat

    Obycejna kopirka a dostane 9/10.Pan autor neoriginalitu zamenuje za nepuvodnost skupiny,kterou svebytne omlouva,tak jsem se dlouho nenasmal.Za me max 4/10.Tato hudba se da tak poslouchat jako kulisa k vareni atd. tzn. jednim uchem tam a druhym ven.

    • Re: 9/10 (Veronika, 28.04.2015 21:15) Reagovat

      Stoprocentní souhlas!

  • Courage My Love (David, 27.04.2015 12:52) Reagovat

    Nechápu ty komenty nade mnou, pustil jsem si celou desku a je fakt boží. Díky za tip! :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Video: The Veronicas si "Detox" od tance rozhodně nedávají. V novém klipu sestry předvedly úžasnou choreografii (20.12.2023 11:13)
- Video: The Veronicas ohlašují své šesté album perfektním videoklipem "Perfect" (24.10.2023 11:58)
- Ostravský festival Alterova rozpálí 21. října Guano Apes (06.10.2023 14:21)
- Recenze: Hravý soundtrack k "Barbie" vám prodlouží a připomene zážitek z kina (01.09.2023 08:30)
- Nejvíc nej: Koho neprošvihnout na Rock For People aneb Devět černých koní hradeckého festivalu (16.05.2023 08:00)
- Recenze: Před albem "This Is Why" od Paramore je lepší zavřít oči (06.04.2023 18:00)
- Nové desky 6/2023 - od Paramore přes Rolling Stones po You Me At Six (14.02.2023 17:30)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (20-11) (26.01.2023 20:30)
- Haim jsou zpět ve studiu. Chystají čtvrtou řadovku (17.01.2023 13:35)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu