shop.musicserver.cz
Susanne Sundfør - Ten Love Songs

Susanne Sundfør přesunula mrazivou melancholii svých skladeb na taneční parket. Jejich kvalita tím ale nijak neutrpěla

Vydáno: 16.03.2015 00:00 v sekci Recenze - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Od posledního alba norské hvězdy Susanne Sundfør se leccos událo. Spolu s M83 pracovala na hudbě pro hollywoodský blockbuster "Nevědomí", vokálně vypomohla Kleerupovi i duu Röyksopp a při tom všem nezapomněla ani na vlastní tvorbu. "Ten Love Songs" přináší mnoho změn, ale výrazný rukopis naštěstí nezmizel.

9/10

Susanne Sundfør - Ten Love Songs

Vydáno: 16.2.2015
Celkový čas: 46:34

Skladby: Darlings, Accelerate, Fade Away, Silencer, Kamikaze, Memorial, Delirious, Slowly, Trust Me, Insects

Vydavatel: Warner Music

Už první singl "Fade Away" naznačil, že Susanne Sundfør bude s nástupcem dokonalého indie-popového diamantu "The Silicone Veil" mířit trochu jinam. Písnička postrádá extrémně hutnou atmosféru, ponuré elektronické beaty, vrstvené vokály, smyčce... Zkrátka všechno, čím oceňovaná norská zpěvačka a skladatelka v roce 2012 uhranula kritiku i fanoušky. Zdání však klame. Devět dalších položek postupně vrátí do hry všechny zmiňované atributy, jen je tentokrát staví do trochu jiného světla. Celkem překvapivá je pak i skutečnost, že jednoduchá a na poměry Susanne až příliš bezstarostná úvodní vlaštovka na pozadí celého alba vlastně funguje docela jinak (lépe) než odstřihnutá od zbytku ve formě singlu.

A není to jediné překvapení. Když jsme se interpretky před dvěma lety ptali, jaká bude její následující deska, odpověděla, že bude zřejmě ze všech nejvíc elektronická. Nakonec se tak nestalo - ačkoliv je elektroniky na albu stále velké množství a pořád hraje důležitou roli, výrazné zastoupení mají tentokrát i akustické nástroje, včetně smyčců. Právě tyto dvě polohy se na ploše nahrávky neustále střídají a nabíjí ji elektrizujícím napětím. Pravé vyvrcholení těchto principů pak přijde už v polovině stopáže, kde Anthony Gonzalez z M83 oplácí Susanne její výpomoc na soundtracku k filmu "Nevědomí" ve společném desetiminutovém orchestrálním opusu "Memorial". Ten patří mezi to nejepičtější, co kdy zpěvačka nahrála - obří gradace, osudový text a velké množství instrumentálních i melodických odboček dávají dohromady skutečně emotivní skladbu, která nemá v intencích žánru obdoby.

Tam, kde se však zpěvačka rozhodla skladby vystavět pomocí jedniček a nul, vyvstávají nejpatrněji změny oproti její dřívější tvorbě. Z hlediska hudebního vývoje se Susanne tentokrát nejvíce inspirovala osmdesátkovým diskotékovým popem, z nějž si vypůjčila především retro synťáky a záměrnou naivitu, aby je následně propojila s vlastní vizí o moderním pojetí popu. Neupadá už tolikrát do typicky skandinávských ponurých nálad jako v minulosti, ale její příběhy o lásce, která je hlavním motivem alba, i tak často balancují na hraně deprese a záblesků naděje. Retro sound nabízí například skvělá "Slowly", s níž interpretce pomohlo duo Röyksopp, nebo uhrančivá "Kamikaze", jejíž konec posluchače přenese z barevných osmdesátých let do období baroka, aniž by nečekaný přechod působil jakkoliv rozlítaně.

Konec synergického proplétání mezi písničkářstvím, klasickou hudbou a elektronickým popem přináší závěrečná "Insects", jež pro svou hypnotičnost a naléhavost bez vyzvání odpovídá na podvědomou otázku, zda Susanne Sundfør na nové nahrávce neztratila směr, hlasitým a jednoznačným ne. Extrémně talentovaná skladatelka a majitelka charismatického vokálu ukázala, že její tvůrčí schopnosti na "Ten Love Songs" bez námahy překračují hranice vlastní země a přináší do žánru samotného tolik autentických a originálních nápadů (např. varhanní mezihra ve filmově opulentním elektronářezu "Accelerate"), že jen málokdo představuje v její lize skutečnou konkurenci.

Zohledníme-li navíc skutečnost, že si i tentokrát téměř všechny skladby napsala, produkovala a otextovala úplně sama, čímž se téměř bezprecedentně vymezila proti současným zvyklostem, nemůže nám z těchto proměnných vyjít cokoliv jiného než monumentální úspěch na všech frontách. A už jen za odvážný krok s vlastní produkcí patří muzikantce v dnešní době, která v hudbě něčemu podobnému příliš nepřeje, obrovský obdiv.


NÁZORY
  • Ta deska se opravdu vyvedla! Susanne opět dokáza... (Kóča, 16.03.2015 11:49) Reagovat

    Ta deska se opravdu vyvedla! Susanne opět dokázala, jaká je multiinstrumentální hudebnice a její hlas se vám vryje pod kůži.

    • Re: Ta deska se opravdu vyvedla! Susanne opět dokáza... (Ruzka, 17.03.2015 07:19) Reagovat

      Autorka prispevku je TROLL ragehard

  • ss (john, 16.03.2015 15:41) Reagovat

    Súhlasím s recenziou. Speváčka sa každým albumom dostáva umelecky o krok ďalej.Veľký talent.Výborné.

  • Recenze na jedničku (Michal, 18.03.2015 15:00) Reagovat

    Děkuji za tuto recenzi, nezbývá než souhlasit se vším, co je zde napsáno. Autor očividně ví, o čem píše. Susanne je opravdu jedinečná, a i když je toto nové album opravdu a kapku jednodušší (9/10 naprostý souhlas), tak opravdu neztrácí "ono" kouzlo, které dokáže vtisknout snad jen tato norská diva. A nakonec jsem za tento úkrok stranou rád, protože co by asi žádný skutečný fanoušek této zpěvačky nechtěl, tak The Silicion Veil č.2. Vrcholy alba podle mě: Darlings, Accelerate+Fade Away, Memorial a Slowly.

  • nejak si nemuzu pomoct, ale kdyby toto album bylo ... (Anonym, 22.03.2015 11:24) Reagovat

    nejak si nemuzu pomoct, ale kdyby toto album bylo vydano jako jeji prvni, asi by tu o ni zadny clanek nebyl natoz za devet.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Naživo: Fenomenální Mumford & Sons nechali ohňostroj doma, čtvrtý den Szigetu ale bavili i ADONXS, AJR nebo Nirvana (14.08.2023 18:03)
- Naživo: Finále Metronome Prague obstaraly hity M83, Tove Lo nebo White Lies (25.06.2023 18:53)
- Fotogalerie: Nejen White Lies a M83, ale taky prsa a kalhotky zpěvaček. To byl závěrečný den Metronomu (25.06.2023 09:28)
- Recenze: Susanne Sundfør na vynikajícím albu "blómi" pěje ódu na duchovní optimismus (22.05.2023 00:00)
- Nové desky 17/2023 - od The National přes Jessie Ware po Dipla (03.05.2023 08:00)
- Video: Susanne Sundfør v klipu "alyosha" shrnuje svůj svatební den (18.04.2023 14:44)
- Nové desky 11/2023 - od U2 přes All Time Low po Kamelot (22.03.2023 20:00)
- Naživo: Röyksopp se po letech vrátili do Prahy, očekávání ale bohužel nenaplnili (24.02.2023 18:30)
- Fotogalerie: Röyksopp přetavili popové písničky do energií napěchovaného housu (24.02.2023 07:55)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Dua Lipa Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu