V USA nejvíce desek prodala Kelly Clarkson, vysoko debutoval singl Kanyeho Westa

12.03.2015 22:22 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Sedmé album Kelly Clarkson "Piece by Piece" se přidalo ke dvěma předchozím, která získala zlato. Singlům podesáté vévodil "Uptown Funk!", za Ronsonem a Marsem poosmé skončil Ed Sheeran. Na výborné patnáctce odstartoval Kanye West s úderným singlem "All Day".
Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk
© facebook interpreta
SINGLY - Dvouciferný počet týdnů ve vedení je něco exkluzivního. Podaří se to pouze zlomku #1 hitů, konkrétně "Uptown Funk!" je z 1041 vítězných singlů pouze dvacátý devátý, co dosáhl alespoň deseti vítězných týdnů. Posledně se to povedlo "Happy" Pharrella Williamse.

Mark Ronson a Bruno Mars se svým singlem nadále neohroženě vedou, ale překonat rekordních šestnáct vítězných týdnů "One Sweet Day" Mariah Carey a Boyz II Men se asi nepodaří. V desátém týdnu totiž poprvé klesla rádia, o čtyři procenta na 182 milionů impresí, a setrvačnost tak končí. S 210 tisíci downloady (-13 %) a 17,4 miliony stream -7 %) ale ještě náskok nad konkurencí mají, pošesté ovládli všechna měřítka najednou.

Ed Sheeran je za nimi na stříbru už poosmé, ještě dva týdny, a vyrovná antirekord v počtu týdnů strávených čekáním těsně pod vrcholem. Oba singly si v celkovém přepočtu bodů pohoršily o 8 %. Bronzoví Maroon 5 si polepšili v rádiích a lehce ve streamech, zatímco downloady mírně polevily.

Ellie Goulding s "Love Me Like You Do" nahoru také táhnou zejména rádia, s 22 % nárůstem na 77 milionů byla rovnou Airplay Gainer, celkově ale zůstala na čtyřce. Změna nenastala ani na pátém místě, které si zopakovala Rihanna. U ní už rádia nerostou, což je na singl zpěvačky paradox (vítězství si vždy odpracovala i díky etéru, narozdíl od instantních debutů Taylor nebo Lady Gaga), oproti minulému týdnu jí ale napočítali o třetinu více streamů.

Nového maxima dosáhla Taylor Swift, "Style" vystoupalo na šestku, a The Weeknd, který s "Earned It" nově obsadil sedmičku. (9-7); Oba vystrnadili Hoziera, který tak skončil osmý. Pitbull a Ne-Yo si s "Time Of Our Lives" polepšili na devítku na úkor "Blank Space".

Nejvyšší novinkou byla skladba, za níž stojí opravdu pozoruhodný tým.

Poznejte track

Skladatelé: Kanye West, Paul McCartney, Tyler Bryant, Kendrick Lamar, Karim Kharbouch, Ernest Brown, Cydel Young, Victor Mensah, Allan Kyariga, Mike Dean, Che Pope, Noah Goldstein, Allen Ritter, Mario Winans, Charles Njapa, Malik Yusef Jones, Patrick, Rennard East, Noel Ellis
Producenti: Kanye West, Puff Daddy, French Montana, Velous, Charlie Heat, Mike Dean, Noah Goldstein, Plain Pat, Travis Scott, Allen Ritter, Mario Winans

Ano, jedná se o nejnovější singl Kanyeho Westa "All Day", který poprvé představil na BRIT Awards 2015. A ano, smečka tvůrců připomíná oblíbený vtip zesměšňující podobu dnešních "skladatelů". Ostatně, dneska je téma současné podoby produkce hudby kvůli kauze "Blurred Lines" velmi aktuální. "All Day" každopádně odstartoval na patnáctce se 140 tisíci downloady a featuring si na něm připsali Theophilus London, Allan Kingdom a zase ten Paul McCartney.

Dalším podstatným debutem byl "I Really Like You" Carly Rae Jepsen. Chytlavé skladby se nedá zbavit, takže očekávejme ji vysoko.

    Top 10 - singly:
  1. Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk!
  2. Ed Sheeran - Thinking Out Loud
  3. Maroon 5 - Sugar
  4. Ellie Goulding - Love Me Like You Do
  5. Rihanna feat. Kanye West & Paul McCartney - FourFiveSeconds
  6. Taylor Swift - Style
  7. The Weeknd - Earned It
  8. Hozier - Take Me To Church
  9. Pitbull & Ne-Yo - Time Of Our Lives
  10. Taylor Swift - Blank Space

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Kelly Clarkson - Piece By Piece
© facebook interpreta
DESKY - Sbírka zlatých triumfů Kelly Clarkson se rozšiřuje. Vítězka úplně první řady American Idol před dvanácti lety uspěla hned s debutovým počinem "Thankful" a pak posbírala dva bronzy, dvě stříbra a jedno další zlato. Asi má ráda souměrnost, s novinkou "Piece By Piece" nyní totiž uzavřela výsledkovou řadu 1-3-2-1-2-3-1.

Start na prvním místě však tentokrát oslnivý nebyl. S 83 tisíci prodanými kusy sice překonala předchozí album "Wrapped In Red", v porovnání s ostatními nahrávkami to však je málo. Po připočtení downloadů a streamů měla 97 tisíc jednotek.

Pro vydání alba si ale vybrala vhodný týden, konkurovat ji nikdo nemohl, další novinka byla až na čísle devátém, "The Firewatcher's Daughter" folkrockové zpěvačky Brandi Carlile. Potrápily ji ale držáky minulých týdnů, soundtrack z "The Fifty Shades Of Grey" měl pouze o tisíc jednotek méně než ona, když ztratil jen 11 %. Díky miniaturním propadům prodeje si pozičně polepšila i Taylor Swift a bronzem tak završila už devatenáctý týden v Top 5.

Až za Sheeranem a Drakem najdeme Big Seana, který po vítězném debutu ztratil dvě třetiny výkonu. Rappery najdeme i mezi novinkami, obnovení G-Unit (50 Cent a spol.) s EPčkem "The Beast" brali dvacet sedmičku. Rock reprezentovali Noel Gallagher's High Flying Birds s "Chasing Yesterday" (35) a Casting Crowns s "Glorious Day: Hymns Of Faith" (52).

Příští týden budou o vítězství bojovat Madonna a soundtrack z hudebního seriálu "Empire". Ten stejně jako "Rebel Heart" míří k nějakým 125 tisícům jednotek. Bronz by mohl obsadit Luke Bryan se "Spring Break... Checkin' Out".

    Top 10 - alba:
  1.  N Kelly Clarkson - Piece By Piece (97 tisíc jednotek)
  2. ▲ Různí - Fifty Shades Of Grey Soundtrack (96, -11 %)
  3. Taylor Swift - 1989 (77, -2 %)
  4. Drake - If You're Reading This It's Too Late (73, -26 %)
  5. Ed Sheeran - X (63, -14 % %)
  6. Big Sean - Dark Sky Paradise (58, -67 %)
  7. Maroon 5 - V (50, +1 %)
  8. Sam Smith - In The Lonely Hour (50, -17 %)
  9.  N Brandi Carlile - The Firewatcher's Daughter (43)
  10. Meghan Trainor - Title (38, +1 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY