shop.musicserver.cz
Charli XCX - Mám stoprocentní kreativní kontrolu

Charli XCX - Mám stoprocentní kreativní kontrolu

Vydáno: 25.02.2015 18:00 v sekci Rozhovory - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

S Charli XCX jsme se potkali před jejím vystoupením na pražském koncertě Katy Perry a v příjemné náladě se s námi podělila i o exkluzivní informace, například o Giorgiu Moroderovi. Řeč padla i na Blondie, Mr. Oiza, šampaňské, novou desku, oblékání či Švédsko. Příběh sebevědomé Charli, nahrávající od čtrnácti let, je zajímavý.

Charli XCX
© Terry Richardson / Rolling Stone
Jak jsem slyšel od kolegů z Warner Music, od rána sis moc neoddechla. Koncertování je náročné, máš při něm vůbec čas nebo náladu tvořit hudbu?

Neustále cestuji, takže to je obtížné, ale stále nosím v hlavě nápady, a až turné skončí, určitě je použiji pro nové nahrávky.

Nahráváš i v Los Angeles, je to pro tebe inspirující prostředí, nebo radši píšeš a produkuješ na jiném místě, kde se cítíš dobře?

Mým nejoblíbenějším místem k tvorbě hudby je rozhodně Švédsko. Miluji to tam. Žijí tam všichni moji oblíbení producenti a songwriteři, takže vždycky vyjedeme do přírody a skládáme, je to tam moc příjemné. A ve Stockholmu též.

Charli XCX

Charli XCX
© Zoey Grossman / NYLON
Charlotte Emma Aitchison se narodila 2. srpna 1992 v Anglii skotskému otci a indické matce z Ugandy. Od dětství skládala písničky a ve čtrnácti si díky štědrosti a podpoře rodičů nahrála album.
Z MySpace (pamětníci ví) se pak přesunula do londýnských klubů, kde předváděla docela punková vystoupení už pod svým mnohoznačným pseudonymem Charli XCX, vycházejícím původně nejspíše ze zkratky jména a "kiss Charli kiss".
Svoji kariéru restartovala v roce 2011, kdy nahrála s Arielem Rechtshaidem singly "Stay Away" a "Nuclear Seasons", které zaujaly i Pitchfork. A Coldplay, kterým předskakovala na části evropského turné. V té době, už s podporou major labelů, zároveň natočila "You're The One", první singl s Patrikem Bergerem, nyní nejbližším spolupracovníkem.

Průlomovým byl ale až hit "I Love It", který si po složení paradoxně nenechala pro sebe, nahrály ho Icona Pop. Charliino první velké album "True Romance" však nebylo hravé jak tento singl, naopak bylo docela temné, dle jejích slov se jednalo o andělský pop. Výborně zabodovalo u kritiky, a když se v roce 2014 vytasila s "Fancy" s Iggy Azaleou a vlastním "Boom Clap" pro soundtrack z "Hvězdy nám nepřály", bylo jasné, že tu máme novou hvězdnou zpěvačku-skladatelku.

Nejnovější album "Sucker" vyšlo na konci roku v USA a v únoru v Evropě a obsahuje hitové singly "Break The Rules" a "Doing It" s Ritou Ora. Zatímco za oceánem už odjela své vlastní turné, v Evropě ji teprve čeká, nyní se do ČR dostala jako support Katy Perry.

Jak ses dala dokupy s předními skandinávskými jmény jako duem Stargate, Cashmere Catem, Patrikem Bergerem?

Fíha. Patrika jsem potkala už v nějakých patnácti letech, když jsem začínala s psaním songů. A pak vlastně přes něj jsem se se všemi seznámila. A Stargate mi nakonec nabídli i smlouvu s vydavatelstvím.

V tak raném věku dostat pozvánku ke spolupráci s takovými jmény, to je slušný výkon.

Hodně mi pomohlo "I Love It", které jsem napsala pro Icona Pop s Patrikem. Stargate se skladba líbila, tak se mnou chtěli spolupracovat. Vždycky byli nejvíc cool, vždycky věděli, co letí a jak udělat hit, takže jsem neváhala.

Charli XCX
© Atlantic Records
Poslední dobou je hodně hejtu okolo osoby producenta Dr. Lukea, který se ke svým ovečkám nechová zrovna nejlépe. V otvíráku alba "Sucker" to vypadá, že se do něj strefuješ.

Měla jsem s ním jednu nahrávací session, ne pro moje album, ale od té doby jsem s ním nebyla v jedné místnosti... což asi mnohé vysvětluje.

Když jsi s hudbou začínala jako teenagerka, tvoji rodiče ti asi museli věřit a hodně tě podporovat v tom, co děláš. Jak se jim teď odvděčuješ, jaký máte vztah?

Ha, mám cool rodiče. Jsou moji největší fanoušci - je to možná zvláštní, ale moc milé. Na některém z následujících koncertů mě navštíví.

Před dvěma a půl roky jsi v Praze vystoupila před Coldplay. Pro mnohé jsi už byla tehdy hvězda, dneska jsi rozhodně superstar... co považuješ za zásadní faktor tvého úspěchu? Může za to singl, manažer, label?

Myslím, že za to můžu já. Napsala jsem skladbu "Boom Clap" a potom i hook na "Fancy" a kombinace úspěchů těchto singlů způsobila, že se o mě lidi začali zajímat, chtěli si pak poslechnout, co chci říct.

To je skvělé, že jsi tak sebevědomá, aniž bys při tom působila namyšleně. Jak moc velký rebel v hudebním byznysu jsi? Co ty versus label? Jak velkou kreativní kontrolu máš?

Mám stoprocentní kontrolu. Jsem opravdu ta výkonná producentka. Ale samozřejmě to není takový extrém jako moje první album, na které jsem si ve čtrnácti nahrála vedle všech vokálů sama i všechny nástroje.

Charli XCX
© Zoey Grossman / NYLON
Tento týden jsem tě slyšel na tracku Ty Dolla $ign "Drop That Kitty" s Tinashe. Budeš teď mít hiphopovou fázi?

Ani ne. Mám ráda Tye, mám ráda hip hop, ale zas bych nechtěla dělat stejnou věc dvakrát. Samozřejmě jsem udělala pop-rapovou věc s Iggy Azaleou, ale tohle bylo trochu dílo náhody. Na stejném beatu jsme totiž pracovali odděleně já i Ty a Stargate dali naše nápady dokupy a tak vznikl tento track.

Prý máš ráda Uffie. Je tvoje skladba "Body Of My Own" trochu odkazem na takové "Hong Kong Garden" z jejího "Sex Dreams And Denim Jeans", předělávky skladby Siouxsie And The Banshees?

Hm, takhle jsem o tom ani nepřemýšlela, ale vlastně jo, ty podobnosti tam jsou. Takže asi ne vědomě, ale vždycky jsem jí byla velmi inspirovaná. Jsem její velká fanynka, francouzské elektronické hudby vůbec. A teď jsem byla v kontaktu s Mr. Oizem, s kterým spolupracovala, takže možná spolu něco nahrajeme.

Dozvěděl jsem se, že jsi spolupracovala s možná budoucí hvězdou francouzské taneční hudby Madeonem.

Hehe, Madeona mám opravdu ráda, ale směju se proto, že nakonec ve společném songu použil jen útržek mého vokálu, takové "ha". To je vše. :-)

Máš se objevit i na v podstatě comebackové desce italské disko legendy Giorgia Morodera. Kdy se můžeme na skladbu těšit, můžeš vůbec udělat nějaké oficiální prohlášení?

Giorgio chtěl, abych s ním pracovala na jeho chystaném albu, a samozřejmě jsem takové ikoně řekla ano. Poslala jsem mu demo, které jsem přitom nahrála v patnácti, opravdu se mu líbilo a ten vokál použil. Píseň se bude jmenovat "Diamonds".

Poslechnětě si exkluzivní oznámení názvu písně přímo od Charli:

Tvoje první album "True Romance" bylo zasněné, melancholické, oproti tomu "Sucker" je mnohem víc hravé, vlastně výhradně hravé. Už máš představu, jak bude znít další deska?

Jo, novinka bude rozhodně nejelektroničtější věcí, co jsem nahrála. Bude velmi inspirována japonským popem a také power popem, new wavem. Už mám hotové některé věci s producentem SOPHIEm. Bude to takový... hyperpop.

Když koukám na tvůj dnešní outfit, jak vlastně přistupuješ k módě, jak si vybíráš oblečení, máš nějaké oblíbené značky, návrháře?

Spolupracuji se skvělým návrhářem kostýmů a stylistou, se kterými jsme vymysleli oblečky na šňůru. Hodně jsme se inspirovali diskem nebo Debbie Harry z Blondie. Ráda nosím věci, co nikdo jiný nemá, takže tvorba vlastního oblečení mě baví. Ale samozřejmě mám oblíbené designéry jako Vivienne Westwood, Jeana Paula Gaultiera nebo Moschina.

Jak se dostaneš do nálady před koncertem? Nebo ti správný mód nahodí právě to vystoupení?

To druhé. Ale taky šampaňské, že. :-)

Díky moc za tvé odpovědi a přeji ti, ať si koncert v Česku užiješ.

Já díky za dobré otázky, budu se těšit na vaše publikum.

Jak se vystoupení Charli XCX povedlo, se dočtete v naší reportáži
a můžete ho zhodnotit na našem videu:

NÁZORY
  • CO TAHLE UMÍ VE SROVNÁNÍ S LUCKOU BÍLOU??? (Jarka, 25.02.2015 18:14) Reagovat

    PRAKTICKY NIC!

    • Re: CO TAHLE UMÍ VE SROVNÁNÍ S LUCKOU BÍLOU??? (Sidonie Nádherná, 26.02.2015 15:14) Reagovat

      Paní Jarko, a co umíte ve srovnání s Luckou vy? :)

      • Re: CO TAHLE UMÍ VE SROVNÁNÍ S LUCKOU BÍLOU??? (petr, 26.02.2015 16:59) Reagovat

        U nás je v baráku důchodce, který se Lucce vyrovná- taky furt ječí a má fialový dásně a hnědej můstek...

  • Jejda, co máte pořád s tou Lucií. Charli je vy... (Anonym, 25.02.2015 19:21) Reagovat

    Jejda, co máte pořád s tou Lucií. Charli je vynikající textařka, multiinstrumentalistka a má toho ještě hodně před sebou.

  • TAK NÁM DĚVČÁTKO DOCELA DOST KOPÍRUJE NAŠI STÁLICI HEIDI JANKŮ... (Slavíková, 25.02.2015 20:02) Reagovat

    a tváří se, že je originální... Ale já mám naštěstí Heidi móc dobře naposlouchanou a každý pokus o plagiát naší popover stálice okamžitě odhalím...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Charli XCX se s novinkou "Brat" vrací ke klubovým kořenům (07.03.2024 12:41)
- Recenze: Hravý soundtrack k "Barbie" vám prodlouží a připomene zážitek z kina (01.09.2023 08:30)
- Video: Charli XCX se v klipu ke "Speed Drive" prohání v růžové corvettě. Jako Barbie (20.08.2023 12:05)
- Recenze: Charli XCX se s "Crash" nevybourala, neměla k tomu ale daleko (23.07.2022 11:00)
- Nové desky 11/2022 - od Charli XCX přes Weezer po Little Boots (23.03.2022 10:30)
- Video: Charli XCX se v baladě "Every Rule" vrací do osmdesátek (22.03.2022 11:32)
- Charli XCX s albem "Crash" nabourá už za pár dnů (11.03.2022 18:36)
- Video: Charli XCX a Rina Sawayama v "Beg For You" samplují September a tančí s démonem, výsledek je však nezajímavý (17.02.2022 18:23)
- Do kin míří dokument o Charli XCX (20.11.2021 18:15)
- Charli XCX ohlašuje novou desku singlem s Christine and The Queens a Caroline Polachek (11.11.2021 11:26)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu