Pio Squad podpořili videoklipem "Čalantika" vzdělávání v Bangladéši

24.02.2015 11:48 - Pavel Jína | foto: Calantika.cz

Pio Squad se v průběhu loňského roku společně s nadací Adra rozhodli pomoci dětem z bangladéšských slumů a celý charitativní projekt zakončili videoklipem natočeným přímo ve zmiňované rozvojové zemi.

"Když jeden blbej beer vyměníš za dobrej pocit," vzkazuje jihlavská skupina v refrénu nové skladby. A právě to je linka celé akce. Na podzim totiž uspořádali sérii koncertů, na nichž vybírali peníze na provoz centra Čalantika. "Doteď tam byly dvě třídy, takže se ve škole mohlo učit dětí padesát, teď to bude sedmdesát pět plus možnost výuky pro jejich rodiče a opatrovníky," prozradili Eurodel a Efko Českému rozhlasu.

V rámci koncertů vybrali samaritáni z Vysočiny téměř devadesát tisíc korun a projekt sami završili návštěvou centra Čalantika, v jejímž rámci natočili i představovaný klip. Ačkoliv není chudoba a negramotnost zrovna pozitivním tématem, energie z nové skladby jen čiší a upozorňujeme, že může přivodit i husí kůži. Na české hiphopové scéně se totiž podobné chování příliš nenosí.

O klip se po technické stránce postaral český dokumentární režisér, kameraman a scénárista Jan Látal. "Bylo to trochu punkový, takže jsme neměli nic. Nebyl scénář ke klipu, nebyly slova skladby. Všechno to vzniklo až na místě za sedm dní. My jsme jen věděli, jak se jmenuje režisér. Honza Látal, který věděl, co je to za projekt, ale ten scénář píše až na slova muziky. Všechno to byl vlastně zázrak, jak to do sebe zapadlo," mluví o novince spokojeně Eurodel a Efko.

Ve skladbě se kromě nich objeví také zástupci podporované země Erlik, Clonz Fahim a sbor Shor Shongitaloy. Hudebně se pod skladbu podepsal olomoucký producent DTonate. Projekt můžete i nyní stále podpořit a my si přejeme, aby podobných projektů vznikalo co nejvíce.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY