Drake překazil "Padesáti odstínům šedi" oslavu vítězství v Americe

19.02.2015 23:50 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Soundtrack z "Fifty Shades Of Grey" si pohodlně šel pro zlatou medaili, když v tom Drake vydal desku "If You're Reading This It's Too Late" a vše bylo jinak. Za pár dní totiž prodal půl milionu kusů. V singlech se Rihanna posunula na čtyřku a Ellie Goulding na šestku, Taylor Swift se dostale se "Style" do Top 10.
Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk
© facebook interpreta
SINGLY - "Uptown Funk!" máme na zlatě posedmé, to znamená, že to je vůbec nejdéle vedoucí singl Bruna Marse. Předtím zvládl maximálně šest týdnů s "Locked Out of Heaven". Singl Marka Ronsona poosmé v řadě zaznamenal přes 300 tisíc stažení, nyní to bylo 301 tisíc, přišel však o prvenství v Digital Songs a nedominuje tak už všem segmentům bodování.

Nejvíce downloadů totiž měl Ed Sheeran, "Thinking Out Loud" si po Grammy polepšilo o 17 % na 314 tisíc. Ve streamech to bylo 18 versus 14 milionů a v rádiích 181 oproti 146 milionům impresí. Vzhledem k tomu, že Edovi asi čísla déle po Grammy opadnou, nevypadá zatím na budoucího vítěze.

Hozier obsadil znovu bronz, Maroon 5 ale čtyřku přepustili Rihanně. "FourFiveSeconds" s Kanyem Westem a Paulem McCartneym se s 44% nárůstem na 261 tisíc downloadů stal Digital Gainerem. O čtvrtinu si polepšil v rádiích, o pětinu ve streamech. Podobně jak jsme minule počítali McCartneymu dlouhý interval mezi Top 10 hity, můžeme určit i rekordní čekačku na Top 5 hit: 31 let.

Ellie Goulding v týdnu debutu šedivého filmu a soundtracku s "Love Me Like You Do" poskočila na šestku. Kolega The Weeknd nově s "Earned It (Fifty Shades Of Grey)" obsadil dvanáctku. Taylor Swift s "Blank Space" spadla na sedmičku a s "Shake It Off" z desítky vypadla ven, aby se ale nahradila novinkou "Style". Jako Airplay a Streaming Gainer tam po premiéře videa vystoupala z osmnáctky. Pro Taylor to už je sedmnáctý Top 10 hit a třetí z alba "1989".

Mezi novinkami najdeme šest tracků z Drakeovy desky, několik dalších skladeb z "Fifty Shades", Arianu Grande s "One Last Time" (80) a Florence + The Machine s "What Kind Of Man" (100).

    Top 10 - singly:
  1. Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk!
  2. Ed Sheeran - Thinking Out Loud
  3. Hozier - Take Me To Church
  4. Rihanna feat. Kanye West & Paul McCartney - FourFiveSeconds
  5. Maroon 5 - Sugar
  6. Ellie Goulding - Love Me Like You Do
  7. Taylor Swift - Blank Space
  8. Sam Smith - I'm Not The Only One
  9. Meghan Trainor - Lips Are Movin
  10. Taylor Swift - Style

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Drake - If You're Reading This It's Too Late
© facebook interpreta
DESKY - Tak to naštve. Výborný (až je ho škoda) soundtrack k "Padesáti odstínům šedi" mířil ke zlatu a nakonec se objevil ve čtvrtek Drake a vše pokazil. "If You're Reading This It's Too Late" následuje trend a bylo vydáno nečekaně. Překvapivý je i fakt, že nejde o regulérní desku, nýbrž prý jen o mixtape, který se však na iTunes začal prodávat za cenu deluxe verzí normálních desek. Těžko říct, jestli je takhle hamižný samotný židovský rapper a jeho label OVO, nebo zaštiťující Young Money/Cash Money Records/Republic.

Za tři a čtvrt dne stačil prodat 495 tisíc kopií, s přepočty streamů a downloadů skladeb celkem 535 tisíc jednotek. V žánru černé hudby to je nejúspěšnější start od "Beyoncé", také bez ohlášení vydaného alba Beyoncé. Zlatem tak následuje stejně úspěšné předchozí počiny "Thank Me Later", "Take Care" a "Nothing Was The Same". Regulérní čtvrtý počin "Views From The 6" má přijít ještě letos.

Album ještě pokořilo rekord na Spotify, za krátkou dobu v USA nasbíralo 17,3 milionu streamů, čímž překonalo maximum předtím stanovené předchozí Drakeovou nahrávkou "Nothing Was The Same" s 15,8 miliony. Úspěchem v deskovém Billboard 200, singlovém Hot 100 (několik písní v žebříčku současně) a sociálním Social 50 (zvýšená popularita na sítích) se Drake stal prvním rapperem, který ovládl žebříček Billboard Artist 100, který tato tři měřítka spojuje.

Jak tedy dopadl nakonec stříbrný soundtrack "Fifty Shades Of Grey"? 210 tisíc prodaných kusů (258 tisíc jednotek) je vůbec nejlepší číslo pro soundtrack kolekce interpretů od deset let starého "Get Rich or Die Tryin'". V mezidobí lépe odstartovaly už jenom soundtracky od Disneyho (High School Musical, kreditované ansámblu, a Hannah Montana od Miley Cyrus). Kompilace k v Česku rekordnímu filmu obsahuje kromě Ellie a Weeknda i písně od Sii, Annie Lennox, Jessie Ware, AWOLNATION či Skylar Grey. Grey, to sedí.

Bronzová pozice po triumfu na Grammy patřila Samu Smithovi, prodejně si polepšil téměř na dvojnásobek. Album roku nezískal, cena připadla Beckovi, a ten se s "Morning Phase" vytáhl na osmičku. Ed Sheeran byl čtvrtý, i když zaznamenal opět výrazný nárust, a Taylor Swift pátá, čímž se "1989" po 16 týdnech dostalo mimo první dvě pozice. Zbytek můžete vidět níže.

Příští týden by se mělo nejvíce prodávat "Smoke + Mirrors" Imagine Dragons.

    Top 10 - alba:
  1.  N Drake - If You're Reading This It's Too Late (535 tisíc jednotek)
  2.  N Různí - Fifty Shades Of Grey Soundtrack (258)
  3. Sam Smith - In The Lonely Hour (164, +91 %)
  4. Ed Sheeran - X (140, +44 %)
  5. Taylor Swift - 1989 (125, +16 %)
  6. Meghan Trainor - Title (72, +21 %)
  7. ▼ Různí - Now That's What I Call Music! 53 (72, -28 %)
  8. Beck - Morning Phase (71, +483 %)
  9. ▲ Různí - 2015 Grammy Nominees (65, +92 %)
  10. Maroon 5 - V (63, +35 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY