shop.musicserver.cz
Sedm velkých jmen, která české festivaly odkryly v první vlně

Sedm velkých jmen, která české festivaly odkryly v první vlně

Vydáno: 24.02.2015 15:25 v sekci Publicistika - Martin Wipplinger | foto: facebook interpreta

Přední tuzemské festivaly mají venku jména prvních headlinerů letošních ročníků. Na které slavné zahraniční interprety se můžeme těšit s dostatečným předstihem? Podívejte se na výčet sedmi největších hvězd multižánrových i hudebně vyhraněných událostí, které byly oznámeny v prvních várkách.

Björk (ISL)


Jestli pro Rock For People byli v roce 2012 zakletí Faith No More, pak festival Colours of Ostrava měl ten samý rok starosti s vystoupením islandské zpěvačky Björk. Za její absenci nemohly rozmary počasí, ale zdraví, a tak v Dolních Vítkovicích nemohla představit své tehdy nové album "Biophilia". Tentokrát bude Björk na Colours, pro které je mimochodem nejdražším interpretem v celé své historii, hojit rány a barvit tváře s aktuální výbornou nahrávkou "Vulnicura" a navíc slibuje velkou show se smyčcovým orchestrem, speciální vizuální projekcí a ohnivými efekty. Do Ostravy s ní přijede i producent desky, pětadvacetiletý Venezuelan Arca, který se zviditelnil spoluprací s Kanyem Westem a sám vloni překvapil originálním debutem "Xen". Kromě toho zpěvačka vystoupí i na slovenské Pohodě.

Kdy? Kde? 16. - 19. července, Colours of Ostrava, Dolní Vítkovice.

St. Vincent (USA)


Samozřejmě, Colours of Ostrava mají pro letošek v line-upu i mužské hvězdy jako britského zpěváka Miku nebo hudebníka Dana Snaitha, který je pod pseudonymem Caribou neopakovatelný v tom, jak chytlavě dokáže pracovat s elektronickou a taneční hudbou. Loňské skvělé eponymní album americké zpěvačky a kytaristky St. Vincent ale může za to, že na Colours zatím vládnou ženy. Dvaatřicetiletá Oklahomanka s ním uchvátila a nedávno za něj v kategorii nejlepší alternativní album získala svou první cenu Grammy. Jako nejpovedenější nahrávku roku 2014 viděl desku "St. Vincent" i britský magazín NME nebo deník The Guardian. Aktuální fenomén indie-rockové scény s sebou podle ředitelky festivalu Zlaty Holušové veze navíc strhující pódiovou show.

Kdy? Kde? 16. - 19. července, Colours of Ostrava, Dolní Vítkovice.

Helloween (GER)


První velké eso už tasí i pod Ještědem. Benátská! má na line-upu pro rok 2015 těžký kalibr, slavné německé power metalisty Helloween. Podle ředitele festivalu Pavla Mikeze letos nikde jinde v Česku kapela nezahraje. "Očekáváme, že kromě svých největších hitů představí i novinky z připravovaného alba. Podle kuloárů kapely by aktuální deska, která se právě natáčí, měla kombinovat předchozí alba '7 Sinners' a 'Straight Out of Hell'. Navíc zpěvák Andi Deris tvrdí, že novinka nebude depresivní, naopak, měla by být optimističtější, takže se lidé mají na co těšit," uvedl. Helloween při posledním dvojkoncertě v Česku v roce 2013 dokázali velmi slušně zaplnit hokejové arény v Praze a ve Zlíně a ani jim nevadilo, že termín koncertů se musel podřídit rozpisu hokejového play-off domácí extraligy.

Kdy? Kde? 23. - 26. července, Benátská!, Liberec.

Faith No More (USA)


Organizátoři Rock For People letos přišli s formátem dvojfestivalu, kdy kromě tradičního areálu královéhradeckého letiště bude mít vlastní akci nazvanou Rock For People Europe i Plzeň. Zatímco na západ Čech první vlna žádné opravdu velké jméno, které by samo prodávalo, nedonesla, v Hradci už jsou (minimálně) dvě. Faith No More na výběr, zda dorazit, nebo ne, neměli. Na festival, kde měli být hlavním tahákem už třemi lety a jejich vystoupení nakonec zmařila silná vichřice, prostě z pocitu zadostiučinění dorazit museli. A to nejen kvůli fanouškům, ale i pořadatelskému týmu, který se tehdy po zrušení koncertu a vyplacení honoráře kapele dostal do finančních obtíží a snad i pochyb o další budoucnosti akce. Ikony crossoveru, kterým po dlouhých osmnácti letech vyjde v květnu nové album "Sol Invictus", přilákají do areálu velkou návštěvu, a aspoň částečně tak splatí svůj dluh.

Kdy? Kde? Pátek 5. června, Rock for People, Hradec Králové.

Limp Bizkit (USA)


S trochou nadsázky můžeme říct, že letošní dramaturgie Rock For People překonala tu loňskou, kdy se konal jubilejní dvacátý ročník, už v polovině února. A to vlastně není ohlášeno ještě ani deset zahraničních jmen. Do Hradce Králové přijedou kanadští rockeři Three Days Grace, autoři velkého hitu "Things We Lost in the Fire" Bastille a hlavně asi neskloňovanější jméno v přáních fanoušků - Limp Bizkit. Ti dorazí také s novou deskou "Stampede of the Disco Elephants", dokopat se k ní ale kapele netrvalo tak dlouho jako Faith No More. Čtyřletý albový cyklus by měl skončit v březnu nebo dubnu, kdy se plánuje vydání. A pak už nu-metal ve své nejsyrovější podobě na Rock For People potvrdí, že se bylo na co těšit, i když to není tak dlouho, co se v Česku naposledy ukázal.

Kdy? Kde? Pátek 5. června, Rock for People, Hradec Králové.

Enter Shikari (UK)


Táborský festival ska a punku Mighty Sounds je žánrově jedinečnou akcí v rámci celé střední Evropy. A jako takový si žádá i jedinečné vystupující. Pro jedenáctý ročník pořadatelé ulovili velkou hvězdu britské kytarové muziky Enter Shikari. Angažovaní rockeři ze St Albans jsou na českých pódiích dávno prověřenou značkou, a to dokonce i s písněmi z nového alba "The Mindsweep", které vyšlo v lednu a s nímž skupina zkraje roku rozcupovala vyprodaný Lucerna Music Bar. Invaze britské energie se v létě přesune o něco víc na jih, aby i tam Enter Shikari dokázali, proč mají v současnosti pověst jedné z nejlepších koncertních kapel.

Kdy? Kde? 3. - 5. července, Mighty Sounds, Tábor.

Cannibal Corpse (USA)


Během loňského ročníku ovládli josefovskou pevnost Slayer, letos by se mohlo na metalovém festivalu tančit podle toho, jak budou pískat jejich krajané Cannibal Corpse. Brutal Assault už má velkou část obsazení venku a američtí death metalisté by klidně mohli vytvořit silný triumvirát spolu s Cradle Of Filth a Sepulturou. Cannibal Corpse přijedou do Česka představit svou zatím žebříčkově nejúspěšnější desku "A Skeletal Domain", jež vyšla v září a sklidila pozitivní kritiku od žánrových serverů, ale třeba i od The Guardian, který napsal, že jde o "nejpoutavější nahrávku kapely za spoustu let".

Kdy? Kde? 5. - 8. srpna, Brutal Assault, pevnost Josefov.


NÁZORY
  • SKODA, ZE NA TYTO FESTIVALY NEJEZDI LUCKA BILA (Jarka, 25.02.2015 06:37) Reagovat

    Dle avizovane ucasti tam bude ponuro, Lucka jedina by to ta prozarila svymi pisnemi, svoji krasou, svoji uprimnosti, citem pro spravedlnost..

    • Re: SKODA, ZE NA TYTO FESTIVALY NEJEZDI LUCKA BILA (Pan Mrkev, 25.02.2015 11:44) Reagovat

      že se ti chce trollit tak brzo poránu...

      • Re: SKODA, ZE NA TYTO FESTIVALY NEJEZDI LUCKA BILA (Jarka, 25.02.2015 19:44) Reagovat

        Já bych si pouze přála lidem dopřát kvalitu! A tu dodá jenom Lucka, to zřejmě cítíte I Vy, I když Vám zřejmě tato Pravda není po chti...

        • Re: SKODA, ZE NA TYTO FESTIVALY NEJEZDI LUCKA BILA (jan, 27.02.2015 07:35) Reagovat

          Kdybyste netrollila a opravdu chtěla lidem dopřát kvalitu, těžko jim budete nabízet Lucii Bílou, která kromě skvělého talentu a hlasu nemá co nabídnout a alespoň dobrou (natož nadprůměrnou) skladbu má tak jednou za deset let...

          • Re: SKODA, ZE NA TYTO FESTIVALY NEJEZDI LUCKA BILA (Jarka, 27.02.2015 20:33) Reagovat

            Nezpochybnitelnym dukazem o tom, ze je Lucka nejlepsi zpevackou minimalne Visegradske ctyrky je skutecnost, ze vitezi v prestizni ankete Cesky slavik!!! Kdo ma vice titulu? Vzdyt v absolutnim slaviku porazi i Mistra Gotta!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Brutal Assault přiveze exkluzivní show The Dillinger Escape Plan pro střední a západní Evropu. Zahrají v původní sestavě (14.04.2024 18:25)
- Orlen je opět generálním partnerem Colours Of Ostrava. Festival nabídne polské umělce i soutěž pro kapely (10.04.2024 12:39)
- Nabitý program Colours of Ostrava 2024 vyvrcholí hvězdnou sobotou (06.03.2024 12:03)
- Festival Brutal Assault přinese unikátní poctu Bedřichu Smetanovi (05.03.2024 19:24)
- Audio: Hořící St. Vincent láká singlem "Broken Man" na další studiovku (03.03.2024 11:12)
- Hudba v tisku: Dayal Patterson se noří "Do propasti" temných zákoutí black metalu a dál prohlubuje záběr své encyklopedie (03.03.2024 09:00)
- Video: Alcest se v singlu "L'Envol" nechávají unášet na křídlech bájných ptáků (27.02.2024 16:03)
- Audio: Death-doomoví klasici My Dying Bride lákají vodou nasáklým klipem "Thornwyck Hymn" na novou studiovku (15.02.2024 14:58)
- Na Brutal Assault míří na Grammy nominovaní Baroness i hvězdy osmdesátkového thrashe (09.02.2024 09:32)
- Colours 2024 nabízí pestrý program z celého světa včetně rockové legendy Lennyho Kravitze. Od února vstupenky zdražují (26.01.2024 10:42)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu