shop.musicserver.cz
Fink, Douglas Dare, MeetFactory, Praha, 17.2.2015

Fink uklidnil vyprodanou MeetFactory. Možná až příliš

Vydáno: 18.02.2015 23:31 v sekci Naživo - Veronika Ondečková | foto: facebook interpreta

Britský písničkář Fink, který je známý svou náklonností k elektronice a rád se brouzdá ambientními vodami, ale stejně dobře si rozumí třeba i s blues, zavítal opět do Prahy. Vyprodaný klub MeetFactory v úvodu rozžhavil doběla, aby jej následně zchladil sérií předlouhých folkových náladovek.

Live: Fink

support: Douglas Dare
místo: MeetFactory, Praha
datum: 17. února 2015
setlist: Pilgrim, Warm Shadow, Sort Of Revolution, Yesterday Was Hard On All Of Us, Hard Believer, Wheels, Perfect Darkness, Shakespeare, Truth Begins, Looking Too Closely, Berlin Sunrise
Fotogalerie

Douglas Dare
© Barbora Hrdá
Vyrazit na koncert do MeetFactory často znamená, že vás během vystoupení supportu čeká bolavá exkurze do nesmyslnosti indie elektronické scény, resp. do světa přeceněných písničkářů, kteří muziku skládají čistě na počítači a spoléhají na to, že si publikum získají kouzlem svého hlasu, zasazeného do více nebo méně chudého podkladu a v lepším případě podpořeného alespoň jedním živým nástrojem. Fink v tomhle směru mile překvapil. Do Prahy s sebou přivezl londýnského usedlíka Douglase Darea, který zaslouží pár upřímných slov chvály. Koncert zatím nepříliš známého mladíka se sice rovněž opíral především o zpěv, díky jeho sebevědomému výkonu a silným songům, postaveným na poctivých klavírních základech, ale hravě strčil do kapsy zástupy hipsta songwriterů.

Na Douglesovi bylo znát, že má naposloucháno. Databanka příbuzných interpretů při naslouchání jeho zpěvu okamžitě generovala množství společných znaků. Příliv posmutnělých dlouhých tonů asocioval jejich krále Thoma Yorka, grácie a jistá vřelost v kombinaci s hrou na klávesový nástroj zase dala vzpomenout na Rufuse Wainwrighta. Gay patosu a kabaretnímu projevu je však melancholický Brit na hony vzdálený, sebevíc je s kanadsko-americkým muzikantem srovnáván. Spíše jde jen o podobnou techniku zpěvu a práci podvědomí, vzhledem k tomu, že oba jsou pianisté. Na mysl se tak nakonec nejvíc dral slavnější James Blake. Opojný hlas, integrálně propojený s dobře zvládnutou hrou na klávesy, a k tomu trocha psychedelické elektroniky, tím si ochočil MeetFactory.

Navzdory tomu, že Douglas neměl problém s udržením pozornosti publika, právě naopak, osobně na mne místy dolehla tíha nevyužitého prostoru pro další nástroje. Nejsem velkým příznivcem megalomanství v hudbě a razím heslo, že se smyčci jen opatrně. Předkládaný materiál, který z valné části pocházel z debutu "Whestles", ale vyloženě vybízel k tomu, opatřit si větší a honosnější kabát, než jaký dokázal navléct pouze za pomoci perkusionisty. Ideálně alespoň s pomocí částečného zapojení orchestru. Při poslechu skladeb jako "Swim" nebo "Nile" jej člověk z nahrávky cítí, byť spíše v náznacích, live ale nezbývalo než zapojit fantazii naplno. Dovedu si představit i odvážnější elektronické aranže, které by rozbily dominantní dvojici hlas & klávesy, případně zastoupení chorálů. V tuhle chvíli se však projekt Douglase Darea vydává jednodušší cestou, která se soustředí na přehlídku talentu. Proč ne. Již zmíněný James Blake se jí držel a kam až ho zavedla. Douglas by mohl dosáhnout na podobnou metu, bude si ale muset vybrat, jestli chce být raději elektronickým mágem, nebo strůjcem velkých epických skladeb.

Fink, MeetFactory, Praha, 17.2.2015
© Martin Chochola / musicserver.cz
Britský písničkář Fink se coby hlavní hvězda večera do MeetFactory vrátil po třech letech, kdy se zde vůbec poprvé představil českým fanouškům s albem "Perfect Darkness". Tentokrát nabízel z loňské novinky "Hard Believer". Na pódiu se společně s doprovodnými hráči objevil krátce před půl jedenáctou. Právě ve chvíli, kdy se čekání za zvuku monotónní uvítací smyčky stávalo nekonečným. Zpoza neproniknutelného oparu mlhy, který zaplnil sál zejména v přední části od podlahy až ke stropu, kapela vyrukovala s těžkým arzenálem. Úvodní pecka "Pilgrim" posloužila jako výborný otvírák. Fink během ní aplikoval výrobní postup, na němž stojí chytlavější část jeho aktuálního alba. Pomocí vrstvení a zesilování jednotlivých fragmentů skladeb takřka na zelené louce vystavěl hradbu zvuku, která nepřestávala ohromovat svojí silou. Finkův hlas byl přitom pevně svázán s ostatními nástroji, jako by byl jedním z nich, a nepouštěl se do výraznějších melodických hrátek. Cestu na povrch si tu a tam prořezávaly jen ostrá basa a tvrdší úhoz bubeníka.

Fink, MeetFactory, Praha, 17.2.2015
© Martin Chochola / musicserver.cz
Skladba "Pilgrim" je nejenergičtější z celého alba a v MeetFactory patřila mezi nejpůsobivější momenty koncertu. Nadšení fanoušci se vzájemně pozorovali a v očích se dalo číst: "Slyšíš to taky?" Zavládla euforie. Vzhledem k tomu, že úvodní song trval přes sedm minut, šlo o hodně solidní zahřívačku. Totožný kick jako úvodní "Pilgrim" přinesla i navazující skladba "Warm Shadow", v méně razantním provedení ještě "Shakespeare" a těsně před koncem "Looking Too Closely". Naživo fungovaly všechny zmíněné tracky překvapivě lépe než při poslechu z desky, kde jsou nástroje zbytečně upozaděné a ani na moment neohrozí výsadní postavení Finkova hlasu.

Na zbytek setlistu, tj. na jeho většinovou část, Fink zařadil rozvleklé kousky v pomalém tempu z aktuálního alba, ale i předchozích nahrávek. Ať už to byly folkové skladby zasazené do ambientních textur s dynamickými prvky dubu (titulní song z alba "Sort Of Revolution") nebo bluesem nasáklé věci (např. "Wheels"), společné jim bylo, že neměly velkou šanci zasáhnout jinou než tu část publika, která přesně věděla, za čím si do MeetFactory jde a byla s tím ztotožněná. Fink od první třetiny koncertu nedal příliš mnoho záchytných bodů. Snažit se proniknout do rozvolněných pěti a víceminutovek bylo zhruba tak náročné jako hledat kontury těla oblečeného do pytle od brambor, a tak po razantním úvodu přišlo výrazné ochladnutí atmosféry.

Zadním řadám sálu se navzdory chvályhodnému ozvučení donesl pouze chabý odvar toho, co by si přály slyšet, a čím dál hlasitější štěbetání davu potřebnou intimitu rovněž příliš nepodporovalo. Výsledkem bylo odevzdané očekávání, zda Fink načatou MeetFactory s blížící se půlnocí ještě jednou roztepe, nebo zůstane sevřený ve své folkovější poloze. A vybral si bohužel tu uspávací variantu. Jako by zapomněl na svoji elektronickou minulost a rozhodl se podávat melancholickou vatu stůj co stůj. Výkon předního britského písničkáře, stejně jako jeho doprovodné kapely, byl bezesporu profesionální, ale při sestavování setlistu mohl mít šťastnější ruku. Navnadit a pak nechat ladem, to se přeci nedělá.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fink se na novém albu vydává klikatou cestou domů, zastaví se také v Praze (04.04.2024 12:13)
- Video: Fink se ve videoklipu k "What Would You Call Yourself" prochází po cornwallské pláži (03.04.2024 12:17)
- Nové desky 36/2023 - od The Chemical Brothers přes Olivii Rodrigo po Róisín Murphy (13.09.2023 23:45)
- James Blake vydá na podzim novinku "Playing Robots Into Heaven" (03.07.2023 14:47)
- Audio: The Smile se podělili o plnohodnotnou studiovou verzi písně "Bending Hectic" (21.06.2023 17:16)
- Fotogalerie: Koncert The Smile ve fotografiích (20.05.2022 08:43)
- Recenze: "A Light For Attracting Attention" od The Smile je víc než jen volné pokračování Radiohead (19.05.2022 08:00)
- Video: The Smile vydali k písni "Thin Thing" surreálný animovaný videoklip (12.05.2022 14:25)
- The Smile Thoma Yorka konečně ohlásili debut (21.04.2022 13:14)
- Video: "Pana-vision" od The Smile se postaralo o finále seriálu "Peaky Blinders" (05.04.2022 17:31)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Themroc AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu