Mark Ronson a Bruno Mars s "Uptown Funk!" dotancovali na jedničku v USA

08.01.2015 23:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Neskutečně chytlavý a originální hit Marka Ronsona s Brunem Marsem po několika zlatech v Evropě včetně Británie dobyl i trh americký. "Uptown Funk!" tak po sedmi týdnech utnul vedení "Blank Space" Taylor Swift. Ta však nadále bezpečně vede v albech s "1989".
Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk
© facebook interpreta
SINGLY - Éra "Blank Space" je, prozatím, u konce, nejúspěšnější singl Taylor Swift po sedmi týdnech opustil první místo kvůli post-vánočnímu opadnutí digitálních prodejů. Ten samozřejmě pocítili všichni, konkrétně 39 z 50 titulů v Digital Songs, ale "Uptown Funk!" Marka Ronsona a Bruna Marse méně a proto získali zlato oni.

Skončila tím také rekord vyrovnávající 19 týdenní vláda žen, kterou zajistili ještě čtyři týdny "Shake It Off" a osm týdnů "All About That Bass". Nový rok nám tak začíná chlapsky.

V prvním lednovém týdnu si "Uptown Funk!" zařídil vítězství 382 tisíci downloady (-12 %), 10 miliony streamů (+14 %) a 76 miliony impresí (+11 %). Rádia "Blank Space" nadále vede, opět s 144 miliony, ani nárust streamů o 22 % na 10,9 milionu však Taylor na obhajobu nestačil, když ztratila 44 % sumy stažení (měla 284 tisíc).

Pro Marka Ronsona to je první americký #1 hit, i když samozřejmě jako producent stojí i za vítězným "Locked Out Of Heaven" Bruna Marse, pro kterého to už je šestý triumf, druhý v pozici hosta. Úspěch připravil perfektní půdu pro vydání celé Ronsonovy desky "Uptown Special" příští týden.

Hozier si opět odnesl bronz, když ztratil třetinu downloadů, ale například v On-Demand Songs (Spotify a spol.) vede už osmým týdnem. Ed Sheeran se s "Thinking Out Loud" vrátil na předchozí maximum, čtyřku. Pětku a šestku obsadila Meghan Trainor. Debut "Title" také vychází příští týden.

Do Top 10 se ještě vlezli Sam Smith, Nick Jonas a Maroon 5 a "Shake It Off". Na jedenáctce a dvanáct se zařadil pár Ariana Grande (Love Me Harder) a Big Sean (I Don't Fuck With You), na třináctku nově vystoupali Fall Out Boy s "Centuries".

Nejvyšší novinku měl Kanye West a "nějaký" Paul McCartney (pokud jste se napálili od internetový trollerů). Silvestrovský dáreček, balada "Only One", odstartovala na třicet pětce se 125 tisíci downloady.

    Top 10 - singly:
  1. Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk!
  2. Taylor Swift - Blank Space
  3. Hozier - Take Me To Church
  4. Ed Sheeran - Thinking Out Loud
  5. Meghan Trainor - Lips Are Movin
  6. Meghan Trainor - All About That Bass
  7. Taylor Swift - Shake It Off
  8. Sam Smith - I'm Not The Only One
  9. Nick Jonas - Jealous
  10. Maroon 5 - Animals

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Taylor Swift - 1989
© facebook interpreta
DESKY - Taylor Swift s nejprodávanějším albem loňského roku "1989" začala i rok 2015 vítězně, když přidala v klidném týdnu 244 tisíc jednotek (-43 %), v řeči čistých prodejů desky 172 tisíc (-47 %).

Nicki Minaj ztratila podobně necelou polovinu prodejů a umístila se opět na stříbru daleko za ní. Z bronzu však spadli až na 49. příčku Pentatonix, vánoční "That's Christmas To Me" logicky už nedávalo smysl. Jejich pozici bral Ed Sheeran, za rapperkou byl jen o tisíc jednotek a zase o jeden tisíc za ním skončil čtvrtý Sam Smith.

Na pětku se posunul soundtrack ze "Strážců galaxie", 70 tisíc jednotek tvoří pouze čisté prodeje celé desky. Soundtracky v lednu vždy mají svá nejlepší období, loni mu dominoval "Frozen".

Za Hozierem a J. Colem se na osmičce objevil soundtrack z "Into The Woods", když si jako jediný z Top 50 polepšil, o 9 % na 57 tisíc jednotek. Film se promítá v kinech od Vánoc. V první stovce Billboard 200 nenalezneme žádnou novinku.

Příští týden se první místo neotřese, ale v Top 10 by měli debutovat Rae Sremmurd, hiphopové duo proslavené příšerným trackem "No Type".

    Top 10 - alba:
  1. Taylor Swift - 1989 (244 tisíc jednotek, -43 %)
  2. Nicki Minaj - The Pinkprint (84, -46 %)
  3. Ed Sheeran - X (83, -26 %)
  4. Sam Smith - In The Lonely Hour (82, -33 %)
  5. ▲ Různí - Guardians Of The Galaxy: Awesome Mix Vol. 1 (70, -13 %)
  6. Hozier - Hozier (60, -31 %)
  7. J. Cole - 2014 Forest Hills Drive (59, -51 %)
  8. ▲ Různí - Into The Woods Soundtrack (57, +9 %)
  9. One Direction - Four (55, -58 %)
  10. Ariana Grande - My Everything (43, -45 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY