shop.musicserver.cz
Pohled do českých hitparád - 1. týden 2015

Chinaski vládnou českému éteru, "Tři bratři" prodejnám

Vydáno: 06.01.2015 13:26 v sekci České hitparády - Martin Kocián | foto: facebook interpreta

Ani v novém roce vás neochudíme o komentáře k českým hitparádám. Nově se zaměříme i na digitální singly, o jejichž komentář jste si často psali. A jak to v prvním týdnu roku 2015 vše nakonec dopadlo? Pojďme se podívat. Čekají nás nějaké vzestupy a pády, ale především nuda.

Chinaski - Rockfield
© facebook interpreta
RÁDIA - To, že kapela Chinaski má ráda "Víno", už od srpna minulého roku ví snad každý. Tedy kromě rádiových dramaturgů. Jinak si nelze vysvětlit, že nám tenhle seriálový hit pouští naše rádia nejčastěji. Videoklip ke stejnojmenné skladbě má na kapelním YouTube kanálu přes dva miliony zhlédnutí, čímž se řadí mezi jejich nejúspěšnější.

"Geronimo" - tak zní název prvního singlu z debutového alba "Bombs Away" australského bandu Sheppard, jenž vzdává hold legendárnímu náčelníkovi Apačů. Z písně se stal celosvětový hit, který neminul ani naši domovinu a z minulé patnáctky poskočil na krásné druhé místo, které jim uvolnil čtvrtý Marlon Roudette s "‎When The Beat Drops Out". Z bronzu se i nadále může těšit Becky G. a její sprchový singl "Shower".

Velký skok, konkrétně z jednadvacáté příčky až na pětku, zaznamenal irský zpěvák Andrew Hozier-Byrne, známý jako Hozier, s na Grammy nominovanou skladbou "Take Me To Church". Vánoční svátky měly vliv i na postup Tomáše Kluse s jeho pohádkovou písní "‎Když si tě, dívko, představim". Do elitní desítky nám poprvé zavítali Robin Schulz a Jasmin Thompson s jejich "‎Sun Goes Down"‎. Na osmičce už jsme zase "‎V blbým věku"‎ společně s Xindlem X, na devítku nám propadla "Lhůta záruční" Slzy a Top deset uzavírá nebezpečný David Guetta.

Velkých vzestupů jsme se dočkali například u skupiny Jelen a její spolupráce s Janou Kirschner ve skladbě "Co bylo dál?" (49. -> 15.), Fences feat. Macklemore & Ryan Lewis s "Arrows" (32. -> 16.) nebo zlobivé Charli XCX, která se rozhodla vykašlat na školu a zpívá "Break The Rules" (67. -> 32.). Charli XCX však také zažila velký pád s filmovou "Boom Clap", a to rovnou z minulé čtyřky na dvaadvacátou pozici). Za zásadní novinku v žebříčku lze považovat především "Make It Rain" od zrzka Eda Sheerana (72.). Ostatní snad nestojí ani za řeč.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Chinaski - Víno
  2. Sheppard - Geronimo
  3. Becky G. - Shower
  4. Marlon Roudette - When The Beat Drops Out
  5. Hozier - Take Me to Church
  6. Tomáš Klus - Když si tě, dívko, představím
  7. Robin Schulz - Sun Goes Down
  8. Xindl X feat. Olga Königová - V blbým věku
  9. Slza - Lhůta záruční
  10. David Guetta - Dangerous

Digitální singly

Hozier - Hozier
© facebook interpreta
Hitparáda sestavená na základě počtu přehrání ze streamovacích služeb však svědčí o jiném vkusu posluchačů, než jaký jim diktují rádia. Chinaski v Top 100 ani nenajdete. Prvenství si tu již několikátý týden drží výše zmiňovaný Hozier s "Take Me to Church". Svoji pozici si od minula také podrželi druhý Ed Sheeran se singlem "Thinking Out Loud", který doprovází nádherný taneční videoklip, bronzoví Calvin Harris a Ellie Goulding s největší taneční peckou loňska "Outside" a bramborovou medaili hájí Mark Ronson feat. Bruno Mars s "Uptown Funk". Nejlepší pětici uzavírá a z třináctého místa stoupá letní pohodička "Prayer In C" trojice Lilly Wood & The Prick and Robin Schulz.

Top 5 - digitální singly:
  1. Hozier - Take Me to Church
  2. Ed Sheeran - Thinking Out Loud
  3. Calvin Harris feat. Ellie Goulding - Outside
  4. Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk
  5. Lilly Wood & The Prick feat. Robin Schulz - Prayer In C

Různí - Tři bratři
© facebook interpreta
PRODEJNOST - I z kopců se jednou musí dolů. O tom ví své Aneta Langerová, která se svojí nejlepší deskou "Na Radosti" zažila nepříjemný pád, a to ze zlata až na sedmičku. Anetu, jež prodala nejvíce digitálních kopií přes Supraphon za celý minulý rok, nyní čeká příprava na turné s novým materiálem. A kdo že ji to vlastně na stupních vítězů vystřídal? Na jedničce soundtrack ke Svěrákově pohádce "Tri bratři". Stříbrný podnos tentokrát berou Chinaski s dvakrát pokřtěným albem "Rockfiled" po Vojtovi Dykovi a jeho "Desce", která se musí spokojit s bronzem.

Těsně pod stupni vítězů si pozici udrželi Pink Floyd s "The Endless River". Do nejlepší pětky se vrací Tomáš Klus a album "Proměnamě", které je horkým kandidátem na cenu Nejprodávanější deska roku 2014 v cenách Anděl. Šestí jsou František Segrado s Michalem Horáčkem a na osmičku z bronzu nám spadl jedinečný Václav Neckář s "Mezi svými". Božský Karel "S pomocí přátel" klesá z osmičky na devítku a desítku nejprodávanějších alb uzavírá naše nejlepší nezpěvačka všech dob Lucie Vondráčková s "Duety".

Její teta Helena Vondráčková se dočkala velkých posunů svých alb. "Kouzlo Vánoc" skočilo ze sedmašedesátého místa až na osmnácté a z neznáma na jednadvacítku zamířilo její "Best Of The Best". Zato kritikou vychvalovaná Lenka Dusilová si "V hodině smrti" pohoršila skoro o padesát pozic.

Co se týče prodejnosti alb, zajímalo by mě, za jak dlouhý časový úsek byl tentokrát žebříček sestavován. Padesátý druhý týden minulého roku, ještě dříve, než proběhl, byl totiž automaticky shrnut do předvánočního týdnu s pořadovým číslem padesát jedna.

Top 10 - prodejnost:
  1. ▲Různí - Tři bratři O.S.T.
  2. Chinaski - Rockfield
  3. Vojtěch Dyk - Deska
  4. Pink Floyd - The Endless River
  5. Tomáš Klus - Proměnamě
  6. František Segrado a Michal Horáček - Segrado
  7. Aneta Langerová - Na Radosti
  8. Václav Neckář - Mezi svými
  9. Karel Gott - S pomocí přátel
  10. Lucie Vondráčková - Duety

Úplnou rádiovou, digitální i prodejní hitparádu pro 1. týden najdete na stránkách IFPI zde.

NÁZORY
  • Digi (Lucas, 06.01.2015 13:34) Reagovat

    Díky za digitální hitparádu ;)

    • Je to zmanipulovane (Hedvega Vekedalova, 07.01.2015 00:43) Reagovat

      Protoze nejpopularnejsi je Lucinka Bila a hned za ni Hanicka picnicka Zagorova

  • hudba chinaski (jirkaL, 06.01.2015 15:30) Reagovat

    je hudební shit a nic na tom nezmění ani fakt že nové album nahrávali na ostrovech ve Walesu...

  • Naše rádia bohužel Chinaski, No Name a jim podo... (Siux, 06.01.2015 17:32) Reagovat

    Naše rádia bohužel Chinaski, No Name a jim podobné hrají velmi často. Díky tomu jsem rádia skoro přestal poslouchat. Ono slyšet každý den skoro rok Pohoda klídek tabáček je na zbláznění. Přeladíte jinam a tam to hrajou za půl hodiny taky :( Děs

  • Top 10 rádia hrůza, Hozier to zachraňuje ..a v (Ondřej, 06.01.2015 17:37) Reagovat

    Top 10 rádia hrůza, Hozier to zachraňuje ..a výsměch pro: Becky G, Klusovu blbost a Slzinku. Vždycky mě pobaví pohled na mainstream LOL :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Video: Sheppard došli na okraj Země a našli tam velký hit. Alespoň v to doufají (23.03.2024 15:08)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu