shop.musicserver.cz
Miro Žbirka - The Best Of Video And Rarity

Miro Žbirka nabízí na "The Best Of Video And Rarity" to nejlepší ze své televizní kariéry

Vydáno: 26.01.2015 18:00 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Miro Žbirka nadělil svým fanouškům pod stromeček průřez svojí televizní kariérou od začátků až po současnost. Pozoruhodné dílo navazuje na už započatou práci z dvojdévédéčka "Happy Birthday", kde druhé DVD bylo také plné televizních vystoupení a videoklipů.

8/10

Miro Žbirka - The Best Of Video And Rarity

Vydáno: 31.10.2014
Celkový čas: DVD1: 1:36:06, DVD2: 1:51:37

Skladby: DVD1: Zažni (Našich 9 ), Balada o poľných vtákoch (Rockové rozhovory), Ako obrázok ( 6+1), V slepých uličkách (Predstavujeme vám Modus), Sedem divov tvojich líc (Spieva Miroslav Žbirka), Biely kvet (Koncert za snehovú vločku), Atlantída (6+1), Denisa (Kráčam na podium), Motýl Admirál (Kráčam na podium), Múr našich lások (5xP), Poraď si sám (Triangel), Mesto spí (Triangel), Do člna (5xP), Katka (5xP), Dr.Jekyll a Mr.Hyde (Triangel), Slávou opitý (Pestrá paleta melodií), Prvá (Triangel), Dotieravý deň (Triangel), Kúp mi knihu (Dvaja z jedného mesta), Každý deň budú vraj Vianoce (Triangel), Film: Možno sa ti zdá (réžia Martin Valent,1989) / DVD2: 22 dní, Balada o poľných vtákoch, Zima zima, Ty a ja, Bahamy, Oh Me Oh My, Milionkrát, Čo bolí to prebolí, Bezchybná, Nespálme to krásne v nás, Cesta zakázanou rýchlosťou, Láskoliek, Královna rannej krásy, Někdy stačí dát jen dech, Domino, Snehulák, Mám ťa viac, Lásky bezbranných, Vieš byť zlá, Tento song, Strom, Naj, Empatia, Jesenná láska (Symphonic), Friends, Love Shines, Vianočná, Fair Play, film: Fanstory (režie Filip Renč 1987)

Vydavatel: Universal

Miro Žbirka se v posledních letech pustil do řádného čištění svého bohatého archivu. Audionahrávky takto pořešil prostřednictvím "Complete boxu" a televizní kariérou se začal zabývat už na druhém disku dvojDVD "Happy Birthday". Tenkrát ho pojmenoval "25 největších hitů", ale to byla trošku bouda, protože "Tvár" ani "Myslím, že ti rozumiem" hity určitě nejsou. DVD bylo zaplněno především ne moc cennými televizními vystoupeními z pořadů "Atlet roku" a podobných.

Novinka s názvem "The Best Of Video And Rarity" je v tomto směru o pořádný kus dál. Samozřejmě je problém mnohé kousky z osmdesátých let nazývat klipy, pokud se jedná o televizní vystoupení z tehdy populárních hudebních pořadů Triangel nebo 5xP. Především diváci kanálu Muzika CS už několik z nich důvěrně znají.

Je zde hodně zábavné všímat si detailů, třeba obtížného držení akustických kytar bez řemenů kapelního playboye a showmana Laca Lučeniče v písních "V slepých uličkách" či "Motýl Admirál", rytmicky naprosto chybně bubeníkem odklepaného začátku již jmenovaného duetu s Marikou Gombitovou, který byl předveden samozřejmě na playback, nebo Žbirkových tanečků na začátku "Poraď si sám". Ale to vše jsou věci spíše úsměvného rázu, než bychom se nad nimi měli nějak pohoršovat. Taková prostě byla doba se všemi klady a převážně playbackovými zápory.

"Chlapci, prepáčte mi, že meškám, ale mám pre vás prekvapenie. Ozajstná rocková záležitosť. Catherine, ja ťa veľmi ľúbim..." Svůj pověstný suchý anglický humor projevuje Žbirka i zde například v klipu "Katka". Po spíše zadumaných "Mesto spí" a "Do člna" tak rozjasní líce tímto povedeným fórkem a řádně rozšklebí celou kapelu Limit. Vrcholem prvního disku je pak jednoznačně "Prvá". Ohromně silná píseň s pravdivým textem je doplněná i výborným filmovým zpracováním, kdy chlapec na začátku ťuká klackem na plot do rytmu hlavního klávesového motivu a v závěru sedí osamělý v hledišti.

První stříbrný kotouček uzavírá vánoční "Každý deň budú vraj vianoce". Zde si Žbirka zazpíval s legendární kapelou Lojzo a s frontmanem této sranda party Marianem Kochanským si prohodil role. Zajímavostí je, že velkou část osmdesátých let prožil a prozpíval Žbirka bez artefaktu, který tak významně dotváří jeho osobnost - brýlí.

Právě v té době bylo moderní točit klipové pořady, kdy se na desku té které formace či interpreta natočily videa ke všem písním nebo alespoň k jejich drtivé většině. Jmenovat můžeme Olympic a jeho "Prázdniny na Zemi" či "Ulici", Elán a "Detektívku" či "Nebezpečný náklad" nebo právě Miro Žbirku, který prostřednictvím filmu režiséra Martina Valenta "Možno sa ti zdá" představil v obrazové podobě podstatnou část v pořadí šestého řadového studiového alba "Zlomky poznania". Zde se film objevuje jako bonus prvního disku.

Na tom druhém je situace podstatně jiná, protože po revoluci už Žbirka točil prakticky pouze regulérní videoklipy. "Balada o poľných vtákoch" je zde tentokrát v provedení se záběry z filmu "Pupendo". Najdeme tu doslova přehršel hostů. Tím úvodním je Barbara Haščáková, která v době nahrávání "Ty a ja" byla díky působení v duu MC Erik a Barbara na vrcholu popularity u nás i na Slovensku. Pak Miro Žbirka zlákal ke spolupráci i tehdy ještě popovou Janu Kirschner a zanotovali si spolu "Oh Me Oh My". Oběma šarmantním Slovenkám to v klipech velmi pristane. V "Bezchybné" si zase herecky zaexcelovala Barbora Seidlová. Jen škoda, že jeden z duetů s Marikou Gombitovou, "Nespáľme to krásne v nás", doprovází pouze archivní záběry a fanoušci musí vzít zavděk pouze závěrečným dobovým fotem.

"Láskoliek" kapela natočila na jedoucí vlakové soupravě po vzoru Queen a "Breakthru" nebo spíš Kabátu a "Pohody". Nejodvážnějším videem pak jsou jednoznačně akty v "Kráľovne rannej krásy". Milovníci porna ale ukojeni rozhodně nebudou, fotky to jsou totiž velmi decentní. Hlavní role v klipech však nemusí mít jen herci či zpěváci, mohou je mít i věci. V titulní skladbě z nekonečného seriálu "Ordinace v růžové zahradě" "Někdy stačí dát jen dech" se takto prosadily zubní kartáčky a snad všude kouřící Linda Rybová (v době vzniku jedna z hlavních postav jmenovaného seriálu) jim pouze sekundovala.

Dostatek prostoru i zde mají díla sestříhaná z koncertních šňůr ("Miliónkrát", "Domino", "Mám ťa viac"), animované věci ("Sněhulák"), záležitosti ponurejšího charakteru zastupuje "Strom". Ale hupky dupky do letních parných dní a prostorů koupališť "S ňou". Duet "Lásky bezbranných" zpívá s Mekym dcera Linda, syn David zase bubnuje v živém provedení písně "Cesta zakázanou rýchlosťou", ale kdo hraje v povedeném díle Juraje Lehotského "Vieš byť zlá", se z velmi strohé a neúplné dokumentace v bookletu nedozvíme. Defilé Žbirkových ženských pěveckých kolegyň uzavírá díky písním "Tento song" a "Empatia" Magda Šalamounová.

Po úplném závěru v podobě aktuálních videí z filmu "Fair Play", videoklipu "Vianočná" či "Love Shines" ze studií Abbey Road přichází druhý bonus v podobě dalšího filmu "Fanstory" režiséra Filipa Renče.

Nosič je rozhodně příjemnou procházkou Žbirkovou televizní kariérou. Není to sice žádný definitivní komplet, ale poměrně zevrubná prohlídka jeho činnosti před kamerami. Na celé DVD můžete koukat na televizi s pověstným mírným úsměvem. Koutky úst lehce vzhůru přece většinu svého života nosí i Žbirka. Kéž by takových lidí bylo na světě víc.

NÁZORY
  • máli Žbirka 8/10, musel by Karel GOTT dostat 15/10 !!! (Gothaj, 26.01.2015 23:18) Reagovat

    CD je v recenzi nadhodnocené- věřím, že úplně každý z vás zde intenzivně cítí, že Miro Žbirka si 8/10 nezaslouží, protože to by potom Mistr Karel Gott za svou úžasnou kolekci plnou nádherných tónu apronikavých barev musel dostat minimálně 15/10 nebo dokonce 17/10. Karlův hlas v jeho nových písních doslova zvoní jako stříbrné podkovy ve sněho a jeho cis většinu z nás dojímá až k slzám... A jak mám u Mistra promítnout do hodnocení slzy dojetí? Jak? Kdo je toho schopen?

  • Mistr mě taky vždycky dojme (Jadwiga, 26.01.2015 23:21) Reagovat

    a to tak, že ho vždycky vypnu. Naopak Mira Žbirku mám ráda a cením si jeho poetičnosti, pružnosti a čistoty ve všech polohách, které používá.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Duše se tetelí. Jana Kirschner zahalila Lucerna Music Bar do hávu neobyčejné magie (09.04.2024 16:00)
- Fotogalerie: Jana Kirschner uchvátila Lucerna Music Bar obyčajnostmi a intimní atmosférou (09.04.2024 10:43)
- Recenze: Jana Kirschner natočila neobyčejné "Obyčajnosti" (02.04.2024 16:00)
- Frontman Olympicu Petr Janda se dočká svého celovečerního dokumentu "Django" (01.04.2024 11:07)
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Hudba Mira Žbirky zazní v prosinci na Symphonic Night v O2 universu a už nyní na vinylech s alby z let 1992–2022 (20.03.2024 08:01)
- Elán v Praze zahraje i se symfonickým orchestrem (11.03.2024 09:42)
- Video: Olympic láká na box "Trilogie" parádní novou verzí baladické "Kartotéky" (11.03.2024 08:11)
- Olympic vydává luxusní box "Trilogie" a pojede k němu rozsáhlé turné (26.02.2024 12:21)
- Minirecenze: Dvojalbum "Soft Rock Line 1969 - 1989" nabízí to nejlepší z bigbítových balad i něco navíc (20.02.2024 20:45)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu