shop.musicserver.cz
Android Asteroid - Naše hudba je jako Lynchův Mulholland Drive

Android Asteroid - Naše hudba je jako Lynchův Mulholland Drive

Vydáno: 17.12.2014 08:00 v sekci Rozhovory - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

Android Asteroid křtí ve čtvrtek 18. prosince své druhé album "Íkaros". Mezi hosty na desce, na kterou od fanoušků vybrali přes osmdesát tisíc korun, najdete i špičková jména jako Yvonne Sanchez či Lukáš Martínek. Kdo jsou vlastně Android Asteroid a proč s nimi možná pojedete na chatu štípat dříví?

Právě vydáváte své druhé album "Íkaros". Mastering jste si nechali dělat až v New Yorku, byla to dobrá investice?

Tomáš Konůpka: Mastering dělal držitel Grammy, Tom Coyne, ve studiu Sterling Sound. I přes nedostatek financí neslevujeme na kvalitě zvuku. Kdysi jsme si udělali takový test, poslali jsme jednu skladbu na mastering do různých českých studií a pak Tomu Coynovi. Poté jsme si poslechli výsledky naslepo, nevěděli jsme, kterou nahrávku kde mixovali. Ta ze Sterling Soundu jasně vyčnívala kvalitou.

Mluvíte o nedostatku financí, na serveru HitHit.cz vám lidé pomohli nemalou částkou. Jednou z odměn bylo i vydání vinylu, kolik vyrobíte kusů?

Tomáš: Celkem pět set, sto se rozdá a sto jich jde do archivu. Takže za deset let, až z nás bude kult, se jako najdou (smích). Na HitHitu si vinyl zatím objednalo čtyřicet lidí, aniž by věděli, co kupují. Co až si to poslechnou!

Android Asteroid...

Android Asteroid
...je skupina Tomáše Konupky, Honzy Pospíšila z bývalých Navigators a jejich hostů. V roce 2013 vydali stejnojmennou studiovou desku "Android Asteroid" a živou nahrávku "Live at Abbey Road Studios/Red Bull Studios London/Smecky Studios Prague". Jako první česká skupina nahrávali v legendárních Abbey Road Studios a zároveň přijali pozvání do Red Bull Studios London. Letos vydávají svou druhou desku s názvem "Íkaros".

Plánujete pro vinyly nějakou speciální grafiku?

Honza Pospíšil: Obal bude stejný jako CD. Zvažovali jsme, jestli to udělat výpravné, nebo přístupné lidem, a rozhodli jsme se, že to uděláme jednoduše. Ve finále nejde ani tak o ten obal, ale o tu desku, kterou si dáš na gramofon.

Tomáš: Mě osobně nebaví výpravný vinyly, je to jen drahý. Baví mě třeba, jak to udělal Bonobo, který na to ty prachy má. Udělal speciální edici, kde máš nejenom vinyl, ale i jednotlivé pecky na malých deskách. Zároveň ale vydal i jen ten vinyl, takže si můžeš vybrat, co si chceš koupit. My na to momentálně prachy nemáme, tak děláme jen tu základní verzi.

Další z odměn byl takzvaný žolík, o co přesně jde?

Tomáš: Fanoušek, který si jej koupil, má neomezené možnosti, jak jej využít. Takže s námi může jet na fesťák nebo třeba na ryby, když na ně pojedem.

Honza: Což asi nepojedem.

Tomáš: Nebo když budeme mít produkční session s DJ Pařbou, kde vznikají naše pecky a kde je to většinou hodně uvolněný. Pařba je jeden z prvních českých DJů, kdysi dávno odjel do Španělska a my tam jeli za ním. Pronajal nám domek na útesu a my tam udělali první track z naší desky. Má strašně moc starých vinylů, hodně raritní věci a všechny možný hudební styly. Takže k němu jezdíme na mejdany, pouštíme desky, a když se mi něco líbí, natočím si sample do kompu. Takhle vznikly song "Surrounded" a titulní skladba k novému albu "Íkaros".

Honza: Vznikla tak i skladba "Illusionist", ke které jsme právě dotočili klip. Většinou tam sedíme, já něco narapuju do telefonu, Tomáš si ani nevšimne, že jsem to udělal.

Tomáš: Naposledy na mejdanu jsme to trochu přehnali, probudili jsme se na různě na hromadě a na stole, rozloučili jsme se, a když jsem přijel domů a otevřel počítač, měl jsem v něm dvě písničky.

Honza: Nebo pojedeme na chalupu stříhat plot a štípat dříví (smích).

Mezi cenami je i návštěva backstage, co se tam děje?

Tomáš: Dějí se tam nejzajímavější věci po koncertě, tím bych to uzavřel (smích). Otevřou se flašky a slaví se. Točí se a sejde spousta zajímavých hostů. Na baru je jeden mejdan a v backstage je druhý, klidnější. Máte tak možnost vybrat si mezi dvěma večírky, to je největší výhoda backstage passu. Koho to zajímá, je dobrý být tam i před koncertem, kdy Vilda Béreš vypráví historky ze života.

Jaké máte na albu "Íkaros" hosty?

Honza: Stabilními členy Android Asteroid jsme jenom my dva s Tomášem, takže všichni jsou vlastně naši vážení hosté. V jedné písni zazní i Yvonne Sanchez a dále nám zahostoval Josef Fečo, který hraje na cimbál.

Kde desku vydáváte?

Honza: Vydáváme si ji sami a Indies nám zajišťuje distribuci.

Ve čtvrtek 18. prosince máte v Lucerna Music Baru křest desky. V jaké sestavě zahrajete? Nově s vámi hraje na klávesy Nèro, který s Tomášem hraje i v Mydy Rabycad.

Tomáš: Néro je multitalent, hraje na všechno. Hrál s námi už minule v Lucerna Music Baru na křtu Abbey Road a teď s námi hraje i v základní sestavě pro malý kluby, kde hraju já, Honza, Annička a právě Nèro Scartch. Teď ve čtvrtek budeme hrát ve větší sestavě ještě s Martou Minárikem na basu, Lukášem Martínkem na kytaru a Honzou Steinsdörferem na synťáky.

Natočili jste klip ke skladbě "Illusionist", jaký byl jeho koncept?

Tomáš: Pozvali jsme si do studia lidi a jednomu po druhém jsme pustili do sluchátek tu skladbu. Každý z nich k ní vyprávěl svůj vlastní příběh a režisér Pavel Fuksa z nich pak sestříhal takovej dadaisticko-impresionistický příběh.

A jaký je váš příběh k tomu klipu?

Honza: Já za tím mám velmi silnej příběh. Hrozně dlouho ve mně ten nápad zrál. Mám tam Ukrajinu, mám tam Putina, je to strašně smutný. Jdu od města k městu a nesu v kleci slunce, který je přikrytý hedvábným šátkem. Jsem kouzelník a už jsem viděl ty, kteří uvěřili. A všechno, co potřebuju, je potkat ještě jednoho dalšího. Ta písnička je zdánlivě o lásce, ale není. Je to o tom, jak je hrozný, že někdo v obleku může kráčet po různých zemích a v ruce držet klec, ve který nosí smrt. O někom, kdo se všemi zachází strašně bezohledně, a ten rap je apel. Vlastně ještě teď se v něm snažím vyznat sám, je to pro mě dost náročná a smutná věc.

Tomáš: Za Honzovými texty může člověk vidět spoustu příběhů, to mě na tom baví. Když jeho text poslouchám poprvé, vidím v něm něco úplně jinýho, než když si ho poslechnu za čas, zraje to ve mně. A když mi pak Honza vysvětlí, co tím zamýšlel on, dostane pro mě zase novej význam. Vidím v tom hodně paralelu s filmovým světem, Honzovy texty jsou pro mě jak z Aronofskyho filmu. Když jsem viděl poprvé "Fontánu", tomu příběhu jsem dlouho nerozuměl, ale postupně ve mně zrál. A tohle je pro mě hudba Android Asteroid. To nejsou "Přátelé" nebo "Dva a půl chlapa", na který se můžeš dívat každej den a je to v pohodě. Je to spíš jako Lynchův "Mulholland Drive", na kterej se podíváš dvakrát do roka, ale je to silný.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: První den Szigetu byl ve znamení Florence And The Machine, Foals, Sama Fendera a jednoho nenápadného comebacku (11.08.2023 19:16)
- Fotogalerie: Bonobo po čtyřech letech v Praze pohledem objektivu (27.11.2022 12:59)
- Video: Bonobo se pochlubil hypnotickým trackem "ATK". V klipu zve na divokou jízdu vlakem (08.09.2022 15:41)
- Bonobo nás vezme do pestré divočiny alba "Fragments", v Praze zahraje na podzim (09.06.2022 12:24)
- Nové desky 2/2022 - od The Lumineers přes Elvise Costella po Dymytry (18.01.2022 08:00)
- Fotogalerie: Churchill řádil na Výstavišti (30.08.2020 20:23)
- Finalisté talentové soutěže festivalu Sziget jsou Viah, Nèro Scartch a The Wild Roots (11.03.2020 12:09)
- Rozhovory: MYDY - Zkrácením názvu jsme se rozloučili s bezstarostným dětstvím (25.02.2020 12:05)
- Recenze: MYDY na "Numbers" opět experimentují, tentokrát třeba s češtinou (16.02.2020 10:10)
- Fotogalerie: Z Mydy Rabycad jsou už jen Mydy (23.11.2019 17:42)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu