shop.musicserver.cz
Azealia Banks - Broke With Expensive Taste

Odepsaná Azealia Banks vrací úder. "Broke With Expensive Taste" funguje jako dokonalá terapie šokem

Vydáno: 22.12.2014 00:00 v sekci Recenze - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

Azealia Banks letos s velkými fanfárami oznámila osvobození z labelu, který jí ani po dvou letech nedokázal vydat očekávaný debut. Nic to neměnilo na faktu, že u většiny posluchačů byla stejně dávno odepsaná. Pozice, ve které nemáte co ztratit, je ale i osvobozující. A Azealia Banks z ní vytěžila maximum.

8/10

Azealia Banks - Broke With Expensive Taste

Vydáno: 06.11.2014
Celkový čas: 60:00

Skladby: Idle Delilah, Gimme A Chance, Desperado, JFK (feat. Theophilus London), 212 (feat. Lazy Jay), Wallace, Heavy Metal And Reflective, BBD, Ice Princess, Yung Rapunxel, Soda, Chasing Time, Luxury, Nude Beach A-Go-Go, Miss Amor, Miss Camaraderie

Vydavatel: Azealia Banks

Tyjátr, který předcházel vydání debutové desky Azealiy Banks, by vydal na samostatný článek. Vlastně by to bylo rovnou velké melodramatické vyprávění o několika jednáních. Hlavní hrdinkou by byla Banks v roli princezny válečnice, proti ní by stály nenasytné korporace a vůbec celý zbytek světa. Jen by občas nebylo jasné, kdo přesně je oním zlým záporákem a kdo stojí na straně dobra. A asi by se to mnohdy podobalo spíše frašce.

Jelikož je následující text psán především z důvodu kritického zhodnocení hudebního obsahu uvedené nahrávky, nebudeme se už stokrát přemílanou městskou legendou znovu sáhodlouze zaobírat. Řekněme jen, že kompletní album vyšlo o něco později, než nám bylo původně řečeno (více jak dva roky), a řekněme, že nám dobu čekání zpříjemňovala držkatá interpretka, jejíž výpady nejenom proti ostatním umělcům by dokázaly konkurovat i nejlepším chvilkám bratří Gallagherů. A fanoušci z nich občas až zalézali do kanálu a ke své oblíbené rapperce se odmítali hlásit.

Ale despekt zkusme na chvíli ponechat stranou. Třebaže byla některá její prohlášení skutečně dost přes míru, třiadvacetiletá interpretka původem z New Yorku jednoduše měla moře důvodů, proč být nas*aná a extrémně podrážděná. Když jsme ještě neznali konečnou podobu těžce rozeného materiálu, mohli jsme souznít s labelem a zlomyslně se pochechtávat, že Azealia asi zkrátka nestojí za nic a je jenom dalším lidským článkem do potupně pochodujícího procesí jednohitových zázraků. Teď už ale lze rozumět, odkud se brala její naštvanost. A stejně tak vlastně lze pochopit, proč se Universal do vydání obzvláště nehrnul.

"Broke With Expensive Taste" je kolekce šestnácti skladeb vydřených a vypilovaných, které si nezasloužily léta ležet v pomyslném skladu nahrávací společnosti. Tracklist se vytvaroval tedy nejspíš hlavně po uvolnění Banks z kontraktu, ale směr, kterým se muzikantka rozhodla na své prvotině kráčet, měl dostat zelenou. Na stranu druhou, jak je řečeno výše, není divu, že se právě tu label neodvažoval dát. "Broke With Expensive Taste" není obyčejná hiphopová deska s hrstkou dokonalých hitových návnad do rádia. Azealia se rozhodla experimentovat, popustit uzdy své umělecké tvořivosti a co nejdéle se vzdálit lehce poživatelnému zvuku. A pro takové ambice Universal, který v ní viděl možná tak novou směsici mezi Nicki Minaj a Beyoncé a rozhodně se na první dobu neodvážil takhle riskovat, nebyl tou nejlepší volbou. Kdo by však podobné nabídce ve dvaceti odolal?

Notoricky známá "212" je nakonec jedna z nejpřístupnějších věcí celého výběru. Najde se ale nejspíš až někde na konci vaší pozornosti; za tři roky od jejího prvního vydání a následného čekání ji všichni pravděpodobně máme protočenou až do omrzení. Ve zbylé patnáctce je krom toho spousta dalších momentů, které čekají na vaše objevení, třebaže cesta k nim může být chvílemi trnitá.

Deska je prosáknuta množstvím vlivů a Banks na ní směle křižuje napříč discem, UK garage nebo witch hopem. Hodit ale každou ze skladeb do některé ze žánrových škatulek by bylo matoucí. Kromě hlavního motivu je totiž každý song vyšperkován dalšími zvukovými přívěsky, které z něho dělají opravdu exkluzivní zboží pro hudební fajnšmekry. Stejně jako pro milovníky velkých klubových parket, i když označit album za pouze taneční by opět bylo krátkozraké. Neopatříte ho jednou značkou. Nepustíte se při jeho poslechu do čistokrevného tance, ani to nebude jenom řemeslně zvládnutý rap plný explicitních výrazů, který se na vás z reproduktorů bude linout. V běžném rádiu ho potom už vůbec neuslyšíte.

Muzikantka se jednoduše rozhodla překvapit nejenom všechny, kteří tvrdili, že na to nemá, ale následně také samotného posluchače. "Nude Beach A-Go-Go" je kupříkladu celá hozená do retro surf-popové vlny. Dovádivá spolupráce s Ariel Pink (jehož původní verzi najdete právě na jeho letošním počinu "pom pom") je zrovna i jeden z nejvydařenějších a nejméně očekávaných okamžiků. Po surf-popu se našlo místo například i pro latino rytmy ("Gimme A Chance"), nebo dokonce jazz ("Desperado"). Další překvapení: Nesourodost ve výsledku funguje jako sjednocený organismus. A celé její outsiderství z její autorky nakonec dělá vítězku.

A po světě se toulá hromada takových Azealií. Mladých cílevědomých hudebnic, které mají nadšení pro věc a dychtí se o své tvůrčí myšlenky podělit s ostatními. Když jim jako solidní pán v drahém kvádru podáte ruku a slíbíte velkou kariéru, kdo jsou ony, aby odmítly? Ze stejného důvodu se většina z nich nechá velkou mašinou na peníze také sešrotovat, potlačí vlastní ambice a zapomene, že kdysi chtěla být něčím víc než jen číslem ve statistice prodejů. Banks se nenechala, ani ve své nejčernější hodince nezapomněla své jméno. Byla dva roky za pitomce a lhářku, ale "Broke With Expensive Taste" je prvotina, na kterou se rozhodně vyplatilo čekat.

NÁZORY
  • skvěle napsaná recenze (Lukáš Boček, 22.12.2014 00:16) Reagovat

    Fakt mě ten text bavil. Tuhle divnopaní mám rád hudebně, ale lidsky se mi hodně vzdaluje. Proto jsem se dokonce rozhodl tohle album neposlouchat. Teď jsem nalomen :)

  • 8 ale... (PT, 22.12.2014 10:57) Reagovat

    Myslím, že album si 8 v tomto stavu zaslouží, ale musím říct, že jsem byl přecenej trochu zklamaný. Stačilo by na něm 11 písniček se zařazením starších singlů - které na desce chybí!!! (1991,liquorice).
    Nude a beach a gogo je pro mě naopak neposlouchatelná. Naopak za nejlepší počin desky mám Miss Amor. Nakonec jsem si vytvořil vlastní tracklist, a "desku" v téhle podobě už sjíždím neustále, takhle by dostala 10/10.
    1) 1991
    2) Miss Amor
    3) Liquorice
    4) Chasing time
    5) Miss Camaraderie
    6) JFK
    7) Soda
    8) Young Rapunxel
    9) 212
    10) Desperado
    11) Luxury


    • Re: 8 ale... (Martin, 22.12.2014 13:09) Reagovat

      To jo. A ještě kdyby to v téhle podobě vyšlo před těma dvěma lety, byla by to zásadní deska dekády. takhle trochu s křížkem po funuse. Pozdě, ale přece i když bych taky pár skladeb vypustil.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Mezi rappery se do české albové top desítky vetřela countryová Beyoncé (11.04.2024 08:00)
- Recenze: Beyoncé dosáhla svého. Countryové album "Act II: Cowboy Carter" je další ukázkou jejího perfekcionismu (10.04.2024 18:00)
- Stárnoucí Liam Gallagher přiznává: "Jde to se mnou z kopce" (06.04.2024 13:24)
- "Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI (05.04.2024 10:48)
- Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
- Beyoncé odhalila název svého countryového alba (14.03.2024 15:35)
- Návrat Oasis? Podle Liama by k tomu stačila bonboniéra od Noela (10.03.2024 09:04)
- Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)
- Recenze: Liam Gallagher a John Squire úspěšně ignorují fakt, že je 21. století (04.03.2024 00:00)
- Oasis mají namířeno do Rokenrolové síně slávy. Liam nemá radost (29.02.2024 08:06)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Themroc Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu