shop.musicserver.cz
Ben Howard, Gasometer, Vídeň, 29.11.2014

"Ben Howard ve Vídni hity nehrál," píše rapper Lipo v reportáži pro musicserver

Vydáno: 02.12.2014 19:04 v sekci Naživo - Spolupracovník redakce | foto: facebook interpreta

Ve své sbírce má dvě Brit Awards, nominaci na Mercury Prize či jedno pár týdnů staré #1 album na britských ostrovech, přesto jsme písničkáře Bena Howarda na našem serveru zatím trochu opomíjeli. Na jeho koncertě ve Vídni jsme sice nebyli, český rapper Lipo ale ano. A rozhodl se podělit o své dojmy.

Live: Ben Howard

místo: Gasometer, Vídeň
datum: 29. listopadu 2014

Je s podivem, že jméno a tvorba sedmadvacetiletého písničkáře Bena Howarda zůstává u českých hudebních publicistů prakticky bez povšimnutí. Přitom v roce 2013 získal Brit Awards v kategoriích Zpěvák roku a Objev roku. Ty mu vynesly silný ohlas jeho debutové dlouhohrající desky "Every Kingdom" a kvalitní hudební vystoupení odehraná po celém světě - třeba v roce 2013 se představil na Pyramid stage festivalu Glastonbury.

Přiznávám, že sám jsem se k jeho tvorbě dostal velice poetickou cestou: náhodným brouzdáním po YouTube. Už po chvíli mi ale bylo jasné, že se jedná o jednoho z nejvýraznějších umělců současnosti, který se opírá o silné písně a kreativně dál rozvíjí odkaz tradičního folkového písničkářství.

První deska "Every Kingdom" je nabitá singly, které mají v mnoha ohledech mumfordovskou dynamiku a gradace. Jsou tedy jako dělané pro živé vystupování a Ben s nimi zaujal posluchače napříč žánry. Navazující EP "Burgh Island" však nejde cestou rozvinutí těchto tendencí, ale naopak ukazuje intimnější a také o dost temnější stránku autorova uměleckého přístupu.

V říjnu letošního roku pak Howardovi, bez jediného videoklipu před jejím uvedením na trh, vyšla druhá řadovka "I Forget Where We Are". Kdo čekal sázku na jistotu, musel být zklamán. Nahrávka totiž temnější tendence z předchozího EP prohlubuje. Vytratila se melodická přímočarost přítomná na debutu, od akustiky se často přešlo k elektronice a jeho texty, projev i hra na kytaru jsou ještě niternější než dřív. Někdo je možná zklamán, já však nadšen. Novinka se hned po vydání stala jedničkou ostrovního prodejního žebříčku.

Ben Howard
© Planet TT Bank Austria Halle im Gasometer
V rámci doprovodného turné na programu Česko nebylo, a proto jsem na koncert vyrazil do Vídně. Hala v komplexu Gasometr, kde se vystoupení odehrálo, pojme dva až tři tisíce lidí a byla prakticky zaplněná (u nás bych to jakožto optimista viděl na Lucerna Music Bar). Přiznám se, že předskokana jsem neviděl, chtěl jsme se plně soustředit na vystoupení Howarda.

Kapela nastoupila na scénu singlem z nové desky "Conrad" a ukázala, že Ben se bude moci opřít o velkorysý doprovod jak hudebního tělesa, tak světelných efektů. Hned vzápětí následovaly další singly z čerstvého alba, a to "End Of Affair" a "I Forget Where We Are": Záznam jejich živého podání v pořadu Joolse Hollanda na BBC2 považuji vůbec za to nejlepší, co jsem letos viděl.

Ben Howard
© Planet TT Bank Austria Halle im Gasometer
V rámci velké haly a díky jejich brzkému zařazení v setlistu na mě naživo takový dojem neudělaly, ale husině po celém těle jsem se při poslechu stejně neubránil. Po sedmé písni a zpěvákově proslovu bylo jasné to, s čím jsem už počítal díky informaci, jaký koncert odehrál o dva dny dříve v Berlíně: že nehodlá hrát skladby z předchozí desky. Jeho upřímnost obsažená ve větě "Vím, že chcete slyšet starý věci, ale já prostě nemůžu" tak trochu shodila napětí, které mezi ním a publikem do té doby vládlo. Pro někoho možná projev na hraně arogance, pro jiného odvážný a pochopitelný tah. Kdo by chtěl hrát tři roky v kuse ty stejné skladby a vidět, jak pořád stále stejně a skvěle fungují? Možná že všichni... Je však lehké stát se otrokem vlastního úspěchu.

Dylanovská drzost v postoji vůči návštěvníkům však byla vyvážená intenzivním podáním a prožitím samotných písní. Jak vítaná změna oproti některým známým jménům české folkové scény, která po zahrání vážného repertoáru musí samotnou píseň zparodovat přihlouplým pitvořením, nebo vybalancovat jeden temný song následným veselým kouskem pro pobavení publika. Na konci koncertu, možná jako poděkování divákům, že vydrželi trpělivě poslouchat nový repertoár, zazněla hitová "The Fear" z úspěšné prvotiny.

Po delším vytleskávání se Ben Howard ještě vrátil a odehrál dvě písně jako přídavek. Kdo si myslel, že konečně sáhne po hitech a koncert tak bude končit v tanci a tleskání, musel být znovu zklamaný. Sice se vrátil ke starému repertoáru, ale příznačně pro dvě intimní skladby. Temný konec závěrečné "Black Flies" však nikoho nenechal na pochybách, že zažil emocionálně silné vystoupení od jednoho z nejzajímavějších interpretů současnosti. Působivý umělecký zážitek a velká inspirace i pro mě jakožto člověka, který se hudebně realizuje na pomezí jiných žánrů.

Pokud jste na tomto nebo jiném koncertě z turné byli, nebojte se podělit o své poznatky.

Autorem reportáže je rapper Lipo.

NÁZORY
  • no teda.. (Adam Jakmal, 03.12.2014 01:42) Reagovat

    "píše rapper Lipo v reportáži musicserver"...to je tak nechutné self-promo, že to nemá obdoby. A ještě jak si kopne do hudebních publicistů, bez nichž by tady nic publikovat nemohl... Ještě jsem neviděl, že by se tu v nějakém reportu objevil nadpis "Kapela xy předvedla xy píše ve své reportáži Věžník, Balušek, Doupal, Martínek..." Tenhle text je odporný stejně jako hudba, kterou tenhle "rapper" produkuje..

  • Ben Howard (Vlado, 03.12.2014 11:03) Reagovat

    Bol som tam, a nikdy nezabudnem.
    Neopísateľný zážitok.
    Ak bude ešte šanca, určite to chcem - musím opäť zažiť.
    Ben Howard netvorí hudbu, aby prvoplánovo zarábal, nie je žiadna celebrita.. nič také..
    Tvorí hudbu, ktorú je treba precítiť.
    Úžasné.

  • Ben Howard (Jiří Charypar, 03.12.2014 12:33) Reagovat

    Můj naprostý fovorit v oblasti anglického folkrocku nemá obdobu, mám ho v hledáčku už nejméně dva roky a čekám, kdy se objeví poblíž ČR. Nové album je skvělé.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Triumfální návrat na pódia: Ben Howard s kapelou zahraje už v úterý v Praze (10.07.2023 15:26)
- Nové desky 24/2023 - od Queens Of The Stone Age přes J.A.R. po Toma Grennana (21.06.2023 19:30)
- Audio: Ben Howard ohlašuje pátou řadovku emotivním singlem "Couldn't Make It Up" (23.04.2023 10:28)
- Naživo: Lipo se nepodbízí. Při křtu alba "Příběhy" vsadil na muzikantskou kvalitu a civilnost (22.04.2023 08:26)
- Křehkost, která chytí za srdce, romantika, která vzdoruje kýči - Ben Howard se vrací do Prahy (21.03.2023 11:53)
- Video: Lipo a Kateřina Marie Tichá poukazují na "Tajný místa" dívky, která prodává svoje tělo (13.03.2023 14:26)
- Lipo bude naživo s kapelou a hosty vyprávět svoje "Příběhy" (21.02.2023 14:57)
- Rozhovory: Lipo - Angažovanost komplikuje umělci život. Před tím, co se mě dotýká, ale nemohu zavírat oči (12.12.2022 16:00)
- Video: "Nikdo nemá být sám" Lipa a Lenky Nové je jiná vánoční píseň (05.12.2022 09:11)
- Recenze: Koncepční "Příběhy" stvrzují kontinuitu tvorby rapujícího básníka Lipa (02.12.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu