shop.musicserver.cz
Zaz, Elis, Forum Karlín, Praha, 29.11.2014

Zaz s sebou do Prahy ostravskou euforii nepřivezla. Odehrála jen dobrý koncert

Vydáno: 30.11.2014 15:21 v sekci Naživo - Josef Martínek | foto: Markéta Bínová

Poté, co francouzská rošťačka Zaz dvakrát uhranula Colours of Ostrava, si o jejích dovednostech naživo určitě štěbetali už i pražští vrabci na střeše. Jenže jak se ukázalo na jejím prvním koncertě ve stověžaté, který proběhl ve Foru Karlín, hrát pro vřelé festivalové publikum a upnuté měšťáky není totéž.

Live: Zaz

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 29. listopadu 2014
support: Elis
Fotogalerie

V souvislosti se dvěma koncerty ikony současné francouzské hudební scény Zaz na ostravských Colours jste si mohli přečíst jen samé superlativy. Rodačka z Tours festivalové návštěvníky nadchla svou bezprostředností, živelností a citem pro vyvážený mix šansonu, popu, jazzu a dalších odrůd své pestré hudební tvorby. Kdo ale čekal, že se v duchu mimořádného koncertního zážitku ponese také první pražské dostaveníčko, pro které přišel čas krátce po vydání desky "Paris" vzdávající hold francouzské metropoli, byl možná lehce zklamán.

Hlas Česko Slovenska 2 - Eliška Mrázová
© www.elismusic.cz
Možná to bylo dusnými prostory narvaného Fora Karlín, možná tím, že na sebe Isabelle Geffroy nechala poměrně dlouho čekat a po zhruba třicetiminutovém úvodním čísle Elis a další déle než půlhodinové prodlevě ji nedočkavé publikum muselo začít hlasitě vyvolávat. Zaz si každopádně pražské diváky kolem prstu vyloženě neomotala.

Jako ideální volba se neukázala předskakující Elis, která vtrhla na pódium úderem osmé hodiny a spustila své ušitrhající číslo plné patetických hlasových exbibic a úmorné snahy publiku dokázat, že Eliška Mrázová, která na jaře usilovala o přízeň televizních diváků Hlasu Česko Slovenska, umí. Nelze jí upřít, že pěvecky na tom není špatně a ve svých písničkách se pokouší přijít s jiným zvukem, než jaký byste od účastnice talentové soutěže čekali. Bohužel však Elis patří spíše k těm mladým tuzemským jménům, o nichž se víc mluví v souvislosti s realitě příliš neodpovídající mediální tlačenkou, než že by jejich tvorba skutečně oslovovala širší publikum.

Ve Foru Karlín zněla chvíli jako Jessie J v těch polohách, kdy to s vervou už přehání. Ani sympatický fakt, že Elis je šikovná muzikantka, co se dokáže doprovodit na ukulele i na klávesy, nezastřel dojem, že zatím nenašla polohu, která jí sedí, a její pódiový guláš plný jižanského temperamentu, cirkusové rozdováděnosti i závanu retra tak nechutnal zrovna lahodně. To potvrdila balada o holčičce píšící dopis své mamince z koncentračního tábora, která si zejména po textové stránce pletla emoce s ubíjející sbírkou klišé.

Zaz, Forum Karlín, Praha, 29.11.2014 (fotogalerie)
© Markéta Bínová
Jaký je rozdíl, když si někdo na nespoutanou divoženku jen hraje a když jí někdo je, ukázal nástup hlavní hvězdy večera. Zaz totiž vtrhla na jeviště s loňským hitem "On Ira" z druhé studiovky "Recto Verso" a ve vydýchaném sále hned zavládla veselejší nálada. Umělkyně, jež začínala jako pouliční muzikantka, už od první písničky zářila jako sluníčko, do obecenstva vylila pomyslný kýbl energie a to jí přízeň vracelo nadšeným vytleskáváním, tanečky i zpěvem refrénového popěvku. Škoda že uvítací euforie vydržela jen chvíli.

Když se Forum Karlín rozzářilo pestrobarevnými blikajícími světýlky při svěží a radostné popové hitovce "Gamine", souznění s diváky ještě fungovalo. Jenže poté jako by se koncentrace v sále začala trochu rozpouštět. Na pódiu se střídali různí hudebníci, chvíli hrály prim dechy, jindy akustická kytara nebo harmonika a obecenstvo jako by nebylo připravené na to, že na koncertě se bude nejen křepčit ve stylu rádiového hitu "Je veux" ze zpěvaččiny prvotiny, ale prostor dostanou i covery z poslední desky "Paris" čerpající ze zlatého fondu klasik o francouzském hlavním městě. Ty by možná lépe vyzněly na jiném typu koncertu.

Zaz, Forum Karlín, Praha, 29.11.2014 (fotogalerie)
© Markéta Bínová
Jestli v něčem Zaz opravdu nadchla, pak to byla její poctivá příprava. Tolik českých vět, co během letos poslední listopadové soboty odříkala, se totiž na vystoupení zahraničních hvězd jen tak neslyší. Říct na úvod "Dóbry véčer" ještě takové terno není, když se ale i v pauzách mezi jednotlivými skladbami sympatická Francouzka trápila s naším jazykem a hlásala "Dekuji", "Tancůjté" nebo "Zpivéjte", jásot nebral konce. Krom jednoslovných frází se ale Zaz nebála ani vět. Ba dokonce ani celého vyprávění. To když přihlížejícím odříkala bajku o kolibříkovi a hořícím lese, která, dle jejích slov, vystihuje její filosofii. Pojednávala o tom, že v lese vypukl požár a zatímco všechna zvířata utíkala, kolibřík začal nabírat vodu do zobáčku a hasit. "Co děláš?" podivovala se ostatní zvířata. "Dělám, co můžu," pronesla Zaz kolibříkova slova a vysloužila si bujaré ovace.

Zaz, Forum Karlín, Praha, 29.11.2014 (fotogalerie)
© Markéta Bínová
Ty sklidila i za emotivní provedení nádherné balady "Si", z něhož mrazilo, rovněž interpretace pouliční odrhovačky "Les Passants" na pozadí umělých kulis Paříže patřila k těm nejsilnějším okamžikům setlistu. Škoda že spád koncertu brzdily převlékací pauzy a úpravy pódia. Aby totiž Zaz pražské publikum plně uspokojila a vtáhla ho do víru koncertu, potřebovala by energicky daleko údernější a lépe vygradovaný set, v němž by plně prodala svou živočišnost a dovednost strhnout davy. Na to bylo jen jedno "Je veux" Pražanům málo.

Přesto asi málokdo návštěvy koncertu litoval. Kromě skutečnosti, že se zajisté jednalo o lepší program než s utrpením v televizi sledovat, jak si Karel Gott, Lucie Bílá a Kabát odnášejí další slavíky, byl večer i zajímavým oknem do světa francouzské muzikantky. Vidět totiž rozdováděnou Zaz poskakovat na pódiu, smát se od ucha k uchu a sympaticky se trápit s českými frázemi dojem zanechá, i kdyby nezazpívala ani tón.

NÁZORY
  • nechápu, co na ní všichni v ČR vidí... Alizé... (Ryan, 30.11.2014 15:40) Reagovat

    nechápu, co na ní všichni v ČR vidí... Alizée je stokrát lepší a sympatičtější, když už teda nějakou francouzsku tak A :)

    • Re: nechápu, co na ní všichni v ČR vidí... Alizé... (abc, 30.11.2014 16:08) Reagovat

      Ted jste me rozesmal-Alizee je dobra tak akorat pro deti a pro pedofili-opravdova hudba je jinde.....

    • Re: nechápu, co na ní všichni v ČR vidí... Alizé... (Petr, 30.11.2014 20:11) Reagovat

      Alizee je skvělá a Mylene Farmer je nej francouzská zpěvačka !! :-)

      • Re: nechápu, co na ní všichni v ČR vidí... Alizé... (Anonym, 01.12.2014 13:29) Reagovat

        mylene farmer ano, ale alizée je slaďoučký popík pro mainstreamové ovečky.
        zaz má talent a umí to prodat.

    • Re: nechápu, co na ní všichni v ČR vidí... Alizé... (Anonym, 03.12.2014 11:30) Reagovat

      Já nechápu tento komentář - vždyť nejde přeci o to, kdo je lepší nebo horší, ne? Lidem se líbí, baví je a svou práci dělá dobře. Ne vždy se hodí někoho stále srovnávat..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)
- Naživo: Vlažný potlesk pro Zaz. Hvězdu druhého dne Metronome Prague zastínila Jana Kirschner (24.06.2023 12:38)
- Fotogalerie: Metronome Prague pokračoval se Zaz, Editors, Janou Kirschner, Zrním a dalšími (24.06.2023 11:30)
- Na Metronome Prague bude radost rozdávat i Zaz (10.01.2023 09:46)
- Naživo: Zaz své oblíbené Česko znovu pobavila. Jen to tentokrát bylo opačně (27.10.2022 07:42)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2021 podle musicserveru (40-31) (24.01.2022 18:00)
- Zaz přijede v říjnu 2022 do Prahy (15.12.2021 10:35)
- Recenze: Se Zaz si tentokrát moc nezatančíte. Na intimním albu "Isa" zpěvačka obnažuje svou duši (15.11.2021 00:00)
- Video: Zaz tvoří v klipu "Le jardin des larmes" pár s Tillem Lindemannem. Dobře to s nimi však nedopadne (10.11.2021 11:53)
- Nové desky 42/2021 - od Eltona Johna přes Lanu Del Rey po Biffy Clyro (27.10.2021 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen U2 Themroc Sia Taylor Swift Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu