shop.musicserver.cz
East India Youth, Subject Lost, Palác Akropolis, Praha, 25.11.2014

Projekt East India Youth představil v Praze svůj all inclusive hudební balíček

Vydáno: 27.11.2014 23:12 v sekci Naživo - Veronika Ondečková | foto: facebook interpreta

Festival Spectaculare od letošního ledna aspiruje na pozici vrcholu nejen zimní klubové sezony, ale jedné z nejzásadnějších hudebních událostí roku vůbec. Udržet vysoko nastavenou laťku měl před jeho dalším ročníkem warm-up, na který byl pozván britský objev East India Youth. A zadařilo se.

Live: East India Youth

místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 25. listopadu 2014
support: Subject Lost
Fotogalerie

Warm-up předznamenávající druhý ročník festivalu Spectaculare, jedné z mála vícedenních událostí zimní klubové sezóny, která se soustředí mimo jiné i na okrajové, progresivní záležitosti elektronické scény, proběhl jakoby v utajení. Cestu do Paláce Akropolis, který už v minulém vydání akce patřil mezi její úhlavní dějiště, si našlo pramálo posluchačů. Těžko z hubené účasti vinit nedostatek atraktivity line-upu. Tuzemský projekt Petra Adamce s názvem Subject Lost již patří mezi osvědčené stálice a zahraniční host East India Youth, pod jehož hlavičkou se skrývá mimořádně kreativní mladík William Doyle, by býval mohl při troše intenzivnějšího proma bohatě zaplnit Akráč totožnou cílovou skupinou, která v lednu šílela z příjezdu Jona Hopkinse, rvala se o lístky na festival Electronic Beats nebo dává šanci nastupujícím hvězdám, pravidelně se objevujícím třeba v MeetFactory. Koncertu se však dostalo pouze slabé mediální podpory, což se neobešlo bez důsledků. Prořídlé publikum drželo pohromadě díky pár desítkám nadšenců a ten zbytek, který nedorazil, přišel o jeden z nejpoutavějších zážitků podzimu.

East India Youth, Palác Akropolis, Praha, 25.11.2014
© klapper.cz / musicserver.cz
První z účinkujících, zástupce domácí scény Subject Lost, se rozhodně neobjevil mezi festivalovými jmény náhodou. Díky inspiraci oblíbeným organickým zvukem, vonícím čistotou a navozujícím pocit z otevřeného prostoru na dosah ruky, a schématu elektronické show, kterou Petr Adamec doplnil živými nástroji (klávesy, kytara), získalo vystoupení předskokana hodně bodů nahoru. Nechyběla mu ani doprovodná, abstraktně minimalistická videoprojekce a zkrátka nic, co vídáme u zahraničních, zvukově spřízněných hvězd, jakou je například již zmíněný headliner předchozího ročníku festivalu Spectaculare Jon Hopkins. Přesto k jejich formát Subject Lost zbývá ještě kus cesty. Předkládaný setlist působil opojně a vyrovnaně. Co by ho povyšovalo na strhující, jsou výraznější obměny nálad, tempa a větší dramatičnost. Ty však nepřišly... Ale kdo ví, třeba si Petr Adamec dodá odvahy a časem se jich dočkáme. Na roli tahouna večera nicméně v tuhle chvíli Subject Lost hraje až příliš klidnou muziku a role uvaděče mu sedne daleko lépe.

Mladík William Doyle z britského Bournemouthu se v porovnání se svým předskokanem pohyboval na zcela opačné vlně energie. Během svého setu vystřídal bezpočet poloh, všem jim však byla společná ohromná síla. Ta na sebe brala pojednou tvář zádušní mše, plné andělských vokálů a doprovodného chorálu, jindy převážně kytarového čísla, složeného z pochytaných baskytarových motivů, a konečně čistě elektronické exhibice. Průběh vystoupení se držel veskrze nastíněné choreografie. Začalo se relativně zlehka a zpěvně, zařazení strun zafungovalo jako účinné sevření, zatímco finální party vyústění vyrvalo nashromážděné pnutí z těla ven a vystřelilo jej do všech stran.

East India Youth, Palác Akropolis, Praha, 25.11.2014
© klapper.cz / musicserver.cz
Když člověk pozoroval, s jakým přehledem Doyle dosahuje překvapivě pestrých a hlasitých výsledků, a to vše pouze vlastními silami, jeho rozhodnutí opustit své kapelní kořeny a vydat se na sólovou dráhu najednou dostávalo jasnější kontury. Toho kluka by v kapele byla škoda. Doylovi se musí nechat, že nápady mu rozhodně nechybí a ví, jak zaujmout. Ne že by vyloženě přicházel s něčím novým, ale všechno si dělá tak nějak po svém. Díky tomu působí jeho tvorba velmi svébytně a svěže. Všimla si toho i odborná veřejnost a umístila East India Youth mezi nominované na letošní cenu Mercury Prize (tu nakonec získali hiphopeři Young Fathers, kteří nedávno zavítali do pražského klubu Roxy).

Velkou výhodou Williama Doyla je charismatický, snadno rozpoznatelný hlas, se kterým pracuje poměrně neotřele. Britský objev nesklouzává k r'n'b vlivům, jak tomu často bývá u jiných, a nesnaží se ani jinak zpopularizovat. Vystačí si s jednoduchými nápěvy a soustředí se na navození atmosféry. Vokální složka se v repertoáru East India Youth vyskytuje spíše úsporně, ale o to více vynikne v moment, kdy se jí dostane prostoru. Přesvědčit se o tom mělo možnost i publikum Akropole například zařazením majestátního, komorněji laděného songu "Looking For Someone".

East India Youth, Palác Akropolis, Praha, 25.11.2014
© klapper.cz / musicserver.cz
Svérázný je i způsob, jakým Doyle oživuje svoje tracky používáním baskytary. Namísto obvyklého podpoření rytmiky a celkového odpichu show pomocí ní vytváří dramatické plochy a zvukové koláže. Naživo tento postup nejlépe demonstrovala skladba "Total Strife Forever I", kterou na jednu stranu téměř bolí poslouchat, zároveň se jí ale nemůžete nabažit. V psychedelické, lehce kakofonické poloze se Doyle rád vyžívá, ale fanoušky s ní nepřehlcuje. Náročnější momenty kompenzuje návykovou digitální zábavou. Tu zastoupila na prvním místě klubová pecka "Hinterland". Jedná se o důmyslnou časovanou bombu. Nenápadně graduje od úvodních tónů a v moment, kdy se zdánlivě nachází na svém vrcholu, připojí se další gejzír energie, který dodává nataženému závěru euforický rozměr.

Návštěva East India Youth byla nečekaným překvapením. Pokud William Doyle vytrvá ve svém dosavadním počínání, je jisté, že o něm ještě hodně uslyšíme. Jeho debut "Total Strige Forever" je příslibem, že nastupující mladá generace má plnou způsobilost nabourat pomyslný monopol elektronické scény, který v rukou drží velikáni jako Moderat nebo Jon Hopkins, a udávat její tempo a styl.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: David Guetta ve třetím dni Szigetu vzýval devadesátky, Mimi Webb si odbyla maďarskou premiéru a tajná toitoika byla nalezena (13.08.2023 21:23)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)
- Nejvíc nej: Moderat: Berlín a devět kapitol příběhu jedné superskupiny (19.06.2023 14:05)
- Moderat chystají remixovou verzi desky "MORE D4TA" (03.02.2023 15:51)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (30-21) (25.01.2023 20:00)
- Fotogalerie: Moderat po pěti letech zpět na scéně a živě i v Praze (12.12.2022 08:31)
- Éterická Aurora a elektroničtí Moderat zazáří na Metronome 2023 (06.12.2022 12:09)
- Recenze: Orbital kompletem "30 Something" poukazují na vlastní důležitost (22.08.2022 00:00)
- Naživo: "Omlouvám se za krkání," hlásala Anne-Marie před pamětihodným koncertem během pátého dne Szigetu, Tame Impala byli za ufony (18.08.2022 07:56)
- Nové desky 19/2022 - od Florence + The Machine přes The Black Keys po Kendricka Lamara (18.05.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu