Proti ebole bojující "Do They Know It's Christmas?" slaví britské singlové zlato, One Direction jasně vládnou albům

24.11.2014 11:05 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Hudebníci se zase jednou sešli, aby pomohli dobré věci, a nová verze hitu "Do They Know It's Christmas?" byla okamžitě oceněna britskou singlovou jedničkou. Výtěžek z prodeje, na ostrovech činící přes tři sta tisíc kusů, půjde na boj proti ebole. V albech si pro třetí zlato jasně došli One Direction s "Four".
Band Aid 30 - Do The Know It's Christmas?
© facebook interpreta
SINGLY - Vánoce jsou za rohem, a tak zažívá singlový žebříček časy dobré vůle. Poté, co se minulý týden na vrcholu ocitla písnička "Wake Me Up", původně z repertoáru Aviciiho, kterou si pro Children In Need vzal do parády Gareth Malone's All Star Choir, ji nyní střídá nová verze hitu "Do They Know It's Christmas?", ještě teplá.

Bono, Chris Martin, Ellie Goulding, Ed Sheeran a mnozí další muzikanti tentokrát svou účastí pomáhají zejména v boji proti ebole a jejich snahu ocenilo rovnou tři sta dvanáct tisíc kupujících. Band Aid 30 se tak postaral o nejvyšší týdenní prodej posledních dvou let, více Britů sáhlo hned v debutovém týdnu naposledy po "Impossible" Jamese Arthura - bylo jich bez jedenácti tisíc půl milionu.

Stříbro uzmula osvědčená dvojice Clean Bandit a Jess Glynne, která sice s "Real Love" nenavázala na triumfální start "Rather Be" zkraje roku, ale i dvojka se počítá. Kompletní zastoupení novinek v elitní trojici dovršuje bronzem Olly Murs, jemuž s "Wrapped Up" pomohl Travie McCoy.

Ed Sheeran klesá s "Thinking Out Loud" na čtyřku, přesto stále s přehledem vede pořadí streamů - tento týden jich nashromáždil přes 1,6 milionu. Písničkář byl jediný, kdo dokázal narušit nadvládu novinek v první pětici - i na pětce totiž najdeme čerstvý kousek v podobě "Dangerous" Davida Guetty a Sama Martina.

One Direction berou šestku, zmíněné jednička minulého kola v podobě Gareth Malone's All Star Choir se propadla na číslo sedm. Rapper Wretch 32 startuje s "6 Words" jako osmý nejúspěšnější, do elitní desítky poprvé pronikla Taylor Swift s "Blank Space", která si z jedenáctky polepšila na devítku. Na desítku klesli Calvin Harris a Ellie Goulding s "Outside".

    Top 10 - singly:
  1. N Band Aid 30 - Do They Know It's Christmas?
  2. N Clean Bandit feat. Jess Glynne - Real Love
  3. N Olly Murs feat. Travie McCoy - Wrapped Up
  4. Ed Sheeran - Thinking Out Loud
  5. N David Guetta feat. Sam Martin - Dangerous
  6. One Direction - Steal My Girl
  7. Gareth Malone's All Star Choir - Wake Me Up
  8. N Wretch 32 - 6 Words
  9. Taylor Swift - Blank Space
  10. Calvin Harris feat. Ellie Goulding - Outside

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

One Direction - Four
© facebook interpreta
DESKY - Sto čtyřicet dva tisíc. Tolik Directionerů a Directionerek vyrazilo v uplynulém týdnu do obchodů, aby si pořídilo novinku svých miláčků nazvanou jednoduše "Four". One Direction tím slaví třetí po sobě jdoucí vítězné album, a protože novou desku vydávají pravidelně každý rok v listopadu, je to jejich třetí #1 nahrávka během tří let. Heslo "Železo se má kout, dokud je žhavé" ctí pětičlenná sestava bez debaty.

V porovnání s loňským startem "Midnight Memories" se sice jedná o výrazně skromnější výsledek v debutovém týdnu (tehdy prodali dvě stě třicet sedm tisíc kopií), i tak ale za sebou nejbližší konkurenci nechali zhruba o devadesát tisíc kusů.

Druhé místo si odnáší Ed Sheeran, který s "X" brzy oslaví půl roku v žebříčku, přesto se z předních pozic ne a ne poroučet. Jeho "X" je následováno další trvalkou, bronzem ověnčená je totiž tentokrát kolekce "In The Lonely Hour" Sama Smitha.

Minule vedoucí Pink Floyd s "The Endless River" stupně vítězů vyklidili a zakotvili na čtyřce, stejně jako před týdnem mají hned za zády Foo Fighters, kteří se "Sonic Highways" první pětici uzavírají. Nevešla se do ní druhá nejvýše umístěná novinka kola - osmašedesátiletá americká legenda Bette Midler. "It's The Girls" je pro ni prvním albem umístěným v britské Top 10 od počinu "Some People's Lives" z roku 1990.

Za sedmou Taylor Swift a osmým Georgem Ezrou se do první desítky vměstnaly ještě další dvě novinky. Rekapitulující David Bowie dostal "Nothing Has Changed - The Very Best Of" na devítku a své sedmé album, jež to dotáhlo až mezi elitní sestavu, si desítkou připisuje rodačka z Walesu Katherine Jenkins zásluhou "Home Sweet Home". Dvanáctka zbyla na nové Nickelback, jejichž "No Fixed Adress" nijak nadšené ohlasy nesklízí.

    Top 10 - alba:
  1. N One Direction - Four
  2. Ed Sheeran - X
  3. Sam Smith - In The Lonely Hour
  4. Pink Floyd - The Endless River
  5. Foo Fighters - Sonic Highways
  6. N Bette Midler - It's The Girls
  7. Taylor Swift - 1989
  8. George Ezra - Wanted On Voyage
  9. N David Bowie - Nothing Has Changed - The Very Best Of
  10. N Katherine Jenkins - Home Sweet Home

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY