shop.musicserver.cz
Mňága a Žďorp - Made In China

"Made In China" Mňágy a Žďorp překvapuje pouze místem svého nahrávání

Vydáno: 16.12.2014 08:00 v sekci Recenze - Ondřej Hricko | foto: Mňága a Žďorp

Valmezská stálice Mňága a Žďorp předvedla vskutku obdivuhodný čin. Z trochu šíleného nápadu nahrát nové album v Lidově demokratické Číně pomocí příspěvků od fanoušků v hodnotě půl milionu korun se překvapivě stala skutečnost. Na svět se tak narodil malý zázrak s názvem "Made In China".

7/10

Mňága a Žďorp - Made In China

Vydáno: 3.11.2014
Celkový čas: 41:57

Skladby: Rodné lány, Zůstaň!, Perfektní cíl, Hledám svý stopy v rozšlapaným sněhu, Začátek a konec, Nepropustný zdi, Ulice vdov, Potkal jsem ve vlaku svou osudovou dívku, Čas běží hladce, Beznadějný případ, Být jen tak, Za teplých letních nocí

Vydavatel: Supraphon

V roce 1991 vyplula z Moravy nenápadná nahrávka "Made In Valmez" od skupiny s podivným názvem Mňága a Žďorp, která však v sobě třímala kouzelnou poetiku všednosti a zdravé lidskosti. Od té doby uplynulo mnoho let a Mňága znovu překvapuje, tentokrát však výrobkem z Číny. Nemusíte se však bát, žádný laciný šmejd s krátkou životností nečekejte. "Made In China" je totiž ryze typické dílko téhle zasloužilé party, které krom samotného příběhu o zrodu nahrávky ničím nepřekvapí.

Důkazy, že album skutečně vzniklo daleko za našimi hranicemi, jsou patrné snad jen z přebalu plném čínských znaků a ze sborů, které se objevují v písních "Rodné lány" a "Za teplých letních nocí". Žádný jiný faktor ovlivňující výsledek desky, který by byl pro posluchače nějak patrný, není. Berme tedy tento drobný výlet kapely za náklady svých fanoušků jako takový lehký neotřelý vtípek.

Posledním řadovým albem před vydáním této novinky byla deska "Takže dobrý" z roku 2010, která nabídla velmi silný materiál plný opravdu krásných písniček s typickým feelingem. Kapela však nehibernovala, ale stačila od té doby vydat jednu kompilaci nazvanou podle jediné nové písně "Výhledově" a dále také dvě tribute desky "Dáreček" a "Dáreček 2", kde se jejich hitů ujala skutečně velká škála tuzemských kapel od Tří sester přes Monkey Business až po MIDI LIDI. Všechny tyhle počiny byly spáchány pod záštitou pětadvaceti let existence kapely. "Made In China" je tedy takový krok do další éry. Jak dlouhé, to nikdo neví.

Album otevírá asi nejkrásnější píseň desky "Rodné lány", kterou trochu nepatřičně narušují právě výše uvedené sbory zpívané čínsky, které mi osobně do atmosféry skladby moc nepasovaly, ale spíš ji rušily. Po textové stránce je však tradičně mile melancholická a tak nějak mňágovsky posmutnělá. Ostatně i zbytek kolekce je na tom s atmosférou podobně a neliší se tak od minulých desek ani po této stránce.

Předchůdce novinky "Takže dobrý" mělo lepší schopnost zalézt rychleji pod kůži, z hlediska dlouhodobějšího poslechu však přisuzuji vítězství právě "Made In China". Skladby jako "Perfektní cíl", "Začátek a konec" či "Za teplých letních nocí" mají potenciál stát se kapelními trvalkami. Na desce pak nechybí ani svižnější punkovější věc, tentokrát prostřednictvím písně "Beznadějný případ".

Mňága a Žďorp nezklamala a "Made In China" je kromě historie svého vzniku naprosto typickou nahrávkou kapely. Ani kvalitou ani stylem nevybočuje ze zaběhnutého zvuku a drží si své osobité rysy. Velmi sympatické je, že žádná skladba z desky není vyloženě špatná, všechny mají co nabídnout, ať už vtipný, povedený text či typickou podmanivou hudební kulisu.

NÁZORY
  • Tuhle recenzi psal asi velký fanoušek Mňágy. F... (názor, 16.12.2014 13:29) Reagovat

    Tuhle recenzi psal asi velký fanoušek Mňágy. Fialovi přeju, že mu to doma klape, ale upřímně, od tý doby co to není taková ta typická mňágovská depka, to jde od desíti k pěti, hudba i texty. Sem tam zajímavá věc, jinak jedna velká vata a vykrádačka sama sebe. Chápu, že po dvaceti letech hraní je to spíš rutina. Ale co, jdu si pustit Furt rovně nebo Radost až na kost, ať si každej dělá, hraje nebo poslouchá, co chce...

    • Re: Tuhle recenzi psal asi velký fanoušek Mňágy. F... (Robert, 16.12.2014 15:45) Reagovat

      tohle klišé "vykrádačka sebe sama" - to je teda pěkný nesmysl... Lze vůbec krást něco sám sobě? Spíš je to o držení se vlastního stylu a svého kopyta. Je to furt dobrý, mně osobně by nebavilo poslouchat pořád jenom první tři CD skupiny, takže já jsem osobně vděčný za nový songy, mimochodem velmi poslouchatelný. Za mě 80%.

      • Re: Tuhle recenzi psal asi velký fanoušek Mňágy. F... (Jaromír, 18.12.2014 21:09) Reagovat

        myslim, že zdaleka největší klišé je psát o něčem, že je to klišé

    • Re: Tuhle recenzi psal asi velký fanoušek Mňágy. F... (Anonym, 18.12.2014 01:03) Reagovat

      Tenhle názor jsem měl dlouhou dobu taky, a byl jsem z toho docela naštvanej, ale časem se to přehodilo a vnímam to skoro obráceně, nebo spíš Mňágu vnímam jako cca tři různý kapely. Všechny jsou supr a srovnávat je je ošemetný. Za mne ale určitě lepší než kdyby byla pořád stejná. Hlavně depka je hnedka děsně umělecká a geniální, ale vytvořit něco veselýho, aby to bylo braný jako sakra dobrý.. ..sakra kumšt. Muzikantsky to asi dřív bylo nadupanější, ale lepší je to prostě nesrovnávat. A ona vykrádačka.. těžký říct, když má umělec v sobě nějaký, nazvěme to učeně, "životní téma", něco co ho nejvíc bere, těžko bude vyjadřovat něco, co je mu vlastně buřt.

  • vydavatel nového CD je Supraphon? Není to náhod... (Radim, 16.12.2014 15:46) Reagovat

    vydavatel nového CD je Supraphon? Není to náhodou Surikata records?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Z Mňágy a Žďorp odešel základní pilíř - kytarista Martin Knor (10.01.2024 07:57)
- Naživo: Mlčenlivá Mňága a Žďorp hrála v Praze o sto šest (21.12.2023 10:14)
- Video: Tři sestry a Synové výčepu si v klipu "Kovárna se otvírá" hrají na hospodu (08.12.2023 16:41)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Štěrkovna Open Music oslaví 20. narozeniny i s Ewou Farnou a kapelou Tři sestry (02.11.2023 11:31)
- Video: Mňága a Žďorp po dvaceti letech natočila klip k písni "Nic složitýho". Hlavní role obsadili dva skalní fanoušci (02.11.2023 08:15)
- Recenze: Tři sestry & Synové výčepu se spojili, aby zachytili život a dobu "Františka z Braníka" (28.10.2023 09:00)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu