shop.musicserver.cz
Ewa Farna - Baví mě akustická poloha, příští turné chci jet po divadlech

Ewa Farna - Baví mě akustická poloha, příští turné chci jet po divadlech

Vydáno: 18.11.2014 08:00 v sekci Rozhovory - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

První tři česky zpívané studiovky vychrlila během tří let, na tu čtvrtou ale nechala fanoušky čekat dlouhých pět let. "Poprvé na albu není žádný publishing. Vznikalo, jak mělo. Zkušebna, chata, kapela," říká Ewa Farna o novince "Leporelo". Nejen ji jsme rozebrali v našem rozhovoru.

Ewo, česky zpívané studiové album vydáváte po pěti letech. První otázka je tedy logická: proč to trvalo tak dlouho?

Mezitím jsem vydala DVD k mým osmnáctinám, což byl pro mě veliký projekt. Koncertovala jsem, představila desku v Polsku, porotcovala v soutěžích a studovala. Předtím jsem vydávala album každý rok, takže jsem chtěla okusit taky něco nového. Měli jsme půlroční pauzu od zpívání, abych zvládla maturitu a dostala se na varšavská práva, obojí se povedlo, ale celý vlak, který byl rozjetý a zastavil se, bylo najednou těžké zase rozjet. Vše už vypadalo slibně před rokem, kdy jsme dodělali hudbu na tuto desku, ale tlumočení a psaní textů se ukázalo fakt náročné. Překládání z češtiny do polštiny nikdy tak složité nebylo, protože polština je zpěvný jazyk, ale naopak to byl porod. Sice jsou to oba slovanské jazyky, ale přízvuky, frázování a některá frazeologická spojení se často dost liší.

Ewa Farna
© Universal Music
"Leporelo" považujete za svou první dospělou desku a na jejím vzniku jste se tentokrát podílela mnohem více než kdy předtím. Jak jste se sžívala s touto novou, více autorskou rolí?

Své první texty jsem měla už na druhé desce "Ticho", ale teď jsem to víc řešila. Právě zmíněnou správnost češtiny i význam. Nejsem Češka, takže to občas cítím jinak a kapela mi pak klepe na čelo, že to v podstatě nezní česky. Platí to i obsahově - poprvé má každá písnička jinou náladu a jiné poslání, když to hodně přeženu. Jsou tam songy věnované konkrétním lidem, inspirované jednotlivými událostmi, a tak všechno dostalo jasnější obrysy a není tolik obligátní. Dospělou ji nazývám proto, že je to má první deska po osmnáctinách a někteří lidé mi říkali, že jsou zvědaví, kam se vyvinu, až nebudu dítě.. A také proto, že poprvé na albu není žádný publishing a vznikalo tak, jak mělo. Zkušebna, chata, kapela. Každý člen tam má svou písničku, na pódium tak můžeme prezentovat sto procent vlastních emocí, což mě baví.

Co vás vedlo k tomu, že album tentokrát vyšlo nejprve pro polský trh? Bylo pro vás snazší dát dohromady polské texty?

Přesně. Studovala jsem ve Varšavě, přestěhovala se tam a nějak ve mně ta moje mateřština ožila a snáz jsem pojmenovala skutečnosti v tomto jazyce. Navíc si v polštině fakt můžete víc dovolit, nemá délky.

Mezi vydáním polské a české verze byla zhruba roční mezera. Zasahovalo se ještě výrazněji do původních aranží?

Kromě singlu "Leporelo" ne. Opravdu jsme dělali jenom na textech, samozřejmě jsme také měli pauzy, když se v létě jelo turné.

Ewa Farna - Leporelo
© facebook interpreta
Jak výrazně se obsah textů na obou verzích liší? Snažila jste se, aby písničky v jednotlivých jazycích pojednávaly o stejných tématech, nebo jsou vždy jiné, podle toho, čím jste zrovna žila?

Chtěla jsem tu desku co nejvíc totožnou. Ony ty věci vznikaly v jisté náladě, evokovaly mi různé lidi, kterým jsem pak třeba píseň věnovala nebo jimi byla inspirována. Nemůžete pak tu skladbu hodit úplně do jiné nálady tím, že místo o mámě je třeba o tom, že nesnáším pomalý internet. To je na tom strašně nepříjemné: máte radost, že jste vydali desku, chcete udělat dotočnou, pocítit jistou úlevu a těšit se na živé verze, ale pak zjistíte, že máte ještě to dvojče v sobě a musíte porodit. V podstatě tvorba materiálu trvala dva roky a já už mám hlavu zase plnou jiných zážitků, o kterých bych chtěla psát.

Prozradila jste, že některé texty vyprávějí o konkrétních lidech. Co jste chtěla říci například písničkou "Lešek", která je o vašem manažerovi a na albu působí asi nejodlehčeněji?

Je poskládaná v podstatě z jeho hlášek a možná bude vtipná a pochopitelná jen pro lidi, kteří ho znají. Je inspirována Leškem Wronkou, ale v podstatě v refrénu zpívám o showbussinesové machíně jako takové. "Nebudu vám lhát, ale je to tak. Hit se musí hrát, rádia válcovat. Ano, je to tak, s*it se musí hrát, nebudu vám lhát jako tolikrát." Je to satira, má to být sranda a přitom mě ta věc strašně hudebně baví. Hodně to vypovídá i o přístupu většiny managementů, pro které je důležitá hlavně ta druhá část slova showbussines. "Říkáme ti, Lešku, hodíme to na flashku, pak uděláme playback, dostanem velkej payback."

Ewa Farna

Dnes jedenadvacetiletá třinecká rodačka Ewa Farna odstartovala hudební kariéru již v dětských letech - coby třináctiletá dívenka si v roce 2006 zásluhou hitu "Měls mě vůbec rád" i stejnojmenné debutové desky odnesla cenu pro Objev roku v rámci Českého slavíka. S dalšími alby "Ticho" (2007) a "Virtuální" (2009) její popularita rostla a Ewa se postupně vypracovala mezi nejúspěšnější zpěvačky české hudební scény. Kromě pěti bronzových slavíků má ve sbírce třeba cenu Anděl nebo trofej od hudební televize Óčko. Všechny zmíněné studiovky vydala následně i v Polsku, kde se rovněž může pochlubit početnou fanouškovskou základnou. Se čtvrtou řadovkou zvolila poprvé opačný postup - nejprve ji představila loni pod názvem "(W)inna" polským příznivcům a nyní stejný materiál uvádí na český trh jako "Leporelo".

Singlu "Leporelo" se velmi dobře dařilo v českých rádiích. Jak to bude s dalšími singly - plánujete se držet polského mustru, podle kterého by měly následovat "Oblíbená věc" a "Z nálezů a krás"?

Přiznám se, že jsem velmi ráda, že mi desku dle mých představ vydavatelství vzalo v podstatě bez jakékoliv intervence. Proto jsem otevřená tomu, co navrhují jako singl, protože za každou věcí si stojím. Zkoušíme ted singl "Z nálezů a krás", který je popový, příjemný a nenáročný. Ten song strašně ráda zpívám, je to popěvkový pop, ale má pro mě to něco navíc. Snad bude mít i pro posluchače. Pravdou zůstává, že na desce moc potenciálních rádiových hitů není. Rozhodně to tak není na první poslech.

Chystáte k desce také turné?

Ano. Nedávno jsem měla koncert v pražském Retru v rámci projektu G2 Acoustic Stage pro televizi Óčko - nádherná atmosféra, akustické hraní, intimčo. To mě hrozně nakoplo a turné bych pro tentokrát chtěla jet v divadlech, v menších prostorech, v akusticko-jazzové podobě. Snad to klapne.

Už jste zmínila projekt G2 Acoustic Stage, kde jste vystoupila akusticky. Jak jste se jako zpěvačka, která je zvyklá spíš na rockovější pojetí koncertů, s touto polohou poprala?

Miluji tuhle polohu. Zbožňuji třeba novou desku Eda Sheerana, byla jsem třeba na hradě na koncertě Glena Hansarda a musím říct, že jsem snad krásnější koncert neviděla. Mám ráda tuhle atmosféru a byli jsme všichni v kapele nadšení, že jsme se projektu zúčastnili i když jsme to kvůli přípravám dvakrát přesouvali. Byl to ten nejdojemnější koncert, kde se na pódiu brečelo a slzy padaly nejen z mých očí. Po dlouhé době mi lidé dali najevo, že přišli kvůli hudbě, za mnou jako za zpěvačkou. Strašně mi to chybělo.

Z koncertu by měl vyjít také záznam v podobě CD a DVD. Už víte, kdy se dostane k fanouškům?

Měl by vyjít zhruba v únoru. Na Óčku poběží zkrácený záznam koncertu už před Vánoci.

Pro polské fanoušky jste se rozhodla natočit album také v jazzové úpravě. Co vás přivedlo k jazzu?

Kapelník, Deezer a časté návštěvy koncertů mých známých v JazzDocku. Zpívala jsem s Honzou Steinsdorferem (onen kapelník) na jeho absolventském koncertě, kde předělal dvě mé písně do téhle podoby. Znělo to super a hrozně jsem si to užila, a tak mám v plánu vydat album mých singlů v klubovějších verzích. Jazzová deska je spíše pracovní název, budeme experimentovat s různými styly. Na českém trhu bude tuhle roli plnit akustické CD a DVD z onoho koncertu pro Óčko, tam jsme předvedli už většinu nových aranží. Jsem moc zvědavá, jak na to lidé budou reagovat, hlavně na tom turné. Jak už jsem zmínila, ponese se v tomto duchu.

Jak se díváte na dnešní trend, kdy se řada popových hvězd, z poslední doby například Robbie Williams nebo Lady Gaga, pouští do zpívání jazzových či swingových klasik? Byl pro vás i tento jev inspirací?

Nebyl, ale přijde mi to krásné. Jakýkoli hudební styl je fajn, když si ho ti interpreti sami zvolí. Oba jmenovaní dokázali, že nejsou talentovaní pouze v marketingu, divných kostýmech a velkých show, ale že jsou to super muzikanti. A taková popová překvápka mě baví. Výborná je třeba Pink, která má teď folkový projekt a zní tam báječně.

Ewa Farna
© Universal Music
Obecně se o vás ví, že jste propojování popu s vlivy dalších hudebních stylů nakloněna. Kam byste chtěla hudebně směřovat dále? Už máte nějaké další nápady a představy o další tvorbě?

Zatím ne, uvidím, kam mě to bude táhnout. Určitě ale inklinuji k hudebnějším, nástrojovějším verzím písniček. Desku "Leporelo" jsme točili poprvé dohromady, na analog, nechyběly živé smyčce, dechy. Mám ráda, když se to dělá pořádně a věřím tomu, že je to tam pak slyšet. Teď se oddám těm akustičtějším verzím a pak uvidíme.

Co vaše ostatní aktivity? Vyzkoušela jste si například úlohu porotkyně v talentových soutěžích v Polsku i v Česku a na Slovensku a další role. Pracujete mimo svou vlastní tvorbu momentálně na nějakých projektech?

Budu třeba hostovat na koncertě Neřež, v poctě Zuzaně Navarrové. Na Colours of Ostrava jsem zpívala s orchestrem. Občas se zúčastním nějakých zajímavých projektů, ale vzhledem k tomu, že jsem zjistila, že mi tvoření trvá, měla bych už začít pracovat na další desce.

NÁZORY
  • Skvělá! (Jakub T. , 18.11.2014 15:53) Reagovat

    Jedna z mála českých zpěvaček, která krásně zní na desce i živě, krásně vypadá a ještě se rozhovory s ní dají číst. Holka, která má v hlavě mozek a ne sečku a na těch rozhovorech je to vždycky poznat!! Doufám, že jí všechno, co uvádí klapne a přinese úspěch. Zaslouží si to!!

    • Rozhovor o nicem, jen plane reci (Schlingova, 17.01.2015 23:38) Reagovat

      Jeji posledni CD dostalo s bidou 5/10, k tomu ma obri zadnici, to ji nikdo nemuze poradit, aby se neprejidala?

  • Povrchni rozhovor (Janicka Fischerova, 17.01.2015 23:41) Reagovat

    Tak uz to vidim, ze po nekvalitnim CD se nepovedl ani tento rozhovor. Pritom pani Farna byla v 15 jeste nekterymi povazovana za talent. Kam se to vsechno vytratilo?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Ewa Farna si podmanila O2 arenu i napodruhé (23.03.2024 08:48)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Pink, Dua Lipa, Blanka. Českému éteru kralují ženy (19.01.2024 08:30)
- Pink a Dua Lipa dál kralují českým rádiím, na paty jim šlape Marek Ztracený (11.01.2024 16:43)
- Viktor Sheen poražen! V závěru roku ho v albovém žebříčku předčily "Vánoční koledy" (04.01.2024 10:15)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Pink v rádiích trumfla všechny vánoční hity, celé albové stupně vítězů patří Viktoru Sheenovi (21.12.2023 18:00)
- Video: Ed Sheeran se připojil k oslavám 20 let debutu The Darkness - dal si s nimi "Love Is Only A Feeling" (18.12.2023 08:15)
- Lost Frequencies a Viktor Sheen potvrdili vedoucí postavení v českých žebříčcích (08.12.2023 08:00)
- Poslední řadovka P!nk "Trustfall" vychází v reedici se živáky i novými songy (04.12.2023 10:27)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu