shop.musicserver.cz
Queen - Forever

Queen "Forever"? Nový výběr Mercuryho a spol. má dvě tváře

Vydáno: 25.11.2014 11:00 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Směsici rockových vypalovaček už Queen pod názvem "Rocks" vydali v roce 1997. Čas pro její ekvivalent v podobě baladických a zamilovaných kousků přišel právě teď. Album "Forever" vychází ve dvou verzích - jednodiskové, obsahující dvacet písní, a dvojalbové se šestatřiceti položkami.

7/10

Queen - Forever

Vydáno: 7.11.2014
Celkový čas: 63:42 + 71:54

Skladby: CD1: Let Me In Your Heart Again, Love Kills - The Ballad, There Must Be More To Life Than This (William Orbit Mix), Play The Game, Dear Friends, You’re My Best Friend, Love Of My Life, Drowse, You Take My Breath Away, Spread Your Wings, Long Away, Lily Of The Valley, Don’t Try So Hard, Bijou, These Are The Days Of Our Lives, Nevermore, Las Palabras De Amor, Who Wants To Live Forever. CD2: I Was Born To Love You, Somebody To Love, Crazy Little Thing Called Love, Friends Will Be Friends, Jealousy, One Year of Love, A Winters Tale, '39, Mother Love, It's A Hard Life, Save Me, Made in Heaven, Too Much Love Will Kill You, Sail Away Sweet Sister, The Miracle, Is This The World We Created, In The Lap Of The Gods... Revisited, Forever

Vydavatel: Universal

"Pokud něco děláš, dělej to pořádně." Tuto frázi slyší děti od svých rodičů v mládí velmi často. Proto se podívejme rovnou na rozšířenou verzi. A hned ze dvou pohledů, přičemž ten druhý si můžete přečíst v přiloženém infoboxu.

Queen nikdy nebyli jednotvárná skupina. Tak jako sladké doplňuje slané, hořké kyselé, v jejich muzice se snoubí pop s rockem, operou a mnoha dalšími vlivy a samozřejmě rychlé skladby s pomalými. Freddie to rád na pódiu i ve studiu pořádně rozjížděl, ale byla v něm i spousta citu, něhy, romantiky. Proto už od začátku kariéry nepsal se svými spoluhráči jen písně typu "Tie Your Mother Down", ale proplétal je libůstkami "Love Of My Life", "Save Me", "In The Lap Of The Gods" a tak dále. V nich naplno vyjadřoval své emoce. Lásky v Mercurym bylo vždycky mnoho a dokázal ji nejen fyzicky cítit a předávat, ale také ji přenést na notový papír a vyzpívat se z ní.

Podobně jako snad každá kapela ani Queen neunikli slabším a hlušším pasážím své tvorby a kariéry. Jelikož je tato romantická kompilace hodně vyčerpávající, nenajdeme na ní jenom perly a krásné kousky, ale také hůře stravitelné záležitosti, například Taylorem nazpívanou "Drowse" či údajně poslední píseň, kterou už ani Mercury nestihl kvůli smrti dozpívat, a proto poslední sloku doprovází svým vokálem Brian May - "Mother Love".

Vůbec z posledního řadového záhrobního alba "Made In Heaven" bylo do této sestavy zařazeno rovnou pět songů a navzdory kritice, která nahrávku nepřijala, lze podotknout, že tu ještě chybí "Let Me Live". Třeba na úkor "I Was Born To Love You", která je rytmicky mimo a narušuje celistvost kompletu, by se sem hodila daleko víc. Na druhou stranu je pravda, že ani "Crazy Little Thing Called Love" není žádným cajdákem.

Skladby z období těsně před Mercuryho smrtí - z alb "Innuendo" a "Made In Heaven" - jako by už byly přinejmenším v té baladické části protkány určitým bilancováním. Muzikant věděl, že ho už mnoho dní na tomto světě nečeká, a spoluvytvářel a nazpíval nádherné klenuté věci "These Are The Days Of Our Lives", "Too Much Love Will Kill You" či málo známou "Bijou" se zasněnou Mayovou kytarou.

Nad několika dramaturgickými nedostatky (vždycky bude někomu chybět dle vlastního vkusu jiná píseň v tracklistu) se dá přimhouřit oko. Celkově je jasně patrné, s čím pohrobci slavné skupiny do projektu šli. Prostě chtěli dát dohromady sbírku pomalých písní a pecek o lásce, věcí zamilovaných a emočních. Povedlo se jim obstát velmi slušně. I booklet deluxe edice obsahující texty a známé i neznámé momentky je na solidní úrovni. Tak jako vše, co Queen udělali po smrti Freddieho, si ale i toto dílo získá tábor odpůrců. Recenze je však o muzice, kterou z těchto dvou stříbrných kotoučků slyšíme, a pokud odstraníme všechny předsudky a bereme v potaz jen ji, stojí jednoznačně za to.

Současná politika Queen

Nad politikou, kterou zbylí členové Queen provádějí, však není od věci se také malinko pozastavit. Má totiž souvislost s novou verzí písně "Love Kills". Zpěv, velmi srozumitelně vykuchaný z původní taneční úpravy, na ní působí velmi nepřirozeně. Pokud oddělíme zpěv a instrumentaci, jsou to dvě velmi povedená díla. May je jako kytarista famózní, Mercury jako zpěvák génius. Dohromady to však vůbec nesouzní, tím hůř ještě v závěru skladby, kdy Freddie téměř rapuje a do toho zní zpomalené tóny melodie. Jak napsal jeden čtenář v diskusi pod minirecenzí kolegy Koce, působí to dojmem, že si Pat a Mat hrají ve studiu.

Původní zprávy hovořily o tom, že se chystá zcela nové album neznámých archivních písní Mercuryho s Queen. May oprášil "epické balady, které znějí fantasticky." Pak se zase našlo několik duetů s Michaelem Jacksonem. Místo kompletní nahrávky raritních písní - ať už s Jacksonem, nebo bez - tu máme dvoudiskový komplet, na kterém je JEDEN duet s Jacksonem, JEDNA nová píseň a JEDNA přepracovaná.

Queen nadále vystupují pod tímto názvem, i když už dávno o žádné Queen nejde. Jednou se divákům představují s Paulem Rodgersem (deska "Cosmos Rock" je velmi povedená!), jindy s Adamem Lambertem (v příštím roce také v Praze). May s Taylorem mají určitě právo nadále vystupovat, hrát písničky, které celý život skládali, ale bojí se snad, že by je pod jejich vlastním jménem hrát nemohli? Že by na ně nikdo nechodil? Paul McCartney i Ringo Starr to tak dělají, stejně Roger Waters či David Gilmour z Pink Floyd, proč tedy ne oni? Kariéra této legendární kapely měla být uzavřena v roce 1997 songem "No One But You" (ta z nepochopitelných důvodů na výběrovce chybí). Poslední písní, kterou s nimi nahrál i baskytarista John Deacon.

Co se týče nekonečného vydávání výběrů, pokud jde o rarity, pak ano, je to v pořádku ("Live At Rainbow 74" budiž důkazem). O remasterovaných verzích studiových nahrávek, doplněných o bonusové disky, to platí dvakrát tak. Písně, které však Freddie nevydal během svého života, by měly nadále zůstat u ledu. On totiž musel dost dobře vědět, proč je tenkrát nevydal. Správcům své pozůstalosti těsně před smrtí vzkázal: "Dělejte si se vším, co chcete, hlavně ať tu není nuda." Přesto by asi bylo nejlepší, kdyby už Freddieho nechali konečně odpočívat v pokoji. Jeho odkaz totiž žije pořád, i bez umělé snahy jej neustále znovu a znovu ždímat.


NÁZORY
  • ?!?! (dantes, 25.11.2014 18:18) Reagovat

    S recenzi se da vicemene souhlasit. Uplne jinak vsak vidim to, ze by se nemel vydavat material nazpivany Mercurym. Zcela neobjektivne to byl pro mne nejlepsi nejen rockovej zpevak a jeho hlas, jak rozsahem tak barvou, je natolik jedinecnej, ze stoji za to, slyset kazdej staronovej ton, kterej tento genius nazpival. Neocekavam od toho pecky jako na plnohodnotnejch albech. O to preci ani nejde. Jako fanouska Queen mne popravde naopak nezajimaji vselijake nesmyslne kompilace jako je treba tato. Vydali The Greatest Hits I, coz je mimochodem nejprodavanejsim albem vsech dob v UK. Pak prislo The Greatest Hits II, kde mapujou druhou cast kariery. Take genialni. III mela take jeste sve opodstatneni, i kdyz bych si umel predstavit lehce jinej tracklist, ale to je vec nazoru. Ostatni umele vytvarene kompilace jsou jen tovarna na prachy a nasirani fanousku, kteri chteji slyset neslysene, ale treba to pritahne nove fandy?!?! Priste by mohli vydat pisne s tematem smrti!!! A mimochodem Let Me In Your Heart Again mi osobne prijde jako nadherna skladba a je jen dobre, ze ji vydali. Skoda ji v supliku. Zato od Williema Orbita zremixovana There Must Be More To Life Than This, kde tuhle nadhernou pisen absolutne zprasil upozadenim hlasu Mercuryho a vubec celym aranzma, asi aby tam Jackson byl vubec slyest, tak to je tragedie. V originalu od Mercuryho je to balzam na dusi i usi. No tak jsem se vyplakal a.......

    • Re: ?!?! (Lukáš Klepek, 25.11.2014 21:05) Reagovat

      Naprostý souhlas!

    • Re: ?!?! (Jan, 03.12.2014 16:41) Reagovat

      Pro Greatest Hits II se vybíralo pouze z UK singlů a to jen těch, které se umístily do 30. příčky v žebříčku :) Myslím, že žádný hit té doby tam nechybí...

  • Díky pane Menčíku ... (bulsara, 25.11.2014 21:08) Reagovat

    ... už som si myslel, že medzi ekipou musicserveru sa nenájde jeden jediný triezvy :-) člen posádky ... Osobne ako fanúšik Queen od roku 1979 by som si ani v najdesivejších snoch nepomyslel, že reálnymi hrobármi značky Queen nebudú chamtivé vydavateľstvá, či infantilná kritika recenzentov, ale dvaja pôvodní členovia, ktorí v senilnej debilite neustále skúšajú do akého hlbšieho hovna by bolo možné zapichnúť logo Queen ... Smutné ...

  • tohle nejsou Queen (jirka, 26.11.2014 08:25) Reagovat

    už jsem to tady nedávno napsal, kopání zbylých dvou členů Queen do Freddieho mrtvoly je nechutné.
    Ten samý případ jsou nyní pánové Gilmour a Mason, kteří bez Waterse a zemřelého Ricka Wrighta
    vydali zcela zbytečné album jako Pink Floyd. Hlavně, že se před vánocemi ztuční jejich bankovní konta...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Zemřel Denny Laine, spoluhráč Paula McCartneyho ve Wings a první zpěvák The Moody Blues (06.12.2023 18:22)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Kniha "Pink Floyd: Všechny písně" nabízí pohled do zákulisí tvorby slavné kapely (23.11.2023 18:12)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- Recenze: Mnoho řečí, málo muziky. Navzdory doslovnosti ale "The Dark Side Of The Moon Redux" Rogera Waterse za poslech stojí (02.11.2023 10:30)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Recenze: Deset bodů je skoro málo. Nonšalantní The Rolling Stones na "Hackney Diamonds" ukazují, že nostalgii nepotřebují (23.10.2023 00:00)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu