shop.musicserver.cz
Lisa Stansfield, Lucerna, Praha, 1.11.2014

Návrat Lisy Stansfield dokonán: Koncert v Lucerně byl našlapaný

Vydáno: 02.11.2014 14:55 v sekci Naživo - Dan Hájek | foto: Miroslav Londin/musicserver.cz

Roky uměleckého spánku jsou, zdá se, minulostí. Česká koncertní premiéra představila Lisu Stansfield v tom nejlepším možném rozpoložení, včetně nezaměnitelného hlasu. Zpěvačka si dovolila vynechat i některé očekávané hity a plně představila desku "Seven". Publikum se ani v těchto momentech zcela neztrácelo.

Live: Lisa Stansfield

místo: Lucerna - Velký sál, Praha
datum: 1. listopad 2014
setlist: Can't Dance, Set Your Loving Free, The Real Thing, Stupid Heart, Never, Never Gonna Give You Up, So Be It, 8-3-1, Make Love To Ya, Change, There Goes My Heart, Time To Make You Mine, Picket Fence, What Did I Do To You?, People Hold On, Someday (I'm Coming Back), Conversation, Carry On, All Around The World, The Rain
Přídavky: Love Can, Live Together
Fotogalerie

Kdo si před jejím vystoupením pouštěl koncertní záznam "Live At Ronnie Scott's", byl asi překvapen, když na scénu vstoupila téměř jiná Lisa Stansfield. Usměvavá, s delšími tmavými vlasy staženými prostou gumičkou, v elegantních šatech a koketující s publikem. Ani nevadilo, že se toho večera příliš nerozmluvila - nejenom díky tomu, že neovládá naši řeč (za to se hned dvakrát omluvila). Proto zaujalo, když si dělala legraci, že ona zná Prague a u nás říkáme Praha. Důležitější však byla muzika, velmi dobře sestavený setlist a skutečnost, že ani po letech její hlas neztratil nic ze své nezaměnitelnosti a síly. Dokonce by se dalo napsat, že jí nabídl i nové možnosti.

Lisa Stansfield, Lucerna, Praha, 01.11.2014
© Miroslav Londin/musicserver.cz
Nemalou úlohu taktéž hrála skvěle sehraná kapela, kdy se zejména dechová sekce vzájemně hecovala a mohla si dovolit několik meziher v latino rytmech (zejména "Change" se dočkala zajímavě provedené závěrečné části). Aktuální tour završuje pro Lisu úspěšný rok s comebackem v podobě desky "Seven". Letos je to taktéž rovných dvacet pět let, kdy vyšel její debut "Affection" (fanoušci se již brzy dočkají rozsáhlých reedicí prvních pěti alb) - zákonitě tak měly první a zatím poslední nahrávka vyhrazeny nejvíce místa na seznamu hraných skladeb. Těch nakonec bylo přes dvacet, samotná show měla rychlý spád a některé položky byly nakonec spojeny do medley. Trochu více se povedl ten z druhé poloviny obsahující "What Did I Do To You?", vzpomínku na spolupráci s Coldcut "People Hold On" (z původního disko rytmu toho však moc nezůstalo) a hit "Someday (I'm Coming Back)" ze soundtracku k trháku "Osobní strážce" s Whitney Houston.

Úvod však patřil současnosti: "Can't Dance" zazněla s prodlouženou předehrou, během které Lisa Stansfield přišla na pódium ve zmíněných šatech a nezvyklých botkách na vyvýšeném podpatku (ty však celkem záhy sundala a chodila bosa). K nabuzení publika pomohly hned dvě následné jistoty: "Set Your Loving Free" a "The Real Thing". Paradoxně první část hlavního bloku obsahovala hitovek více. Nechyběl ani cover "Never, Never Gonna Give You Up", v originále od Barryho Whitea, kterého zpěvačka vždy brala jakou svou velkou inspiraci. Zlomovým bodem byla roztančená "There Goes My Heart", která našla své místo na rozšířené reedici "Seven" (ta je venku teprve dva týdny).

Lisa Stansfield, Lucerna, Praha, 01.11.2014
© Miroslav Londin/musicserver.cz
Ačkoliv další dějství otevřela famózní úprava "Time To Make You Mine", rozehrána jako variace pro akustickou kytaru, klavír, perkuse a až po druhé sloce se přidal zbytek kapely, následovalo více místa pro "Seven" a koncert lehce ubral na plynu. Možná za to mohla i neúplná znalost kolekce ze strany obecenstva - přeci jen nešlo o soubor pouze největších hitů z rádia. Nejvíce na to doplatila úžasná balada "Conversation", kdy tišší pasáže přehlušovalo debatující publikum, což bylo velmi rušivým elementem a nešlo si nevšimnout, že se to dotklo i samotné Lisy. Naštěstí finále tento moment rychle vymazalo: v "Carry On" to hvězda večera opět rozpálila a nechala naplno znít svůj hlas - energii, kterou v něm stále má, a všechny ty soulové a r'n'b feelingy, tedy pro její projev charakteristické prvky. "All Around The World" přivítal neskutečný povyk a slušně zaplněná Lucerna se nenechala zahanbit a sborově ji odzpívala s hlavní aktérkou. Bondovsky vystavěná "The Rain" se posléze stala mistrovskou tečkou.

Pokud někdo čekal vícero balad, asi byl zklamán. Vůbec třeba nedošlo na "All Woman", "So Natural" nebo "In All The Right Places", na tomto místě lze opět doporučit sáhnout po komorním "Live At Ronnie Scott's". Vyvažovaly to však "Stupid Heart" nebo již zmíněná "Conversation", ale koncept sázel spíše na rychlejší skladby a ve stejném duchu se nesly i přídavky. "Love Can" sice nezaslouženě prošuměla, ale "Live Together" to zachraňovala na výbornou. Zvukař se od začátku snažil smáznout neduhy velké Lucerny - zkraje měla Lisa problém s odposlechy, ale ten se rychle srovnal. Zvuk však byl přeci jen mírně přebasovaný a v některých momentech nová aranžmá písní splývala do jedné roviny, detaily tak bylo třeba hledat.

Koncertní premiéra Lisy Stansfield však dopadla velmi dobře, zejména naživo vynikla nová zabarevní, která se jejímu hlasu s přibývajícím věkem dostávají, a změna hudebního cítění s patrným návratem k jejím začátkům a kořenům. Skvěle fungující kapela, včetně doprovodné zpěvačky, tento resultát jen a jen podpořila. Doufejme, že tento povedený návrat na scénu přinese následovníka alba "Seven" a nové turné. S ním by třeba mohla zavítat do nějakého menšího pražského prostoru.

NÁZORY
  • publikum (marian, 02.11.2014 15:10) Reagovat

    Vidim, ze nejsem sam, komu vadilo, ze se lidi pri pisni, kdy by meli vnimat, spolu bavi, ale tohle me obecne vadi na kazdem koncertu. Nicmene bych jinak publikum pochvalil, tleskalo, vytvarelo atmosferu, tancilo... Cekal jsem typicky ceske zachmurene postavani, ale okolo sebe jsem mel samy usmaty tancici lidi... Jinak koncert neuveritelne slapal, kapela byla vynikajici, Lisa okouzlujici, velmi podareny koncert!

    • Re: publikum (OXI, 03.11.2014 12:39) Reagovat

      Ráda bych přidala svůj názor k tomuto koncertu: odešla jsem po hodině pryč. Takový příšerný zvuk jsem nikdy v Lucerně nezažila. Pro mě nejhorší koncert v Lucerně. Bohužel, Lisu mám moc ráda a tolik jsem se těšila. Angličtí zvukaři nezvládli ozvučit pražskou Lucernu a to naprosto, Lisa je určitě super do malých klubů.... tak snad se jí někdy ještě dočkáme...

  • Souhlas (Jarka, 02.11.2014 20:05) Reagovat

    No ano, nevím kdo tam v zadu na ploše diskutoval, a o čem zrovna v průběhu koncertu, bylo to fakt nekulturní ! Jinak koncert super, kolem mně naštěstí všichni žili muzikou, pobavil mě starší pán, který evidentně Lisu miloval, každou písničku prožíval s rozzářenýma očima, s pěstičkama nad hlavou, byl jako dítě, které pod stromečkem najde věc, po které nejvíc toužil :-)
    Takže kromě ostudy z publika při ploužáku jsem si skvělou Lisu, výbornou doprovodní kapelu, úžasnou kapelu, užila, zatančila si,udělala pár záběrů, dostala se na poslední skladbu až k pódiu - no co víc si můžu přát!!

  • Zvukar (Jarda, 03.11.2014 08:45) Reagovat

    Lisa perfektni .... zvukar katastrofalni. V nekterych okamzicich seto nedalo vubecposlouchat. Nekteri dokonce odesli.

  • Nebylo to ono ... (Pavel H., 09.11.2014 01:19) Reagovat

    Tak můj pohled asi z 3 řady od podia, zvuk: první 4 písničky hrůza, potom se to a zvláště při pomalých písních vylepšilo, ale Lisa působila dost unaveně, navíc začátek místo v 20.00 hod až o půl hodiny posunut, na začátku Lise padala krabička s odposlechem a boty zřejmě taky asi někdo koupil malé.
    Chtělo to aspoň malou omluvu od pořadatele, půl hodiny už mi přijde moc. .Hlas už nebyl co býval a některé partie musela doslova vykřičet, což se mě osobně vůbec nelíbilo. Zvuk byl takový slitý, někdy nebyla ani slyšet, zabasovaný, zvukař by zasloužil vytahat za uši a to doslova. Jinak atmosféra dobrá, užili jsme si to s partnerkou i tak a odzpívali její top hity z 80. let. Ale čekali jsme víc. PS: zakupte klimatizaci do sálu, nedá se tam dýchat. Je to škoda, přitom poslední album je moc povedené, ale ten zvuk písně dost degradoval.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Lisa Stansfield se na "Deeper" vrací ke svým kořenům. A nezakopla (16.04.2018 13:30)
- Audio: Lisa Stansfield se s "Everything" vrací ke svým počátkům. Bohužel neúspěšně (24.01.2018 08:28)
- Lisa Stansfield pracuje na novém albu "Deeper". Vydání přislíbila na jaro (22.11.2017 08:18)
- Nové desky pro 35. týden (30.08.2015 05:00)
- Fotogalerie: Energií sršící Lisa Stansfield v obrazech (02.11.2014 11:12)
- Lisa Stansfield vystoupí v Praze už příští sobotu (26.10.2014 10:15)
- Lisa Stansfield si odbude v České republice koncertní premiéru (08.08.2014 08:07)
- Recenze: Lisa Stansfield a její pohledy zpátky (26.07.2014 08:00)
- Nové desky pro 6. týden (02.02.2014 05:00)
- Autorizovaná biografie Barryho Whitea vyjde na DVD (11.02.2007 10:23)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu