shop.musicserver.cz

Polibek od Pusy jen napůl

Vydáno: 22.05.2002 19:55 v sekci Recenze - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Jsou hudební projekty, které se vpijí do posluchačského povědomí, aniž by vydaly více než jednu desku, a ta ani nemusela být nijak výjimečná. Že ne? A co taková Pusa a její bezejmenné album z roku 1996? Pojďme se na něj, když nyní znovu vyšlo ve Zlaté edici vydavatelství BMG, s odstupem několika let podívat.

5/10

Pusa - Pusa

Celkový čas: 42:15

Skladby: Balada o houbě a debilovi, Finská, Tak kdy už?, Muka, Řetězy, Tady tě holky umilujou, Moře jedu, Zlá žena, Crazy Core, Jenom když to cejtim, Duše, Hajzle!

Vydavatel: BMG

Když existenci nějaké skupiny, byť jen krátkou, zaštítí slavná osobnost, je o rozruch a mediální pozornost postaráno. Podobně tomu bylo s Pusou. Když vešlo ve známost, že David Koller chystá jakýsi boční projekt, novináři i fanoušci se v mžiku začali zajímat, s čím to lídr Lucie přijde. Ač nezklamal, ani nenadchl. Nicméně i tak byla Pusa vcelku úspěšná a minimálně Lenka Dusilová se skrze ni dostala do rockového popředí (ani vokály pro Lucii, ani Sluníčko takový dopad neměly). O tom, že deska se svého času docela slušně prodávala, svědčí postup vydavatelství BMG, které ji spolu s několika dalšími kousky zařadilo do tzv. Zlaté edice, tedy mezi alba, která přicházejí opět na trh, avšak jsou k dispozici za výrazně přijatelnější cenu.

Pusa nebyl pouze Koller a Dusilová, ale také Petr Novák a Martin Štěpánek (toho času basák Lucie). Tito tři pánové a jedna dáma byli plnohodnotnými členy, ale nikoli těmi jedinými, kteří se na desce podíleli. Svou troškou do mlýna přispěl také Oskar Petr nebo dnešní opičák Olda Krejčoves, který nahrál některé kytary a složil s Dusilovou skladbu "Tak kdy už?".

Ač byla Pusa ze současného pohledu souborem takřka hvězdným, výsledek zůstal poněkud za očekáváními. Pravda, kdejaká parta by podobnou desku napsala jen s vypětím sil, ale... Velkým příslibem mohlo být prolínání zpěvu Lenky Dusilové a Davida Kollera, především vzhledem k vokální originalitě obou muzikantů. Toho se však posluchači dočkali jen ve velice omezené míře a důkazem, že to byla a stále je škoda, budiž písně "Finská" a "Jenom když to cejtim", které jsou jednoznačně nejúdernějšími a dle mého názoru i nejlepšími písněmi desky. U většiny skladeb lze říci, že se jedná o nijak překvapující rock’n’roll, standardní muziku, jež je dobře známá z tvorby Lucie apod. Instrumentální výkony jsou sice na vysoké úrovni, i texty mají slušnou úroveň, ale celé je to nějaké nedodělané, jakoby si všichni zúčastnění řekli, že ať natočí cokoli, tak to bude mít úspěch. A tak vzali prvních dvanáct písní, které složili a šoupli je na desku.

Už v době uvedení na trh, to znamená v roce 1996, byly reakce na tuto desku nejednoznačné. Nikdo ji nevychválil do nebes, ale zároveň nebyla proklínána a odsuzována. Dnes je to stejné - Pusa byl zajímavý projekt, jenž přišel s deskou, která sice nebyla špatná, ale přesto v mnoha směrech zklamala.

NÁZORY
  • Basák Pusy a Lucie (Petr, 23.05.2002 09:37) Reagovat

    Basák Pusy a Lucie se ale opravdu nejmenoval Martin Štěpánek (to jste snad složili ze Štěpána ¨Smetáčka a nevím koho ještě,ale ten hraje na bicí),ale byl to samozřejmě Marek Minárik (MARTA),který hrál opravdu skvěle a taky je škoda,že se v české hudbě už nepohybuje.

    Petr

    P.S:novinář by měl znát nebo si ověřit co a o kom píše,když už píše

  • nedodelany???prumer??? (michal, 23.05.2002 15:39) Reagovat

    no, krome toho, ze skladba muka byla pisni roku, osobnosti (protoze co jineho ti lide jsou) nebyly svazane ocekavanim fanousku svych skupin a z toho duvodu ma vsech 12 pisni mnohem vetsi atmosferu,prip. i "koule" nez produkce jejich ansablu, by clovek, ktery album slysel poprve v zivote mohl napsat, ze je to jakesi nedodelane (co jineho je taky clovek, ktery nevi, ze na basu hral Marta (alias Marek Minarik,mj. dle meho jeden z nasich nejlepsich basaku). po druhem poslechu by vsak zjistil, ze jaqsi slapl vedle, ze posloucha jedno z nejlepsich alb moderniho ceskeho poprocku a za to, ze prosral jejich zive vystoupeni,ktere bylo vskutku famozni,by si vyrval vsechny vlasy a chlupy.

  • Omluva od autora (Luboš Kreč, 23.05.2002 16:36) Reagovat

    Omlouvam se vsem fanouskum i ctenarum za popleteni jmen, ktereho jsem se neomluvitelne v recenzi dopustil. Jako novinar jsem v tomto bode zklamal. Nicmene si stojim za tim, ze deska to v zadnem pripade neni spickova. Michal napsal, ze Marta je jeden z nejlepsich basaku - ja jsem v textu uvedl, ze instrumentalni vykony jsou na albu vyborne, to vsak samo o sobe jeste nedela desku stoprocentni. Nema cenu se vyjadrovat ke slovnim inzultacim, nicmene bych odpovedel na jeste jedno Michalovo mylne "slapnuti" - ze je jedna skladba pisni roku jeste neznamena, ze i deska je albem roku.
    Lubos Krec

  • perfektni album.... (Hach, 26.05.2002 21:34) Reagovat

    Nesouhlasim s tvrzenim, ze je to nedodelane album. Uz mnoho toho bylo o nem napsano a vesmes jsou ty clanky stejne.
    Nechapu, jak jste na to prisli? Me to prijde, jako skvela deska vydana v nespravnou dobu. Dusilova ma uzasny hlas a s Kollerem delaji naprosto hlasove perfektni dvojici. Nemuzu si pomoct ja bych dal desce 9/10.......

  • Pusa (Adam, 14.01.2017 00:37) Reagovat

    Shrnuti historie tehle kapely: www.exmusic.cz/pusa-pro-lenku/

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Fotogalerie: Lucie se vrátila zpět do devadesátek. A spolu s ní i vyprodaná O2 arena (08.12.2023 08:32)
- Lucie slaví výročí 30 let desky "Černý kočky mokrý žáby", celé album živě přehraje při exkluzivních koncertech už od 28. listopadu (23.11.2023 19:21)
- Video: Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství (04.11.2023 09:00)
- Nové desky 23/2023 - od Nialla Horana přes Extreme po Janelle Monáe (14.06.2023 20:00)
- Lucie slaví výročí 30 let alba "Černý kočky mokrý žáby", celou desku živě přehraje při exkluzivních koncertech (01.06.2023 10:40)
- Video: Cotatcha Orchestra v songu "Tsumaranai" znovu spojil síly s Lenkou Dusilovou (20.04.2023 17:42)
- Štěrkovna Open Music nabídne nejlepší program v historii, kromě Lucie přijede i Pokáč s kapelou, Calin či Anna K (10.03.2023 12:26)
- Nejvíc nej: Opálený zadek, necenzurovaná cenzurovaná bradavka a McSrajdoviny: 10 nejčtenějších článků roku 2022 (01.01.2023 21:10)
- Nové desky 50/2022 - od Nikol Bókové přes Weezer po Circa Survive (23.12.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu