shop.musicserver.cz

Působivý pláč nad troskami americké hudby

Vydáno: 03.06.2002 08:26 v sekci Recenze - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Jeff Tweedy a jeho skupina Wilco na své čtvrté desce "Yankee Hotel Foxtrot" pokračují v kreativní destrukci klasického country, ze kterého kdysi vyšli. Spolupráce se zvukovým mágem Jimem O’Rourkem je uvedla do dosud netušených zvukových teritorií natolik, že jejich firma album odmítla vydat. Málem by nás tak ošidili o jednu z nejlepších desek letošního roku.

9/10

Wilco - Yankee Hotel Foxtrot

(Nahrávka Wilco "Yankee Hotel Foxtrot" byla na MusicServeru v týdnu od 3. do 9.6. zvolena za Album týdne a v tomto období ji na E-store.cz koupíte za zvýhodněnou cenu 449,-.)

Wilco - Yankee Hotel Foxtrot
© facebook interpreta
Wilco patrně nejsou v našich končinách příliš známou skupinou. Vznikli na troskách skupiny Uncle Tupelo a pod vedením Jeffa Tweedyho už několik let patří k nejdůležitějším reprezentantům alternativního country. Jejich poslední desky ale překračují hranice žánru, ze kterého vyšli a zasahují mainstreamové posluchače. Na své poslední desce "Yankee Hotel Foxtrot" už Wilco mají s ortodoxní country (jak ji například vnímáme v Česku) společného jen velmi málo. Progresivní zvuk a bohaté aranže ale nemohou zastínit původní náplň alternativního country - návaznost na kořeny dřevní americké hudby (chybět by ale neměl ještě přívlastek bílé). A tento návrat je v jejich hudbě pořád silně cítit, i když jejich nová deska zní velmi progresivně.

"Yankee Hotel Foxtrot" se stal slavnou deskou, ještě než v poslední dubnový týden roku 2002 vyšel. Po vychvalované desce "Summer Teeth" z roku 1999 se Wilco (jejich internetová stánka) rozhodli k riskantnímu kroku a novou desku chtěli pojmout velmi netradičně. K nahrávání si pozvali Jima O’Rourka, jednu z nejvýznamnějších postav současné avantgardní elektroniky. Rourke pracoval třeba s německými abstraktními technaři Faust, Sonic Youth a nebo také se souborem moderní vážné hudby Kronos Quartet. Když Wilco odevzdali konečné mixy firmě Reprise (patří Warner Brothers), ta desku odmítla vydat, protože se jim zdála příliš radikální a doporučili Tweedymu, aby ji natočil znovu. Ten to odmítl a rozhodl se své nahrávky od Reprise vykoupit. Celou desku pak poskytl ve formě audio streamu na své internetové stránce. Všechno samozřejmě probíhalo pod pozorným dohledem médií. V nich se Tweedy stal bezmála hrdinou boje za uměleckou svobodu a "Yankee Hotel Foxtrot" se díky fanouškovské internetové distribuci ocitl v mnoha novinářských seznamech nejlepších desek roku 2001, ačkoliv vlastně oficiálně nevyšel. Wilco se nakonec na začátku roku podepsali firmě Nonesuch (ironií osudu také pod křídly Warnerů). Ocitli se po boku jazzmanů (Bill Frisell), folklórních umělců a interpretů alternativní vážné hudby (fuj to zní škaredě!) - mimo jiné i naší Ivy Bittové.

Pozornost, kterou na sebe Wilco soustředili díky zmíněné kauze, dokázali náležitě zúročit. "Yankee Hotel Foxtrot" je silná deska a vzbuzuje silné emoce. Hudební novináři už nevyjadřují jen podporu jejich boje s vydavatelskými magnáty, teď už se těší i z desky samotné. Reakce jsou zatím jednoznačně kladné (viz. seznam recenzí na stránce Metacritics) a ani prodejnost není špatná. Zdá se, že album se trefilo do ducha doby současné Ameriky, která pocuchané nervy po 11. září už nějaký čas uklidňuje žvýkačkovým hip hopem nebo Enyou. "Yankee Hotel Foxtrot" je útěšná deska, ve stejném smyslu jako byl útěšný návrat k bluegrassu na úspěšném soundtracku k filmu "Bratříčku, kde jsi?". Některé písně ("War On War", "Ashes Of The American Flag") dostaly ve světle podzimních událostí nový podtón, ačkoliv deska samotná byla hotová už před teroristickými útoky.

Spojení s O’Rourkem sledovalo jasný cíl - přidat do písní novou dimenzi. Výsledkem byla nejen nedůvěra ze strany vydavatelské firmy, ale také odchod kytaristy Jay Bennetta (je podepsán jako spoluautor osmi skladeb). V kontextu americké hudby to vypadá, jako kdyby Vlasta Redl natočil desku s Honzou Muchowem. Všechny zvukové kudrlinky jsou ovšem schované za silnými melodiemi. Modelový příklad - "Radio Cure" je postavená na Tweedyho plačtivém hlase a jednoduchém kytarovém riffu. Pod prostou kostrou písně ale zuří zvuková bouře prazvláštních zvuků, ze které se v pravý čas vynoří vířivé bubny, aby podkreslily refrén s antiglobalizačním (?) poselstvím v textu: "Picking apples for the kings and queen of things I’ve never seen". Tweedy si zde nepochybně hraje s motivem básně "After Apple-Picking" amerického tradicionalistického básníka Roberta Frosta. Na jedné straně oslavuje americkou pracovitost (stejně jako Frost), na straně druhé vidí absurditu takové práce v nepřehledných systémech moderní ekonomiky. Aneb jaký smysl má svět, ve kterém nerozumím plně dopadu svých činů a kde už zůstává jediná srozumitelná věc - láska ("making love, understandable"). Textově se jinak Tweedy pohybuje ve velmi úzkém teritoriu osobních, někdy velmi intimních reflexí ("I myself have found a real rival in myself"). Tradiční hru amerického country se symboly domoviny podrobuje lehké ironizaci ("Ashes Of American Flag"). Vynikající je třeba text k písni "Heavy Metal Drummer", kde vzpomíná na časy, kdy se dívky zamilovávaly do vlasatých bubeníků metalových kapel.

Hudební směřování Wilco má jasnou trajektorii. Od country a americany se na "YHF" posunují blíže k lo-fi zvuku kapel jako Pavement nebo Gomez (nebo R.E.M. na deskách z poloviny 90. let). Navíc nejsou daleko současné psychedelické scéně - Mercury Rev, Verve, Travis, Belle & Sebastian nebo Radiohead v době "The Bends". Podobné zvukové taškařice známe ale také třeba z Beckova návratu ke kořenům na poloakustické desce "Mutations". Wilco za sebou rozhodně v dáli nechali klasické představitele moderního country - Johna Melencampa, The Replacements nebo Billy Bragga. Přes zdání zvukové radikálnosti, Rourke dostal nejvíce místa na začátcích a koncích skladeb - například sonické vazbení v závěru "Poor Places" evokuje jiné jeho svěřence Sonic Youth. Jinak je Yankee Hotel Foxtrot především o Tweedově talentu napsat silnou píseň.

"Yankee Hotel Foxtrot" by asi u ortodoxních fanoušků country způsobil značný šok, Jeff Tweedy naštěstí své posluchače na předchozích deskách už naučil vnímat hudbu jinak než ve škatulkách. Jeho nová deska v sobě spojuje sílu kořenů americké hudby i současnou košatost jeho větví.

NÁZORY
  • no konecne! (bourek, 05.06.2002 16:04) Reagovat

    no konecne se zacina vic mluvit o soucasny americky indierockovy scene! parada... aspon je videt, ze to nejsou jenom nakasirovany (ale prijemny) strokes. my tipy s wilco souvisejicich particek: am/fm, dismemberment plan, all natural lemon & lime flavour, lassier foundation...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)
- Norah Jones rozjela vlastní podcast (03.10.2022 11:45)
- Nové desky 21/2022 - od Liama Gallaghera přes Def Leppard po Tate McRae (01.06.2022 08:00)
- Květen přinese i nové studiové album od Norah Jones (30.03.2020 14:43)
- Nové desky 41/2019 - od Nicka Cavea přes Miku po Chinaski (08.10.2019 20:07)
- Nové desky pro 43. týden (25.10.2015 15:24)
- Poslední detaily k nové desce Wilco jsou venku (07.09.2011 08:43)
- Titul novinky Wilco je venku (29.06.2011 16:37)
- Titulní straně nového Reportu vládne David Koller (05.11.2010 10:15)
- Naživo: "Wilco, Wilco loved us, baby!" (08.10.2010 12:10)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu