shop.musicserver.cz
Caribou, Jessy Lanza, MeetFactory, Praha, 16.10.2014

Caribou v MeetFactory nepřekvapil

Vydáno: 17.10.2014 15:37 v sekci Naživo - Andrea Šafářová | foto: Adam Hencze / musicserver.cz

Po čtyřech letech zpět na místě činu, ve stejné sestavě, avšak s novotou čpícím setlistem, co signalizuje dosud nezažitý večírek. Kdo ještě neslyšel desku "Our Love" Kanaďana Caribou, v MeetFactory si mohl udělat velmi detailní představu. Opět má plný zásobník tanečních beatů. Jen už chybí moment překvapení.

Live: Caribou

místo: MeetFactory, Praha
datum: 16. října 2014
support: Jessy Lanza
setlist: Our Love, Silver, Mars, Found Out, All I Ever Need, Bowls, Second Chance (feat. Jessy Lanza), Jamelia, Back Home, Odessa, Your Love Will Set You Free, Can't Do Without You, Sun
Fotogalerie

Caribou, Meetfactory, Praha, 16.10.2014
© Adam Hencze / musicserver.cz
Hudební publicista se nikdy nevyhne konfrontaci očekávání s realitou. Týdny před koncertem noří svou hlavu pod hladinu nestandardního hluku, odhaduje jeho reakci s větším množstvím zvukovodů a pokud je to nedočkavec, pesimista nebo srab, co se bojí zklamání, pustí si v předstihu nějaký dřívější koncert. Nikdy však neodhadne, s jakými obtížemi proklouzne zvuková koule zrovna jeho ušním kanálkem.

Titulovaný matematik Dan Snaith nepředkládá složitou rovnici pravděpodobnosti. Vždy se pochlubí symfonií vzorově uklizených beatů, jež se jen tu a tam vrtošivě vychýlí. Káže řádu, cyklům, smyčkám - tvrzení, že opakování je matka moudrosti, by jistě posvětil. A všechno, co je pravidelné, dobře zapadá, v hudbě se rychle zapíjí do kůže a pokračuje do žil, kde proudí intenzitou krve, jen v opačném směru. Niterní bouře se pak logicky odrazí i na povrchu fyzična, až tělo uvrhne do spárů všemožných rytmických protipohybů a oscilací. Ano, Caribou je taneční master blaster par excellence.

A to všechno posluchač pochopí ještě předtím, než mu dunivý taneční tajfun díky sestavě gigantických reprobeden narve srdce do krku a než se nechá chlácholit hezky blikajícími barevnými světly. Co se dá reálně očekávat od koncertu autora, co si potrpí na delší rytmické celky a velmi pozvolný písňový vývoj? To samé (nebo skoro to samé) provedení.

Caribou, Meetfactory, Praha, 16.10.2014
© Adam Hencze / musicserver.cz
Kanaďan naštěstí není tak neznámý, zbabělý ani omezený, aby musel do posluchačů na koncertech hustit elektronické taneční plochy na knoflík. Připravit si taneční šlágry v teple domova a pak si je plnohodnotně motoricky užívat s publikem sice může ulevit čidlům pozornosti, jak by před dvěma lety na Open Air Festivalu jistě potvrdil Fatboy Slim, ale proč to podstupovat na úkor zamlžování vlastních schopností. Snaith je multiinstrumentalista - klávesista, bubeník, flétnista, perkusista a kdo ví, co ještě umí - a nadšený. Anebo se chtěl na pódiu jen zabavit. U introverta, co jen tu a tam skromně poděkoval, jinak jen stál, seděl nebo klečel a vždy měl s sebou lehký úsměv, těžko odhadovat. Ale čert to vem - následovaný princip zasluhuje sympatie. Ku prospěchu zvukové absorpce se navíc (vizuálně stejně těsně jako před čtyřmi lety) obklopil kytaristou a klávesistou, baskytaristou a bubeníkem.

Zdálo se, že všechno šlape dobře. Muzikanti bez potřeby exhibicionismu skvěle odváděli svou práci a publikum je za ni zpočátku méně, následně více a nakonec nestydatě chválilo. Aniž by to hraničilo s vlezlostí - závěrečný hymnický opus "Sun" se jako uragán valil z pódia do taktu očistné Snaithovy mantry o slunci, jež, přítomna ve zprostředkované podobě, svým mocným žárem slupla i kapelu. Magie okamžiku vyvrcholila při představě, že ta masivní zlatavá záře na pódiu je brána do dalšího světa. Ale zpátky na zem.

Caribou, Meetfactory, Praha, 16.10.2014
© Adam Hencze / musicserver.cz
Zbytek koncertního setu měl lyričtější scénář - neviditelní mužíci v bílém bez manýrů poroučeli rytmům a po očku sledovali, jaké účinky má každý z nich na publikum. Nepřekvapivě se nejvíce ujaly ty taneční na první dobrou: nepochybně třeba singl "Can't Do Without You" a nenápadná rytmická schémata, do nichž se vkradl cizokrajný motiv ("Mars"). Kupodivu nenadchla píseň "Second Chance" s hostující zpěvačkou a předskokankou Caribou Jessy Lanzou. Ta v úvodu večera sváděla svými mimozemskými falzety s odkazem na Mariah Carey a potemnělými, několikrát zlámanými elektronickými plochami. Nad těmi by zase jistě zamlaskala Grimes. Slovo "sexy" v kontextu jejího vystoupení snad dosud nenabylo plnohodnotnějšího významu.

Není co vytknout. Čekal se večírek - a uskutečnil se. Jen tomu scházela nějaká přidaná hodnota, moment překvapení. V porovnání s reportážemi z pražského koncertu Caribou v roce 2010 navíc vyplývá, že se toho od té doby moc nezměnilo. Uvolněné kompozice, vyzařující klid - na Snaitha se musí se změnami pomaleji, zdá se. Tak třeba příště.


NÁZORY
  • ... (strom-z, 17.10.2014 15:51) Reagovat

    už po koncertu jsem zaznamenal i dost spokjoenejch reakcí, stejně tak ale i nějaký nespokojený, tak za sebe: šel jsem pouze se znalostí Odessy, Sun a pár dalších, spíš kvůli tomu, že jsem slyšel, že jsou naživo dost dobří. no a asi přišlo mi to celkově dost průměrný:( místama fakt i nuda, pár míst naopak fajn.. ale čekal jsem fakt víc..

  • caribou je ok (jarecek, 17.10.2014 16:07) Reagovat

    ale jsem rad, ze jsem na nem mohl bejt po vydani predposledni desky. ta mi prisla nejlepsi. ty novyi veci bych ve vetsine ozelel .. ale je jasny, ze to nakonec znelo docela podobne .. taky je z novinky poznat, ze uz se trochu zakonzervoval .. chtelo by to zase nekam dal ..

    • Re: caribou je ok (jarecek, 17.10.2014 16:07) Reagovat

      obojetny yi .. cool

  • Caribou - překvapili (MILDOSSS, 18.10.2014 14:49) Reagovat

    Koncert se povedl!!!
    KONCERT byl energetický a kdo se vžil do skladeb, cítil sílu a kvalitu.

    Nesouhlasím, že koncert byl průměrný, myslím si, že to byl koncert podzimu!!!

    • Re: Caribou - překvapili (l, 18.10.2014 19:59) Reagovat

      za mě taky neuvěřitelná síla, snad nikdy jsem ještě z koncertu neodcházel tak nadšenej.. a to mám za sebou třeba Moderaty, Bonoba nebo Hopkinse :) super zážitek

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Remix "yes, and?" od Ariany Grande s Mariah Carey někdo spíchl ultrahorkou jehlou (16.02.2024 17:15)
- Video: Mariah Carey na cenách Billboardu zazpívala "All I Want For Christmas Is You" (29.11.2023 10:19)
- Nové desky 30/2023 - od Post Malona přes Echosmith po Carly Rae Jepsen (02.08.2023 20:30)
- Recenze: Rita Ora deskou "You & I" zachraňuje letní rádiové étery (25.07.2023 08:00)
- Video: Rita Ora v "Praising You" křísí dávný hit Fatboye Slima (08.05.2023 18:11)
- Audio: Konečná verze skladby "Welcome To The Opera" je pozvánkou do divnosvěta Grimes (11.10.2022 10:51)
- Grimes má hotovo. Album "Book 1" bude vesmírnou operou (18.09.2022 14:32)
- Naživo: "Omlouvám se za krkání," hlásala Anne-Marie před pamětihodným koncertem během pátého dne Szigetu, Tame Impala byli za ufony (18.08.2022 07:56)
- Fotogalerie: Caribou dovezl do Fora Karlín velkolepou show (09.03.2022 16:32)
- Video: Grimes převedla v "Shinigami Eyes" anime do hrané podoby (19.02.2022 13:51)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu