Václav Neckář vydá vánoční album "Mezi svými" s původními písněmi

07.10.2014 09:09 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Vánoční album už má na svém kontě řada významných interpretů, u nás nevyjímaje. Vesměs na takových počinech najdete české či světové standardy či koledy, méně často se jedná o původní tvorbu. A právě touto cestou se rozhodl jít Václav Neckář. Dva roky po veleúspěšné comebackové nahrávce "Dobrý časy" potěší své příznivce vůbec první vánoční kolekcí. Novinka s prozaickým názvem "Mezi svými" vzniká ve studiích SONO a Gui-Tón a autorsky se na ní podílela velmi pestrá paleta osobností domácí hudební špičky. Vydavatelství Supraphon ji na pulty prodejen pošle poslední říjnový den.

"Dle názvu by se dalo čekat, že tu budou jen moji dvorní autoři jako například Eda Krečmar nebo můj brácha Honza. Zdeněk Rytíř už bohužel nestihl žádnou píseň, ale jeden text mi napsala Alenka Rytířová, Zdeňkova dcera. Honza Fischer, syn Ivo Fischera, napsal dva texty, Václav Kopta, syn Pavla Kopty, také dva, a tak jsem vlastně stále mezi svými, i když jako s autory se s nimi setkávám poprvé," říká k výběru Václav Neckář.

Zpěvákova hudební rodina se však za poslední tři roky rozrostla díky "Dobrým časům" o další generaci, a tak se tentokrát kromě výše zmíněných jako autoři objevují dříve zcela nečekané osobnosti. Důkazem jsou jména jako Jiří Hradil (Tata Bojs, Lesní zvěř), Márdi (Vypsaná fiXa), Filip Rácz (FiHa), David Dvořák (Kašpárek v rohlíku), Marek Doubrava (Hm...), Petr Kotouš či Luďek Špilauer. A aby těch premiér nebylo málo, mohou se fanoušci těšit také na historicky první Neckářův duet s Martou Kubišovou v podobě emotivní písně "Noc".

Na "Mezi svými" nechybí samozřejmě ani duo Jaromír Švejdík a Dušan Neuwerth, které stojí za albem "Dobrý časy" a svým dílem přispělo i nyní. Švejdík coby textař a skladatel, Neuwerth jako producent. "'Dobrý časy' byla čistě autorská deska, kterou jsme vymysleli společně s Jaromírem Švejdíkem. Byla to v podstatě intimní folková nahrávka, zatímco na novince "Mezi svými" se sešlo třináct různých autorů a všichni jsme se rozmáchli skutečně doširoka, abychom vystihli sváteční duch," komentuje Neuwerth.

Ale téma Vánoc rozhodně není jediným na tomto disku. Nechybí mezilidské vztahy, víra, naděje či samota. "Nejde o úplně tradiční desku s koledami. Je to album sice svým způsobem sváteční, ale tematicky velmi pestré," vysvětluje Jan Neckář a Dušan Neuwerth dodává: "Koledy jsou krásné, ale už tady byly. Dát dohromady materiál z úplně nových písní je sice mnohem pracnější, ale o to silnější."

Jak bratři Neckářové přiznávají, ani si nepamatují, kdy je poprvé napadla myšlenka natočit první vánoční desku ve Václavově kariéře. Co je ale definitivně přesvědčilo, byl úspěch skladby "Půlnoční", která zazněla ve filmu "Alois Nebel". "Album jsme začali plánovat před dvěma roky a vydat jsme ho chtěli už loni. Nakonec jsme se ale s Dušanem rozhodli pro tento časově a organizačně náročný projekt, a tak vyjde až letos," vysvětlují Honza s Václavem.

Načasování je to více než příhodné. Novinka totiž vyjde v roce, který předchází padesáti letům spolupráce a prvních Neckářových nahrávek pro Supraphon. Společně s albem budou coby předzvěst tohoto významného výročí k dispozici také emise speciální zlaté a stříbrné pamětní medaile. Ty přichystala Pražská mincovna dle Václavova portrétu, který navrhl Jaromír Švejdík, a sám Neckář se bude podílet na finálním rytí sádrového modelu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY