shop.musicserver.cz
Nejlepší videoklipy Lady Gaga

Nejlepší videoklipy Lady Gaga

Vydáno: 02.10.2014 08:00 v sekci Nejvíc nej - Redakce | foto: facebook interpreta

Minifilm o dotěrných novinářích "Paparazzi"? Stylově dekadentní "Bad Romance"? Killbillovský "Telephone"? Dokument o zrození nové rasy "Born This Way"? Jaký je nejlepší klip Lady Gaga? Osm redaktorů musicserveru dalo hlavy dohromady, aby se dopídilo odpovědi. Vybírat bylo z čeho. Máme pro vás Top 10.

Lady Gaga se už v neděli 5. října podruhé představí pražským fanouškům, což je ideální příležitost zrekapitulovat si její nejlepší vizuální díla. Mimochodem, pokud vám unikl náš nedávný článek, v němž se zabýváme fenoménem Gaga až do morku kostí, můžete si ho přečíst tady. A ještě než se pustíte do čtení všeho materiálu, který jsme pro vás o americké divě přichystali, doporučujeme se podívat, jak nás Mother Monster v češtině pozdravila.

10. Applause


Songem "Applause" začínala pro Lady Gaga zcela nová, dá se říci lehounce experimentální éra desky "ARTPOP". Tak trochu se v něm navrací do období debutu a tématu slávy jako takové, ale žádné video z prvotní doby se nedá srovnat s nápaditým světem klipu umístěného na desátém místě. Dá se říci, že právě tento krátký snímek možná nejlépe kombinuje normální podobu zpěvačky (šermování prostěradly) a také tu podobu, kde si diva zřejmě zakouřila až moc jistého rostlinstva (v kleci, s tělem labutě). Fakt se jí ale nabudit podařilo dokonale, přitom ale video ani nepůsobí nijak zvlášť skandálně. Svým gagovským způsobem je klip opravdu povedený, protkaný skvělými světelnými i barevnými efekty a působivými kulisami. A divíme se, že tu podprsenku s rukama nemáte ještě doma. (Marta Šindlauerová)

9. G.U.Y. (An ARTPOP film)


Spoustu legrace jsme tu za monstrózní částky už měli. Pobouřili jsme mnohé od zástupů katolíků po konzervativní heterosexuální Američany. Svou divnost jsme demonstrovali tolika přesvědčivými způsoby, že nám prvenství v ní ještě dlouho nikdo nevezme. Je možné celou tu přehlídku extravagance, kontroverze a pompéznosti z minula posunout zase trochu do vyšších pater? Zajisté, učte se od Lady Gaga. V rámci klipové propagace posledního (výborného) alba se už vykašlala na běžné prezentace a stvořila výpravný hudební film. Jistě, i to už tu bylo. Třebaže se však výsledný počin pyšní titulem "G.U.Y.", skrývá v sobě rovnou i další trojku skladeb z artpopové řadovky. A pochlubit se může také čtyřminutovými titulky. Kupa práce ostatně musela stát za příběhem padlého anděla, jenž za tónů titulního songu povstává a spřádá pomstu pro strůjce svého pádu, po penězích lačnící byznysmeny. Vzkaz vydavatelským magnátům? Bývalým spolupracovníkům? Nebo zpodobnění vítězství ženy ve světě mužů? Vyložit si video je už váš díl práce na tomto minisnímku. Velkolepá projekce v nádherných prostorech kalifornského sídla Heart Castle každopádně uspokojí oko nejednoho náročného diváka. (Simona Knotková)

8. Paparazzi


Tenhle krátký film má snad všechno: krásné záběry, ujetost, tanec a příběh. A nebyla by to Stefani Germanotta, kdybychom v něm nenalezli žádné extravagantní kostýmy! Nutno dodat, že video je jedním z prvních typicky gagovských videí a počátkem (doufejme, že zatím) nedokončené trilogie. "Má to geniální a silné poselství o d*vkaření pro slávu. Ukazuje, co jsou lidé schopni udělat, aby byli známí. Například zaprodat se sexem a vraždit, což jsou hlavní prvky klipu," řekla Lady G. samotná. A nejen to, při sledování vás nejspíš napadne: "Jsou ti novináři normální? Nenechají jim ani chvíli klidu?" Ne. Tohle bohužel ke slávě patří. Taková třešnička na dortu k tomu všemu. PS: Stejně jako v "Telephone", scéna s jedem je mistrně zábavná. (David Böhm)

7. Born This Way


Lady Gaga velmi správně pochopila, že přízeň fanoušků je pro ni esenciální. A protože sama dobře ví, že být jiný než ostatní taky není vždycky med, ve skladbě "Born This Way" apeluje především na všechny, kteří se cítí být vyvrhely společnosti. Ve videu se sama prezentuje jako příslušnice nové, lepší rasy s výrazně tvarovanými kostmi obličeje. V podstatě jednoduchou produkci taneční sekce prostřídala s podivuhodným intrem, které doprovází hudba Bernarda Herrmanna z filmu "Vertigo" Alfreda Hitchcocka (1958), ostatně dílem geniálního režiséra se Gaga inspirovala už během "Paparazzi". Úvodní sekci jsme pro méně zdatné v angličtině zkusili srozumitelně přelouskat do češtiny:

"Toto je prohlášení Matky všech příšerek: Na MÚV, Mimozemském Území Vlády ve vesmíru, proběhlo velkolepé a čarovné zrození nového. Ale jediným porodem to neskončilo, proces se ukázal být nekonečným. Jak se lůna množila a mitóza budoucnosti začala, bylo jasné, že tento v životě nechvalně proslulý okamžik není dočasný, je věčný.

A to byl počátek nové rasy: lidské rasy, která neměla žádné předsudky, nesoudila a oplývala bezmeznou svobodou. Ale toho samého dne, kdy matka balancovala na hraně mnohovesmíru, přihodilo se něco jiného, mnohem děsivějšího: zrození zla. Rozdvojila se, zmítala se v mukách mezi dvojicí nejvyšších sil a kyvadlo osudu se uvedlo do pohybu. Možná si myslíte, že je snadné tíhnout stále a neochvějně k tomu dobrému. Ale ona si říkala: 'Jak můžu chránit něco tak dokonalého bez zla?'"
(Marta Šindlauerová)

6. Judas


Lady Gaga - Judas
© facebook interpreta
Největší hype a očekávání zažívala Lady Gaga v období mezi vydáním prvního singlu "Born This Way" ze stejnojmenného alba a jeho nástupce "Judas". Zatímco první jmenovaná písnička možná některé překvapila svým novým stylem, z druhé byli příznivci elektropopové Gagy u vytržení. Hudebně je totiž Jidáš variací na největší zpěvaččin hit "Bad Romance" a ostrý zvuk dostal podobně ostré video. Příběh překypující biblickými odkazy se podařilo dokonale stylizovat pro potřeby mainstreamového popu a zároveň přidat trochu koření navíc. Ježíš, Jidáš a Máří Magdaléna v milostném trojúhelníku z prostředí motorkářského gangu? U kohokoliv jiného by to pravděpodobně znělo šíleně, tady to ale funguje. Zajímavé je, že v období následujícího alba "ARTPOP" se Gaga ráda stylizuje do role bohyně Venuše, ale začala s tím právě u videa k "Judas", kdy v jedné scéně imituje slavný Botticelliho obraz "Zrození Venuše". Obří rozpočet, cool styling i povedená režie (napůl se jí ujala sama zpěvačka) vyvrcholily ikonickým videem, na které pop ještě dlouho nezapomene.

Mimochodem, všimli jste si, že Gaga během své choreografie imituje kříž se srdcem uprostřed, který je k vidění v coveru singlu? Pokud ne, pózu najdete například v momentu kolem druhé minuty a osmapadesáté sekundy. (Lukáš Boček)

5. Yoü And I


Původně jsem chtěl napsat něco o tom, jak v mnou favorizované "Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)" spatřuju čistou, popovou, radostnou písničku, která si svůj optimistický tón nenechává zahltit žádnými pseudoposelstvími, ilumináty a podobnými odkazy, což shledávám jako sympatické. Kolegové mě ale přehlasovali, a tak tady máme dryáčnickou baladu "Yoü And I". V rockové hymně s vysamplovaným "We Will Rock You" od legendárních Queen už sice nechybí obskurnosti jako mužské a mořskopanní alter ego Jo Calderone, resp. Yüyi, v první řadě je to ale pořád setsakra dobrá písnička o návratu do Nebrasky za Germanottiným milým, v níž si vrchní příšerka konečně pořádně zazpívá. Proto ani ona v tomto výběru nesmí chybět. Na čtvrtém singlu z jinak ryze taneční desky "Born This Way", jenž se v českém žebříčku umístil nejvýš na nijak zvlášť lichotivém šestadvacátém místě, Lady Gaga ukázala, že se neztratí ani v rocku, a pokud dostojí svým slovům a skutečně někdy vydá ryze rockové album, hlásím se do řady čekatelů. (Jan Trávníček)

4. Alejandro


Nejkontroverznější videoklip v kariéře Mother Monster? Vzhledem k velké bouři kritiky a pohoršení, která se na hlavu její představitelky a režiséra Stevena Kleina snesla, můžeme říct, že ano. Dodejme ale také, že přesně to byl určitě i záměr dvou hlavních tvůrců. S vyobrazením zpěvačky v latexovém hávu jeptišky polykající růženec, tančícími homosexuály stylizovanými do vojáků nacistického Německa či simulovanými sexuálními scénami se jiné reakce opravdu čekat nedaly. Z klipu, který Lady Gaga pojala jako poctu gayům, byla navíc cítit také přílišná inspirace z Madonniných "Vogue" a "Like A Prayer" nebo "Rhytm Nation" od Janet Jackson. Ani všechny tyto výtky však naši redakci nepřesvědčily, aby dosadila klip níže než na čtvrtou příčkou. A plným právem. "Alejandro" se svou pokleslou atmosférou je totiž nadmíru povedený vizuální kousek. (Simona Knotková)

3. Bad Romance


Éra "The Fame Monster" se nesla ve znamení výtečných videoklipů - koneckonců všechny tři z tohoto období se v našem žebříčku umístily v první čtveřici. "Bad Romace" možná nebyl tak výpravný jako "Telephone" nebo "Alejandro", přesto navždy zůstane ve videotéce Lady Gaga zapsán zlatým písmem. A nejen kvůli skvělé písničce, jejíž hymnický popěvek "Rah-rah-ah-ah-ah Ro mah-roma-mama GaGa-oh-la-la-la! Want your bad romance" ve své době v jedněch vyvolával euforii, zatímco druhým otevíral kudly v kapsách. Právě snímek režírovaný Francisem Lawrencem dodnes symbolizuje přerod běžné elektropopové hitmakerky v extravagantní Mother Monster, která si v popu vyšlapala svou vlastní cestu. Nechybí v něm žádný ze zpěvaččiných symbolů - fascinující monster choreografie, šílené kostýmy typu kožešiny s hlavou ledního medvěda ani dekadentní výstřelky představované závěrečnou scénou, kdy Gaga leží v posteli s kostrou a z podprsenky jí tryskají jiskry. Právem se americká diva s "Bad Romance" ocitla na svém tvůrčím vrcholu: deset nominací dnes už legendárního videa na MTV Video Music Awards bylo přetaveno v sedm cen, mezi nimiž vyčnívala ta hlavní za Videoklip roku, pro kterou si přišla v nezapomenutelném oblečku z masa. (Josef Martínek)

2. Marry The Night


Po všech šokujících a kontroverzních počinech usedla Gaga do režisérského křesla sama, aby nám v autobiografickém snímku "Marry The Night" nabídla exkurzi do nejtemnějších míst své minulosti a jako třešničku přihodila třeba svou módní předpověď na další rok, která jí skutečně vyšla. Po úvodním monologu se děj klipu přesune do dne, kdy se mladá Stefani ve svém newyorském krcálku dozvídá, že ji vykopli z první nahrávací společnosti. Následné zhroucení a opětovný comeback je pak zpracován přímo gaga-excelentně. I přes počáteční upozornění, že veškerá autobiografičnost je zobrazena zpěvaččiným uměleckým pohledem na věc, míří Gaga na konci jejího nejdelšího videa na schůzku s labelem, u nějž je dodnes. A představte si, že tenhle skvost nezískal jediné ocenění. (Jakub Polách)

Do Top 10 se nevešly, ale také se nám líbily

11. Poker Face
12. Eh Eh (Nothing Else I Can Say)
13. The Edge Of Glory
14. Just Dance
15. Beautiful, Dirty Rich
16. Love Game

1. Telephone (feat. Beyoncé)


Videem "Telephone" nám Lady Gaga sdělila několik zásadních věcí: 1.) Klipy už neletí, teď vládnou minifilmy. 2.) Bez product placementu ani Gaga nehrabe. 3.) Gaga nemá penis. Příběh volně navazuje na děj "Paparazzi", ve kterém zpěvačka zabije svého milence, a nyní jde za vraždu sedět. Naštěstí ji z vězení vysvobodí Honey B aka Beyoncé, se kterou následně v tarantinovském stylu povraždí celou jídelnu a společně odjedou ruku v ruce do západu slunce. A to v samotném Pussy Wagonu z "Kill Billa", kterého jim Quentin sám zapůjčil.

Příběh videa se dá interpretovat tak, že holky se chtějí zbavit veškerých závazků, pro konspirátory je text a klip o ovládání mysli a iluminátech a možná je to celé jen reklama na Virgin mobile. Svým nápadem a zpracováním si však snímek právem vysloužil nominaci na cenách MTV VMA v kategorii Video roku, ale především první místo v žebříčku redaktorů musicserveru. (Tereza Vavroušková)

A který videoklip Lady Gaga je nejlepší podle vás?

NÁZORY
  • strom-z (karel.zich@volny.cz, 02.10.2014 10:17) Reagovat

    pěknej článek. za mě předevšim souhlas, že videa z Artpopu řadim až někam ke chvostu, už mi tam dost chyběl moment překvapení.

  • Jakozto milovnice mody mam nejradsi Bad romance, p... (klaudies, 02.10.2014 14:03) Reagovat

    Jakozto milovnice mody mam nejradsi Bad romance, protoze Alexander McQueen byl proste buh mody, ty boty, ten trpytivy oblecek, ten zpomaleny moment, kdy Gaga stoji obklopena padajicimi diamanty, proste klenot jeji videografie. Dal mam rada You and I pro jeho dojimavost. Judas pro pribeh. A v G.U.Y. je zdaleka nejhezci. Nemam rada Marry the night a Edge of glory, nudi me k smrti.

  • Je to celkem těžké, který videoklip je ten nej... (1, 02.10.2014 14:22) Reagovat

    Je to celkem těžké, který videoklip je ten nejlepší. Ale asi také souhlasím, že klip Telephone. Můj nejoblíbenější je ale asi Just Dance, tím si mě Lady nejvíce získala. Škoda, že z ARTPOP jsou (zatím?!) pouze dva videoklipy, tak snad s příštím albem :)

  • ... (jirka, 02.10.2014 18:13) Reagovat

    Pro me jsou jeji videoklipy jine a prinesly neco uplne jineho. Ani nevim, ktery je nrjlepsi. Mam rad bad romance, judas, born this way, love game, applause i g.u.y....

  • Edge of Glory (JK, 02.10.2014 19:33) Reagovat

    Já mám rád píseň Edge of Glory, škoda, že se klip moc nepovedl. Samotný klip není úplně nejhorší, ale čekal jsem něco jiného (možná lepšího?) :(

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: The Rolling Stones s Lady Gaga zahráli "Sweet Sounds Of Heaven" naživo. A je to strhující paráda (27.10.2023 14:00)
- Audio: Rolling Stones si do studia pozvali Lady Gaga a Stevieho Wondera. Výsledkem je jiskřivá balada "Sweet Sounds of Heaven" (29.09.2023 07:38)
- Video: Podívejte se, jak Lady Gaga a Rihanna zaválely na Oscarech (20.03.2023 15:41)
- Recenze: "GRRR Live" konzervuje živou energii The Rolling Stones na věčné časy. Znovu, ale stále skvěle (25.02.2023 10:30)
- Rolling Stones vydají živák "Live Grrr!". Záznam vystoupení k 50. výročí je plný hvězdných hostů (01.12.2022 17:26)
- Lady Gaga si zahraje po boku Joaquina Phoenixe v pokračování "Jokera" (06.08.2022 15:07)
- Nové desky 21/2022 - od Liama Gallaghera přes Def Leppard po Tate McRae (01.06.2022 08:00)
- Video: Lady Gaga v klipu k topgunovce "Hold My Hand" hraje na piano na ranveji (10.05.2022 08:11)
- Lady Gaga ohlásila pokračování rezidence v Las Vegas (02.02.2022 14:32)
- Lady Gaga a Tony Bennett natočili MTV Unplugged (29.11.2021 13:46)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu