shop.musicserver.cz

Majáles ve znamení slunce, bláta a rozbitých umyvadel

Vydáno: 07.05.2002 18:29 v sekci Naživo - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Brány ostravského výstaviště se otevřely hudbychtivým návštěvníkům po poledni šestého května. Tehdy byl započat Majáles Ostravské Univerzity pro rok 2002. Reportáž z něj, doplněnou o fotografie, si můžete přečíst zde.

Majáles OU - hlavní stan
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Jak již bylo řečeno v upoutávce, majálesy se Ostravské Univerzitě (OU) v minulých letech příliš nevydařily. Problémy tehdy byly nejen s organizací, ale také s programem, počasím, návštěvami, a tak vůbec. Letos se zdá, že Stavovská unie vykročila novým, chvályhodným směrem. Ač se akce neobešla bez potíží, nelze ji než pochválit.

Majáles byl tradičně zahájen průvodem masek, jenž pochodoval od Voliéry (univerzitní hospůdka v areálu Filosofické fakulty) až na Výstaviště. Tam, u pódia na travnaté loučce, se účastníci rozlezli a vyčkali vyhlášení krále majálesu. Ten byl proti očekávání poněkud méně (veřejně) známou osobou - byl jím Marek Holý, ostravský herec, který si uznání vysloužil údajně výborným ztvárněním Romea (já jsem zmíněnou inscenaci neviděl). Podle původních předpokladů měl být králem dokonce Aleš Valenta, jeho harmonogram se však nesloučil s harmonogramem Majálesu. Uvažovalo se i o Jaromíru Nohavicovi , ale jeho management si nárokoval příliš velký honorář. První skupinou, která na Majálesu vystoupila, byli Woody Town. Jejich set dokonce začal v souladu s programem, tedy kolem půl druhé. Postupně se však nabíralo na zpoždění.

Majáles OU - tanečníci
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Po Woody Town přišly na řadu Kuličky štěstí, populární to kapela v Ostravě, která svou kombinací rocku, funky a jazzu již leta letoucí baví severomoravskou metropoli. Jejich vystoupení trvalo přes půl hodiny - festivalová klasika. Sungrave se jmenovala ostrá partička, koncertující po Kuličkách štěstí. Jestliže Kuličky duši pohladily, "sluneční hrob" ji napevno zarval pod zem. U řádně tvrdého grind coru tomu ani jinak nemůže být a nic na tom nezmění zjemňující prvek v podobě "slečny bubenice". Organizátoři při volbě vystoupivších skupin zvolili logický, a zřejmě také jediný únosný přístup, a to, že střídali hudbu tvrdšího ražení s uklidňujícími rytmy volnějších souborů (alespoň první polovina Majálesu byla takto strukturována). Po Sungrave proto zahráli Dudes & Balls, kteří muzikantsky stáli po boku právě třeba Kuliček štěstí.

Majáles OU - Endless
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Vystoupení skupiny Endless bylo alespoň pro mne velkým lákadlem a velice jsem je očekával. Kapela přišla na řadu kolem čtvrté hodiny (oficiálně měla bavit od 15:30). Vítězové kategorie nejlepší hard’n’heavy skupiny roku letošních Andělů během svého pětatřicetiminutového setu nacpali do publika vše, co jen mohli. To znamená ostré kytary, výrazné melodie, kvalitní instrumentální výkony, energii a spontánnost. Předvedli jak ukázky se své poslední desky, "Vital #1", tak z debutu "Perhilion".

Až do vystoupení Endless si mohli pořadatelé nejen gratulovat za snadný průběh, ale také se mohli radovat z počasí, které bylo jednoduše ideální (možná až moc). Svítilo sluníčko, bylo teplo, pivečko teklo proudem, opékaly se klobásky, prostě takový malý povedený festival v centru Ostravy. Všechno ale jednou končí, i
Majáles OU - GG Pump
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
pěkné počasí v pondělí šestého května skončilo. S úderem čtvrté hodiny se nad Výstavištěm začaly stahovat mraky, jež ihned po skončení koncertíku Endless spustily a déšť jakžtakž přestal až za tmy. To pochopitelně zasmušilo nejen organizátory, ale dozajista i vystupující - Filipa M., Windy a Hot Wasserman, jejichž performance se odehrály za zvuků vodních kapek. Jenže tou dobou už mnoho z návštěvníků mělo pořádně vypito, pročež se tančilo i za bouřky a z přilehlých travnatých ploch se staly správné festivalové kaluže bláta.

Když hrála skupina GG Pump, nebe se uklidnilo a mohlo se poslouchat a pozorovat, aniž by se člověk musel krčit pod střechou či pod deštníkem. Ostravanům je tato hercovní rocková partička dobře známá, takže si těch pár stovek přihlížejících často i se zpěvákem zapělo.

Majáles OU - Priessnitz
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Podobně tomu bylo i u hlavní hvězdy večera, kapely Priessnitz. Ti jsou na Moravě hodně populární, a když spustili "Krásný sny", refrén "...třeba na sever..." se rozléhal celým areálem silou desítek hrdel. Koncert Priessnitz se sice setkal s velkým úspěchem, ale měl dva háčky - zaprvé byl příliš krátký a skupina (z časových důvodů) nezahrála ani jeden přídavek, což mně přijde vcelku neprofesionální. Tím druhým zádrhelem je fakt, že Priessnitz málem vůbec nepřijeli, a to kvůli dešti, k čemuž se později přidaly i jakési potíže finanční. Živou show tak zakončili poněkud nečekaně Klamy reklamy, další z představitelů populárních, avšak lokálních souborů, které v Ostravě a okolí s přehledem plní kluby.

Majáles OU - Mimo
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Majáles 2002 ale nebyl pouze o rockových koncertech. Od tří hodin odpoledne se ve vedlejší budově hrálo divadlo, kde své kousky předvedli jednak divadelní uskupení Berušky, Dividlo a XXXHX XOXXOXX, jednak klaun Mimo. Mám dojem, že ani divadla si nemohla stěžovat na nezájem publika, akorát z vystoupení Berušek odcházeli někteří diváci lehce rozladěni, protože dále od pódia nebylo herce příliš slyšet. Prostory, v nichž se představení konala, se později staly jednou velkou tančírnou.

Majáles OU - DJ (Dvojka Trojka)
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Když začalo venku pršet, většina návštěvníků se nahrnula dovnitř, kde začala reprodukovaná muzika - pro mnoho lidí se devátou hodinou uzavřel svět a začali tančit na drum’n’bass ostravských DJs zvaných Dvojka Trojka. Majáles definitivně skončil kolem druhé hodiny ranní, a to s řádně zaneřáděným pavilonem C5 (tam se právě konala taneční party). Jedna z pořadatelek a předsedkyně Stavovské unie OU, Lucie Nováková, se nechala slyšet, že akce se poněkud prodraží, protože opilí hosté zničili například umyvadlo na toaletách apod. Inu, poněkud smutný konec jinak vcelku vydařené akce.

Majáles Ostravské Univerzity, Výstaviště Černá louka, Ostrava, 6.5.2002

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Jaromír Švejdík - Čekám, až se zase zčeří hladina (07.06.2022 08:00)
- Audio: Jaromír Švejdík představuje Letní kapelu, na album láká singlem "Na řece" (24.04.2022 11:19)
- Publicistika: Nejlepší domácí videoklipy roku 2017 podle musicserveru (17.01.2018 14:30)
- Naživo: Jamiroquai a Justice zahřáli zmáčené publikum (24.07.2017 21:03)
- Video: Obrazotvornost příběhu "Ženy" v klipu Priessnitz (12.06.2017 13:31)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2016 podle musicserveru (5-1) (02.02.2017 10:00)
- Naživo: Staří dobří Priessnitz se navrátili s plnou parádou (09.12.2016 23:36)
- Fotogalerie: Priessnitz rozezpívali vyprodaný Palác Akropolis (08.12.2016 08:43)
- Rozhovory: Jaromír Švejdík (Priessnitz) - Nemám rád řachandu, mám rád skrytou sílu (02.11.2016 15:45)
- Nové desky pro 40. týden (11.10.2016 06:40)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu