shop.musicserver.cz
Maroon 5 - V

Velké smutné povzdechnutí: Pětku od/pro Maroon 5 prostě nechcete

Vydáno: 19.09.2014 08:00 v sekci Recenze - Vojtěch Drobík | foto: facebook interpreta

Koncem srpna vydali Maroon 5 svou pátou desku "V", na které se opět podílelo všech šest členů. Původní sestava však paradoxně skupině nepomohla natočit silné a kvalitní album. Ač slibovalo hodně, ve výsledku se na něm najde tolik chyb, že za pět bodů mohou být pánové ještě rádi.

5/10

Maroon 5 - V

Vydáno: 29.08.2014
Celkový čas: 40:10

Skladby: Maps, Animals, It Was Always You, Unkiss Me, Sugar, Leaving California, In Your Pocket, New Love, Coming Back For You, Feelings, My Heart Is Open (feat. Gwen Stefani)

Vydavatel: Universal

Z Maroon 5 by se v posledních pár letech mohl téměř každý (Američan) málem složit. Samozřejmě že Levinovi kdekdo zobal z ruky už v začátcích s průlomovým hitem "This Love", kdy hubený Adam s kukučem mladíka zhrzeného láskou notoval o rozchodu s jakousi Janou, největší boom ale přišel (až) s rolí kouče v americké verzi soutěže The Voice. Pánům bychom ale křivdili, kdybychom tvrdili, že za jejich slávu může výhradně televizní marketingová hra. Muziku dělají slušnou, občas dobrou, jindy horší, své ovoce ale přináší. Úspěch se dostavil i s čerstvým albem "V", ačkoli deska bohužel nenabízí absolutně nic, kvůli čemu bychom měli pomyslně smeknout klobouk.

Přitom to vypadalo, že na základě singlů "Maps" a "Animals" se dočkáme chvályhodného materiálu. Chyba lávky. Marooni se zasekli někde v prostoru, kde lze slyšet pouze šepot s hudebními nápady a inovacemi, kterým však i ostřílení hitoví matadoři nerozuměli natolik, aby jej během nahrávání vhodně zafixovali do výsledné podoby. A tak i přes železnou gardu producentů v čele s Maxem Martinem, Ryanem Tedderem, Benny Blancem, Darkchildem, Shellbackem a dalšími horko těžko budete hledat chuť k druhému poslechu. Po tom prvotním si totiž v sobě ponesete pocit roztříštěnosti, jelikož přesně taková pětka je. Najdete v ní od každého trochu - jemné elektropopové hrátky střídají syntetizátory, následně se ocitnete v osmdesátkových estrádách, když tu na vás doslova zaútočí vydíravý klavírní doják.

V čem se ale stoprocentně vyznáte, budou právě první dva singlové počiny, které celou desku slušně nakopávají. Do následné "It Was Always You" se naopak člověk musí dostat postupně. Až do ní ale i díky textu "It was always you, now I know my heart wasn't satisfied" proniknete, zjistíte, že zářez číslo tři je perlou celé nahrávky. A té je třeba si užít, neboť po odeznění "Unkiss Me", fatálně táhlého cajdáku, který netáhne dolů ani tak jeho hudební stránka jako unylý projev zoufalého Levina vyzpívávajícího se z bolavého srdíčka, máte chuť disk z mechaniky okamžitě vytáhnout.

Na druhou stranu charismatický pětatřicátník své romantikou nabité šípy umí vystřelit i do těch pravých míst. Důkazem nechť je "Leaving California", balada ve středním tempu, pod níž je podepsán Nate Ruess z fun. Další a bohužel i poslední trefou do černého je pak nakažlivá "In Your Pocket", která svým textem "Now you're dead to me, this really is goodbye" do kolen fanynky asi nesrazí, ukazuje však Maroon 5 v ledové zóně, v níž interpreti bruslí komfortně a ladně bez jakýchkoli nepřesností.

Pokud se proderete vatou, která po zmíněné "In Your Pocket" následuje, dostanete se k finální tečce, jíž je duet "My Heart Is Open" s Gwen Stefani, jediným hostem alba. Od spojení ženské krásy s mužskou živočišností se čekalo hodně, k dokonalosti má ale něžná klavírní balada daleko. Pokud aktéři zpívají "Yes, yes, yes, yes, yes, yes", za mě "No, no, no, no, no, no". I když po vyslechnutí sladkých řečiček o vstoupení do srdce, jež je doširoka otevřené, lze snad jedině obracet oči v sloup, vsaďte se, že to ve finále bude náramně fungovat. Všehovšudy je však spolupráce se zpěvačkou No Doubt pouhým rafinovaným tahem na bránu, nic víc.

Asi největším mínusem pátého počinu je snaha oživit retro zvuk s moderní produkcí. O osmdesátkový vibe totiž zakopnete tolikrát, že už je nakonec i zbytečné vstávat. Ve výsledku by to však nebyl takový zádrhel, kdyby ala 80s sound nezněl v podání Levina a spol. tak přímočaře a nevkusně. Songy zcela postrádají svého ducha ("Sugar"), některé dokonce zní jako nudné šedé b-sideovské vycpávky ("Coming Back For You"). Trocha zábavy a funky se sice snažila narvat do "Feelings", v té to nakonec úplně zabije refrén, při jehož nahrávání hlavního zpěváka snad drželi v rozkroku. Horká jehla byla v případě šití těchto chuťovek téměř neuchopitelná.

Deluxe edice

I přes fakt, že se z Maroon 5 postupem času stala ryze mainstreamová kapela s úmyslem prodrat se na vrchol amerického Billboardu s dalším popovým trhákem, stále se v jejich repertoáru najdou hudební záležitosti, díky nimž si vzpomenete na staré dobré Maroony. Pokud tedy pociťujete stesk po tvorbě z debutu "Songs About Jane", deluxe edice je určena právě pro vás. Přehlédnete-li "Shoot Love", rozjuchanou (ale povedenou!) tančírnu, která by se spíše hodila na předešlou desku "Overexposed", pohlazení na duši se vám dostane při lehkou erotikou nabité "Sex And Candy", v originále od Johna Wozniaka. Chválu nelze nevznést ani nad závěrečnou "Lost Stars", z níž naskakuje husí kůže a vytryskují slzy do očí. Bravo, Adame!

Album "V" není ani ořechové a pravé už vůbec ne. Nelze ho sice označit jako špatné, ale jako dobré také ne. Je zkrátka průměrné. Ve srovnání s ostatními vydanými studiovkami (jmenujme například vysoce nedoceněnou desku "Hands All Over") Maroon 5 nabídli pouze špetku z toho, co doopravdy umí, a pokud by se drželi zvuku prvních lákadel, které světu před srpnovým vydáním představili, hodnocení by dopadlo úplně jinak. Chtěli chlapci pětku - mají ji mít. Ale však co. Jejich poslední deska to určitě není.


NÁZORY
  • Souhlas! (Adam, 19.09.2014 11:43) Reagovat

    Leaving California je jediná poslouchatelná. V ostatních písních mému sluchu prostě jeho vysoko položený hlas nelahodí. Nevím, co se to teď naučil, ale v minulé desce takový nebyl.

  • Hrůza (Jožin, 19.09.2014 14:14) Reagovat

    To album je snad ještě horší než Overexposed, a to už je co říct. První tři alba super, další dvě neposlouchatelný (čest vyjímkám, jako třeba "Ladykiller" nebo "It was always you", ale to je dost málo na dvě alba).

  • Odpoveď (Michal, 19.09.2014 15:12) Reagovat

    Dlho som čakal na vašu recenziu. (aj keď som dúfal že ju napíše Trávniček, ale asi na to nemal nervy :D )
    Čo sa týka tohto alba. Prvý prvok ktorý ľuďom už dlho zdôrazňujem je to, že skupina nenapísala ani jediný song na "V". Všetko písali producenti a povedzme že aj "Levine". Aj keď po posluchu "Sugar", ktorú uchmatli od Mika Posnera (rok dozadu na youtube), mám skôr dojem že Adam nezložil asi žiadnu z nich, možno tak "Shoot Love" a "In Your Pocket" by som mu uveril. No nič viac. Toto je Adamové sólové album. Proste v každej piesni počujete komu tá pieseň patrí :D "Leaving California", po prvom raze som si myslel že je to od Nate Ruess-a. Čekol som to a vida - songwriter Nate Ruess a ďalší. "Sugar" - Mike Posner. "Animals" jasný Shellback. "Maps" - jasný Blanco. ... proste tá skupina nezložila nič. Hudobníci z 80tých a 90tých rokov (fakt hudobníci) sa musia hanbiť kam dospela táto doba - producenti píšu pesničky pre kapelu. Paradoxné je však to, že toto album je aj tak prepadák a teda im už ani producenti nepomohli. Ale čo už. Všetko zlé je na niečo dobré všakže. Ja preto dúfam, že Marooni chytia opäť do rúk nástroje a budúci album bude znieť konečne ako album "kapely" a nie album "producentov" ktorý bol preprodukovaný snáď ešte viac ako "Overexposed". Nesom nedoprajný, ale ak si kapela neskladá pesničky sama, nech sa taká "kapela" radšej rozpadne. A ešte voľačo. Som zvedavý ako budú tie "Feelings" a iné falzetá v jeho songoch znieť naživo na "V Tour". Už to vidím, každý song bude podladený. Prvá časť šnúry "V Tour" v Londýne obsahovala dva songy z nového albumu. DVA! Toto je propagácia albumu? DVA SONGY? A aj to podladené. Skrátka, tejto kapele už neverím že sa spamätá. Ale budiš, počkajme si na ďalšie preprodukované album ktoré môže kľudne prísť už o rok, keďže pochybujem že "V" nebude prepadák ich kariéry.

    • Re: Odpoveď (Jan Trávníček / musicserver, 21.09.2014 14:50) Reagovat

      Jak říká jarecek, "no, když už jsem byl zmíněn"... :-) Možná vás, Michale, překvapím, ale já bych to naopak neviděl tak černě. Mám za sebou zatím dva poslechy, takže na nějaké velké soudy to ještě není, ale myslím, že už můžu říct, že jak se obvykle s kolegou Drobíkem shodnu, tak tady byl podle mého až zbytečně příšný.

      Oproti Overexposed je Véčko zvukově vyrovnanější, písničky drží více pospolu a pokud se posluchač smíří s tím, že se Maroon 5 stali spíš nástrojem producentů než svébytnou kapelou a přistoupí na jejich hru, může být Véčko albem, které mu vrátí víru v jejich tvorbu.

      Není tam sice jediný hit aspirující do top 10 Billboardu, ale kupodivu to vůbec nevadí, protože radši nehitovou, ale soudržnou desku, než splácaninu všeho možného, do níž se pak vedle skvělých věcí typu Daylight prodere i takový pouťový humus jako je Lucky Strike.

      Souhlasím ale s tím, že Sex And Candy a hlavně Lost Stars patří mezi to nejlepší, co "Jared Leto popu" a jeho nohsledi nahráli. Když to shrnu, tak bych řek, že jak jsem od nich už nic moc nečekal a spíše jen opatrně doufal, tak tentokrát bych nejspíš dlouho neváhal a dal klidně i 7 z 10. :-)

  • Rafinovaný tah na bránu (Josef Marchek, 19.09.2014 16:15) Reagovat

    "Všehovšudy je však spolupráce se zpěvačkou No Doubt pouhým rafinovaným tahem na bránu". Co to znamená? Je to správně česky?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Ariana Grande je v novince "we can't be friends (wait for your love)" nešťastně zamilovaná (13.03.2024 18:50)
- Naživo: Maroon 5 & spol. museli na Prague Rocks bojovat s deštěm i časem (22.06.2023 16:00)
- Fotogalerie: Prague Rocks ovládli Maroon 5 a Gwen Stefani (22.06.2023 11:54)
- Kupte si dvě vstupenky za cenu jedné na festivaly Prague Rocks s Mötley Crüe či Maroon 5 (03.05.2023 14:30)
- Maroon 5 v Praze doplní i Gwen Stefani, Delta Goodrem, D.Y.K. a Lake Malawi (13.02.2023 10:05)
- Maroon 5 si v červnu troufnou na letiště v Letňanech (16.11.2022 10:28)
- Naživo: Justin Bieber byl ve třetím dni Szigetu tragický, na koncertě Jungle šlo o život a Lenny zabodovala (13.08.2022 18:20)
- Nové desky 23/2021 - od Maroon 5 přes AFI po Garbage (15.06.2021 08:00)
- Maroon 5 věnují nové album zesnulému manažerovi Jordanovi (20.05.2021 16:22)
- Audio: Maroon 5 a Megan Thee Stalion zpívají o krásných chybách ve vztahu i po něm (05.03.2021 12:18)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons Linkin Park Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu