shop.musicserver.cz
Colours of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 18.7.2014

Všichni do (fan)klubu ZAZ!

Vydáno: 19.07.2014 17:12 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

V souhrné reportáži z druhého dne Colours of Ostrava vám přinášíme dojmy z islandské zpěvačky Emilíany Torrini, postřehy z dánských senzací MØ, The Asteroids Galaxy Tour a Trentemøllera a nezapomeneme ani na Jamieho Woona a veleúspěšnou ZAZ. Co myslíte, dotáhne to francouzská zpěvačka až do O2 areny?

Live: Colours Of Ostrava, 2. den

místo: Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
vystoupili: Ille, The Asteroids Galaxy Tour, Charles Bradley and His Extraordinaires, Emiliana Torrini, ZAZ, , Trentemoller a další
datum: 18. července 2014
Fotogalerie
Fotogalerie II

The Asteroids Galaxy Tour, Colours Of Ostrava 2014, Dolní oblast Vítkovice, 18.7.2014
© Martin Chochola / musicserver.cz
Zatímco první festivalový den začal zvesela, ten druhý odstartoval poměrně vlažně. Jak domácí melancholici Ille, tak dánští popaři The Asteroids Galaxy Tour na svých scénách nepředváděli nic světoborného a zatímco u prvních jmenovaných si budeme pamatovat na kuriózní situaci, kdy ze dvou stagí v podobném čase zněla píseň "Ledňáčci" v přezpívaném, i originálním znění, set skupiny kolem krásné zpěvačky Mette Lindberg se z hlavy vypařil snad ještě dřív, než technici stihli odklidit jejich nástroje. Rozdíly mezi jejich vystoupením na Rock For People i Frequency před dvěma lety totiž až na nové skladby byly minimální. Kdyby tak místo dalšího, podzimního koncertu nikterak výjimečné kapely někdo raději dovezl třeba hudebně blízké The Ting Tings...

Mnohem zajímavější než hudební program tak odpoledne působila debata s Petrem Dvořákem na scéně České televize, vytváření hudby pomocí šlapání na kole poblíž Full Moon stage nebo pečení cookies a závody Mario Kart v Modré zóně České spořitelny. Zanedlouho poté ale na Arcelor Mittal stagi začal skutečný hudební požitek. Koncert Charlese Bradleyho byl ale natolik mimořádný, že jsme mu neplánovaně museli věnovat samostatnou reportáž.

Colours Of Ostrava 2014, Dolní oblast Vítkovice, 18.7.2014
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Monkey Business na stagi České spořitelny odváděli v zelených kostýmech svůj funkový standard, mezi kterým nechyběly hity "My Friends" nebo "Intercooler", i je ale zasáhla zpráva o stavu Michala Hrůzy a tak svůj set proložili klidným momentem, během něhož požádali fanoušky o chytnutí se za ruce a společné myšlence na něj.

Islanďanka Emilíana Torrini se sice nekonečně dlouho usmívala, přesto bylo cítit, že veselých popěvků typu "Jungle Drum" by potřebovala daleko více, než melancholických a trochu monotónních skladeb, které ji dlouho ukazovaly pouze v jedné poloze. Něco jiného si o tom ale myslí kolega Hájek.

Live: Emilíana Torrini ušima Dana Hájka

Emiliana Torrini, Colours Of Ostrava 2014, Dolní oblast Vítkovice, 18.7.2014
© Martin Chochola / musicserver.cz
Emoce, ukrytá energie a islandská krása, tato slova asi nejlépe vystihují vystoupení Emilíany Torrini, která se v blížícím se závěru svého vystoupení přiznala, že před tolika lidmi snad hraje zcela poprvé a v tu chvíli nasdílela na svůj profil na SnapWidgetu dvě fotografie s nadšeným komentářem. Svůj set postavila na třech celcích, kdy v tom prvním nechala naplno rozvést své melodramatické balady, do kterých se naplno ponořovala a nechala i pro posluchače pootevřená vrátka, aby do této příběhové říše mohli za ní vstoupit. "Elisabet" byla uhrančivě dojemná a asi nejlépe vykreslovala tuto stránku tvorby této sympatické zpěvačky. V prostřední části se zrychlilo a nechyběla u toho asi nejvíce očekávaná písnička "Jungle Drum", po které nemálo lidí odešlo s odškrtnutou další hvězdou letošních Colours na svém seznamu. To však udělali chybu a přišli o to nejzajímavější, posléze skvěle sladěná kapela (včetně baskytaristky Abi Bailey) Emilíany předvedla atmosféricky nejvíce vygradované skladby, kdy se i její hlas stal dalším hudebním nástrojem a vše do sebe zapadalo jako magická skládačka, chvílemi tu zabrnkaly i triphopové náznaky a stíny melancholie. Emilíanina pozitivní duše však nikomu nedovolila propadnout do nějaké ponuré nálady, byla to přesně ona, která na své desce "Tookah" představuje snad to nejlepší ze sebe.

Live: Belleruche ušima Terezy Vavrouškové

Britské elektro blues soulové trio Belleruche vystoupilo na festivalu v pozdních hodinách. Ačkoliv mají se svým repetoárem a muzikantstvím potenciál udělat skvělou živou show, kterou jsou ostatně vyhlášení, vystoupení jakoby se odehrávalo za sklem, s minimem nástrojů a marnou snahou skvělé zpěvačky Kathrin deBoer povýšit koncert na něco víc něž vysamplovanou diskotéku. Je to škoda, jelikož ostravská zastávka byla jednou z posledních možností Belleruche vidět před tvůrčí pauzou. Muzikanti se chtějí rozběhnout ke svým soukromým projektům a je ve hvězdách, zda se dalších koncertů a desky kapely vůbec dočkáme.

ZAZ, Colours Of Ostrava 2014, Dolní oblast Vítkovice, 18.7.2014
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Když na severomoravském festivalu hrála francouzská divoška ZAZ před dvěma lety, pro mnohé se jednalo o jeho vrchol. Autor článku sice tehdy velebil spíše Antony & The Johnsons, nicméně šeptanda se šířila a i lidé, kteří na místě tehdy nebyli, tak díky ní a následnému nasazení "Je veux" do rádií brzy věděli, o koho se jedná.

Z nečekaného překvapení se tak po dvou letech stala oblíbená a velmi očekávaná hvězda, u níž zůstaly jen pochyby nad tím, zda se dokáže vynikajícímu koncertu z minulosti alespoň přiblížit. A světe, div se, ZAZ byla ještě lepší než tehdy.

Už po vběhnutí na pódium bylo jasné, jak moc se zpěvačka do Ostravy těšila. Od úvodní "On ira" poskakovala po scéně jako čertík v šatech a teniskách, culila se na všechny strany, na ruku hrála jako na trubku a když se zrovna z taháku nesnažila uvádět v češtině další písně, pouštěla si svou francouzskou pusu na špacír, i když jí téměř nikdo nerozuměl.

ZAZ, Colours Of Ostrava 2014, Dolní oblast Vítkovice, 18.7.2014
© Marek Gerhard / musicserver.cz
V polovině koncertu jí jako ve vtipné grotesce přinesli technici velké dřevěné pozadí, díky němuž jsme se z pařížských ulic přenesli do zaplivané putyky s názvem ZAZ Club, v níž zpěvačka přesedlala z diblíkovské polohy do nečekaně vážnějších, akordem a jazzem načichlých balad. V nich pak pochybovačům dokázala, že se jako muzikantka stále vyvíjí a v budoucnu se od ní můžeme dočkat ještě mnohem zajímavějších, barevnějších věcí. Asi ani nemá smysl dodávat, že široké řady publika jí zobaly z ruky, ať už hrála cokoliv.

Když se ale totéž publikum přesunulo na koncert dánské obdoby Lany Del Rey nebo Santigold, ovace už tak vřelé nebyly. Přitom v tom elasťáky obtáhnutá byla nevinně. Povedené skladby z únorového synth-popového debutu "No Mythologies To Follow" servírovala lidem spolu se solidní lekcí aerobiku, jenže co z toho, když vinou osvětlovačů nebyla ze vzdálenějších míst téměř vůbec vidět. To se pak vztah s diváky buduje složitě.

Live: Jamie Woon ušima Dana Hájka

Colours Of Ostrava 2014, Dolní oblast Vítkovice, 18.7.2014
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Na pokračování "Mirrorwriting" stále čekáme a Jamie Woon nás dokonale napíná, aktuálně naznačuje, že se do konce roku snad dočkáme nějakého nového materiálu. Jeho festivalový koncert na scéně Gong však mohl mnohé naznačit, protože novinkám věnoval nemalou část oné hodinky. V nich bylo možné vysledovat až jazzové ovlivnění a jeho zpívané linie naživo k této sevření taktéž sklouzávaly. Představil se i čistě akusticky, jen s kytarou, byla to fascinace, jak jeho písně jsou universální a sluší jim to i v těchto okleštěných provedeních. Publikem však více cloumala plná instrumentace, v které byla zapojena jeho čtyřčlenná doprovodná skupina (ta se i z části spolupodílí natáčení druhé desky). Publikum se snadno nechalo zviklat do podmanivých rytmů a vytvořili tančící kotel pod pódiem (ochranka z toho byla jako na trní a musela nečekaně chytat jednu rozjařenou fanynku, jež chtěla zjevně Jamie obejmout). "Night Air" (Woon ji nechal doznít v prodloužené verzi) nebo rozhoupaná "Lady Luck" musely zákonitě zaznít. Jeho hlas oscilující mezi soulovým zabarvením a feelingy r'n'b je strhující, živě bez chybky a lapí tak, že se na konci nechcete odpojit. Pokud vám opět unikl, příště byste již neměli chybět, nejenom kvůli chystaným novinkám.

A zatímco v Gongu i před ním převyšoval zájem o Jamieho Woona, počet židlí, které byly k dispozici, pod hlavním pódiem se na Trentemøllera plnily a postupně zase řídly přívrženci i náhodní kolemjdoucí. Převážně instrumentální nával alternativně znějících elektronických zvuků a rytmů, jenž jednou připomněly Nine Inch Nails a jindy zase Portishead, Massive Attack nebo Woodkida, skutečně nebyly pro každého.

Trentemoller, Colours Of Ostrava 2014, Dolní oblast Vítkovice, 18.7.2014
© Martin Chochola / musicserver.cz
Vydržet až do konce se tak v řídnoucím areálu dařilo jen těm nejvěrnějším, kteří nespěchali na slabě posílené tramvajové spoje a výborně osvětlenou show si tak mohli užít naplno. S Trentemøllerem se také ostravské brány kolem půl třetí ráno uzavřely.

Dnes v Ostravě zahrají Robert Plant & The Sensational Space Shifters, Bastille, John Grant nebo Angélique Kidjo. Reportáž z nich očekávejte na musicserveru zítra v podobném čase.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Emiliana Torrini vzdává v "Let's Keep Dancing" hold zamilovaným (20.03.2024 19:11)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Michal Prokop a Monkey Business natočili hit Stevieho Wondera. Krásný ztráty Live prohlubují ducha spolupráce (15.07.2023 11:19)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)
- Naživo: Vlažný potlesk pro Zaz. Hvězdu druhého dne Metronome Prague zastínila Jana Kirschner (24.06.2023 12:38)
- Fotogalerie: Metronome Prague pokračoval se Zaz, Editors, Janou Kirschner, Zrním a dalšími (24.06.2023 11:30)
- Přijďte a budete spaseni aneb Monkey Business vyrážejí na turné (02.02.2023 17:31)
- Na Metronome Prague bude radost rozdávat i Zaz (10.01.2023 09:46)
- Video: Snový klip "Mikos" je další předzvěstí alba Emiliany Torrini & The Colorist Orchestra (21.11.2022 10:24)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu