shop.musicserver.cz
Aerodrome fest, Výstaviště, Praha, 8. 7. 2014

Druhý ročník Aerodromu: přívalový liják, nebo příval metalové nostalgie?

Vydáno: 09.07.2014 13:14 v sekci Naživo - Matěj Bílý | foto: Vladimir Komjati / musicserver.cz

Druhý ročník festivalu Aerodrome přivezl do české metropole americkou veličinu jménem Metallica. Ač se zdálo, že počasí vystoupení metalových nestorů přát nebude, přívalový déšť nakonec pouze umocnil atmosféru vynikající show. Diváci tak namísto vody vnímali spíše příliv metalové nostalgie.

Live: Aerodrome Fest 2014

vystoupili: Metallica, Alice In Chains, Children Of Bodom, Kvelertak
místo: Výstaviště Holešovice, Praha
datum: 9. července 2014
Metallica setlist: Battery, Master Of Puppets, Welcome Home (Sanitarium), Fuel, The Unforgiven, Lords Of Summer, ...And Justice For All, Sad But True, Fade To Black, Orion, One, For Whom The Bell Tolls, Creeping Death, Nothing Else Matters, Enter Sandman, Whiskey In The Jar, St. Anger, Seek & Destroy

Těžko hledat v tvrděrockových-metalových vodách kapelu s kultovnějším statusem, než je Metallica. Kolik hudebních formací na světě složilo svůj nejlepší materiál před téměř třiceti lety a jejich popularita neklesla o píď, ba naopak stále nabobtnává do neskutečných rozměrů?

Metallica, Synot Tip Aréna, Praha, 7.5.2012
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Metallica od roku 1991 nevydala zásadnější desku. Škarohlídům, kteří tvrdí opak, nezbývá než vzkázat, co vlastně kapela hraje dnes na koncertech a co od ní lidé chtějí slyšet. Setlist turné "By Request" vytvářený na jednotlivých štacích samotnými fanoušky je toho jasným důkazem. Na více než dvouhodinovém koncertu zazněly pouhé ctyři vály z období po černém albu, přičemž polovinu z nich si vynutil samotný interpret. Hetfieldova parta, to je jednoznačně prvních pět desek. Na druhou stranu jde o materiál takřka nesmrtelný, což pražský koncert opět potvrdil.

Ve chvíli, kdy se krátce před osmou na monstrózním pódiu objevilo kalifornské kvarteto a zazněly první tóny pecky "Battery", většina přítomných zapomněla na všechny neduhy. Málokomu rázem v hlavě vrtalo téměř hodinové čekání, kulhavé kopáky Larse Ulricha (naštěstí velmi umně schované), občasné nedohrávání ze strany kytarové sekce či lehce odlišný vokální projev stárnoucího Jamese.

Metallica má totiž nejen nehynoucí materiál, který se snažil naučit snad každý kluk koketující s tvrdší hrou na elektrickou kytaru, ale také peníze. Konta ztučnělá mimo jiné spory o nelegální stahování či nejrůznějšími postranními aktivitami diskutabilní kvality umožňují kapele předvést naživo naprosto pompézní vystoupení. Zvukovou stránkou počínaje, projekcí a světelnými efekty konče. Zvuk tak tlačil i v zadních řadách jako z učebnice, navíc byl neskutečně čistý a čitelný. Komu na posledních deskách chybí výraznější Trujillova basa, tentokrát si zaručeně smlsnul. Masivní laserová show během "One" vytvářela v kombinaci s deštěm na nebi nad Výstavištěm naprosto nevídané úkazy.

Metallica, Synot Tip Aréna, Praha, 7.5.2012
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Snad každý v areálu slyšel hymny typu "Master Of Puppets" již tisíckrát. A přesto měly zase ohromnou sílu. Prožitek umocňovaly proudy vody valící se ze zatažené oblohy. Světelnou show čas od času podpořil nějaký ten blesk na horizontu. Na kost promočení lidé křepčili, hrozili, zpívali a mlátili hlavami jako by snad nepršela voda, ale přívaly nostalgie. Nikoliv však patetické, ale pořád podávané na vysoké úrovni.

Vystoupení si v rámci mezí užívali i samotní hudebníci. Ani oni neunikli vydatné sprše. Ze strun tekly potoky deště a potu, v Larsových čínách se tvořily louže. "Je to jen voda, ne?" prohlásil trefně Hetfield. Z očividně stárnoucích pánů rozhodně nesálala znuděnost, spíše příjemná rutina. Nebyl to Seattle 89', ale oproti mnohým koncertům z přelomu tisíciletí do toho Metallica dala nyní o poznání více energie.

Čtyřka z L.A. už stěží předvede něco převratného, novátorského. Ilustrací budiž nová věc "Lords Of Summer", jejíž zbytečnost a mizivá invence se ve srovnání se starými kousky plně projevila. Jestli se ještě někdy dočkáme nové desky, doufejme, že bude mít Metallica více soudnosti. Pokud ale pánové hodlají nějaký ten rok brázdit světová pódia a předvádět na nich show jako v Praze, tisíce oddaných fanoušků pod pódiem jsou nadále téměř jistotou.

Metallica, Synot Tip Aréna, Praha, 7.5.2012
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Oficiálně se sice jednalo o festival, headliner ale naprosto dominoval. Fanoušci Alice In Chains asi byli s vystoupením svých koní spokojeni. Plnohodnotný dlouhý koncertní set podpořil velmi slušný vokální výkon Williama DuValla. Zvuk byl rovněž excelentní. Bohužel tvorba této americké party je ve srovnání s Metallicou poměrně jednotvárná. Nezaujatého posluchače tak bavila zhruba patnáct minut, nikoliv téměř hodinu a půl.

Melodičtí deathmetalisté Children Of Bodom si dle klávesisty Janne Wirmana splnili svůj dětský sen, když si mohli zahrát před Metallicou. Mnozí se obávali, zda jim bude umožněno odehrát na patřičné úrovni a neskončí záměrně odsunuti v nedůstojné roli. Průšvih se nakonec rozhodně nekonal, byť české publikum již finské komando vidělo v lepší (ale i horší) formě. Aparatura rozhodně nabyla při jejich setu nastavena do kvalitativního módu, v němž se nacházela při vystoupení amerických sebranek. Bodomská dítka tak mohla hřát alespoň skutečnost, že na festivalu prezentovala jednoznačně nejlepší instrumentální výkony. Kiks v "In Your Face" tak budiž odpuštěn.

Children Of Bodom, Zimní Masters of Rock 2013, Hala Euronics, Zlín, 23.11.2013
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Nezáviděníhodná úloha fest otevřít připadla norským Kvelertak. Zde snad postačí poznamenat, že kapele a její produkci tato role příliš nesedla. V kontextu následujícího dění jejich vystoupení jednoduše zapadlo, snad s výjimkou v podobě nástupu zpěváka Erlenda Hjelvika na stage s naraženým obřím vycpaným výrem na hlavě.

Tisíce promočených lidí musely z Výstaviště odcházet uspokojení z hudebního dění. Rozhodně ne z práce pořadatelů. Opět se opakoval známý kolorit festivalů Aerodrome/Sonisphere: Totální absence košů, nelidské fronty na prakticky jakékoliv občerstvení a záchody. To je opravdu takový problém dát tam "rakety", když většinu návštěvníků tvoří muži? Snaha vytřískat z lidí co nejvíc peněz také vedla k neúnosnému zvětšení tzv. golden pitu. Tentokrát sahal až ke zvukařské věži. To nejenže výrazně zhoršovalo atmosféru při vystoupení předkapel, jelikož pod pódium se mohlo odebrat mizivé množství přítomných, ale nechtěl bych být v kůži jedince, který si připlatí tisícovku za to, aby sledoval koncert z takové dálky. Tudy cesta nevede.

NÁZORY
  • Alice In Chains nehráli rozhodně hodinu a púl. ... (Petr, 09.07.2014 18:04) Reagovat

    Alice In Chains nehráli rozhodně hodinu a púl. Asi jste jim dal jen tu čtvrthodinu o které píšete a šel do fronty na pivo. Začli na čas cca v 18h a končili už v 19h a pak se přes hodinu ladila stage pro Metallicu.
    Poznámka ke Golden pitu - oficiálně byl vyprodaný, ale pár desítek či stovek lidí by jistě ještě pojmul. (Že by překupníkům zbylo tolik neprodaných vstupenek ??? )

    Proč nemáte aktuální fotky z akce??

    • Re: Alice In Chains nehráli rozhodně hodinu a púl. ... (Matěj Bílý, 09.07.2014 18:10) Reagovat

      Ahoj, měl jsem za to že, AiCH začali hrát před šestou a končili po sedmé. Technický detail, pokud tomu tak nebylo, omlouvám se. Jinak se přiznám, že kapela není můj šálek čaje. Na druhou stranu se mi včera rozhodně líbili víc než v Milovicích. Poslouchal jsem celou dobu.

      K absenci fotogalerie: Pořadatel akce bohužel již delší dobu odmítá s musicserverem spolupracovat a neposkytuje našim fotografům akreditace.

  • Čtyřka z L.A. (Michal, 09.07.2014 21:02) Reagovat

    není to čtyřka ze San Franciska??

    • Re: Čtyřka z L.A. (Matěj Bílý, 09.07.2014 21:38) Reagovat

      Pravda, teď jsou vlastně ze San Rafale. Začínali v LA a tak nějak to mám zafixováno.

  • Proboha, opet pretrasat Napster?? Vazne? To je to ... (Anonym, 09.07.2014 21:44) Reagovat

    Proboha, opet pretrasat Napster?? Vazne? To je to posledni, co jste asi v souvislosti s kapelou zaregistroval...ehm plus cerny album... Nenapadlo Vas treba, ze kapela vydelava protoze maji perfektni PR, organizaci fanclubu a pro fanousky delaji prvni posledni?? A my jim to vracime! Respect! Taky San Francisco a L.A. je trocha rozdil..Zkuste priste pouzit alespon Google, nez napisete neco zase na kolene....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Hudba v tisku: Mark Lanegan je v syrové autobiografii "Zpívej pozpátku a plač" krutý k sobě i ke čtenáři (10.12.2023 09:00)
- Nové desky 36/2023 - od The Chemical Brothers přes Olivii Rodrigo po Róisín Murphy (13.09.2023 23:45)
- Metallica musela odložit koncert, James Hetfield chytil covid (04.09.2023 12:28)
- Elektrická kytara podle Kirka Hammeta (30.07.2023 11:21)
- Makrorecenze: Makrorecenze "72 Seasons" Metalliky (11.05.2023 13:00)
- Video: Motörhead doplnili raritní předělávku písně "Enter Sandman" komiksovým videoklipem (10.05.2023 08:11)
- Metallica odstartovala v české albové hitparádě na stupních vítězů, v první desítce boduje i Katapult (27.04.2023 15:30)
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)
- Recenze: Metallica na albu "72 Seasons" (opět) nepřekročila svůj stín (18.04.2023 08:30)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu