shop.musicserver.cz
Rock for People, Hradec Králové, 4.7.2014

Druhému dni Rock for People vévodili Blood Red Shoes, The Afghan Whigs i Tricot

Vydáno: 05.07.2014 17:11 v sekci Naživo - Jan Trávníček a Andrea Šafářová | foto: David Karas / musicserver.cz

Po našlapaném startu jubilejního dvacátého ročníku Rock for People čekal návštěvníky o něco oddychovější den, zato s dominantním zvukem kytar. Odzbrojili headlineři The Afghan Whigs i uječené japonské math-rockerky Tricot, současnou britskou scénu obstojně reprezentovali Blood Red Shoes.

Rock for People, Hradec Králové, 4.7.2014
© David Karas / musicserver.cz
Druhý regulérní den patřil papírově k těm slabším, proto se už od dopoledne návštěvníci štosovali v hradeckém aquaparku i na mnoha nehudebních aktivitách, kterých letos festival nabízí dostatek. Jedni se na gumě snažili doběhnout si pro pytlík chipsů, jiní testovali XBoxy s Fifou nebo závodními hrami, další hráli volejbal, navštívili stánek plný zajímavostí u přírodovědců nebo vyzkoušeli asi největší letošní lákadlo - vznášení se ve vzdušném tunelu. Prosluněné počasí festivalu přálo a i když se v areálu pocitově nachází méně diváků než v minulých letech, zábavě a dobré náladě to nebránilo.

Rock for People ale není jen o hvězdách, sportu nebo prozkoumávání roztodivných stánků, ale také o hledání mladých talentů. A jeden z těch největších nabídla už o půl dvanácté dopoledne Muzikus stage. Hangár zaplněný sotva třicítkou lidí byl svědkem koncertu pražského kvarteta Y?, které už má za sebou vystoupení v Německu, Chorvatsku, Anglii i USA. Kapela, kterou bychom mohli přirovnat k domácí alternativě hvězdných Paramore a která ve studiu Sono chystá debutovou desku s Milanem Cimfem, patřila díky své pozitivní energii a náboji k velmi příjemným překvapením. Podmanivý hlas zpěvačky Hany Melcrové, který svou barvou nejednou připomněl Anetu Langerovou, patřil a patří k nejsilnějším atributům skupiny a určitě by bylo fajn, kdyby se muzikanti dále věnovali českým textům, které jej prodají nejlépe a snáze skupině přihrají nové fanoušky. Zvláště balada "Když nejsi" v sobě skrývá nemalý hitový potenciál. Jen tak dál.

Rock for People, Hradec Králové, 4.7.2014
© David Karas / musicserver.cz
Please The Trees na Red Bull Tour Bus? Průšvih, mohlo leckterému ortodoxnímu příznivci pražských alternativních rockerů prosvištět myslí. Divoké výlety předáka Václava Havelky do publika se staly takřka kultem. Scházet po žebříku dolů a zase šplhat nahoru by zabralo interpretovi skoro celou písničku a skočit z několika metrů vyvýšené plošiny střemhlav dolů by plesklo až příliš hlasitě. Pravda, Havelka svou bezbřehou živočišností zůstává v tomto ohledu nečitelný. Stage diving se sice nekonal, frontman si ale nepřekvapivě našel vhodnou alternativu. Plastové lahve létaly z pozadí pódia tak, jak to dokáže přesně vystihnout pouze přirovnání "hrabe se v tom jako bába v koksu". V psychedelickém amoku v kůži alterega jménem Vac da Hawk po singlu "It's Not Me" vztahoval ruce k obloze s maskou netvora na obličeji a v jeho závěru mrsknul paličkou o zem. Je jen otázkou času, kdy se pokřižování před jejich koncertním obřadem stane zvyklostí. Nejpravděpodobnějším iniciátorem bude zřejmě bubeník Jan Svačina, zvaný Sváča - udržovat rytmus a chytat zpěvákovu kytaru se bez víry v dobrý konec neobejde.

Tatáž stage, tentokrát již bez pochybností, seděla nottinghamskému beatboxerovi, co si říká THePETEBOX. I když seděla je v rámci kapacity před stage ubohé vyjádření oné masové party. Týpek s kytarou a ničím jiným, co protáčí looper na dvě stě procent a spolu s beatboxem a zpěvem před ušima komponuje známé singly, jako pán shlíží z výše na roj hlav, jejichž ústa se nadšením pružně otevírají a zavírají - překroutíme-li známé přísloví, dalo by se trefně poznamenat, že "byl oheň na střeše". A euforie byla vzájemná - nejenže interpret ustavičným hypeováním nabuzoval i sám sebe, festivalu zároveň zajistil kvalitní promo řadou pozvánek na sociálních sítích. Záporem může být volba repertoáru čítajícího ty nejrecyklovanější hity jako "Lithium" od Nirvany nebo "Kids" dvojice MGMT. Záruka upocených triček, ovšem produkt by zněl přece jen dotaženěji, kdyby byl tasen z vlastní kapsy.

Tricot, Rock for People, Hradec Králové, 4.7.2014
© David Karas / musicserver.cz
Odběhnout na britského beatboxera bylo jedno z klíčových rozhodnutí, i když se asijská oáza ve Staropramen stage opouštěla těžce. Ne, žádná harfa ani blouznivý meditativní šum. Na místě je ironický úšklebek. Čtyři Japonky sloužící pro Tricot svým řevem ťaly hlavy. "Já se bojim," zaznělo z úst mladíka po mé pravici. Je pravda, že zpěvaččin mundúr, vypůjčený snad z chirurgického oddělení, tomu moc nepřidal. Pomineme-li ale nadsázku, zvukově se čtveřice skutečně vyšvihla. Zvukové struktury připomínaly komplikované matematické rovnice, jež společně s agresivními ostrými vokály působily luxusně. A co teprve členky skotačící ostošest - pohazující svými kšticemi evokovaly divadlo hadrových panenek. Vydatná show.

Blood Red Shoes, to jsou nespoutaný Steven Ansell za bicími a krásná Laura-Mary Carter v o čísle větším tričku Led Zeppelin a s kytarou kolem krku, kteří dohromady tvoří výbušný koktejl punk-rockové neurvalosti, syrovosti a garážově znějících, ale přesto, nebo snad právě proto, nabroušených hitů. Dvojice, kterou dlouho a mylně přirovnávali k White Stripes, má daleko blíž k o drobet čitelnějším, a v České republice i populárnějším, The Subways, přesto bylo pod pódiem zoufale málo lidí. Ti, kteří přišli, se ale stali svědky velmi přesvědčivé prezentace petard s názvy "I Wish I Was Someone Better", "It's Getting Bored By The Sea", uvolněnější "Cold" nebo explodujícího prvního singlu "An Animal" z letošní a velmi povedené eponymní novinky. Podle očekávání šlo v případě brightonské formace o jeden z nejlepších koncertů letošního ročníku.

We came as romans, Rock for People, Hradec Králové, 4.7.2014
© David Karas / musicserver.cz
Velmi dobrou práci odvedli také metalcoreoví We Came As Romans. Jejich největší zbraní je proplétání líbivě melodického vokálu Kylea Pavoneho s agresivním přednesem Davida Stephense a právě to také široké skákající řady fanoušků oceňovali nejvíce. Pecky jako "Fade Away", "Mis//Understanding" nebo "Hope" byly nařachané energií a nespoutaný koncert blízký konkurentům z Bring Me The Horizon i Papa Roach byl více než dobrým políčkem do tváře všem, kteří tvrdí, že Rock for People už se dnes bez metalu a hardcoru obejde.

Chinaski, Rock for People, Hradec Králové, 4.7.2014
© David Karas / musicserver.cz
Na koncertě Chinaski bylo hodně vidět, jak moc šla v posledních měsících šestičlenná skupina takříkajíc "do sebe" a po letech rutinního přehrávání stále stejných hitů na stále stejných koncertech pozvedla svůj standard výše. Leckteré ze stadionových propriet jako start koncertu v davu mezi lidmi, široké projekce, dívčí sbor nebo různé vyhrávky sloužící k překlenutí jednoho z hitů k dalšímu si dvacet let slavící česká stálice vyzkoušela už v únoru v O2 areně. Možnost vidět téměř totéž i na volném prostranství jistě potěšila nejednoho z dávných příznivců skupiny, který se třeba i na základě nečekaně zajímavé a čtivé knihy Michala Malátného "Chinaski poprvé" ke kapele po letech vrátil.

Právě v ní se čtenáři dozví mimo jiné i to, jak Malátný coby velký introvert a "frontman z donucení" dlouho bojoval se vzrůstající slávou a příklonem k mainstreamu, který mu byl dlouhá léta proti srsti. Na pódiu Rock for People stage v sobě ale probudil pankáče, kterým v mládí býval, a těžko věřit tomu, že by si rychlejší věci jako "Kérka", "Punčocháče" nebo koneckonců i "Zadarmo" neužil stejně jako široké řady fanoušků pod ním.

Kromě zařazení "Tabáčku", který Chinaski dlouhá léta nehráli, působilo sympaticky i poděkování organizátorům Michalu Thomesovi a Petru Fořtovi, kteří si kromě rozdání triček a kytar fanouškům s kapelou i zazpívali. Jedna z nejpopulárnějších domácích formací tak do nové dekády vykročila tou správnou nohou.

The Afghan whigs, Rock for People, Hradec Králové, 4.7.2014
© David Karas / musicserver.cz
Ve stanu Staropramen stage šlo pankáčství stranou. Již rudá opona svěšená namísto obvyklé plachty s názvem kapely napovídala, že následující koncert bude ve jménu glancu. Aby ne - Gregu Dulliovi táhne na padesát, divoké grungeové mládí je to tam a jeho kapele nezbývá než se smířit s tím, že grungeová éra již před časem řekla "adios". Pánové z The Afghan Whigs se potýkají s nostalgií - letošní deska "Do To The Beast", první po šestnácti letech, je toho důkazem.

Nenechte se ale zmýlit - rockeři z amerického města Cincinnati tuší, že na pokusy o vzkříšení grungeu ještě nenastala vhodná doba. Docela nepřekvapivě se při natáčení sedmé studiové desky porozhlídli v popových i bluesrockových vodách. A vlastně to nezní ani tak dědkovsky. Když šestice rozehrála baladu "Algiers" a Dulli začal svým mohutným tenorem vyprávět svůj posmutnělý příběh, jen stěží se s vybavením si obrazů westernové tryzny z videa bránilo dojetí. Nejmocnějším arzenálem ale rozhodně byly rockem prorostlé melodické kousky.

The Afghan whigs, Rock for People, Hradec Králové, 4.7.2014
© David Karas / musicserver.cz
Především je ale třeba zdůraznit, že pokud jste The Afghan Whigs úplně zavrhli kvůli splývavému zvuku skladeb jejich repertoáru, nastal čas si omýt obličej ledovou vodou, nadechnout se a vyrazit na živák. Snad je to probíjením kvarteta kytar, snad naléhavostí Dulliova chrapláku anebo kombinací obojího, že atmosféra koncertu totálně strhne. "The Lottery" - ty proplétající se kytarové linie se zažírají pod kůži skutečně brutálně. Loterie - místo předčasného odsouzení kapely si ji příště raději zahrajte třeba s vlastní hlavou. Předčasná obrana před The Afghan Whigs byla jedním z redaktorových největších omylů a ponaučení v souvislosti s letošním ročníkem Rock for People.

Balthazar na showcaseové stage a Madness s Tata Bojs na hlavním pódiu - to byla trojice kapel uzavírající program druhého festivalového dne. O tom, jak si počínali legendární Madness, se dozvíte v samostatném reportu. Už jen stručná zmínka o belgických Balthazar, jejichž indie pop nechutnal sladce ani slaně, a lze je tudíž připojit do skupiny s kapelou Kensington, podobně unylým sousedům z Beneluxu. Stejně všichni sprintovali na domácí klasu Tata Bojs. Standardní koncert s nacpanou halou, roznožkami i historkami Mardoši, hity "Pěšáci", "Opakování" i slabší "Světová" (bez Vladimira 518) a úchylnými pokřiky i transparenty v čele s vlajkou ocejchovanou nápisem "UFO PORNO". Nic nového pod sluncem.

Jubilejní dvacátý ročník festivalu Rock for People se blíží do hvězdného finále v čele s indie popaři The Naked And Famous a kapelou Lucie, jež se v plnohodnotném dvouhodinovém setu představí naposledy minimálně na dva roky. Nezmeškejte zítřejší report!

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Recenze: Album "Theatre of the Absurd presents C'est La Vie" britských Madness je přeplněné nápady (25.12.2023 19:00)
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Chinaski oslaví třicet let na scéně v O2 areně třicítkou největších hitů (27.11.2023 18:51)
- Nové desky 46/2023 - od Dolly Parton přes Plain White T's po Stevea Aokiho (22.11.2023 20:30)
- Video: "Smůla" je snad nejsmutnější píseň od Chinaski vůbec. Klip má přesto pozitivní poselství (10.10.2023 11:52)
- Naživo: Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum" (30.07.2023 13:31)
- Tata Bojs zahrají na Štěrkovně Open Music v Hlučíně kompletní "Nanoalbum" (25.07.2023 09:43)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott AC/DC Queen Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu