shop.musicserver.cz

Loudavým krokem k jistým cílům

Vydáno: 30.04.2002 05:00 v sekci Recenze - Hynek Just | foto: facebook interpreta

Jméno Jana Spáleného jistě není čtenářům MusicServeru třeba připomínat, už díky rozhovoru, který s ním v druhé půlce minulého roku proběhl. Dnes máte možnost vstřebat recenzi jeho nejaktuálnější desky "Má vina", která je velmi milým pokračováním polohy, kterou nastínil už na předchozí "...až srdce usedá". Více v recenzi.

9/10

Jan Spálený & A.S.P.M. - Má vina

Celkový čas: 50:00

Skladby: Znám Tě málo (part I.), Sekáčová lady, Dávno, Má vina, Než se vdáš, Myslím teď na Tebe, Quasimodo, Stínohra, Tíha, K pomilování, Dnes opouštím přístav, Znám Tě málo (part II.)

Vydavatel: Lotos

Jan Spálený - Má vina
© facebook interpreta
Jan Spálený je fenomén na naší hudební scéně jedinečný. Jeho působení s "amatérským sdružením" ASPM by se dalo počítat na desítky let a přestože se (alespoň co do výrazu) drží stále jedné, s ničím těžko zaměnitelné, noty, jeho popularita je dnes podobně rozsáhlá jako před lety. Alespoň v metropoli není problém dohledat se několika koncertů ASPM do měsíce (koneckonců, hudba, kterou produkují, je určena zejména pro koncertní atmosféru), v přibližně v dvouletých intervalech vydávají studiová alba. To nejčerstvější, "Má vina", vyšlo (stejně jako minulé "...až srdce usedá") u vydavatelství Lotos zkraje letošního jara a s jistým zjednodušením by se dalo považovat za pokračování přecházející desky.

Celkovým dojmem je "Má vina" ve srovnání s "...až srdce usedá" možná trochu ucelenější, atmosféra desky je klidnější, převažují písně ve velmi volných tempech, aranže jsou ještě více rozevláté a jazzové. Jedním slovem, "Má vina" je zas o kus vyzrálejší. Zdánlivě nepatrný, přesto však na celkovém výrazu poměrně důležitý rozdíl od minulého alba představuje jedno jméno navíc v seznamu studiových hostů. Kromě osobností, na které jsme už zvyklí (totiž "nejlepší český kytarista, Slovák Peter Binder" a "jeden z lidí, kteří pochopili to nejpodstatnější - umět hrát hodně, ale hrát málo", akordeonista Radek Pobořil), přibyl tentokrát bubeník, jinak již několikaletý člen koncertní sestavy ASPM, Pavel Razím. Po zkušenosti s živými ASPM, kdy je na postu bubeníka možné zažít buď razantnějšího a těkavějšího Milana Peroutku (ano, ten samý, který figuruje také v Olympicu), nebo jazzověji laděného Pavla Razíma, není těžké se dovtípit toho, že právě zmiňovaná jazzovost recenzované desky leží výrazně na Razímových bedrech.

Ačkoli se celá deska odehrává v pozvolných tempech, rozhodně nenavozuje pocit utahanosti či unavenosti, pomalý krok jim spíš dodává na jakési zvláští síle a intenzitě. To se týká především jejího úvodu a závěru, obě části jsou (jakoby chtěly vyvrátit ustálené představy o dramaturgii celku) zastoupeny dvěma různě dlouhými verzemi (v tom dobrém slova smyslu) snad nejvíce rozvláčněné skladby "Znám Tě málo". Krásným vstupem do této soumračné atmosféry je předposlední píseň, česky otextovaná coververze Waitsovy "Shiver Me Timbers" ("Dnes opouštím přístav") - nabízí se vzpomínka na poslední skladbu posledních Kalandrových "Blues Session", rovněž píseň Toma Waitse "Time" ("Čas"). Pro Spáleného ne úplně typická, přesto ale jedna z nejatmosférotvornějších písní, je čistě bluesově laděná, skoro by se chtělo říct "semaforská" titulní "Má vina". Samozřejmě to neznamená, že by se celá "Má vina" odehrávala v loudavém a zpomaleném režimu, v rádiích můžete například zaslechnout "Sekáčovou lady", skladbu jak vystřiženou z minulé desky, nechybí zde ani skladba tempa středního, leč nálady rock'n'rollové - "Tíha", podobně modifikované reggae "Stínohra", milou vzpomínkou na začátky ASPM je (v dnešním koncertním repertoáru stále zařazovaná) "Myslím teď na tebe", či alespoň duchem této době blízká "Než se vdáš".

"Má vina" je album velmi poctivě propracované, s každým poslechem je na něm co objevovat. Je další z řady vyzrálých desek vyzrálých muzikantů s vytříbeným, možná lehkce konzervativním, zato však jasně loženým vkusem. V dnešní době vlastnosti tolik vzácné a ocenitelné.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Pábitelské blues na desce "Asi v tom bude nějakej háček" Jana Spáleného výborně funguje i po téměř čtyřiceti letech (05.01.2023 08:00)
- Recenze: "Život je potvorák... ale krásnej." Bluesman Jan Spálený stárne na albu "Perseidy" s grácií a nadhledem (11.12.2022 08:00)
- V reedici vychází album Jana Spáleného "Asi v tom bude nějakej háček". Obal napravuje dobový zásah režimu (07.11.2022 10:11)
- Nové desky 39/2022 - od Björk přes Joss Stone po Slipknot (05.10.2022 20:30)
- Fotogalerie: BlueFest Online naživo z první řady (08.05.2021 12:53)
- Recenze: Kompilace "Art Rock Line" shrnuje drobečky ze stolu československého sofistikovaného rocku (25.02.2021 09:00)
- Video: Syn Petera Jurkoviče dává novou podobu otcovu blues "Sejdeme se na pitevně" (02.07.2020 15:58)
- Recenze: Smutné úsměvy křehkého bluesmana Petra Kalandry (01.05.2020 13:00)
- Nové desky 7/2019 - od Ariany Grande přes 21 Savage po Malevolent Creation (13.02.2019 07:00)
- Jan Spálený & ASPM vydávají po devíti letech novou studiovou nahrávku (07.02.2019 08:29)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu