Debutant Sam Smith v Británii sesadil Coldplay

02.06.2014 11:13 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Singlové pořadí na britských ostrovech aktuálně opanuje taneční hit "I Wanna Feel" nováčka Secondcity. V albech se na jedničku vyšvihl Sam Smith s dlouho očekávaným debutem "In The Lonely Hour", když předstihl i Coldplay, kteří minule s vysokým prodejem odstartovali na nejvyšší příčce.
Secondcity - I Wanna Feel
© facebook interpreta
SINGLY - Na prvním místě singlového žebříčku se tento týden zase tančí, se svým debutovým singlem totiž rovnou na vrcholu startuje DJ a producent Secondcity. Sedmadvacetiletý rodák z Chicaga prodal za uplynulých sedm dní zhruba dvaaosmdesát tisíc kopií svého hitu "I Wanna Feel", a právem tak na jedničce střídá minulého vítěze Sama Smithe, jehož "Stay With Me" bere stříbro. Vítěz ankety BBC Sound Of 2014 si ale chuť spraví pohledem na pořadí alb, k čemuž se samozřejmě dostaneme.

Málokdy se stane, že nějaký singl se objeví dříve v popředí českého žebříčku než toho ostrovního. Aktuálně se to ale povedlo francouzskému duu Klingande - hit "Jubel" je totiž momentálně nejhranější písničkou v našich rádiích, kromě toho vyhrál také hitparády v Belgii, Německu nebo Švýcarsku. Britové ho v debutovém týdnu vynesli na bronz.

Stupně vítězů opustil Mr Probz s "Waves", který je nyní čtvrtý, elitní pětici doplňuje vítězka předminulého kola Rita Ora a "I Will Never Let You Down". Z novinek najdeme v první desítce ještě Ellie Goulding - skladba "Beating Heart" ze soundtracku k filmu "Divergent" se stává zásluhou devátého stupínku jejím šestým hitem, jenž to v tamní hitparádě dotáhl do první desítky. Pozice ztráceli Fuse ODG a Sean Paul (7.) i Calvin Harris (10.), naopak trvalky John Legend a Paloma Faith si šestku a osmičku z minula ponechaly.

Nejen první, ale i druhá desítka zůstala zapovězena prvnímu singlu z "Ultraviolence" Lany Del Rey - "West Coast" registrujeme na jednadvacítce. Zpěvačka tak nerozšířila svůj seznam topdesítkových hitů, který zatím čítá tři kousky (nejúspěšnějším je remix "Summertime Sadness", který loni vystoupal až na čtyřku).

    Top 10 - singly:
  1. N Secondcity - I Wanna Feel
  2. Sam Smith - Stay With Me
  3. N Klingande - Jubel
  4. Mr Probz - Waves (Robin Schulz remix)
  5. Rita Ora - I Will Never Let You Down
  6. John Legend - All Of Me
  7. Fuse ODG feat. Sean Paul - Dangerous Love
  8. Paloma Faith - Only Love Can Hurt Like This
  9. N Ellie Goulding - Beating Heart
  10. Calvin Harris - Summer

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Sam Smith - In The Lonely Hour
© facebook interpreta
DESKY - Albový žebříček sliboval tento týden zajímavý souboj - Coldplay, kteří před týdnem s "Ghost Stories" suverénně vyletěli na nejvyšší pozici, chtěl ohrozit dvaadvacetiletý talent Sam Smith. Ten ale nakonec se svým prvním albem "In The Lonely Hour" triumfoval s nečekanou převahou - sto jedna tisíc prodaných kusů v prvním týdnu znamená v Británii titul nejrychleji prodávaného debutu roku 2014. Parta kolem Chrise Martina udala pětasedmdesát tisíc strašidelných příběhů a celkově už je po dvou týdnech prodeje na téměř čtvrt milionu rozebraných kopií.

Kromě toho pochopitelně skupině zůstává přídavek v podobě nejrychleji prodávané desky roku, jejich sto šedesát osm tisíc z minulého týdne bude pro chystané novinky do konce roku hozenou rukavicí. Shodou okolností se všechna tři alba, která letos v prvním týdnu dosáhla nejvyšších čísel, v aktuálním kole seřadila na medailových pozicích. Kromě Coldplay a Smithe se v roce 2014 přes sto tisíc přehoupl i Paolo Nutini, který se s "Caustic Love" vrací třetím místem na stupně vítězů.

Paloma Faith drží jako přilepená i v albech, úspěšná nahrávka "A Perfect Contradiction" totiž i tentokrát uhájila bramborový post, když předstihla Michaela Jacksona, který po předminulém zlatu a minulém stříbru zaznemanl pětkou mírný sešup.

Druhá polovina první desítky pak nabízí hlavně přehled stálic: Pharrell Williams si s "G.I.R.L." polepšil na číslo šest, hned za ním se drží loňští Arctic Monkeys, do první desítky se pak vrátily prvotiny The Vamps (9.) a London Grammar (10.). Mezi všechny zavedené nosiče se osmým místem vklínila jen dvojice Paul Heaton a Jacqui Abbott, která s "Whate Have We Become" minule odstartovala bronzově, ve druhém týdnu ale padá o pět pozic.

Jako čtrnáctá nejžádanější začala svou pouť britským žebříčkem Mariah Carey s novinkou "Me... I Am Mariah Carey. The Elusive Chanteuse", Neil Young je díky "A Letter Home" sedmnáctý. Do druhé desítky se ještě dvacátým místem vmáčklo společné minialbum "Do It Again" severských elektropopových hvězd Röyksopp a Robyn.

    Top 10 - alba:
  1. N Sam Smith - In The Lonely Hour
  2. Coldplay - Ghost Stories
  3. Paolo Nutini - Caustic Love
  4. Paloma Faith - A Perfect Contradiction
  5. Michael Jackson - Xscape
  6. Pharrell Williams - G I R L
  7. Arctic Monkeys - AM
  8. Paul Heaton & Jacqui Abbott - What Have We Become
  9. The Vamps - Meet The Vamps
  10. London Grammar - If You Wait

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY