shop.musicserver.cz
Nejlepší videoklipy Nine Inch Nails

Nejlepší videoklipy Nine Inch Nails

Vydáno: 10.06.2014 19:36 v sekci Nejvíc nej - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

Který klip vyšetřovala FBI kvůli podezření na vraždu? Kde Trent vymění nejvíce mikrofonů? Které video nemůže ani vidět? A proč má YouTube stále problém s nevinným slůvkem starfucker? To poslední nevíme. Další otázky vám v přehledu nejlepších video počinů Nine Inch Nails ale rádi zodpovíme.

Koncertní comeback americké industriální formace Nine Inch Nails je v našich končinách už na spadnutí. Je proto na místě si několik nejlepších kousků ze šestadvacetileté kariéry, kterou provázely vzestupy i osobní tragédie Trenta Reznora, připomenout. Vybírat z více než sto padesáti songů by byla Sophiina volba pro nejednoho zapáleného ninologa. Pojďme se tedy pustit do bezpečnějších vod a drobnohledem se podívejme na desítku těch nejvydařenějších videoklipů.

10. Down In It


Rok: 1989
Režie: Eric Zimmerman, Benjamin Stokes

Krásné slunečné ráno kdesi v Michiganu. Po ranním dostaveníčku v kostele jde farmář Robert Reed zkontrolovat úrodu. A jaký to div - kromě klasů kukuřic najde na poli trojici balónků. Dar z nebes? To sotva. Balónky nesou přivázanou kameru. A na té jsou záběry umírajícího muže… Vystrašený zemědělec video předává policii a ta si na pomoc ihned přivolává FBI. Všichni mají vážné podezření na snuff, tedy film, ve kterém se skutečně zabíjí. Vyšetřování se ujímá neohrožený Nicolas Cage Paul Wood. Má před sebou možná největší případ své kariéry. Začíná prohledávat pochybné uličky, navazuje kontakty s nebezpečnými zločinci, míří hlouběji a hlouběji do světa nejspodnější spodiny, ... Zkraťme to. Anebo si to raději rovnou pusťte. Nakonec se totiž přišlo na to, že se jednalo pouze o fragment prvního videoklipu jakýchsi Nine Inch Noise, který jim během natáčení pomocí balónků uletěl. Další zájemci nechť si prohlédnou archivní dokument o celé události. Kam se na ni hrabe Schumacherových "8mm"!

9. Wish


Rok: 1992
Režie: Peter Christopherson

Myšlenka se snuffem se ale nakonec přece jenom usídlila v myslích muzikantů. Ne že by pro uspokojení zvrácených vizí šli až za takové hranice, ale společně s druhou nahrávkou "Broken" do světa vypustili i film skládající se z pětice klipů. Kolekce sadomachismu, úst plných much, vyhřezlých střev či dušení záchodovým odtokem je nestravitelné sousto i pro leckterou otrlou povahu. Jako kompromis proto funguje samostatné video pro "Wish". To si v násilnostech stále libuje, ale zároveň je už více TV friendly. Hudebníky v něm naleznete zavřené ve velké kleci obklopené běsnícím davem. Tomu parta okolo Trenta Reznora v závěru otevírá dvířka a se sebedestruktivním potěšením se jím nechá zabít. Zdá se, že americký multiinstrumentalista si skutečně libuje v zabíjení své vlastní osoby.

8. Into The Void


Rok: 2000
Režie: Walter Stern, Jeff Richter

Tak blízko se k Trentovi do té doby ještě nikdo nedostal. Pomocí makro objektivu se divák pouští na dobrodružnou výpravu po jeho těle a podrobně si může prohlédnout jeho kůži nebo hustý vlasový porost. Po této exkurzi se kamera v závěrečné pasáži skladby zase oddaluje a vidíme také zbylé členy kapely předvádějící se se svými instrumenty. A jak jsme už z minulosti poučení, takový záběr může skončit jedině finální destrukcí. Právě rozmlácené klávesy byly jedním z nástrojů, který si šťastlivci mohli v roce 2009 zakoupit na eBay. Zhlédnout můžete také alternativní verzi video snímku.

7. Closer


Rok: 1994
Režie: Mark Romanek

Teď postoupíme do vyšších uměleckých sfér. "Closer" je první zaznamenanou spoluprácí režiséra Marka Romanka s Trentem Reznorem. A že se napoprvé jednalo o bravurně zvládnutou součinnost. Video se dodnes objevuje v žebříčcích nejlepších videoklipů všech dob a scény s levitujícím Trentem, náboženskými symboly či zvířaty v různých vyobrazeních uchvátily v polovině devadesátých let i diváky MTV, třebaže se tak mohlo stát až po značné editaci a vynechání - dle pokrytecké americké morálky - nevhodných scén. Vy si pod textem naštěstí můžete plně vychutnat původní, necenzurovanou verzi.

6. Burn


Rok: 1994
Režie: Hank Corwin, Trent Reznor

Následující video tak trochu zaostává ve stínu svých slavnějších brášků. Docela neprávem. Skladba "Burn" vznikla po zkušebním promítání "Takových normálních zabijáků" Olivera Stonea, kdy se nadšený Reznor sám nabídl, že složí soundtrack. Posléze se dočkala kolážovitého videa, v němž se našlo místo i pro spoustu nepoužitých scén z filmu. Reznor se v něm svíjí před velkou obrazovkou a v duchu filozofie snímku vyjadřuje své opovržení společností. Touhu po pomstě ventiluje i tím způsobem, že diváka záměrně nechává sledovat záběry plné hnusu a lidského utrpení. Asi aby jim dal poznat každodenní realitu své nemocné mysli. Zběsilý střih a narůstající šílenství v závěru milostivě ukončuje pohledem na malé dítě. Tak čistou a láskyplnou stopou po projížďce peklem. Zapomeňte ale na naději a čtěte mezi řádky. Je to totiž spíše jízlivý dodatek, že všechno zlo na Zemi se rodí právě tak nevinně.

Nine Inch Nails: Burn (1994) from Nine Inch Nails on Vimeo.

5. We're In This Together


Rok: 1999
Režie: Mark Pellington

Ještě stále nejste pořádně znepokojení? Vzhůru do dalšího videa a možná již začnete pociťovat známky neklidu a tísnivého pocitu jako z nějakého divného existencionálního románu. Představte si, že se probudíte v jakési opuštěné budově. Při pohledu z okna zjistíte, že všichni někam, respektive před něčím utíkají. Přidali byste se, přestože neznáte důvod útěku, nebo byste setrvali a nastavili tak tvář možnému nebezpečí? Ošmikaný Reznor se rozhodne pro možnost první a stržen davovou hysterií se pustí do zběsilého úprku vyprázdněnými ulice. Dystopickému pojetí přihrává také jednotný mundúr všech zúčastněných. Konec je takřka "kafkovský". Hudebník, který ani nevěděl, před čím uniká, náhle totiž úplně osamotní, zcela jistě metafora k jeho věčné opuštěnosti.

4. Starfuckers Inc.


Rok: 2000
Režie: Marilyn Manson, Robert Hales

Trent Reznor a Marilyn Manson - to byla za časů, kdy MTV ještě nehrálo sra*ky velká bromance s mnoha epizodami. První zmiňovaný o druhém napsal údajně nenávistná slova songu "No, You Don't" nebo zrovna "Starfuckers Inc.". Navzdory očekávání si ho ale vzápětí v převleku blondýnky s krásnýma nohama pozval do videoklipu, aby se tam prostřednictvím návštěvy pouštního lunaparku v pokřivené verzi Hollywoodu společně vysmáli mnoha svým souputníkům (stejně jako sami sobě). Billy Corgan, Fred Durst, Michael Stipe nebo Courtney Love - ti všichni jsou terčem pohrdání rockové dvojice. Ještě přes puštěním se ale doporučuji zhluboka nadechnout a preventivně napočítat do desíti. Pak už třeba budete snášet lépe, že všudypřítomná cenzura nechá klidně houpající, olizující, rádoby kopulující a jiné obscénnosti dělající Miley Cyrus na YouTube, ale necenzurovaná "Starfuckers Inc." je pro ni i v roce 2014 tabu. A ještě se máme spokojit s nějakými "Starsuckers Inc.", to teda fuck! Tyto podstatné kosmetické vady tak trochu kazí výsledný dojem z jinak skvělého klipu.

3. March Of The Pigs


Rok: 1994
Režie: Peter Christopherson

Klasické video znázorňující muzikanty v akci umí natočit a nahrát každý. Udělat ho na jeden zátah je ale jiný kumšt. Zvlášť když jste přitom posilněni kdovíjakými prostředky. Taky se tak nepodařilo na první dobrou, ale až po několika pokažených záběrech. Dějový minimalismus vyvažuje na straně druhé jinak introvertní Trent, který je jako vždy při živých vystoupeních v amoku a odhazuje jeden mikrofon za druhým. Zkrátka NIN bez velkých uměleckých kliček a někdy zbytečné kontroverze, v celé své opravdovosti, odhalující tvrdé jádro uvnitř. Zajímavě mohla dopadnout i další roztočená verze klipu, jehož část můžeme znát alespoň díky DVD Closure.

2. Survivalism


Rok: 2007
Režie: Alex Lieu, Rob Sheridan, Trent Reznor

Propagace "Year Zero" si zakládala na své propracovanosti. Příznivcům byly odhalovány indicie, které je měly uvést blíže do konceptu celé nahrávky. Podobně promyšlená je i vizuální podoba "Survivalism". Nacházíme se v ní v jakémsi studiu Velkého bratra, z něhož neznámý pozorovatel sleduje na jednotlivých obrazovkách osudy lidí jednoho domu. Na jedné z nich kamery zabírají také hrající Nine Inch Nails. Největší pozornost však budí skupinka těžkooděnců, kteří chystají útok na některý z bytů. Pohled imaginárního přihlížejícího těká z obrazovky na obrazovku a s blížícími se ozbrojenci stoupá i divákovo napětí. Pro koho asi jdou? Budou to muži lepící na zeď protivládní logo, nebo například žena užívající narkotika? SPOILER. Bude to ale samozřejmě Reznor, který smrtelně podlehne jejich násilí. Zase. KONEC SPOILERU. Zatímco zobrazení mrtvého těla a braní drog oficiálnímu Vevo kanálu vrásky nedělá, místo zobrazení ženy nahoře bez a homosexuálního páru v posteli si znovu musíte vystačit s bílou obrazovkou se znakem cenzury.

1. The Perfect Drug


Rok: 1997
Režie: Mark Romanek

Severus Snape Trent Reznor prý v "The Perfect Drug" oplakává smrt dítěte. My ale víme, že trpí spíše absencí drogy, kterou zde symbolicky zastupuje absint. Mistr ve svém oboru Mark Romanek potřeboval spoustu peněz, aby dosáhl kýženého výsledku. Povídá se, že náročný frontman amerického uskupení nebyl ale ani tak příliš spokojený a stejně tak nemá v oblibě samotnou písničku (a její doživotní absenci v živém setlistu svádí na nehratelné bubny po hlavní části). Přitom se jedná o skutečně velkolepý audiovizuální zážitek, tedy především pro ty, kterým v oběhu koluje temná devítipalcová krev. Netradičně v něm uvidíte kapelu ve viktoriánském ohozu a tradičně Trenta procházejícího si další formou šílenství. Úlevu tentokrát hledá v zámecké zahradě, chladných vodách kašny či u starodávného křídla. Skutečné vysvobození mu ale přináší až ona pověstná zelená víla. V ten moment opět přebírá filmařské otěže epileptický střihač a modrý filtr je vyměněn za zelený. Opilost ale netrvá věčně a v tupém vystřízlivění zpěvák smutně přiznává, že "není moc sranda se znovu sesbírávat". Soucítíme s tebou, Trente, a chápeme tvou averzi k songu. Prvnímu umístění v našem výběru se ovšem nevyhneš.

Nine Inch Nails: The Perfect Drug (1997) from Nine Inch Nails on Vimeo.

NÁZORY
  • survivalism uncensored (jakub, 10.06.2014 20:56) Reagovat

    na vimeo je nevykleštěná verze - http://vimeo.com/40215324

    moc rád bych zítra naživo slyšel we are in this together...

    • Re: survivalism uncensored (kostkacz, 10.06.2014 23:13) Reagovat

      Jo, tu bych taky moc rád slyšel. Nechápu, proč ji naživo doposud skoro nehráli...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Desce "The Downward Spiral" je 30 let. "Pořád mi láme srdce," dojímá se Trent Reznor (18.03.2024 11:03)
- Video: Miley Cyrus a Pharrell Williams si v novém singlu hrají na doktory (14.03.2024 20:09)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)
- Dua Lipa stále vládne českým rádiím, Miley Cyrus je mezi nejhranějšími už déle než rok (08.02.2024 16:00)
- Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish (05.02.2024 11:00)
- Dua Lipa převzala vládu v českých rádiích, Robin Zoot v albech přeskočil Viktora Sheena (26.01.2024 15:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- Ashley Walters uspěla u odvolacího soudu. Marilyna Mansona nyní žaluje znovu (15.12.2023 12:26)
- Stále na "Planetě opic". Viktora Sheena nesesadila ani Taylor Swift, Ben Cristovao prorazil v rádiích (10.11.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu