shop.musicserver.cz
X Factor, Velké finále, 25.5.2014

X Factor našel svého vítěze

Vydáno: 26.05.2014 14:18 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: iprima.cz

Minulý týden to s nejlepší sedmičkou vypadalo na Primě a JOJce jako večer plný překvapení a i velké finále předvedlo zbývajících šest soutěžících v nečekaných rolích. V první části večera totiž každý z nich předvedl úplný kvalitativní obrat k tomu, co se na pódiu Bratislavské Incheby odehrálo minule.

Live: X Factor (2014)

kolo: Velké finále
datum: 25. května 2014
Předchozí kolo

X Factor (2014) Katarína Ščevlíková
© iprima.cz
Pokud jste četli komentáře k minulým kolům, asi jste si všimli, že bych na základě dřívějších výkonů přál výhru nejvíce buď Kataríně Ščevlíkové, nebo Matěji Vávrovi. Bohužel, ani jeden z nich by si ji za to, co předvedl ve velkém finále, nezasloužil.

Katarína Ščevlíková je slečna, která by v budoucnu měla ve volném oblečení zpívat funky třeba na Rock For People a z pódia házet jeden ironický vtípek za druhým, místo toho si ji ale Ondřej Brzobohatý oblékal do šatiček a snažil se ji stylizovat do role dámy, která její veselé osobnosti absolutně nesedí. Co víc, odrhovačka "A Little Party Never Killed Nobody (All We Got)" od Fergie nemá ani náhodou lehkost jako třeba nedávná "Happy" Pharrella Williamse, a tak není divu, že první účinkující předvedla naprosto průměrný, nevýrazný výkon, který v kombinaci s opětovnou stylizací scény do dob Velkého Gatsbyho nechal vzpomenout na estrády z devadesátých let. Z tak špatně zvolené písně ale asi ani více vykřesat nešlo. A ač mne toto konstatování netěší, Ondřej Brzobohatý se v X Factoru předvedl nejen jako nekončící mluvka marně hledající pointy, ale také jako špatný kouč, který si tak moc přál měnit soutěžící, že si vůbec neuvědomil, že mu díky tomu favoritka na vítězství kolo od kola ztrácí.

X Factor (2014) Matěj Vávra
© xfactor.joj.sk
Jestli divák po Kataríně na chvíli přepnul, udělal svým uším jedině dobře. I Matěj Vávra totiž dojel na naprosto nepochopitelnou volbu jinak krásné písně "Earth Song" od Michaela Jacksona. Že na ni Matěj absolutně nemá, se potvrdilo už v prvních vteřinách, kdy si ji posadil daleko níž, než ji známe od Mistra a ve vypjatých pasážích v refrénu už to bylo jen horší a horší. Vávra se sice snažil a větráky působící na jeho vlající košili pomohly uvěřit tomu, že do toho dává úplně všechno, ale co z toho, když je ta píseň zcela mimo jeho možnosti.

Joy$ i Tibor Gyurcsík by na základě svých pěveckých výkonů měli vypadnout už dávno, po prvním grandfinálovém kole ale nezbývá, než abychom nakonec byli rádi, že tomu tak nebylo. U Joy$ to tedy platí o trošku méně než u Gyurcsíka, přece jen jejich "Diamonds" od Rihanny nebyla ani zdaleka žádná bomba - děvčata spolu příliš neladila (s tím by jim do budoucna mohla pomoci třeba ten večer vystupující vokální skupina Fragile), dále by měla zapracovat na angličtině a celkově se trošku více synchronizovat, protože takto se jim hlasy bily asi tak, jako když si pustíte rádio a televizi zároveň. Ve srovnání s konkurencí tedy stále průměr, ale na druhou stranu, svou níže položenou laťku tentokrát přeskočily, což jim zajistilo jejich dosud nejlepší vystoupení. Inu, jak se jejich mentor Oto Klempíř mohl přesvědčit, dát na radu Celeste Buckingham se občas vyplatí.

X Factor (2014) Tibor Gyurcsík
© xfactor2014.cz
Jestliže minule zářil Peter Bažík, tuto neděli to byl jeho kolega Tibor Gyurcsík. Budoucí muzikálová hvězdička dala do "Skyfall" od Adele úplně všechno a z jednoduché, ale dostačující scény si jen užívala pohled na klesající brady. Sice mi, stejně jako Sise Sklovské, vadil ten přechod do falzetu, který na konci refrénu nemá co dělat, ale ve srovnání se zbytkem vygradovaného a dechberoucího představení je to jen kapka v moři. Nádherné, husí kůži nahánějící vystoupení a mně nezbývá, než dát OVACE CAPS LOCKEM.

Také se vám občas stane, že i když někdo zazpívá technicky skvěle, nic to s vámi neudělá? Tak přesně takový pocit jsem měl z Ricca & Claudie. Ačkoliv chápu, že uplakané balady jsou jejich hlavní devízou a těžko je kdy uvidíme v jiné poloze, jejich výkony často balancují na hraně excelentního vystoupení a totálně přeslazeného, sladkobolně patetického kýče. Navzdory dojaté porotě a medailonkem tak trochu vynucenému potlesku ve stoje bych tentokrát otočil palec dolů.

X Factor (2014) Ricco & Claudia
© hudba.zoznam.sk
Ještě že hned potom přišel na řadu Peter Bažík. Ten měl takovou radost, že vystupuje ve finále, že při tom všem bubnování a tancování mezi rachejtlemi úplně zapomněl zpívat a "Locked Out Of Heaven" Bruna Marse jenom prokřičel. Show to ale byla povedená a jako probrání po předchozí ukolébavce zafungovala, ve srovnání s Aviciim z minulého kola šlo ale o posun dolů.

Nezvyklé první vyřazování poslalo domů Katarínu Ščevlíkovou, Matěje Vávru a Joy$ a pokud bych měl soudit jen na základě nedělního večera, poslal bych domů tytéž soutěžící. Pak přišla na řadu druhá část, během které čekaly na zbývající trojici duety se svými mentory.

X Factor (2014) Peter Bažík a Sisa Sklovska
© topky.sk
A zase se ukázalo, že tým Peter Bažík a Sisa Sklovska je synonymem pro překvapení za překvapením. Pro svou společnou pěveckou premiéru si zvolili klasiku "Proud Mary" známou od Elvise Presleyho nebo Tiny Turner a rozjeli to tak, že věřím, že jedna ze dvou nejšikovnějších kouček letošního ročníku X Factoru brzy zalitovala, že má na nohou nepraktické boty na podpatku. Bez nich by už tak parádně roztančené a odzpívané vystoupení bylo určitě ještě divočejší. Tenhle rozjetý, zábavný a energický rock 'n' roll zkrátka šlapal tak dobře, že vlastně ani nevadilo, že talentovaný soutěžící zůstal ve stínu své zkušenější kolegyně. V tu chvíli už to totiž ani nebyla soutěž, jen dva interpreti, kteří baví jak sebe, tak diváky.

Ricco & Claudia chtěli také pobavit, jenže co vybrat, aby se tam hodil rapující Oto Klempíř? Volba padla na "Read All About It" Professora Greena a Emeli Sandé a výsledek dřel bídu s nouzí. Český rap v podání Klempíře konečně odpověděl na otázku, odkud měly Joy$ ty příšerné hecující výkřiky v předminulém kole, a já byl nakonec i docela rád, že mu zvukař dostatečně nepoladil mikrofon, díky čemuž mu místy nešlo rozumět. Nepozornému divákovi také mohlo uniknout, že zatímco soutěžní duo zpívalo "I wanna sing", Klempíř si po svém přizvukoval "I wanna scream". Hlavní dvojice na pódiu každopádně nepředváděla nic, co bychom od ní neslyšeli už v minulosti, a tak bych čistě z hlediska závěrečných výkonů třetí místo přisoudil Riccovi & Claudii.

X Factor (2014) Tibor Gyurcsík
© blikk.hu
Když úvodní medailonek prozradil, že se bude zpívat "Say Something" od Christiny Aguilery a A Great Big World, kteří tou dobou koncertovali ve Vídni, tušil jsem, že by tahle volba mohla Tiboru Gyurcsíkovi přinést vítězství. Jakkoliv to ale se Celeste Buckingham zazpívali krásně a prakticky bez intonačních chybiček, chyběla mi tam ta správně procítěná emoce, která by jeden z největších letošních dojáků patřičně prodala. Culící se Gyrcsík zkrátka ještě potřebuje zapracovat na výrazu, pak může být vystoupení dvojice, které to ten večer na pódiu slušelo nejvíce, dokonalé.

Vynucený reklamní blok způsobil, že porotcům už nebylo dovoleno poslední vystoupení zhodnotit, což spolu s podivným hlasovacím systémem ve finále vyústilo ve třetí místo pro Tibora Gyurcsíka. Na tomhle přešlapu, který nahrává různým spekulacím o tom, co by kdyby, si bulvár určitě s gustem smlsne, tak mu to přenechám.

X Factor (2014) Peter Bažík
© reality-show.panacek.com
V posledních momentech soutěže se tak rozhodovalo mezi silným příběhem a reálným muzikantstvím. Přiznám se, že po letech sledování reality show všeho druhu jsem byl přesvědčen, že i tentokrát zvítězí ti, kteří dokážou nejvíce dojmout. Vítěznou písní se ale nakonec zaslouženě stala zpoza klavíru odzpívaná "When I Was Your Man" Bruna Marse, kterou si Peter Bažík dal níž, ale přesto s přehledem. Blíže nespecifikované ceny v hodnotě 200 000 EUR si tak po neúspěchu ve slovenské verzi SuperStar odnesl talentovaný multiinstrumentalista.

Vzhledem k počtu slibů, které ten večer zazněly, by nás v blízké budoucnosti měla čekat celá řada debutových desek. Střízlivá očekávání jsou v tomto ohledu určitě na místě, ale pokud by se nové počiny povedly alespoň jako singl prozatímní jediné reálné vítězky, máme se snad na co těšit.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: "Chci tě chvíli mít tu," zpívají svorně Celeste Buckingham & Matěj Vávra. Při vzniku songu a klipu se ovšem nepotkali (22.10.2023 18:58)
- Recenze: Čím starší, tím drzejší. J.A.R. na albu "Jezus Kristus Neexistus?" bojují s přehnaně korektní dobou (19.06.2023 00:00)
- J.A.R. potvrdili novou desku. "Jezus Kristus Neexistus?" vyjde už v polovině června (18.05.2023 16:28)
- Rozhovory: Celeste Buckingham - Ráda bych byla neupřímná, ale nejde mi to (27.12.2022 16:30)
- Video: Ondřej G. Brzobohatý a Adam Plachetka si v klipu "Tóny" utahují z pop-operních duetů (24.11.2021 15:51)
- Video: Celeste Buckingham se vrací s ostrovním hitem "Feel" (24.11.2021 10:55)
- Naživo: Pasát fouká vlídný a J.A.R. jsou stále jednou z nejenergičtějších kapel u nás (16.11.2021 16:39)
- Audio: Beata Hlavenková & Oto Klempíř prožívají "Lásku, tvl!" (22.03.2021 08:16)
- Video: Oto Klempíř (J.A.R.) ON AIR: Bicí, to byl za mého mládí štěpný materiál (27.11.2020 17:22)
- Naživo: Florence And The Machine šestý den Szigetu přilákali davy, Celeste Buckingham očarovala nejen domácí publikum (13.08.2019 14:32)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu