Nové desky pro 22. týden

25.05.2014 15:20 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

V polovině května se dočkáme nové desky sebevědomé Mariah Carey po pěti letech, Neila Younga s historickým zvukem, vítěze Sound Of 2014 Sama Smithe, kompletních R.E.M. bez šťávy, folkpopových Jelen, jazzové zpěvačky Rebekky Blakken, londýnských Archive, rekapitulujícího Jiřího Korna nebo samostatné Cher Lloyd.
Pokud se v pondělí 26. května vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Mariah Carey - Me. I Am Mariah… The Elusive Chanteuse (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / r'n'b

Mariah Carey - Me. I Am Mariah… The Elusive Chanteuse
Nebudeme-li počítat vánoční album "Merry Christmas II You", pak od poslední desky Mariah Carey uběhlo právě pět let a to už je nejvyšší čas představit nástupce. Americká majitelka pěti Grammy a pěti-oktávového rozsahu jej nazvala velmi sebevědomě "Me. I Am Mariah… The Elusive Chanteuse", ovšem jeho nahrávání tak sebevědomé nebylo. Trvalo přes tři roky a zpěvačka stačila vyměnit i hlavního spolupracovníka, kdy Randy Jacksona nahradil Jermain Dupri. Tím pochopitelně výčet spolupracovníků zdaleka nekončí a v celé armádě spoluautorů a producentů najdete jména jako Bryan-Michael Cox, Hit-Boy, Rodney 'Darkchild' Jerkins, Mike Will Made-It, Terius 'The-Dream' Nash, Q-Tip, nebo 'Tricky' Stewart. Přímo za mikrofonem se vedle ní pak vystřídali Miguel, Nas, Wale a Faboulous. Vedle vlastních skladeb na desku zařadila i coververzi hitu George Michaela "One More Try". Celkově připravila pro své čtrnácté album stylově čtrnáct písniček, z nichž část už představila různým způsobem prostřednictvím svého VEVA. Deluxe edice přinese o tři písničky a dva hosty navíc. Jen na ní totiž uslyšíte duety s Mary J. Blige a R. Kellym. Ucelený pohled na tuto edici nabízí v ukázkách Supraphonline.


Neil Young - A Letter Home (Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: americana / folk

Neil Young - A Letter Home
Kanadský muzikant Neil Young svoji pětatřicátou desku "A Letter Home" pojal velmi nevšedně, a to už od samého počátku. Místo vlastního materiálu tentokrát zvolil písničky svých kolegů a v deseti skladbách tak uslyšíte hity i méně známé songy Willieho Nelsona, Bruce Springsteena, Boba Dylana, Gordona Lightfoota, Tima Hardina, Everly Brothers a dalších. Ojedinělý byl i způsob nahrávání, kde do studia Jacka Whitea nainstalovali obnovené zařízení zaznamenávající zvuk přímo na vinylovou desku. Teprve z té vznikaly digitální formáty, takže nyní tato nahrávka s velmi historizujícím zvukem vychází i na digitálních médiích. "A Letter Home" v celé své kráse nabídl již před několika dny svým čtenářům portál iDnes.cz.


Tip týdne

Sam Smith - In The Lonely Hour (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop rock

Sam Smith - In The Lonely Hour
Britská anketa BBC Sound Of.. je vždy velmi sledovaná. Není tedy divu, že nástupce Keane, Miky, Ellie Goulding, Adele nebo loňských Haim, anglický zpěvák a skladatel Sam Smith, respektive jeho debut je na hudební scéně velmi očekávaný. S jeho prvotinou kombinující nazvanou "In The Lonely Hour" mu vypomohli Fraser T Smith, Eg White, Two Inch Punch, nebo Simon Aldred a společně pak zvuk nahrávky nasměrovali na rozhraní popu, soulu a r'n'b. Z nahraného materiálu vybrali celkem deset písniček pro standardní edici a o čtyři více v případě té s přídomkem Deluxe. Mezi těmi čtyřmi songy navíc, najdete i singl "La La La" z desky Naughty Boye "Hotel Cabana", v němž si loni Sam Smith zahostoval. Z desky vyšly postupně už čtyři singly, jejichž videa najdete na VEVU Sama Smithe. Zbytek si můžete poslechnout formou ukázek na Supraphonline.


Archive - Axiom (Cd+Dvd) (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: world music

Archive - Axiom
Londýnští zástupci world music Archive mají po dvou letech pro své posluchače novou hudební nálož. Početná formace, balancující na hraně žánrů jako elektronika, trip-hop, post-rock nebo avantgarda, se při přípravách nového počinu pustila do svého zatím nejambicióznějšího projektu. Pod "Axiom" si totiž musíte představit čtyřicetiminutový filmový snímek a samozřejmě i doplňující hudební album. Celý set bude k dostání na CD, vinylu nebo i DVD. samozřejmostí je i elektronický formát pro stažení. Zástupce Archive a zakládající člen kapely Darius Keeler k desce prozradil: "Je to něco, co jsme vždy chtěli udělat - spojit naši hudbu a natáčení filmu. Pokaždé, když děláme na nové desce, nám někdo řekne, že to zní jako soundtrack k filmu, který ale zatím ještě nebyl natočen. A tak jsme se to nyní rozhodli vzít od podlahy." Pro lepší představu, co na vás muzikanti nachystali, si poslechněte titulní kousek "Axiom".


Cher Lloyd - Sorry I'm Late (Bertus)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / r'n'b

Cher Lloyd - Sorry I'm Late
Britská zpěvačka, skladatelka a rapperka Cher Lloyd si dala s novým albem poměrně na čas. Od svého účinkování v X Factoru, vydala před třemi roky pouze debut "Stick And Stones" a od té doby pouze hostovala na nahrávkách ostatních umělců. Sama to asi také cítila, protože svoji nahrávku pojmenovala "Sorry I'm Late". Jedním z faktorů zdržení byly i rozpory s Simonem Cowellem o jejím dalším směřování, které vyvrcholily na sklonku minulého roku jejím odchodem z vydavatelství Syco. Pak už to ale šlo poměrně rychle. Se spolupracovníky jako Shellback, Savan Kotecha, Ilya, nebo Clifford Harris napsala a nahrála celkem jedenáct songů a prakticky ihned je začala servírovat svým fanouškům. Prvním byl společný song s rapperem T.I. "I Wish" a další následovaly. Většinu z nich uvidíte, či alespoň uslyšíte na YouTube.com kanálu zpěvačky.


Jelen - Světlo ve tmě (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: Pop / folk

Jelen - Světlo ve tmě
Tuzemští zástupci folkpopové scény Jelen se vám mohli dostat do povědomí už díky svému loňskému EP "Magdaléna". Nyní se s kapelou můžete seznámit ještě lépe, díky novince "Světlo ve tmě". Podle slov frontmana Jindry Poláka sází osazenstvo formace na akustické kořeny hudby, tradiční nástroje a také lidovost. Z rádií můžete znát kousek "Tančíme spolu", ve které si blýskla i mladá písničkářka Kateřina Marie Tichá. Ukázky ze všech dvanáct písní najdete k poslechu na Bontonline.cz.


R.E.M. - Unplugged 1991/2001: The Complete Sessions (Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock

R.E.M. - Unplugged 1991/2001: The Complete Sessions
V září tomu budou tři roky, co členové R.E.M. rozpustili svoji kapelu, ovšem to neznamená, že by občas své příznivce nepotěšili nějakou svoji nahrávkou. Letos v dubnu u příležitosti Record Store Day, podporující kamenné obchody s hudbou, vydali komplet "Unplugged 1991/2001 (The Complete Sessions)" zachycující jejich dva koncerty v rámci slavné série hudební stanice MTV. Celkem na dvou discích najdete třiatřicet písniček z obou koncertů, z nichž jedenáct doposud nikdy nevyšlo a ani nebylo vysíláno. Krátký trailer k tomuto albu najdete na VIMEO Record Store Day a kompletní náhled prostřednictvím ukázek v internetovém obchodě Amazon.com.


Powerman 5000 - Builders Of The Future (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hard rock

Powerman 5000 - Builders Of The Future
Americká rocková formace si letos na festivalu Aerodrome odbude premiéru před českým publikem a přiveze i nové album. Kapela Powerman 5000 v čele s frontmanem (a jediným původním členem) Spiderem One vydává novinku "Builders Of The Future". "Sám nedokážu uvěřit, že po všech personálních změnách, pádech a souvisejících problémech, to ještě dělám. A můžu za to poděkovat jen našim fanouškům," uvedl lídr. Je jasné, že připravená novinka má pro muzikanty obzvlášť velký význam, ale nás spíš zajímá, jestli dokáže zaujmout i vás. Proto si poslechněte "How To Be A Human", kterou najdete na pledgemusic.com.


Rebekka Bakken - Little Drop Of Poison (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: jazz

Rebekka Bakken - Little Drop Of Poison
Norské zpěvačky u nás obvykle zastupují dámy jako Liv Kristine, Annie, nebo Lene Marlin, zatímco Rebekku Bakken jsme zatím opomíjeli. Tato norská jazzová zpěvačka, velmi populární v sousedním Německu a Rakousku, nyní vydává svou šestou desku s názvem "Little Drops Of Poison", pro jejíž náplň si vybrala písničky Toma Waitse. Ty pak nahrála společně s big bandem pod vedením jednoho z nejlepších německých aranžérů Jörge Achima Kellera. Jakým způsobem spolupráce Rebekky Bakken a Kellera dopadla, zjistíte z ukázek a traileru na jejích stránkách na webu jazzecho.de


U.D.O. - Steelhammer (Live From Moscow) (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: heavy metal

U.D.O. - Steelhammer
Rusko mělo pro Udo Dirkschneidera vždy velmi specifický význam, především díky tomu, že on a jeho kapela U.D.O. se jako jedni z prvních zahraničních hvězd mohli před ruským publikem předvést a projezdit ji na turné křížem krážem. Když se tedy naskytla šance zdokumentovat zde koncerty v rámci šňůry "Steelhammer", muzikanti v čele se zpěvákem neváhali ani vteřinu. Zaznamenaná show je navíc první dokumentárním materiálem, na kterém je zachycena nová sestava kapely. Pro show v Moskvě připravili hudebníci speciální set. Nechyběly v něm především klasické songy, které ale kapela naživo už nějakou chvíli nehrála. Nechybí ale ani modernější kousky z posledních desek. Set vyjde v několika mutacích - na DVD s 2CD, Blu-Ray s 2CD a v edici se třemi vinyly. Ukázky najdete na webu kapely.


Jiří Korn - Co mám v očích (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / tradiční pop

Jiří Korn - Co mám v očích
Český zpěvák Jiří Korn letos slaví půlkulaté výročí, což je velmi dobrý důvod k tomu, aby se právě on stal dalším interpretem supraphonovské Zlaté kolekce. Kompilace s názvem "Co mám v očích" přináší tradiční tři CD, které naplnily nejen archivy Supraphonu, ale i České televize, Českého rozhlasu, Happy Music, Monitor-EMI, Sony a také ty soukromé. První disk, nazvaný "Největší hity", přinese více než dvacítku nejznámějších skladeb včetně "Yvetty", "Hotelu Ritz", "Windsurfingu", "Robinsona", "Haló, Karel nese asi čaj" nebo "Miss Moskva". Druhý disk s podtitulem "Já ti kdysi hrál" obsahuje jeho vícehlasé rockové počátky v kapele Rebels, krátká, ale intenzivní pasáž kariéry s Olympikem i různé varianty hledání popové cesty, od těch big bandových přes Šest strýců až k elektronickému Eduardu Parmovi mladšímu. Poslední CD, opět zvukově pestré, doplňuje ta předchozí o popové standardy typu, taneční nahrávky s DJ Neo nebo i o "I Feel Good" od Jamese Browna. Kompletní seznam všech písní včetně ukázek najdete na Supraphonline.


Dále vychází:

Andre Rieu - Magic Of The Musicals (DVD) (Universal)
Andre Rieu - Magic Of The Musicals (BluRay) (Universal)
Arkan - Sofia (Digipack) (Mystic Production)
Beneath - The Barren Throne (Mystic Production)
Cainan Dawn - Thavmial (Mystic Production)
Crowbar - Symmetry In Black (Universal)
Dio - Live In London (Hammersmith Apollo 1993) (Mystic Production)
Empty - Etica Profana Negativa (Mystic Production)
Eyehategod - Eyehategod (Universal)
Misery Index - The Killing Gods (Mystic Production)
Narajama - Convergere (Indies Scope)
Nightmare - The Aftermath (Mystic Production)
Písničky z večerníčků (Supraphon)
Písničky z večerníčků (mp3/flac) (Supraphon)
Rage - The Soundchaser Archives (Cd+Dvd) (Mystic Production)
Různí - Maleficent / Zloba - Královna černé magie (soundtrack) (Universal)
Sickrites - Irreverent Death Megaliths (Mystic Production)
Sonzeira - Brasil Bam Bam Bam (Universal)
Stan Getz /Gilberto A - Getz/Gilberto (Universal)
Vallenfyre - Splinters (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
Crowbar - Symmetry In Black (Universal)
Eyehategod - Eyehategod (Universal)
Kiss - Alive III (Universal)
Kiss - Alive:The Millennium Concert (Universal)
Kiss - Carnival Of Souls (Universal)
Kiss - Crazy Nights (Universal)
Kiss - Hot In The Shade (Universal)
Kiss - Kiss 40 (Universal)
Kiss - Music From The Elder (Universal)
Kiss - Rock And Roll Over (Universal)
The Roots - "... And Then You Shoot Your Cousin" (Universal)
U.D.O. - Steelhammer (Live From Moscow) (Mystic Production)
Vallenfyre - Splinters (Mystic Production)

Reedice:
Jan Novák - Testamentum. sborová tvorba / Martinů Voices (Supraphon)
Jean Michel Jarre - Destination Docklands (The London Concert) (Bertus)
Jean Michel Jarre - Equinoxe (Bertus)
Jean Michel Jarre - Houston / Lyon 1986 (Bertus)
Jean Michel Jarre - Les Chants Magnétiques/ Magnetic Fields (Bertus)
Jean Michel Jarre - Les Concerts En Chine (Bertus)
Jean Michel Jarre - Oxygéne (Reedice 2014) (Bertus)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY