shop.musicserver.cz
Eurovizi vyhrála <i>fousatá zpěvačka</i> Conchita Wurst

Eurovizi vyhrála fousatá zpěvačka Conchita Wurst

Vydáno: 11.05.2014 01:42 v sekci Novinky - Marta Šindlauerová | foto: facebook interpreta
Vítězka loňského ročníku Eurovize Emmelie de Forest zapříčinila, že se letos tato v mnoha směrech kontroverzní soutěž konala v Kodani, dánském hlavním městě. Už odhad sázkových kanceláří některé mírně šokoval: jako vítězka byla totiž vytipována představitelka Rakouska, travesti diva Conchita Wurst. Nikdo ale tyto odhady až do finálového večera nebral vážně.

Soutěž jako obvykle provázel určitý politický nádech. Například během vystoupení dvojčat Tolmačevých z Ruska se z hlediště ozývalo bučení, při nástupu Ukrajiny a Marii Jaremčuk naopak divoký povyk a sousedské hlasy se rozdávaly i během závěrečného vyhodnocení.
Nicméně i tak jde v Eurovizi hlavně o show, dobrou písničku a osobnost. Rakousko, jehož dosud jediná výhra se datovala do roku 1966, se rozhodlo pro lehce riskantní krok a vyslalo do boje takového interpreta, který buď celou Evropu pobouří, nebo nadchne.

Nyní pětadvacetiletý mladík Thomas Neuwirth původně vzešel z rakouské talentové soutěže, kde to dotáhl až na druhé místo, což mu pomohlo dostat se do vyšší vrstvy hudebního byznysu jen na pár týdnů. Zjistil, že k tomu správnému rozjetí kariéry mu něco chybí, a tak zatímco pracoval jako designér výloh, přišel na nápad vytvořit si ženské pěvecké alter-ego. Image ve stylu Kim Kardashian s vousy pojmenoval "Conchita Wurst". A jeho kariéra najednou začala nabírat na obrátkách.

Pomineme-li skutečně neobvyklý zjev, "Rise Like A Phoenix" a celkové vystoupení splňují veškerá kritéria potřebná k vítězství: zapamatovatelná melodie, grandióznost, působivá scéna a v neposlední řadě i skvělý hlasový projev Conchity. Otázkou je, zda se zpěvačce podaří udržet potřebnou úroveň i v budoucnu, jako se to podařilo některým dřívějším vítězům v čele s Abbou nebo Celine Dion.

Na prvenství stačilo 290 bodů, druhé Nizozemsko jich získalo o dvaapadesát méně, třetí pozici obsadilo rovněž favorizované Švédsko. Česká republika se již několik let mezinárodního souboje písní neúčastní.


NÁZORY
  • Velmi dobré! (LVcz, 11.05.2014 03:03) Reagovat

    Jen škoda, že velká část lidí bude Conchitu odsuzovat pouze dle jejího vzhledu. I přes stálé předsudky se musí uznat, že hlasový výkon a píseň jako taková si vítězství zasloužila. A těší mne, že se hned za Rakouskem umístila velmi kvalitní píseň Nizozemska.

    V našem případě by stačilo se zúčastnit s čímkoliv důstojným, alespoň dát najevo, že tu jsme taky. I nejmenší San Marino nebo Černá Hora se letos se ctí probojovaly do finále, stejně tak sousední Polsko. Podpora a chuť se aktivně zapojit jim nechybí.

    V našem případě se obávám, že my všechny kritizujeme a radíme druhým, jak to dělat líp, když nám přitom do toho nic není a sami vidíme věci zkresleně. To je i jeden z důvodů, proč zde Eurovision Song Contest nikdy nemůže příliš fungovat. Což ale neznamená, že bychom čas od času nemohli zkusit něco poslat a být součástí.

    • Re: Velmi dobré! (Roman Šafránek, 11.05.2014 03:22) Reagovat

      Také mě trochu mrzí, že jsme stále mimo. Pokud vím, Česká televize se ale k tématu ESC odmítá jakkoli pozitivně vyjadřovat. Už jsem si ale zvykl soutěž prožívat s německou televizí, takže mi to ani tolik nevadí. Ty nemožné poznámky pana Rejžka se stejně nedaly poslouchat. Pokud není Česká televize schopna zajistit jiného moderátora, který by nebyl proti soutěži až tolik zaujatý, tak ať si ji nechá...

    • Re: Velmi dobré! (Jozef, 11.05.2014 10:04) Reagovat

      Odsuzovat podle jejiho vzhledu? Ja Eurovizi nesleduju a o existenci tehle spevacky/spevaka jsem se dozvedel az z tohohle clanku. Video jsem kouknul a spiva dobre - ale to je vsechno. Neni to zadny silene uzasny pevecky vykon, ze ktereho bychom se meli vsichni poskladat. To, ze nam to takhle prodavaji media je druha vec.

      A je naprosto mimo myslet si ze jeji vzhled s jejim vitezstvim nema co delat. Vzbuzuje kontroverzi, tim padem zajem a tim padem se z takovehoto interpreta daji vytriskat poradne penize. Nic vic, nic min.

      Kdyz si teda reknu, ze nebudu poslouchat nejakeho transvestitu jen proto, ze solidne zpiva, jsem opravdu takovy ingorant? Myslim, ze neprichazim o zadny tezce umeleky zazitek.

      • Re: Velmi dobré! (LVcz, 11.05.2014 13:52) Reagovat

        Samozřejmě, následně záleží na vkusu a otevřenosti každého, určitá píseň se nikdy nemůže zavděčit úplně všem. Mně by se myslím líbila i v podání někoho jiného. Ač jsem více fandil druhému Nizozemsku (The Common Linnets - Calm After The Storm), můžu být tentokrát s výsledky velmi spokojen.

    • Re: Velmi dobré! (Anonym, 11.05.2014 21:18) Reagovat

      Velmi špatné.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 44/2019 - od Ringo Starra přes Stereophonics po Mydy Rabycad (31.10.2019 00:05)
- Nové desky 42/2018 - od Never Sol přes Elle King po Richarda Ashcrofta (22.10.2018 17:11)
- Recenze: "Conchita" je další ukázkou toho, že Eurovize nejsou jen vyhozené peníze (18.07.2015 08:14)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu