John Legend v USA porazil Pharrella, Ariana Grande a Iggy Azalea zažily týden snů

09.05.2014 01:15 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

John Legend dokázal dobýt singlový trůn, když "All Of Me" dosud kralující Pharrellův "Happy" porazilo o neskutečný kousíček. Málem zlaté mohly být i Ariana Grande a Iggy Azalea, "Problem" nakonec o doslova vlásek skončil bronzový. Houslistka Lindsey Stirling uspěla s albem "Shatter Me", na Frozen ale neměla.
John Legend - All Of Me
© facebook interpreta
SINGLY - Je to tady! Naposledy jsem uvedl, že je John Legend opravdu blízko poražení Pharrella Williamse, a povedlo se mu to hned další týden. Pořádně si ale načekal. Na stříbrném místě pobyl šest týdnů. A vůbec, zpěvák se poprvé v žebřičku objevil před deseti lety, což je jedno z nejdelších čekání na číslo jedna v historii žebříčku. "Happy" se tak po deseti týdnech na čele muselo odporoučet na dvojku.

Pojďme si ale přiblížit Legendovo vítězství. Cesta ke zlatu mu trvala 30 týdnů, což je třetí nejpomalejší výstup. Rekordmanem je "Macarena" s třiatřiceti týdny, ta si ale pomohla re-releasem s remixem. Vítězství oslavují i v Columbia Records, protože Legend i Williams patří pod tento label. Čtrnáct let se nestalo, že by první místo nahradil interpret ze stejné stáje. A teprve potřetí v historii zvítězila píseň pouze s vokály a piánem. Ale právě poslední dobou se to začalo stávat: první byla Adele se "Someone Like You", podruhé takto uspěl Bruno Mars s "When I Was Your Man".

"All Of Me" si přitom výkonnostně pohoršilo: v rádiích spadlo o dvě procenta na 193 milionu, streamy zakončilo se 7,6 miliony, také mínus dvě procenta, a přidalo 161 tisíc downloadů, o čtrnáct procent méně. Celkově si pohoršilo o 6 %, "Happy" však ještě více, o 11 %. Výsledek nakonec byl neskutečně těsný, pouze o jedno procent rozdílu. A poslouchejte neuvěřitelný příběh dál: song na třetím místě byl pozadu jen o dalších 0,3 procenta!

Ariana Grande a Iggy Azalea tak téměř dokázaly proměnit na první pokus "Problem" ve zlato. Společný singl totiž odstartoval s úžasnými 438 tisíci downloadů, osmý nejlepší digitální debut. Track uspěl doslova zčistajasna. Fanoušci Ariany sice o vydání věděli, mladá zpěvačka jim datum vydání oznámila, pro většinu se však chytlavý track objevil prostě najednou. Premiéra proběhla v neděli 27. května na Disney Music Awards a singl tak měl celý týden k dosažení vysoké sumy downloadů. Navíc jej 1. května předvedla i na iHeartRadio Music Awards (vystoupení se "vysmála" Rihanna a promo bylo na světě). I díky tomu dosáhla na 4,4 milionu streamů.

A dvojnásobně se radovala Iggy, "Fancy" si totiž polepšilo ze sedmičky na čtyřku. Singl s Charli XCX si připsal ocenění Sales, Streaming i Airplay Gainer. O 104 % šel nahoru v downloadech, měl jich 221 tisíc, o více než polovinu porostly streamy, na 6,6 milionu, a v rádiích zdvojnásobila sumu impresí na 55 milionů. Azalea se navíc do Hot 100 dostala ještě se starším singlem "Work", když se umístil na 88. příčce.

S těmito posuny tak už nezbylo místo na předtím úspěšné songy. Katy Perry spadla na pětku, Jason Derülo na šestku, DJ Snake a Lil Jon skončili sedmí. Pouze Justin Timberlake šel nahoru, zpátky na předchozí maximum osmičku, a za něj se zařadili Idina Menzel a Bastille. Derülovi na šedesát osmičce zároveň odstartoval nový singl "Wiggle" se Snoop Doggem.

I druhá novinka v pořadí se umístila velmi vysoko. "Love Never Felt So Good" Michaela Jacksona a volitelně Justina Timberlakea debutovala na rovné dvacítce. Po prvotním představení na cenách iHeart Radio stačil singl za tři dny nasbírat 80 tisíc downloadů a 2 miliony streamů. Pro (bývalého?) krále popu je umístění nejlepším od roku 2002, kdy byl s "Butterflies" z alba "Invincible" čtrnáctý. Od té doby se do Hot 100 vůbec nepodíval. Invincible však bohužel nezůstal a novinka "Xscape" bude tedy jeho druhým posmrtným albem.

Čtyřiadvacátou pozici obsadili Coldplay s Aviciiovským "A Sky Full Of Stars" a zmíním ještě "Bailando". Nejedná o starý hit, ale o zcela novou píseň Enrique Iglesiase. Najdeme ji na osmdesát jedničce.

    Top 10 - singly:
  1. John Legend - All Of Me
  2. Pharrell Williams - Happy
  3.  N Ariana Grande feat. Iggy Azalea - Problem
  4. Iggy Azalea feat. Charli XCX - Fancy
  5. Katy Perry feat. Juicy J - Dark Horse
  6. Jason Derülo feat. 2 Chainz - Talk Dirty
  7. DJ Snake & Lil Jon - Turn Down For What
  8. Justin Timberlake - Not A Bad Thing
  9. Idina Menzel - Let It Go
  10. Bastille - Pompeii

Frozen Soundtrack
© facebook interpreta
DESKY - "Frozen" má za sebou třináctý týden na čele. I tentokrát byl soundtrack se 106 tisíci nedostižný, novinka na druhém místě měla poloviční prodej.

Přesto je 56 tisíc houslistky Lindsey Stirling úspěchem. "Shatter Me", deska míchající taneční a klasickou hudbu, navazuje na její úspěšný eponymní debut. Vydala si ji sama, a to znamená, že se teď topí v penězích, takže gratulujeme.

Bronzovou medaili bral folkrocker Ray LaMontagne. "Supernova" je jeho páté album a třetí v řadě bronzové, 40 tisíc je však horší výsledek než posledně. O místo a deset tisíc níže se umístila nahrávka z křesťanské konference "Passion: Take It All".

Za Iggy Azaleou, Pharrellem a Futurem se umístilo popové duo Timeflies s druhým albem "After Hours". Top 10 uzavírají rockoví Whitechapel s pátou nahrávkou "Our Endless War". Je to jejich nejlepší umístění. A páté album vydali také Pixies a také z toho bylo historické umístění, dvacet trojka. "Indie Cindy" je jejich první LP od roku 1991. Svou sólovou kariéru pak na 32. příčce zahájil Damon Albarn. "Everyday Robots" se tak umístilo lépe než všechna alba Blur, na druhou stranu hůře než cokoliv od Gorillaz.

Příští týden možná konečně uvidíme změnu na prvním místě. Kulatý 50. výběr "Now!" totiž míří ke 120 tisícům a to by mělo stačit na poražení "Frozen". Okolo 75 tisíc bude mít country zpěvák Hunter Hayes s druhým albem "Storyline".

    Top 10 - alba:
  1. ▬ Různí - Frozen Soundtrack (106 tisíc, -8 %)
  2.  N Lindsey Stirling - Shatter Me (56)
  3.  N Ray LaMontagne - Supernova (40)
  4.  N Passion - Passion: Take It All (30)
  5. Iggy Azalea - The New Classic (23, -57)
  6. Pharrell Williams - G I R L (22, +3 %)
  7. Future - Honest (20, -63 %)
  8.  N Timeflies - After Hours (20)
  9. Luke Bryan - Crash My Party (17, -13 %)
  10.  N Whitechapel - Our Endless War (16)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady. Spotify playlisty se automaticky updatují, takže budou odpovídat vždy jen aktuální týden vydání článku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY