shop.musicserver.cz
André Rieu & Johann Strauss Orchestra, O2 arena, Praha, 7.5.2014

André Rieu v Praze dokázal, že i u vážné hudby může být legrace

Vydáno: 08.05.2014 12:15 v sekci Naživo - Marta Šindlauerová | foto: facebook interpreta

Možná ho neznáte, možná neposloucháte klasickou hudbu, možná neumíte tančit valčík. Právě proto přijela historicky poprvé do Prahy hvězda světového formátu, nizozemský houslista, dirigent a skvělý bavič André Rieu. Pro květnový večer si těžko někdo mohl přát lepší zážitek.

Live: André Rieu & Johann Strauss Orchestra

místo: O2 arena, Praha
datum: 7. května 2014

André Rieu, to je v současné klasické hudbě člověk obrovského významu. Vyprodává největší haly, hostuje v nejprestižnějších sálech, po celém světě vyvolává nadšení, dojetí a zamyšlení se nad tím, jak silná hudba může být. Upravuje klasiku do podoby, která je stravitelná i pro ty, kteří jinak vážným tónům neholdují a nerozpoznají Strausse od Stravinského. Přes dvacet let jezdí se svým vlastním orchestrem, který pojmenoval po svém oblíbeném skladateli valčíků Johannu Straussovi, a všude dává velmi skromně na odiv svoji fantastickou muzikálnost, šarm a smysl pro humor.

André Rieu & Johann Strauss Orchestra, O2 arena, Praha, 7.5.2014
© Marta Šindlauerová
Koncert Krále valčíků měl v Česku v podstatě minimální propagaci, tudíž až teprve velká návštěvnost události dala vědět o tom, jak je tu kučeravý Holanďan populární. Navzdory poměrně drahým vstupenkám tvořili publikum především starší návštěvníci. Ale pokud si myslíte, že to skupina 55+ neumí během koncertu roztočit, tak jste na omylu. Ostatně na koncertech Rieu se v klidu sedí jen málokdy. Sám houslista k tanci vybízí, a to způsobem: "Všude, kde hraji 'Na krásném modrém Dunaji', se tančí." (pozvedne významně obočí k publiku) "Všude. Každý koncert. Každý večer." Inu, Praha přece nemůže být výjimkou, to by už taky nemusel zase přijet. Vězte však, že tyto věty vůbec nemusel říkat, tančilo se zcela svévolně.

Velmi sympatickou náhodou byla skutečnost, že jedna z houslistek orchestru je napůl Češka, a tak pohotově (a místy i velmi vtipně - Saint Petersburg = Svatý Petrohrad) překládala veškeré průpovídky mistra. Neskutečně ohleduplný krok s ohledem k faktu, že ne všichni v publiku rozuměli anglicky. Díky tomu nikdy nenastalo trapné ticho, kdy by se umělec musel smát svým vtipům sám, jak tomu někdy na koncertech bývá.

André Rieu & Johann Strauss Orchestra, O2 arena, Praha, 7.5.2014
© Marta Šindlauerová
André po každé skladbě k obecenstvu promlouval, vyprávěl všelijaké vtipné historky, každá jeho věta vyvolávala bujarý smích (babička o holi vedle mě se vyloženě plácala smíchy do kolen) a chvílemi vypadal tento koncert klasické hudby jako vystoupení stand-up komika, který si celý sál dokonale podmanil. Mistr nemá rád, když mu během skladeb někdo po hale chodí, a tak se před druhou části programu muselo chvilku čekat, až se všichni usadí. To způsobilo jeden z nejmilejších momentů večera, neboť kamery se počaly zaměřovat právě na tyto opozdilce. Záběr na elegantní hudrující babičku, která běžela zavěšená do své (nejspíše) dcery ke svému místu, velmi rozesmál i hlavního aktéra večera.

Hudebník sypal jeden skvělý kousek za druhým, zazněly klasiky jako "The Second Waltz" Dmitrije Šostakoviče, "O Fortuna" Carla Orffa, oblíbená "Besame Mucho" zazpívaná famózní Laurou Engel, řecká dováděčka "Zorba", "Schneewalzer" či výběr tradičních ruských písní jako "Dorogoj Dlinnoju" (jinak nazývané také "Those Were The Days", zazpívala ji ukrajinská pěvkyně Anna Reker) či úchvatná "Poljuško Polje" s triem Saint Petersburg - představit si, jak tato skladba zní v podání Andrého Rieu, si můžete díky videu níže. Dlužno dodat, že André si k tomu nedávno přidal efektní projekci, kde se doslova střídaly blesky s modrou oblohou, korespondující s dynamikou skladby.

Největší rozruch ale pochopitelně vyvolalo nečekané zařazení českých kompozic do i tak nabitého setlistu. Nejprve Rieu všechny rozbrečel s "Ta naše písnička česká" a jako přídavek přidal dokonce "Škoda lásky", kterou si stejně nikdo ani pořádně nepamatuje, protože se tančilo osto šest. Trochu možná zamrzel fakt, že nezaznělo něco tradičnějšího typu "Vltavy". Ovšem je potřeba dodat, že české publikum má přeci jenom svá specifika a atmosféra se nedá příliš srovnat s tou během ostatních koncertů Rieu. I tak ale návštěvníci zaslouží velkou pochvalu. Tu největší si ale samozřejmě odnáší sám muzikant, díky němuž stojí za to poslouchat klasiku. A ještě se u toho zasmějete.


NÁZORY
  • AR koncert - Praha (Michal, 08.05.2014 13:14) Reagovat

    Jelikož se považuju minimálně za člověka seznámeného s tvorbou André Rieu, můžu si dovolit ke koncertu něco napsat. Mám za sebou téměř všechna jeho vydaná DVD, navštívil jsem koncerty v Drážďanech, Vídni a v Praze. S odstupem několika let. Včerejší koncert na mě zanechal takový dvojí dojem. Podle mě v O2 aréně nezvládnuli zvuk, minimálně ten začátek (druhá půlka mi přišla lepší).
    Repertoár: Překrásně zahrané ruské a ukrajinské písně, s mysteriózní interpretací mě osobně přišly jako zvláštní výběr. To samé výběr písně z Argentiny. Ale nemůžu proti tomu říct nic, zahráno to bylo mistrovsky a Bandoneon je fakt úžasný nástroj. Přesto to byla od Andrého obrovská odvaha. Nutno ovšem podotknout, že mu to celkem vyšlo. Co mě překvapilo spíš nemile, bylo poměrně odfláknuté (ať se na mě nezlobí) zahrání 2nd waltz od Shostakoviche. (možná za to mohla technicka, nevím). A že ho zahrát umí mistrovsky. Platinoví tenoři fantastičtí, jako vždy. Velmi příjemné překvapení byla Laura Engel, ta píseň byla zazpívána neskutečně citlivě a byl to zážitek (taky získala jeden z největších dílčích potlesků). Druhá půlka pak nabrala klasické Rieu tempo a závěr, jako vždy, totální show (v tom pozitivním slova smyslu). Na závěr si nechám to tlumočení - souhlasím s autorkou, že to bylo citlivé, neskutečně příjemné a slečna/paní Martina se úkolu zhostila výborně. Celkově si tedy z koncertu odnáším velice příjemný zážitek a doufám, že Andrého uvidíme v Praze např. příští rok znova.
    A jedna otázka, netuší někdo, co se stalo s Manoe Koenings? Je to doslova ikonická postava JSO, s ohromnou dávkou humoru a energie a včera poprvé chyběla. (a opravdu chyběl její vysloveně rtuťovitý výkon na klarinet, dudy, nebo saxofon)

    • Re: AR koncert - Praha (Veronika, 08.05.2014 18:20) Reagovat

      Orchestr JSO byl údajně rozdělen kvůli objednané soukromé akci v Mexiku.
      Proto jsme tadiční obsazení hudebníků i zpěvaček neviděli.
      I tak byl koncert překrásným zážitkem,doufejme,že se bude brzy opakovat.
      I Andre vypadal,že mu s pražským obecenstvem bylo výborně.

      • Re: AR koncert - Praha (Michal, 08.05.2014 19:13) Reagovat

        Aha, díky. Tak to je pak logické. Moc díky.

    • Re: AR koncert - Praha (Honza, 09.05.2014 11:25) Reagovat

      Souhlasím s Vámi ohledně poznámek k zvuku. Mně osobně trošku zklamal zvuk ke skladbě Radetzky March. To je tak skvělá a úderná skladba, která si opravdu zaslouží razantnější zvuk a nenechat se tak ,,přebít" tleskáním.

      Jak už jste zmínil, osobně mi tam také chyběla Manoe Koenings. Její humor za asistence ejejí kolegyně je úžasný a nikdy nezklame :-)

      Každopádně, koncert jsem si velice užil a hodnotím kladně jak publikum, tak především výběr skladeb :-)

    • Re: AR koncert - Praha (Terezie, 09.05.2014 16:17) Reagovat

      Reaguji na názor Michala. Byla jsem na jeho koncertech ve Vídni. V r. 2007 byl koncert u Hofburgu a ten byl vynikající. Druhý byl v r. 20010 ve Stadhalle Vídeň, ale jelikož to bylo v uzavřeném prostoru-hale už to nebylo tak kouzelné jako venku. Lepší jeho hudba a myslím si, že i jiná je nejlepší ve volném prostranství. Proto jsem na jeho koncert do Prahy nejela a až bude mít i u nás někde u zámku, tak to bude jak to má být. Jeho hudba vyzní tak jaká skutečně je.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 46/2021 - od Adele přes Roberta Planta s Alisson Krauss po Stinga (24.11.2021 19:30)
- Nové desky 45/2020 - od AC/DC přes Chrise Stapletona po Jaromíra Nohavicu (17.11.2020 19:00)
- Nové desky 48/2019 - od Coldplay přes Becka po Robbieho Williamse (27.11.2019 06:44)
- Nové desky 49/2018 - od Coldplay přes LP po Oceán (11.12.2018 10:50)
- Fotogalerie: André Rieu a orchestr v obrazech (02.06.2018 10:00)
- Houslový virtuos a bavič André Rieu zahraje popáté v Praze. Do O2 areny přiveze zcela novou show (29.05.2018 13:01)
- Nové desky 47/2017 - od Noela Gallaghera přes Björk po Garyho Moora (26.11.2017 15:13)
- Nové desky pro 48. týden (05.12.2016 12:48)
- Nové desky pro 41. týden (17.10.2016 13:32)
- Nové desky pro 33. týden (22.08.2016 12:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu