shop.musicserver.cz
Robbie Williams, O2 arena, Praha, 26.4.2014

Swingující Robbie Williams v Praze zpíval, tančil i vtipkoval

Vydáno: 27.04.2014 18:51 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: klapper.cz / musicserver.cz

Evropský král popu v loňském roce překvapil už druhou kolekcí swingových písniček z vlastní i cízí dílny, a protože byla nahrávka "Swing Both Ways" úspěšná, vydal se s ní i na turné. Po maďarské Budapešti byla Praha teprve druhou zastávkou a jak to na ní vypadalo, si přečtěte v naší reportáži.

Live: Robbie Williams

místo: O2 arena, Praha
datum: 26. duben 2014
setlist: Shine My Shoes, Puttin' On The Ritz (Jeff Richman cover), Ain't That Kick In The Head (Dean Martin cover), Minnie The Moocher (Cab Calloway And His Orchestra cover), Swing Supreme, No One Likes A Fat Pop Star, That's Amore (Dean Martin cover), Ignition (R. Kelly cover), Mr. Bojangles (Jerry Jeff Walker cover), I Wanna Be Like You (Louis Prima cover), High Hopes (Frank Sinatra cover), Swing Both Ways, Soda Pop, Trouble/Hit The Road/Reit Petite/Shout, If I Only Had A Brain (Roy Bolger & Ethel Merman cover), Go Gentle, Do Nothing Till You Hear From Me (feat. Pete Conway) (Duke Ellington cover), Empire State Of Mind/New York, New York, Let Me Entertain You/Rock DJ/Millenium/Come Undone/Old Before I Die/Candy, Angels, Sensational
Fotogalerie

Robbie Williams, O2 arena, Praha, 26.4.2014
© klapper.cz / musicserver.cz
Dlouhých deset let si čeští fanoušci Robbieho Williamse museli počkat, než se ikona evropského popu znovu ukáže v Praze. Podle vlažných reakcí, jaké v sobotu večer v O2 areně při úvodu koncertu předváděli, se ale zdálo, že málokdo z nich při koupi lístku počítal s tím, že jim jejich miláček přiveze show plnou swingových klasik a na vlastní hity téměř rezignuje.

To však pochopitelně není chyba zpěváka, nýbrž nepozorných návštěvníků. Na dramaturgii večera je ale přinejmenším zarážející, že skladby "I Will Talk And Hollywood Will Listen" a "Somethin' Stupid", které měly potenciál stát se bezkonkurenčními vrcholy kabaretního představení, paradoxně vůbec nezazněly. V několika okamžicích se také ukázalo, že i hlas takové hvězdy, jakou Robbie Williams bezesporu je, má své limity a některé vysoké tóny už zkrátka nevyzpívá. Sedmnáctinásobný držitel Brit Award si ale sympaticky odlehčeným, místy až parodujícím podáním swingových klasik dokázal brzy získat i pochybující hnidopichy a ke konci je dokonce roztančil. A to i přesto, že nás občas trochu vodil za nos.

Robbie Williams, O2 arena, Praha, 26.4.2014
© klapper.cz / musicserver.cz
Třeba když si během Sinatrovy "High Hopes" na pódium pozval dětský sbor, který ústa otevíral naprázdno, neboť pěvecká linka byla puštěná ze záznamu, anebo když na úplném konci prohlásil, že dnes ráno s Guyem Chambersem složili v Praze nový song "Sensational", který ale ve skutečnosti hráli už o den dříve v Budapešti. Čtyřicetiletý Williams ale i ve svém věku disponuje takovou dávkou charismatu a zábavně vzdorovité frackovitosti, že byste mu stejně všechny prohřešky ihned odpustili.

Už od prvních okamžiků, kdy se interpret, jehož desek se už prodalo na sedmasedmdesát milionů kusů, objevil na třípatrovém pódiu s víceúrovňovými točitými schodišti, světly symbolizujícími ozdobné lustry a velkou projekcí za zády, bylo jasné, že o servilním přezpívávání skladeb z dílny Deana Martina, Jeffa Richmana, Jerry Jeffa Walkera nebo Franka Sinatry to určitě nebude.

Robbie Williams, O2 arena, Praha, 26.4.2014
© klapper.cz / musicserver.cz
Naopak, manžel turecko-americké herečky Aydy Field správně pochopil, že chce-li publiku předávat perly z hudební historie, musí tak činit s patřičnou dávkou humoru, nadhledu a ironie. Podobně jako Jamie Cullum na Colours of Ostrava tak promíchával vážnější polohy (krásná "If I Only Had A Brain" nebo hravá "Mr.Bojangles" se stepujícím tanečníkem) s těmi veselými, které doprovázel svými oblíbenými vtípky na téma jeho předstírané homosexuality (konfetami vyzdobená "Swings Both Ways" ze stejnojmenné desky) nebo rozšiřujícího se objemu jeho pasu. Ta vyvolala asi největší salvy smíchu, neboť se během ní skvělý showman skryl za oponou, ze které mu koukala jen hlava a za zvuků vznešeně parodické "No One Likes A Fat Pop Star" se nechával na popruzích vynášet vzhůru, aby pak s velkou slávou odhalil svůj oblek ve velikostí XXXL a poletoval nad mohutnou scénou jako obtloustlý andělíček. Úspěch měla i jeho improvizovaná svatba s dobrovolnicí z publika, kterou si vybral na popud novinových článků o tom, jak si v každém městě užívá s jinou a měl by se usadit.

Robbie toho vůbec hodně namluvil. Téměř každou skladbu doprovázel bezprostředně vtipným úvodem, s nadhledem komentoval svou uvadající kariéru ("Swing Supreme"), naznačil, co pro něj znamená otcovství ("Go Gentle"), při komentování fanoušků v prvních řadách a podepisování jednoho z cédéček si utahoval z Garyho Barlowa nebo uctivě uvedl svého hosta Petea Conwaye, se kterým si vystřihl skvělý duet "Do Nothing Till You Hear From Me" z klenotnice Dukea Ellingtona.

Skoro by se zdálo, že přirozený a pohotový bavič spoléhá jen na svůj dar k showmanství, to by však nesměl předvést harmonickou interpretaci R.Kellyho "Ignition" nebo povedenou prezentaci "New York, New York", kterou navázal na dechberoucí pěvecké číslo "Empire State Of Mind" v podání jeho vokalistky.

To už se ale program na pódiu, které se ze sálů jako z Las Vegas po pauze proměnilo v zaoceánský parník, pomalu blížil ke konci. Pravda, závěrečné medley s několikavteřinovými útržky největších hitů ve swingových úpravách trošku nabouralo koncept celého večera, jenže stejně jako George Michael na symfonickém turné, tak i Robbie Wiliams pochopil, že bez nich už to asi nikdy nepůjde: "Přes dvacet let mé koncerty začínají 'Let Me Entertain You' a končí 'Angels'. Pro tohle turné jsem ale byl rozhodnutý, že to udělám jinak. Žádné 'Angels'. Prostě už ne. Pak mi ale došlo - čím jiným teda skončím?" A skutečně - s prvními tóny nesmrtelné balady dalo publikum svým sborovým zpěvem držiteli rekordu v počtu prodaných vstupenek za pravdu.

Z reakcí fanoušků se tak potvrdila domněnka, že ačkoliv byla swingová zastávka velmi povedenou hudební delikatesou, nejspíš bychom byli všichni rádi, kdyby nám zpěvák příště přivezl i svůj běžný koncertní program. Škoda jen, že jej v České republice není kde uspořádat.

NÁZORY
  • koncert (David, 27.04.2014 19:19) Reagovat

    Mně se koncert strašně líbil. Jinak k úvodu reportáže - Když jsem se vracel domů, nějaká fanynka na F1 si stěžovala, že tam byl swing - tak pro jde na turné s názvem Swings both ways???
    Jinak asi bych také uvítal i běžný koncert ale jsem rád i za toto. Jinak ono by se na něj místo našlo, například v Edenu :)

    • Re: koncert (Gabi, 27.04.2014 19:48) Reagovat

      To jsem taky nepochopila - že to bude jen o swingu nebylo od samého ohlášení turné žádných pochyb, kdokoliv, kdo na koncert šel s tím, že uslyší jeho obvyklý repertoár by se měl nad sebou zamyslet. Ale v obou posledních případech tj. Close Encounters v r. 2006 nebo loňský TTC stadium tour jsem zaslechla, že nebyl pro jeho produkci prostě dostatečný prostor. Teď je otázka jestli z hlediska stage nebo z hlediska toho, aby se to promoterovi vyplatilo finančně... Ale on hraje 60-80 tisícové stadiony, takže to fakt může být kvůli velikosti stage.

  • Robbie byl v Praze před 10ti lety? (Veronika, 27.04.2014 20:00) Reagovat

    Všude se teď píše, že Robbie byl před 10 nebo 11 lety v Praze. Na netu jsem o tom z té doby nenašla ani slovo, dokonce ani na youtube. Pamatuju, že byl kdysi skandál, že Robbieho pouštěli pouze na videu, protože Robbie nepřijel, možná ani nevěděl, že má přijet! Víte o tom něco?

    • Re: Robbie byl v Praze před 10ti lety? (Gabi, 27.04.2014 20:30) Reagovat

      :-D To myslíte vážně? Stačí zadat do googlu "Robbie Williams v Praze 2003" a hned první dva odkazy jsou na články/recenze jeho koncertu a níže lze nalézt odkaz na fotografie.

  • . (Gabi, 27.04.2014 21:04) Reagovat

    Bylo to úžasné. RW byl ve skvělé formě včetně hlasu. Samozřejmě, že by bylo pěkné, kdyby se u nás objevil i se svým běžným repertoárem, ale v tomhle ohledu nám bude asi muset stačit Vídeň nebo Mnichov. Docela uvažuju, že bych si schrastila lístek do Německa, kde bývá úžasná atmosféra, tady sice nebyla špatná, ale tribuny sedící jako pecky například i při takové vypalovačce jakou je Soda Pop? Že High Hopes byl u dětí ze záznamu jsem nějak nepostřehla.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v TV: Dokument "Robbie Williams" je sondou do jedné komplikované duše (14.11.2023 09:30)
- Robbie Williams konečně nachystal debutové album s projektem Lufthaus (19.09.2023 17:41)
- Netflix představil trailer ke čtyřdílnému dokumentu o Robbiem Williamsovi (05.09.2023 18:28)
- Hudba v TV: Dokument "Wham!" zobrazuje především sílu přátelství (08.08.2023 18:00)
- Naživo: Na španělském Mad Cool Festivalu se první den představili Robbie, Lizzo i tanečník Lil Nas X (01.08.2023 16:46)
- Naživo: Robbie Williams v Krakově sršel vtipem, jeho koncert byl výjimečný (19.03.2023 09:35)
- Recenze: Oslavy na jistotu, to je "XXV" Robbieho Williamse (28.12.2022 09:00)
- Robbie Williams odtajnil svůj nový projekt Lufthaus (21.10.2022 13:41)
- Prvotina Robbieho Williamse "Life Thru A Lens" vychází ve výroční reedici (20.10.2022 12:32)
- Robbie Williams si v životopisném seriálu od Netflixu zahraje sám sebe (04.10.2022 16:45)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu