shop.musicserver.cz
Karel Zich - Paráda (Zlatá kolekce)

Karel Zich byl víc než kvalitní napodobeninou Elvise, ukazuje výběrovka "Paráda"

Vydáno: 19.04.2014 11:00 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook.com/pages/karel-zich

Už 13. července to bude deset let, co si Karel Zich naposled užil svoji zálibu v potápění. Po vynoření z moře však dostal rozsáhlý infarkt a z korsického Porto-Vecchia už se nevrátil živý. Zůstalo po něm mnoho skvělé muziky, kterou Supraphon připomíná ve dvaadvacátém dílu své Zlaté kolekce.

7/10

Karel Zich - Paráda (Zlatá kolekce)

Vydáno: 18.4. 2014
Celkový čas: CD 1: 59:28, CD 2: 77:37, CD 3: 75:11

Skladby: CD 1: Ten zámek je náš, Sůl do očí, Nešlap mi na sandály, Trying To Get To You, Hound Dog, Můj sok, Je to fajn, mámo, Kudy? - Tudy!, Žárlím na tvůj stín, Holka, já mám z tebe strach, Love me tender, Bůh nám přál, Ghetto, Dým, jen dým, To se stává, Tím víc tě mám rád, Black And White, Vejdi, Já, ty a pes, Lásky nechoděj, Zánovní vůz, R-O-C-K CD 2: Alenka v říši divů, Máš chuť majoránky, Rodinné album, Tvůj vlak, Penzion Blues, Dům č. 5, Kdybych byl malířem, Sám se svou kytarou, Měla na očích brýle, Na prvním programu, Chtěl bych umět napsat baladu, Životopis, Paráda, Být nad věcí, Není všechno paráda, Přiznávám, Kola pop-music se točí dál, Podnik ztrátový, Proč se směješ mým vráskám, Léto jak má být, Luxemburg nám hrál, Já ti zpívám CD 3: První smích-první pláč, Dám ti darem déšť, Mosty, Takový nejsi, Tři jsou někdy víc, Nejde zapomenout, Vtipnější vyhrává, K mikrofonu čelem, Kalamitní typ, My dva tu budem čekat dál, Kolik je lodí, Honem, honem, Long-Legged Guitar Pickin´Man, Šťastná ústa, Nejsi sám, Směs rokenrolů, Bowery Street, Klíče k zázrakům, Talár a moudrost, V jámě lví, Chceš přátelství-tady ho máš, O Španělsku si zpívám

Vydavatel: Supraphon

Pod jménem Karel Zich si především starší pamětníci a hudební fanoušci vybaví hlavně naléhavý sexy tenor, osobité frázování, schopnost zazpívat snad i pouhé "hoří" tak, aby to nikoho neurazilo, a také písničky "Paráda", "Není všechno paráda" či "Alenka v říši divů". Po první jmenované dostal název i tento komplet. Zpěvák však představuje mnohem víc. A pohříchu i formát 3CD je málo, aby obsáhl opravdu reprezentativním způsobem jeho bohatou, i když předčasně ukončenou kariéru. Nebyl interpretem jednoho stylu. Měl rád klasické rokenroly, spirituály, folk, country a nebál se ani žánru, na němž si spousta jinak respektovaných zpěváků vylámala zuby - popu.

Editor Miloš Skalka si bezpochyby musel dát spoustu práce, když se procházel katalogem zpěvákových písniček a snažil se najít vhodné skladby pro tento výběr. Je zde vidět touha neopajcovat dvoudiskový výběr "To nejlepší" a přidat k němu pár songů. Skalka disky rozdělil tematicky. Na první umístil převzaté písně, druhý patří hlavně hitparádovým hitům a třetí duetům a ostatním spolupracím.

Předělávky neznamenají v Zichově případě jen prosté přezpívání známých popěvků. Na rozdíl od mnoha dalších interpretů jim totiž dokáže vtisknout charakter své osobnosti, touhu udělat píseň po svém, a přesto neurazit ty, kteří milují originál. Nemá cenu se tu rozepisovat o lásce ke králi rokenrolu Elvisu Presleymu. Sám editor kompilace vedl v šedesátých letech Elvisův český fanklub a Zich se do něj přihlásil jako jeden z prvních. Nicméně označení český Elvis z duše nenáviděl. Co mu ovšem mohlo lichotit, byl fakt, že jako jeden z prvních v naší kotlině (společně snad ještě s Petrem Ulrychem) ovládal mistrně hru na dvanáctistrunnou kytaru. Zde ji předvádí hned několikrát a nejlépe vyzní ve zřejmě nejlepším coveru prvního disku "In The Ghetto". Zde je ve verzi z roku 2002 jako jedna z posledních studiových nahrávek tohoto umělce, což skladbě dodává na mrazivosti.

Zich píseň natočil původně už v roce 1971 se Spirituál kvintetem. Tato kapitola - jakkoli byla nedílnou součástí zpěvákovy kariéry - je však nejen na tomto kompletu zcela cíleně opomenuta. A to je jednoznačně škoda. V tomto souboru totiž Zich působil na přelomu šesté a sedmé dekády minulého století a po sametové revoluci se sem zase vrátil. Například "Kovbojův nářek" nebo "Doney Gal" by se sem přitom náramně hodily. Pro ty, kteří netouží mít doma desky Spirituál kvintetu, ale zato by bažili po celistvém výběru Zichovy kariéry, je to poměrně fatální opomenutí.

Prostřednímu nosiči s hity se de facto nedá nic vytknout (s malou výjimkou - škoda chybějící skladby "Jak jdem tím zdejším světem"). Nápad s kotoučkem, na kterém jsou pouze hlasové spolupráce, je také chvályhodný. Mohl však být ještě dotaženější, a to jak po stránce faktografické (v hromadné písni "Nejsi sám" je z neznámých důvodů opomenuto jméno mladé hvězdy osmdesátých let Pavla Horňáka a též u skladby "Směs rokenrolů" se o doprovod nepostarala kapela Olympic, nýbrž studiová skupina Petra Jandy, která s Petrou Janů v té době natočila album "Jedeme dál"), tak po stránce finálního výběru. V něm by třeba zcela stačil jen jeden kousek s duem Zámečníková-Strnad a ten druhý mohl být nahrazen některou z chybějících spoluprací, ať už například s Petrou Černockou nebo s dívčí country kapelou Schovanky.

Tyto (dá-li se to tak napsat) nedostatky jsou na druhou stranu kompenzovány kvantem skladeb, které ještě nikdy nebyly na CD vydány a bonusovým kvartetem písní, jež nevyšly dokonce na žádném nosiči. To by měl být dostatečný důvod pro majitele některého z předchozích kompletů zajímat se i o tento. Přes všechny zmíněné výtky se jedná o znamenité dílo, které znovu oprášilo tuto legendu. Fyzicky už sice není mezi námi, ale v myslích a duších mnohých z nás, na které ze všech stran míří zástupy nových talentů a trendů, zanechala nesmazatelnou stopu.

NÁZORY
  • ... (Gustav, 19.04.2014 13:15) Reagovat

    čest jeho památce

  • Karel Zich nám tu chybí. Byl to nejenom výborn (Robin, 19.04.2014 18:35) Reagovat

    Karel Zich nám tu chybí. Byl to nejenom výborný muzikant, ale taky báječný chlap, jakých je málo nejen mezi hudebníky, ale i mezi lidmi. čest jeho památce.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Frontman Olympicu Petr Janda se dočká svého celovečerního dokumentu "Django" (01.04.2024 11:07)
- Video: Olympic láká na box "Trilogie" parádní novou verzí baladické "Kartotéky" (11.03.2024 08:11)
- Olympic vydává luxusní box "Trilogie" a pojede k němu rozsáhlé turné (26.02.2024 12:21)
- Minirecenze: Dvojalbum "Soft Rock Line 1969 - 1989" nabízí to nejlepší z bigbítových balad i něco navíc (20.02.2024 20:45)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Hudba v tisku: "Dávno plus" Petra Jandy je sondou do života legendy a hlavně obyčejného člověka (05.11.2023 08:30)
- Video: Martín Vajgl z Olympiku připomíná klipem "Prorok" své druhé studiové album (19.10.2023 09:09)
- Olympic zpestří závěr turné k šedesáti letům kolekcí pěti CD a koncertem v O2 areně (14.09.2023 19:57)
- Recenze: Kniha "60" popisuje historii Olympicu tak, jak ji vidí kapelník Petr Janda (15.01.2023 08:30)
- Recenze: Limitka "60" je vyťukaným dárkem pro fanoušky Olympicu (22.12.2022 18:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu