shop.musicserver.cz
Shakira - Shakira

Shakiřino nové koště dobře mete

Vydáno: 16.04.2014 08:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Shakira se po jedenácti letech rozešla s Antoniem de la Rúou a její nový vztah se projevil na desáté studiovce, která eponymním názvem signalizuje novou etapu a návrat na startovní čáru. Tak barevnou, přímočarou a kvalitativně vyváženou nahrávku jsme od ní neslyšeli už téměř deset let.

8/10

Shakira - Shakira

Vydáno: 24.3.2014
Celkový čas: 41:40

Skladby: Can't Remember To Forget You (feat. Rihanna), Empire, You Don't Care About Me, Dare (La La La), Cut Me Deep (feat. Magic!), 23, The One Thing, Medicine (feat. Blake Shelton), Spotlight, Broken Record, Nunca Me Acuerdo de Olvidarte, Loca por Ti

Vydavatel: Sony Music

Co se vám dnes vybaví, když se řekne Shakira? "Waka Waka (This Time For Africa)"? "Loca"? Nebo snad spolupráce s Pitbullem? Tak na tohle všechno teď okamžitě zapomeňte. Blonďatá kolumbijská diva totiž tentokrát až na jedinou výjimku nechala tyto laciné latinskoamerické kolovrátky, které jsou dobré leda tak na zumbu, daleko za sebou a s novým labelem a s kytarou na krku se rozhodla připomenout, že umí dělat i opravdu dobré, převážně pop-rockově zaměřené písničky. Takové, jaké si možná ještě někteří pamatují z dob "Laundry Service" nebo "Oral Fixation vol. 2".

Právě pro ty, kteří s těmito deskami (případně ještě staršími, u nás prakticky neznámými "Pies Descalzos" nebo třeba "Dónde Están Los Ladrones?") prožili kus života, byl poslech posledních dvou studiovek "She Wolf" (2009) a "Sale el Sol" aka "The Sun Comes Up" (2010) spíše utrpením. Ať už šlo o převážně anglicky zpívanou, electropopovou nahrávku nebo o její mladší, divokou latinskoamerickou sestřičku, hity, které by se vyrovnaly třeba "Underneath Your Clothes", "Don't Bother", "Hips Don't Lie" či "Illegal" byste na nich hledali marně. Nebo si snad ještě pamatujete, jak vlastně zněly "Addicted To You", "Did It Again" s Kid Cudim, případně "Give It Up To Me" s Lil Waynem?

Nakolik jejich tehdejší kvality ovlivnil rozpadající se vztah s de la Rúou, už nejspíš zůstane navždy nezodpovězenou otázkou. Jisté ale je, že spolu s mizerným promem v režii Epic Records nebyl pro fanynku Led Zeppelin a AC/DC důvod dále setrvávat v nezdravém pracovním (ale i životním) prostředí, a definitivně tak uzrál čas zkusit to znovu jinde a s někým jiným. Španělský fotbalista Gerard Pique a Jay-Zho vydavatelství Roc Nation se zpěvačce stali novým domovem a plody jejich vzájemné spolupráce se jmenují Milan Piqué Mebarak, respektive "Shakira".

Syn matky s IQ 140 a zhruba sto dvaceti miliony prodanými nosiči má nejspíš do života nakročeno dobře, s potěšením ale můžeme konstatovat, že i její nejnovější hudební dítko naštěstí navazuje na to lepší z její desetidílné diskografie. Tomu se samozřejmě těžko věří, znáte-li v tuto chvíli jen pilot "Can't Remember To Forget You", který se v textu vyrovnává právě s přechodem do nové životní etapy a který bourá hitparády spíše díky zvučným jménům obou protagonistek a sexy klipu než díky kvalitám samotné reggae-rockové písničky. Ostatně stejně tomu bylo i u dnes už pozapomenutého hitu "Beautiful Liar", kde se místo Rihanny (jež mu dala přednost před Pitbullovým "Timber") nakrucovala Beyoncé. První singl je na desce zastoupen i ve své španělské verzi jménem "Nunca Me Acuerdo de Olvidarte" a po jejím poslechu je hned zřejmé, která z písní nejspíš vznikla jako první a do kontextu celé nahrávky zapadá mnohem přirozeněji.

Hned druhá položka, zajímavě zabarvená, bublající pop-rocková balada "Empire" s mohutným refrénem, ale na rozdíl od lednové upoutávky jednoznačně navazuje na to nejpříjemnější z dlouhé diskografie srdečné kolumbijské krásky, kterou její ikonické břišní tanečky učila Čecho-kubánka Boženka a dává tušit, že bychom letošní počin nemuseli odzívat jako ty předchozí.

Potvrzuje to i následující "You Don't Care About Me", jež se překvapivě drží při zdi, má v sobě však svůdně pulzující napětí, které bublá pod povrchem podobně jako celá deska "Making Mirrors" belgického zázraku Gotye.

To "Dare (La La La)" je na nahrávce nejspíš pro případ, kdyby se pop-rockovější pojetí komerčně příliš nechytlo a bylo třeba navázat na úspěch "Waka Waka". I ta má na desce svou druhou verzi a stejně jako u fotbalové hymny z roku 2010, i ta pro rok 2014 (byť sekundární, tu hlavní má na svědomí Pitbull) je dobrá akorát pro ty čutálisty a jejich drahé polovičky s prvoplánovým vkusem. Na otázku, zda se z neobjevné, Dr. Lukem produkované písně stane díky masivní reklamní kampani hit, nelze odpovědět jinak než: Tak určitě. Jenže v souvislosti s tím, jak silný materiál Shakira nabízí na zbytku nahrávky, nezbývá, než jedním dechem dodat: Bohužel.

Vraťme se ale k tomu lepšímu, co zpěvačka, jejíž potenciál objevil její otec, když si spolu se svou ženou a tehdy pětiletou dcerou cestou autem prozpěvovali, na žánrově pestré kolekci naděluje svým příznivcům. "Cut Me Deep" jistě ocení všichni lektoři kurzů latinskoamerických tanců, příjemné však je, že skladba má svůj vývoj a když se v jejím závěru přidá elektrická kytara a bicí, končí se někde na pomezí mezi cikánskou halekačkou a divokým, nekontrolovatelným šramlem. Výborné.

V kontrastu s tím stojí vyklidněná akustická vybrkávačka "23", která kromě houpavého tempa získává sympatie i retrospektivním textem věnovaným Gerardu Piqéovi. V podobně pozitivním duchu lze pokračovat i u příjemné a o drobet skočnější ódy na společného syna "The One Thing", naléhavého electropopu "Spotlight", ve středním tempu držící se "Broken Record" nebo country spolupráce "Medicine" s Blakem Sheltonem (toho času kolegy porotce v americké verzi The Voice), která vznikla během Shakiřina třídenního pobytu v Nashvillu.

Deluxe edice

Vemte ale na vědomí, že novinku významné charitativní pracovnice, která v Kolumbii staví školy, nemá vůbec smysl poslouchat, neseženete-li si ji v deluxe edici. V opačném případě byste se totiž připravili o to nejlepší, co kdy vytvořila. Kraťoučký ploužák "The Way" boduje citlivě dávkovaným klavírem, dojemným textem a něžně procítěným vokálem, který je pro nepřipraveného posluchače naprosto odzbrojující. Žádná z popových konkurentek, které v posledních dvanácti měsících vydaly desku, nemá ve svém repertoáru nic podobného. Fenomenální tečka.

Sedmatřicetiletá hvězda prožívá dobré období. Je obdivuhodné, že mezi vším tím cvičením, jízdou na kolečkových bruslích, basketbalem a tenisem, díky nimž se během pár týdnů po porodu dostala opět do formy, nezapomněla také skládat a až na několik výjimek světu naservírovala sbírku tak silnou, že by se, když už ne "Laundry Service", minimálně její orální duo mělo mít na pozoru. Eponymní novinka totiž má potenciál posbírat staré fanoušky a ve výsledku jej může snadno zastínit.

NÁZORY
  • WTF? (gonzáles, 16.04.2014 09:45) Reagovat

    Tahle recenze je tak strašně úplně mimo, že vůbec nechápu, jak mohla projít až k uveřejnění. Prosila bych autora, aby si zkontroloval jednak fakta, potom taky pravopis španělských názvů a hlavně nedělal se Shakiry něco, co není. Jakkoli ji mám ze současných popových zpěvaček nejradši, přeci jen JE z Latinské Ameriky a tvrdit, že její "latinskoamerické kolovrátky" jsou laciné je tak trochu pokrytecké (to, že autor má radši její "nelatinskoamerické" ploužáky a nakrucováky je otázkou jeho vkusu a ne názorem široké veřejnosti). Co se týče nového alba, tak mi nepřijde ani vyrovnané, ani lepší než Sale el Sol, ale to už je na posouzení každého. Každopádně další důkaz, že co se recenzí týče, Musicserver upadá a upadá.

    • Re: WTF? (Vít, 16.04.2014 10:18) Reagovat

      Je až komické, když někdo kritizuje autora za pravopis (byť španělských názvů) a sám napíše hrubku jak prase (viz. "nedělal SE Shakiry něco..."). Dovolím si ještě jednu poznámku – recenze je publicistický žánr, který nemůže být objektivní. Tento žánr má totiž vyjadřovat osobní postoje autora, proto je naprosto v pořádku, že se Jan Trávníček vyjadřuje tak, jak je zde uvedeno a neschovává se za názorem "široké veřejnosti".
      Za mě je toto album opravdu nadmíru povedené a v záplavě těch špatných (a teď nemám na mysli jen Shakiru, ale vůbec celou popovou sféru), kterých bohužel není jako šafránu, se bude náležitě blýskat.

      • Re: WTF? (B., 16.04.2014 20:46) Reagovat

        "Se" místo "ze" mi přijde v tomto případě jako jasný překlep, ale když už tak toužíte po tom komičnu, naučte se, že zkratka "viz" se píše bez tečky ;-)

        • Re: WTF? (Gorillák, 18.04.2014 09:55) Reagovat

          Překlep je, když člověk napíše např. místo "u" písmeno "i" (jsou na klávesnici vedle sebe - proto překlep - dříve na psacích strojích, dnes na počítačích všeho druhu). Písmena "s" a "z" jsou od sebe poměrně vzdálena, takže o překlep se určitě nejedná.

          • Re: WTF? (Gorillák, 18.04.2014 09:57) Reagovat

            ...po přečtení diskuze níže beru zpět. :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku (26.03.2024 15:00)
- Video: Shakira, Cardi B a polonazí kentauři, to je klip k roztančené novince "Puntería" (25.03.2024 08:12)
- Beyoncé odhalila název svého countryového alba (14.03.2024 15:35)
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- 50 let AC/DC připomene limitovaná sada zlatých vinylů (25.02.2024 16:31)
- Beyoncé zkusila během Super Bowlu zbourat internet: ohlásila album "Act II" a představila první dvě ochutnávky (13.02.2024 19:29)
- AC/DC ohlásili evropské turné, Praha ve výčtu (zatím) není, Bratislava ano (12.02.2024 11:15)
- Nové desky 1-2/2024 - od The Vaccines přes Magnum po Kali Uchis (17.01.2024 08:30)
- Nové desky 46/2023 - od Dolly Parton přes Plain White T's po Stevea Aokiho (22.11.2023 20:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu