shop.musicserver.cz
Loreen v Praze: pět důvodů, proč se nechat okouzlit jejím severským šarmem

Loreen v Praze: pět důvodů, proč se nechat okouzlit jejím severským šarmem

Vydáno: 10.04.2014 08:00 v sekci Publicistika - Marta Šindlauerová | foto: facebook interpreta

V neděli třináctého dubna přivítá pražské Roxy vzácnou návštěvu - švédskou zpěvačku Loreen, vítězku Eurovision Song Contest z roku 2012, a autorku masivního hitu "Euphoria". Proč stojí za to stavit se na koncert a nechat se strhnout její nezkrotnou energií, se dozvíte v následujícím článku.

Důvod první: Její hlasový arzenál


Loreen
© facebook interpreta
Před deseti lety byla Lorine Talhaoui ještě zoufale nenápadnou finalistkou švédské SuperStar, a podle toho se také dál ubírala její pěvecká kariéra. Ačkoli od dětství zpívala, v hudbě se jí nedařilo, a tak se raději věnovala režírování tamních reality show. Ve volných chvílích takřka deset let pilně cvičila, a svůj hlas vybrousila až k takové dokonalosti, že když nyní zpívá, není radno se vedle ní nacházet s čímkoli skleněným. Během živých vystoupení často ráda improvizuje, ale na rozdíl od kolegů jde vždycky poznat, o jakou písničku jde. A navíc každý koncert je unikátní - aranže zní pokaždé jinak.

Důvod druhý: "Euphoria" není od ní to nejlepší


Loreen
© facebook interpreta
Její debut "Heal" byl před svým vydáním očekáván i dopředu zatracován. Mnozí se obávali další bezpohlavní rychlokvašky ve stylu euro-dance, kde bude celý tracklist znít jako "Euphoria", a počin tak zapadne do hlubin vesměs podprůměrné tvorby eurovizních vítězů. Ale ejhle! Loreen přišla s atmosférickou, zajímavou nahrávkou, skvěle vyprodukovanou a místy velmi nápaditou. Už otvírák "In My Head" s překrásným klavírním intermezzem zařazuje zpěvačku k tomu nejlepšímu, co kdy ze Skandinávského poloostrova vzešlo. Setlist se neustále mírně pozměňuje, a tak se necháme překvapit, jestli nám Loreen předvede nové písně nebo remixy.

Malý háček je v tom, že jediná deska a tři nové songy moc dlouho času nezaberou - rozhodně tedy nečekejte, že se slečna Talhaoui vytasí s dvěma tucty skladeb.

Důvod třetí: Neobyčejná ve všech směrech


Loreen
© facebook interpreta
Marocké kořeny, exotický vzhled a slabost pro africké hudební dědictví - to není jediné, čím Loreen vybočuje z řad běžných švédských občanů. Věhlasným se stal hlavně její zvláštní smysl pro módu. Kromě toho, že jí nikdy neuvidíte v trepkách, máte také šanci na koncertě zahlédnout i zapovězené - Loreen totiž jen zřídkakdy nosí podprsenku. Může přijít do televize s obličejem vymáchaným v bílé barvě nebo oblečená jako poslední bezdomovec. Všechno je možné.

Kde se ostatní bojí vyslovit hlásku, ona jde dopředu a mluví - tak jako tomu bylo v případě porušování lidských práv v Azerbajdžánu.

A co myslíte, že bude Loreen dělat po koncertě? Pařit? Počítat dlaždice na Staromáku? Opíjet se do němoty, a mít tak šanci objevit se na titulce Blesku? Ani jedno. Mrskne sebou na zem a začne dělat jógu nebo si zpívat svoji oblíbenou "Somewhere Over The Rainbow".

Důvod čtvrtý: Prča


Loreen
© facebook interpreta
S Loreen se nikdy nebudete nudit. Notoricky známý předsudek sice praví, že severské národy jsou morousovské, ale mějte na paměti, že tato děva s bujarou hřívou má v sobě africký temperament. Kromě komických tanečků můžete očekávat klidně i švédskou hymnu uprostřed písně a chování, které byste u třicetileté paní asi těžko čekali. Navíc si sama ze sebe dokáže udělat legraci.

"Někdo nedávno napsal, že vypadám jako opice. Já mám opice ráda!" křikla jednou Loreen do obecenstva a začala po scéně chodit se svěšenýma rukama jako šimpanz.

A ještě něco: její švédská angličtina je prostě kjůt.

Důvod pátý: Vztah k fanouškům


Loreen
© facebook interpreta
Pokud se dostanete do blízkosti Loreen, asi nikdo nebude řešit jestli jste opravdový Warrior (tak říká Talhaoui svým přívržencům) nebo ne, každopádně pokud řeknete PROSÍM, tak se s vámi švédská popová princezna ráda vyfotí a podepíše cokoliv. Její vztah k fanouškům je tak vůbec výjimečný: už několikrát rozhádané fanynky usmiřovala, nikdy nepoužívá zadní východy, aby se dotěrným příznivcům vyhnula, a doma ji právě za to kritizují - Švédové už mají holt určitou rezervovanost v krvi a jejich vlastní hrdinka Eurovize jim přijde až moc otevřená.

Máte chuť Loreen něco po vystoupení darovat? Postupujte následovně:
a) pokud jste muž, kupte jí Mercedes; tahle dáma totiž miluje auta a jezdí jako ďas,
b) pokud jste žena, kupte jí kvalitní hřeben; potřebuje každý den nový,
c) pokud jste dítě do 150 cm, nakreslete jí obrázek.

Pokud kreslení není vaše silná stránka, nevadí. Jedno děcko dalo kdysi Loreen v Belgii obrázek, kde bylo kolečko s jakýmsi mastným flekem uprostřed a Loreen konstatovala, že je to jeden z jejích nejlepších portrétů. Diplomatičtí lidé to v životě dotáhnou daleko.


NÁZORY
  • politicky korektni (jarecek, 10.04.2014 08:13) Reagovat

    tam melo byt asi diplomaticti, diplomate atp. politicky korektni lide to v zivote mozna dotahnou daleko, hlavne v dnesni dobe, ale jinak jsou to obvykle nejruznejsi prizdisraci nebo uzitecni idioti motajici se kolem establishmentu, jehoz programem je vedle jinych lzi take falesna humanita a iluzorni pravdolaskarstvi.

    • Re: politicky korektni (MartaŠ, 10.04.2014 08:23) Reagovat

      jej, dík, jarecku ! Máte pravdu. Dám to opravit. Váš rozbor politické korektnosti by ale zasloužil zápis do výkladového slovníku :))

      • Re: politicky korektni (jarecek, 10.04.2014 08:29) Reagovat

        och, diky :)) necekal bych, ze to tady nekdo oceni. jinak by se to dalo nahradit treba jeste ruznymi tvary nebo odvozeninami adjektiv jako taktni, ohleduplny, shovivavy. v pripade male holcicky by mozna stacilo dokonce neco jako slusny, mily :)

        • Re: politicky korektni (jarecek, 10.04.2014 08:31) Reagovat

          pardon, mozna maleho chlapecka .. spatne jsem si tu stat zapamatoval, neni tam urceno pohlavi ..

          • Re: politicky korektni (MartaŠr, 10.04.2014 08:37) Reagovat

            kuju :) Až se necháte vydat jako chodící slovník synonym, tak si Vás koupim :) Jinak já už taky nevim, co to bylo, proto je tam "děcko" :D
            ps: každý komentář, který není debilní ani sprostý, se cení....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Loreen se ptá, zda je to láska. Určitě ano! Novinka patří mezi její nejlepší singly (30.10.2023 07:54)
- Michael Schulte vládne českým rádiím, na paty mu šlapou Dua Lipa a Loreen (31.08.2023 11:00)
- V Eurovizi vyhrála podruhé Loreen, Vesna skončila desátá (14.05.2023 08:41)
- Kdo letos vyhraje Eurovizi? Česká Vesna pravděpodobně ne (12.05.2023 15:00)
- Video: Loreen představila novou píseň pro Eurovizi. Její první vystoupení s "Tattoo" přerušil aktivista (28.02.2023 11:42)
- Video: Loreen přezpívala "Un-Break My Heart". Nepravděpodobný cover vás uhrane temnou atmosférou (07.12.2020 17:00)
- Publicistika: Nejlepší zahraniční videoklipy roku 2017 podle musicserveru (18.01.2018 15:00)
- Recenze: Loreen vyklidila taneční parket. Introspektivní album "Ride" je temné a skvělé (07.12.2017 11:02)
- Video: Loreen natočila jednu z nejlepších písní roku. Opatřila ji však nejhorším klipem kariéry (18.10.2015 10:54)
- Audio: Utěšitelka Loreen v "I'm In It With You" ztrácí naději, přesto zůstává věrná (18.08.2015 11:52)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu